ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέος "γύρος" στο λιμάνι

"Βράζουν" τα στέκια των ανέργων, ενώ ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" οργανώνουν νέες κινητοποιήσεις και καλούν σε σύσκεψη τους ναυτεργάτες την Πέμπτη στις 11π.μ.

Νέος γύρος αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ενάντια στα αντιναυτεργατικά μέτρα εφοπλιστών - κυβέρνησης, ενάντια στο δουλεμπορικό κύκλωμα και για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, προετοιμάζεται πυρετωδώς από την Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και την Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Την έναρξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων θα σημάνει η πανναυτεργατική σύσκεψη που διοργανώνουν τα δύο σωματεία μεθαύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΝΟ.

Οι συνδικαλιστές των δύο σωματείων ήδη έχουν αρχίσει περιοδείες στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ σήμερα και αύριο στις 10 το πρωί θα βρεθούν και στα στέκια των ανέργων της Ακτής Μιαούλη,με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία της πανναυτεργατικής συγκέντρωσης, αλλά και συνολικά των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται. Με θέμα την καλύτερη προετοιμασία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί και η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση.

"Οι αγώνες επιβάλλεται να κλιμακωθούν. Οι ηρωικές απεργίες του Δεκέμβρη 1996 και Γενάρη 1997, οι οργανωμένες κινητοποιήσεις για το κλείσιμο των δουλεμπορικών γραφείων μπορούν να επαναληφθούν και θα επαναληφθούν με την ένταση της δράσης των ναυτεργατών", αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο σωματείων, που σημειώνουν: "Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, οι εφοπλιστές, οι δουλέμποροι, οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή των συναδέλφων, με τις μαζικές κινητοποιήσεις των ανέργων".

Τα δύο σωματεία και οι ναυτεργάτες που συσπειρώνονται γύρω τους διεκδικούν: Την κατάργηση των εξοντωτικών μέτρων του ΥΕΝ που πετούν τους ναυτεργάτες έξω από τα πλοία. Την άμεση απορρόφηση και την προστασία των ανέργων, την πάταξη του δουλεμπορικού κυκλώματος, τη ριζική αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.Την ανάκληση του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον οποίο έχει δρομολογηθεί η κατάργηση του καμποτάζ. Την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την ουσιαστική αύξηση των συντάξεων, την κατάργηση των φορομπηχτικών κυβερνητικών μέτρων. Την προστασία και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, την αναβάθμιση του Οίκου Ναύτου και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Την επέκταση του 1264/82 στο χώρο της ναυτιλίας, τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και την αλλαγή της κατάστασης στην ΠΝΟ.

Σήμα κινδύνου για το ΙΚΑ
  • Εκατοντάδες δισ. δραχμές του οφείλουν, τεράστια η εισφοροδιαφυγή και η κυβέρνηση συνεχίζει την καταστροφική για το ίδρυμα πολιτική της
  • Τουλάχιστον 100.000 υπολογίζονται οι νέοι ανασφάλιστοι, εκτός από τις εκατοντάδες χιλιάδες των αλλοδαπών

Σοβαρά πλήγματα δέχεται το ΙΚΑ από την κυβερνητική πολιτική, σε σημείο να αμφισβητείται το κύρος του και η δυνατότητα λειτουργίας του, ενώ ενισχύεται σε βάρος του η ιδιωτική ασφάλιση.Τα τεράστια χρέη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς το ΙΚΑ, η σημαντική εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή, οι αλλεπάλληλες προνομιακές ρυθμίσεις των χρεών προς αυτό, η επιβάρυνσή του από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, η έλλειψη προσωπικού και η περιορισμένη μηχανογράφηση των υπηρεσιών του, είναι μερικά από τα κύρια προβλήματα που απειλούν το ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 1997 της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ,εκπρόσωποι της οποίας έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου, στο ΙΚΑ οφείλονται 783,83 δισ. δραχμές από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ ο οργανισμός χρωστά 1.059,03 δισ. δραχμές,τα περισσότερα από αυτά στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, λόγω του δανεισμού από αυτόν 560 δισ. δραχμών.

Το ΙΚΑ έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και από την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφού από τις ρυθμίσεις των χρεών για διάφορες επιχειρήσεις έχει χάσει περισσότερα από 100 δισ. δραχμές, ενώ το κόστος των συγχωνεύσεων σε αυτό άλλων, ελλειμματικών Ταμείων ξεπερνά τα 40 δισ. δραχμές.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι σήμερα απεργούν πανελλαδικά με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα και συγκεντρώνονται στις 11 το πρωί στα γραφεία τους, τόνισαν ότι σε μια πενταετία το ΙΚΑ θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα πληρωμών.

Επίσης, σημείωσαν ότι την επόμενη τριετία, αν δε γίνουν προσλήψεις, θα αυξηθεί ο χρόνος απονομής συντάξεων. Οι επιχειρήσεις που έχουν να ελεγχθούν πάνω από πέντε χρόνια θα γίνουν 120 χιλιάδες από 60 χιλιάδες που είναι σήμερα. Η μείωση των προβλεπόμενων εσόδων από το μη έλεγχο των επιχειρήσεων σήμερα φτάνει τα 80 με 100 δισ. δραχμές.Στην τριετία θα φτάσουν τα 240 - 300 δισ. δραχμές.Κάθε χρόνο παραγράφονται 15 δισ. δραχμές βεβαιωμένων οφειλών λόγω της παρέλευσης 10ετίας. Το ποσό αυτό στην τριετία υπολογίζεται να φτάσει τα 90 δισ. δραχμές συνολικά. Περισσότερα από 50 δισ. δραχμές χάνονται επειδή οι 1.300 περίπου ελεγκτές του ΙΚΑ δεν προλαβαίνουν να ελέγξουν τα 50 χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα. Την επόμενη τριετία υπολογίζεται ότι θα χαθούν για το ΙΚΑ περίπου 120 δισ. δραχμές.

Ενδεικτικό της έλλειψης προσωπικού και της εισφοροδιαφυγής είναι ότι υπάρχουν περίπου 100 χιλιάδες νέοι ανασφάλιστοι, 50 χιλιάδες διπλοεργαζόμενοι, 80 χιλιάδες εργαζόμενοι συνταξιούχοι με πλήρη απασχόληση και 200 χιλιάδες εργαζόμενοι με μειωμένες αποδοχές.Δίπλα σ' αυτούς, προστίθενται και 500 χιλιάδες αλλοδαποί.

Σχετικά με το ΕΚΑΣ,για το οποίο το ΙΚΑ έχει επιβαρυνθεί με 13 δισ. δραχμές μέχρι τώρα, αφού η κυβέρνηση του φόρτωσε και αυτό το κόστος, αναφέρθηκε ότι οι 170 χιλιάδες δικαιούχοι αναμένεται να γίνουν 300 - 350 χιλιάδες.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αύριο κρίσιμη συνάντηση

Με κλιμάκωση και συντονισμό των αγώνων, προειδοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων, αν η κυβέρνηση δεν απαντήσει ικανοποιητικά στα σοβαρά και κύρια αιτήματά τους

Τα εκρηκτικά προβλήματα που δημιουργεί στους συνταξιούχους η εισοδηματική και φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, θα θέσει αύριο Τετάρτη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας, διεκδικώντας πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις, στη συνάντηση που θα έχει με διυπουργική επιτροπή στη Βουλή. Ταυτόχρονα, με ανακοίνωσή της, προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Να σημειώσουμε ότι τη διυπουργική συνάντηση πρότειναν οι υφυπουργοί στον πρωθυπουργό, Γ. Πασχαλίδης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης,σε συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους της ΣΕΑ την περασμένη Πέμπτη, στα πλαίσια της μεγαλειώδους πανσυνταξιουχικής συγκέντρωσης και πορείας προς το Μέγαρο Μαξίμου. Στην αυριανή σύσκεψη θα εξεταστούν όλα τα προβλήματα των συνταξιούχων και θα έχει στόχο την προετοιμασία συνάντησης της ΣΕΑ με τον πρωθυπουργό.

Στην ανακοίνωσή της η ΣΕΑ, επισημαίνει: "Ξεκαθαρίσαμε στους υπουργούς ότι το ΕΚΑΣ δεν είναι η πανάκεια επίλυσης των συνταξιουχικών προβλημάτων και καταθέσαμε ψήφισμα με τα αιτήματά μας". Τονίζει ότι "αν και στη φάση αυτή δεν προσεγγίσει η κυβέρνηση τα βασικά καθοριστικά μας προβλήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσής τους, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, ενώνοντας τη φωνή μας με τους αγρότες, όλους τους εργαζόμενους, με τα άνεργα νιάτα, που βρίσκονται στις επάλξεις του αγώνα, σε ένα παλλαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης για την ανατροπή της αυταρχικής αντιλαϊκής πολιτικής".

Σε σύσκεψη οι κλάδοι ένδυσης

Σε σύσκεψη καλεί σήμερα το απόγευμα στις 5.30 στα γραφεία της, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας τα διοικητικά συμβούλια όλων των σωματείων - μελών της στην Αττική, με αντικείμενο την ενημέρωση για την πορεία των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μετά και την άρνηση των εργοδοτών να συζητήσουν επί της ουσίας και τον καθορισμό αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Με το ίδιο αντικείμενο θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις την Πέμπτη στην Πάτρα και στη Νάουσα, ενώ προγραμματίζονται ανάλογες συσκέψεις και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Καταγγέλλεται ο δήμαρχος Μύρινας

Την αντιδημοκρατική και επικίνδυνη συμπεριφορά του δημάρχου Μύρινας Λήμνου, ο οποίος άσκησε δίωξη στους συνδικαλιστές Ν. Πλάτζο, και Π. Καραφιλλίπου για διακίνηση ανακοινώσεων των σωματείων τους και του ΚΚΕ, και στον κ. Σταματέρη, πολιτικό υπάλληλο της αεροπορίας, για αρθρογραφία σε εφημερίδα, καταγγέλει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ νομού Λήμνου.

Στην ανακοίνωση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ τονίζεται ότι "αυτή η πρακτική δεν ταιριάζει σε αιρετό αντιπρόσωπο του λαού. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κ. δήμαρχος ότι στο κατώφλι του 2000 η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών είναι δύο από τα μείζονος σημασίας θέματα, για τη θεσμοθέτηση των οποίων οι εργαζόμενοι έχουν θρηνήσει νεκρούς".

Καταλήγοντας, η ανακοίωση προτρέπει το δήμαρχο "να συνειδητοποιήσει τις υποχρεώσεις του και να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων που παλεύουν ενάντια στα νεοσυντηριτικά πρότυπα που προσπαθούν να μας επιβάλουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, εκτελώντας τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Ναυτεργατικό ατύχημα

Ναυτεργατικό ατύχημα έγινε την Κυριακή το μεσημέρι στο φορτηγό πλοίο ΛΕΩΝ με σημαία Μάλτας, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στη ράδα του Πειραιά. Συγκεκριμένα, ο 52χρονος ναύτης Τριαντάφυλλος Τσουτσουμάνος, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στην πρύμνη του πλοίου, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στη θάλασσα. Ο ναύτης μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά διενεργεί προανάκριση.

Συνέλευση ηλεκτροτεχνιτών

Σε απολογιστική συνέλευση προχωρά αύριο Τετάρτη, στις 5μμ, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής.Η συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα του ΕΚΑ (2ος όροφος) και θα έχει σαν θέματα: Διοικητικός απολογισμός και πρόγραμμα δράσης. Οικονομικός προϋπολογισμός και έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ