ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απλώνονται τα μπλόκα
  • Τα τρακτέρ "στενεύουν" την Εθνική οδό στη Θεσσαλία
  • Μεθαύριο Πέμπτη η συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο
  • ΠΑΣΕ: Η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για ό,τι ακολουθήσει αν δε δοθούν λύσεις στα προβλήματα

Ενισχύοντας συνεχώς με περισσότερα τρακτέρ τα μπλόκα του αγώνα, οι αγρότες της Θεσσαλίας κι όλης της χώρας, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, κλιμακώνουν την κινητοποίησή τους για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους.

Κι ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα με κυβερνητικό κλιμάκιο στην Αθήνα, από σήμερα στη Θεσσαλία η κυκλοφορία επί της Εθνικής οδού Αθήνας - θεσσαλονίκης θα γίνεται πιο δύσκολα, αφού στα μπλόκα τα τρακτέρ θα "στενέψουν" τον ελεύθερο χώρο του οδοστρώματος.

Χτες, έγιναν ξανά συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου για δύο ώρες περίπου αποκλείστηκε η Εθνική οδός, για να ενημερωθούν οι αγρότες από τα μέλη της ΠΑΣΕ και να πουν τη γνώμη τους και τις προτάσεις τους για την πορεία του αγώνα.

Η επιμονή της κυβέρνησης στην τακτική αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης σχετικά με τα αιτήματα των αγωνιζομένων αγροτών και η προσπάθεια του υπουργού Γεωργίας να εμφανίσει ως αξιόπιστους συνομιλητές τις ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ - με στόχο να πλήξει τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα που είναι τα γνήσια και αντιπροσωπευτικά όργανα της αγωνιζόμενης αγροτιάς - προκαλούν οργή και αγανάκτηση.

Ανακοίνωση της ΠΑΣΕ

Σε ανακοίνωσή της μετά τη χτεσινοβραδινή συνεδρίασή της η ΠΑΣΕ, αναφερόμενη στη συνάντηση της Πέμπτης υπογραμμίζει ότι "δε θέλουμε να είναι άλλη μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα" και τονίζει πως "αν η κυβέρνηση δεν έχει λύσεις για τα προβλήματά μας, θα έχει πια την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Χιλιάδες αγρότες, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, βρίσκονται για 8η συνεχή μέρα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ουσιαστικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματα.

Η συνεχιζόμενη καταστροφική πολιτική που επιβάλλει η ΕΕ και προωθεί υπάκουα η κυβέρνηση, οδηγεί την αγροτική οικονομία σε συρρίκνωση και την αγροτιά, ιδιαίτερα τη μικρή και μεσαία, σε αφανισμό.

Μπροστά σ' αυτόν τον κίνδυνο οι αγρότες πήραν την υπόθεση της ύπαρξής τους, αλλά και το δικαίωμα να ζουν και να παράγουν, στα χέρια τους, οργανώνοντας σε όλη τη χώρα μαζικές, μαχητικές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις.Η κυβέρνηση, θορυβημένη από την ενεργό συμπαράσταση εκατοντάδων φορέων και της πλειοψηφίας του εργαζόμενου λαού, στηρίζεται στους μοναδικούς συμμάχους που έχει, δηλαδή την ντόπια ολιγαρχία και τον σκληρό πυρήνα διάφορων μεγαλοεισοδηματιών, καθώς και στα όργανά τους.

Σήμερα, διαπιστώνοντας ότι τα "αγροτοδικεία", η λασπολογία, οι απειλές του κυβερνητικού και κρατικού μηχανισμού δεν έφεραν αποτελέσματα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να πλήξει το κύρος των καταξιωμένων οργάνων των αγροτών και να υπονομεύσει τον αγώνα τους.

Ο υπουργός Γεωργίας επαναλαμβάνει τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα για δήθεν μεγάλο κόστος των αιτημάτων που βάζουν οι Συντονιστικές Επιτροπές, σε αντίθεση με τη "συνετές και υπεύθυνες" ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων και προσπαθεί - αξιοποιώντας μεγαλοκαναλάρχες και εκδοτικά συγκροτήματα - να δημιουργήσει συγχύσεις στους αγρότες, αλλά και σε όσους τους συμπαραστέκονται. Και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.

Οι αγρότες μέσα από τους αγώνες των τελευταίων χρόνων ανέδειξαν τα δικά τους γνήσια και αντιπροσωπευτικά όργανα, βάζοντας στην άκρη τις ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων, αλλά και όσους, σε τοπικό επίπεδο, στηρίζουν αυτή την αντιαγροτική πολιτική.

Συνεπώς, κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης - με οποιοδήποτε τρόπο και αν εκδηλώνεται - να πλήξει το κύρος αυτών των οργάνων ή να υπονομεύσει τη συνεπή αγωνιστική τους στάση θα έχει την ίδια τύχη που είχαν και παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν.

Ας μην τρέφουν αυταπάτες ότι η τακτική τους αυτή θα οδηγήσει σε εκφυλισμό το μεγαλειώδη αγώνα.

Αντίθετα, ατσαλώνει περισσότερο τους αγρότες που πυκνώνουν καθημερινά τις γραμμές του αγώνα.

Καλούμε τους αγρότες και τις αγρότισσες της χώρας να μείνουν στο μετερίζι του αγώνα και τους άλλους εργαζόμενους να σταθούν στο πλευρό των αγωνιζόμενων σ' όλη την Ελλάδα αγροτών. Μπορούμε και θα πάρουμε αυτά που μας κλέβουν χρόνια τώρα.

Θέλουμε να στείλουμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σ' όσους μας συμπαραστάθηκαν και τους διαβεβαιώνουμε ότι κι εμείς είμαστε μαζί τους, στους δικούς τους αγώνες για επιβίωση.

Την Πέμπτη θα γίνει η συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο. Εμείς για άλλη μια φορά θα πάρουμε τη γνώμη των αγροτών που βρίσκονται στους δρόμους. Ακόμα θα προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε και μ' όλες τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, ν' ανταλλάξουμε απόψεις.

Δε θέλουμε αυτή η συνάντηση να είναι άλλη μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα. Κάνουμε γνωστό ότι αν η κυβέρνηση δεν έχει λύσεις για τα προβλήματά μας, θα έχει πια την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει.

Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε, κλιμακώνοντας τον αγώνα μας, αν δεν πάρουμε συγκεκριμένες και θετικές λύσεις".

"Ταφόπλακα" στους συνεταιρισμούς

Νομοσχέδιο Τζουμάκα κατά του συνεταιριστικού κινήματος

Την... ταφόπλακα και με το νόμο στο συνεταιριστικό κίνημα επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού με νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα, χτες προβλέπει τη μετατροπή των οργανώσεων ουσιαστικά σε... "εταιρίες", στις οποίες θα μετέχουν αγρότες και συνεταιρισμοί που θα εκλέγουν - και... διά αντιπροσώπου - διοικήσεις ανάλογα και με το ύψος των συναλλαγών τους.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο - που, να σημειωθεί, δόθηκε από το υπουργείο Γεωργίας στη δημοσιότητα χωρίς καν ο υπουργός να ενημερώσει τους δημοσιογράφους περί τίνος πρόκειται (!) - προβλέπεται η δημιουργία Κεντρικών Κλαδικών Οργανώσεων (ΚΕΣΕ) στις οποίες οι διοικήσεις θα εκλέγονται με βάση τις συναλλαγές που έχουν οι οργανώσεις. Στους συνεταιρισμούς μπορούν να έχουν περισσότερες συνεταιριστικές μερίδες όσοι θέλουν, όπως επίσης και περισσότερους - μέχρι τρεις - ψήφους οι συνεταίροι φυσικά πρόσωπα.

Επίσης, πάνε να καταργήσουν το σημερινό σύστημα της απλής αναλογικής και να επιβάλουν το ακραία αντιδημοκρατικό πλειοψηφικό σύστημα με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο αυτό, εφόσον προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή, έρχεται να ολοκληρώσει και με νομικό τρόπο τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος, το οποίο σήμερα στην πράξη έχει αδρανοποιήσει εντελώς και προωθεί τις κοιναγορίτικες Ομάδες Παραγωγών για την προώθηση της καπιταλιστικής επιχείρησης στον αγροτικό τομέα στα πλαίσια της ΕΕ. Πρόκειται για μια ακόμα πρόκληση μπροστά στην εξεγερμένη αγροτιά...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σταματήστε τους αγώνες!

Μιλώντας σε εκδήλωση πολυτέκνων στο Αίγιο ο Κ. Καραμανλής ουσιαστικά κάλεσε τους αγρότες να σταματήσουν τους αγώνες τους και να τους κάνουν "καθώς πρέπει"! Είπε συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, φροντίζοντας να αφήνει στο απυρόβλητο την ίδια την κυβερνητική πολιτική:"Θέλω να γίνω σαφής. Δε συμφωνώ με το κλείσιμο των δρόμων. Δε συμφωνώ με τρόπους διαμαρτυρίας ή διεκδίκησης που θίγουν τελικά άλλους πολίτες, αθώους από τα ανομήματα ή τα λάθη της κυβέρνησης".

Η γραμμή αυτή επιβεβαιώθηκε και χτες στη σύσκεψη των τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή. Οπως δήλωσε αργότερα ο εκπρόσωπος του κόμματος "μπορεί οι αγρότες να έχουν απόλυτο δίκιο όσον αφορά τα αιτήματά τους, αλλά οι διεκδικήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν εις βάρος άλλου τμήματος ή άλλων ομάδων του συνολικού πληθυσμού". Χάριν, όμως, της δημαγωγίας επιτέθηκε στον Στ. Τζουμάκα, κατηγορώντας τον ότι "είναι ο πλέον ακατάλληλος για το θέμα"!, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί άφησε ένα χρόνο ανεκμετάλλευτο για να προχωρήσει τις επιλογές της ΕΕ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, που συζητείται αύριο, κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μπροστά στις ευθύνες της, για να πάρει άμεσα μέτρα και να ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα της μαχόμενης αγροτιάς, βάζει την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες για τον πρωθυπουργό (θα συζητηθεί αύριο) η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Η Επίκαιρη Ερώτηση έρχεται αμέσως μετά τη σχετική επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητούσε να γίνει συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή για τα αγροτικά ζητήματα.

Επανερχόμενη, λοιπόν, στο αγροτικό ζήτημα η Αλ. Παπαρήγα, με την Επίκαιρη Ερώτησή της ερωτά τον πρωθυπουργό "εάν και τι μέτρα θα πάρει για να ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα, όπως αυτά εκφράζονται από τους μαχόμενους αγρότες και τις συντονιστικές επιτροπές",ενώ υπογραμμίζει:

"Οι αγρότες της χώρας έχουν ξεσηκωθεί σ' όλη την Ελλάδα. Η μέχρι σήμερα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διαμορφώνεται και με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, αναγκάζει τους αγρότες να βγουν στους δρόμους για μια ακόμη φορά.

Οι αγώνες αυτοί είναι απόλυτα δικαιολογημένοι, μια και οι αγρότες βλέπουν καθαρά ότι οδηγούνται στη χρεοκοπία και η αγροτική οικονομία σε κρίση και αδιέξοδο.

Η μαζική, μαχητική και επίμονη αγωνιστική διεκδίκηση των αγροτών τα τελευταία χρόνια, η πλατιά συμπαράσταση και αλληλεγγύη που εκδηλώνουν τα άλλα εργαζόμενα στρώματα, από τη μια δείχνουν το μέγεθος του αγροτικού προβλήματος και το δίκιο των αγροτικών αιτημάτων και από την άλλη θέτουν την κυβέρνηση προ τεραστίων ευθυνών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ