ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ανεργία τραβά την ανηφόρα

Στο 8,65% η εγγεγραμμένη ανεργία τον περασμένο Δεκέμβρη. Πάνω από 1.000 απολύσεις κάθε εργάσιμη μέρα. Ούτε οι μισοί άνεργοι, που είναι γραμμένοι στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ, δεν παίρνουν επίδομα!

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ θεωρεί ότι η αύξηση της εγγεγραμμένης ανεργίας το 1997, σε σχέση με το 1998, δεν οφείλεται στις απολύσεις. Προφανώς δεν οφείλεται ούτε στις... προσλήψεις. Ετσι, η εγγεγραμμένη ανεργία το 1997 έφτασε το7,85% έναντι του 7,47% το 1996, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τον Δεκέμβρη του 1997, η ανεργία (πάντα η εγγεγραμμένη) έφτασε το 8,65%,ενώ τον Δεκέμβρη του 1996 ήταν 8,42%.Εντύπωση προκαλεί το στοιχείο που αναφέρεται στον αριθμό απασχολουμένων, οι οποίοι το Δεκέμβρη του 1996 ήταν 2.292.918 και τον Δεκέμβρη του 1997 εμφανίζονται στους 2.668.371!

Τον Δεκέμβρη του 1997 έγιναν συνολικά 26.951 απολύσεις, δηλαδή περίπου1.079 απολύσεις κατά μέσον όρο κάθε εργάσιμη μέρα!Ο αντίστοιχος καθημερινός μέσος όρος για το Δεκέμβρη του 1996 ήταν 1.017 απολύσεις.

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Δεκέμβρη ήταν 252.886 και από αυτούς επιδοτούνταν μόλις οι 122.988,δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς άνεργους που υπάρχουν στους καταλόγους του ΟΑΕΔ!

Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο για την ανεργία και την αποβιομηχάνιση που πραγματοποιείται την Τρίτη 17 Φλεβάρη, καλεί με ανακοίνωση το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών.

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη που έγινε στο ΕΚΘ συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων των χώρων που αντιμετωπίζουν άμεσα το φάσμα της ανεργίας και οι από κοινού προσπάθειες για τη λύση τους. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι διοικήσεις των Σωματείων εργαζομένων στη ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης, ΑΓΝΟ, ΕΛΛΕΝΙΤ, ΦΙΛΙΠΠΟΥ και ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
"Πλώρη" για νέους αγώνες

Πανναυτεργατική σύσκεψη αύριο, με πρωτοβουλία ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ". Οργή στο λιμάνι από τα αντιναυτεργατικά μέτρα κυβέρνησης - εφοπλιστών

"Πλώρη" για νέους αγώνες βάζουν οι ναυτεργάτες, ενάντια στα αντιναυτεργατικά μέτρα κυβέρνησης - εφοπλιστών και στο δουλεμπορικό κύκλωμα, διεκδικώντας ταυτόχρονα τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Την αρχή των κινητοποιήσεων αναμένεται ότι θα κηρύξει η πανναυτεργατική σύσκεψη, που διοργανώνουν αύριο στις 11 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΝΟ, η ΠΕΜΕΝ και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

Ηδη, συνδικαλιστές και ναυτεργάτες που συσπειρώνονται δίπλα στα δύο σωματεία, έχουν ριχτεί στη μάχη για την καλύτερη προετοιμασία της πανναυτεργατικής σύσκεψης, αλλά και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν. Χτες, στις 7 το πρωί, έγιναν ξανά περιοδείες στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ στις 10 το πρωί οι συνδικαλιστές βρέθηκαν στα στέκια των ανέργων της Ακτής Μιαούλη, συζητώντας με τους άνεργους ναυτεργάτες. Αργότερα περιόδευσαν στον Οίκο Ναύτου. Ανάλογο είναι και το σημερινό πρόγραμμα, στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί και περιοδείες στα συσσίτια, που διοργανώνουν εκκλησίες του Πειραιά για τους άνεργους ναυτεργάτες.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, τα δύο σωματεία επισημαίνουν: "Οι ναυτεργάτες δεν έχουν κανένα περιθώριο αναμονής", αφού ήδη, με τα αντιναυτεργατικά μέτρα του ΥΕΝ, οι ναυτεργάτες πετιούνται μαζικά έξω από τα καράβια, οι άνεργοι στοιβάζονται στην Ακτή Μιαούλη, ενώ τώρα θα τους αφαιρούνται και τα φυλλάδια! "Σε όλους τους τομείς προβάλλει το αδίστακτο πρόσωπο αυτής της πολιτικής", συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές - κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση "όλοι οι ναυτεργάτες έχουν υποχρέωση να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους εργάτες και τους αγρότες, με τους άλλους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, που συγκρούονται με αυτή την πολιτική, δίνοντας τη μάχη της επιβίωσης και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους".

Σε κοινό αγώνα ΙΓΜΕ - ΕΟΜΜΕΧ - ΕΛΚΕΠΑ

Δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία του ΙΓΜΕ πραγματοποίησαν από κοινού χθες οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, του ΕΟΜΜΕΧ και του ΕΛΚΕΠΑ,αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για συρρίκνωση και διάλυσή τους. Στις εντεκάμισι το πρωί οι εργαζόμενοι απέκλεισαν τμήμα της Λεωφόρου Μεσογείων. Οι κοινές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

ΑΓΝΟ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησής της και αφαίρεσης των δικαιωμάτων τους, απαιτώντας την ανάπτυξή της

Τη θέλησή τους να υπερασπιστούν το συνεταιριστικό χαρακτήρα της ΑΓΝΟ,παλεύοντας ταυτόχρονα ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, αλλά και για τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, διατρανώνουν οι εργαζόμενοι σ' αυτή, με κοινή ανακοίνωση των σωματείων τους.

Το κείμενο με τις θέσεις και τις προτάσεις των εργαζομένων υπογράφεται από την Επιτροπή Αγώνα και τις διοικήσεις των Σωματείων Εργαζομένων ΑΓΝΟ, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων ΑΓΝΟ, Τεχνικών ΑΓΝΟ.

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, "μπροστά στην τραγική κατάσταση, στην οποία έχουμε περιέλθει, εμείς οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε στη θέση να σας τονίσουμε ορισμένες πάγιες θέσεις μας, που θεωρούμε απαραίτητο ότι πρέπει να παρθούν υπ' όψιν όλων των αρμοδίων, σε κάθε ενέργεια και απόφαση που θα αφορά την ύπαρξη και λειτουργία της οργάνωσης".

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ακόμα ότι οδηγήθηκαν σε αρνητικές εξελίξεις, με ευθύνη της πολιτείας, της ΑΤΕ και των διοικήσεων της ΑΓΝΟ και απαιτούν, εκφράζοντας την καθολική απαίτηση των εργαζομένων:

- Τη χωρίς καθυστέρηση χρηματοδότηση της Ενωσης από την ΑΤΕ,ώστε να αντιμετωπιστούν οι άμεσες και πιεστικές ανάγκες λειτουργίας της, με παράλληλο έλεγχο της κατανομής των κονδυλίων.

- Την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, προκειμένου να "ανασάνουν" οικονομικά.

- Τη λήψη μέτρων οικονομικής ανακούφισης των παραγωγών για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην Ενωση.

- Την ανάπτυξη της Ενωσης και την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της, ενάντια σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης.

- Τη διασφάλιση, μέσα από την αναπτυξιακή πορεία της επιχείρησης, των θέσεων εργασίας, αλλά και τη δημιουργία νέων,με παράλληλη διασφάλιση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, τα οποία γι' αυτούς είναι αδιαπραγμάτευτα.

- Την υπεράσπιση και ενίσχυση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΑΓΝΟ,την οποία οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να υπερασπίσουν, ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, απ' όπου και αν προέρχεται.

- Τη συμμετοχή των εργαζομένων - αυτονόητη και επιβεβλημένη - σε όλες τις διαδικασίες, τις συζητήσεις, τις αποφάσεις σχετικά με το παρόν και το μέλλον, τόσο το δικό τους, όσο και της Οργάνωσης.

"Πάρτε το πίσω"!

Επιστολή της ΠΕΜΕΝ στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για το νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη ναυτική εκπαίδευση, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες, ζητά η ΠΕΜΕΝ, σημειώνοντας σε σχετική επιστολή της προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ότι το νομοσχέδιο που αφορά τις Ανώτερες Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (ΑΔΣΕΝ), αποτελεί μέρος της γενικότερης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση ενάντια στο δικαίωμα για μόρφωση και επαγγελματική κατοχύρωση και δηλώνει: "Αντιπαλεύοντας το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΕΝ, η ΠΕΜΕΝ ενώνει τη φωνή της και τη δράση της με το κίνημα εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και εργαζομένων, που απαιτούν την κατάργηση του περιβόητου νόμου Αρσένη,που αποτελεί το βασικό πλαίσιο της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης".

Η ΠΕΜΕΝ, αναφερόμενη στα άρθρα του νομοσχεδίου, σημειώνει ότι μόνο κατ' όνομα οι ΑΔΣΕΝ μετατρέπονται σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.Στην ουσία οι σχολές υποβαθμίζονται, αφού γίνονται περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΕΝ. Δεν αναγνωρίζεται η ισοτιμία των πτυχίων και των διπλωμάτων του Εμπορικού Ναυτικού με τα αντίστοιχα της στεριάς, που σημαίνει ότι δεν ισχύει πως οι "Ακαδημίες" θα ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Επίσης δεν ορίζεται ρητά ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των "Ακαδημιών" και δεν καταγράφεται η συγκεκριμένη βαθμίδα εκπαίδευσης (δηλαδή ανώτερη και κατώτερη).

Το νομοσχέδιο αυξάνει τη στρατοκρατία, που στραγγαλίζει τη ναυτική εκπαίδευση με ρυθμίσεις αντιδημοκρατικές και απαράδεκτες, όπως η διάταξη που ενισχύει τις αρμοδιότητες του λιμενικού διοικητή, ο οποίος διορίζεται από τον υπουργό και αποτελεί πλέον κύριο όργανο της διοίκησης, είναι ο δεύτερος αξιολογητής του εκπαιδευτικού προσωπικού, με δυνατότητα να επιβάλλει πειθαρχικές ποινές σε σπουδαστές και καθηγητές! Τα συλλογικά όργανα των "Ακαδημιών" θα αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο, αφού δεν τους δίνεται ουσιαστικό περιεχόμενο, ενώ ανύπαρκτη σε αυτά είναι η παρουσία σπουδαστών.

Απεργία χτες στο ΙΚΑ

Με κυρίαρχο σύνθημα το "Δώστε λύση το ΙΚΑ για να ζήσει" οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ απαίτησαν χτες στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας τους, η συμμετοχή στην οποία σύμφωνα με τους συνδικαλιστές ανήλθε στο 98%,την ικανοποίηση αιτημάτων τους, που μεταξύ άλλων αφορούν σε προσλήψεις προσωπικού, καταβολή υπερωριών, βελτίωση συνθηκών εργασίας, καταβολή του 18χίλιαρου κ. ά.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος, στην οδό Πειραιώς και αρχικά κατευθύνθηκαν στο ΙΚΑ, όπου συναντήθηκαν με τον διοικητή Γ. Σολωμό,ο οποίος δήλωσε ότι υιοθετεί τα αιτήματά τους και θα τα προωθήσει. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου απέκλεισαν την οδό Πανεπιστημίου, απαιτώντας συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη,από τον οποίο όμως δεν πήραν καμία ουσιαστική απάντηση.

Αργότερα το μεσημέρι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και σύμφωνα με δηλώσεις τους, ο υπουργός δήλωσε ότι θα προωθήσει λύσεις μέσα από νομοσχέδιο που συζητιέται την ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή.

Σύσκεψη ΕΣΑΚ ένδυσης

Το κλαδικό Γραφείο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας της ΕΣΑΚ καλεί σε σύσκεψη αύριο Πέμπτη, στις 5.30μμ, στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Σόλωνος 130). Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η πορεία των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η οργάνωση της πάλης γι' αυτές.

Ημερίδα για την Υγιεινή και Ασφάλεια

Ημερίδα για την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας διοργανώνει σήμερα Τετάρτη από τις 9.30 π.μ. η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου στα γραφεία της ΓΣΕΕ.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων σε ΙΓΜΕ - ΕΟΜΜΕΧ - ΕΛΚΕΠΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ