Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Πάρτε το πίσω"!

Επιστολή της ΠΕΜΕΝ στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για το νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη ναυτική εκπαίδευση, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες, ζητά η ΠΕΜΕΝ, σημειώνοντας σε σχετική επιστολή της προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ότι το νομοσχέδιο που αφορά τις Ανώτερες Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (ΑΔΣΕΝ), αποτελεί μέρος της γενικότερης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση ενάντια στο δικαίωμα για μόρφωση και επαγγελματική κατοχύρωση και δηλώνει: "Αντιπαλεύοντας το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΕΝ, η ΠΕΜΕΝ ενώνει τη φωνή της και τη δράση της με το κίνημα εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και εργαζομένων, που απαιτούν την κατάργηση του περιβόητου νόμου Αρσένη,που αποτελεί το βασικό πλαίσιο της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης".

Η ΠΕΜΕΝ, αναφερόμενη στα άρθρα του νομοσχεδίου, σημειώνει ότι μόνο κατ' όνομα οι ΑΔΣΕΝ μετατρέπονται σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.Στην ουσία οι σχολές υποβαθμίζονται, αφού γίνονται περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΕΝ. Δεν αναγνωρίζεται η ισοτιμία των πτυχίων και των διπλωμάτων του Εμπορικού Ναυτικού με τα αντίστοιχα της στεριάς, που σημαίνει ότι δεν ισχύει πως οι "Ακαδημίες" θα ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Επίσης δεν ορίζεται ρητά ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των "Ακαδημιών" και δεν καταγράφεται η συγκεκριμένη βαθμίδα εκπαίδευσης (δηλαδή ανώτερη και κατώτερη).

Το νομοσχέδιο αυξάνει τη στρατοκρατία, που στραγγαλίζει τη ναυτική εκπαίδευση με ρυθμίσεις αντιδημοκρατικές και απαράδεκτες, όπως η διάταξη που ενισχύει τις αρμοδιότητες του λιμενικού διοικητή, ο οποίος διορίζεται από τον υπουργό και αποτελεί πλέον κύριο όργανο της διοίκησης, είναι ο δεύτερος αξιολογητής του εκπαιδευτικού προσωπικού, με δυνατότητα να επιβάλλει πειθαρχικές ποινές σε σπουδαστές και καθηγητές! Τα συλλογικά όργανα των "Ακαδημιών" θα αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο, αφού δεν τους δίνεται ουσιαστικό περιεχόμενο, ενώ ανύπαρκτη σε αυτά είναι η παρουσία σπουδαστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ