Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΙ" Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΝ
την επιδότηση για πρώτη κατοικία

Ακόμη δυσκολότερη γίνεται η απόκτηση στέγης για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες

Στη δραστική μείωση της επιδότησης των στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας προχώρησε στα μουλωχτά από τις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση. Εξασφαλίζοντας "ψίχουλα" για τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά απομακρύνοντας ακόμα πιο πολύ το όνειρο εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών ν' αποκτήσουν δικό τους σπίτι, οι κυβερνώντες προχώρησαν σε... "εκσυγχρονισμό" του τρόπου υπολογισμού της επιδότησης, που δίνεται από το δημόσιο.

Η ουσία της απόφασης βρίσκεται στο γεγονός, ότι το ύψος του επιδοτούμενου δανείου δε θα είναι πλέον μέχρι το 75% της πραγματικής εμπορικής αξίας του αγοραζόμενου ακινήτου, αλλά μέχρι "το 100% αντικειμενικής αξίας και μέχρι 12.000.000 δρχ. και το 80% της αντικειμενικής πέραν του εναπομείναντος ποσού". Με δεδομένο ότι οι λεγόμενες αντικειμενικές αξίες είναι σαφώς χαμηλότερες από τις πραγματικές τιμές των ακινήτων, το αποτέλεσμα της ρύθμισης είναι να μειώνονται σε σημαντικό βαθμό τα ποσά των δανείων που στο εξής θα επιδοτούνται από το δημόσιο.

Ετσι, για παράδειγμα, ενώ μέχρι τώρα για καινούριο διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων στην Καλλιθέα που η πραγματική του αξία είναι περίπου 27.000.000 δραχμές, ο ενδιαφερόμενος μπορούσε να πάρει επιδοτούμενο δάνειο μέχρι 20.250.000 δραχμές, τώρα, βάσει της αντικειμενικής αξίας που είναι 210.000 δρχ. το τετραγωνικό μέτρο, στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορεί να πάρει 17.520.000 δρχ!


ΣΕΛ.  13

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ