ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Φουντώνει ο αγώνας!
  • Χιλιάδες τρακτέρ, που αυξάνονται συνεχώς, σε δεκάδες μπλόκα. Καθημερινά νέες περιοχές μπαίνουν στον αγώνα
  • Μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια αγροτών, χτες σε Κοζάνη και Δράμα, την Παρασκευή στον Πολύγυρο
  • Συλλαλητήριο συμπαράστασης και αλληλεγγύης, διοργανώνουν αύριο στη Θεσσαλονίκη τα σωματεία της πόλης

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενόψει και της συνάντησης με το κυβερνητικό κλιμάκιο την Πέμπτη, αλλά και των αγροτοδικείων που ακολουθούν την Πέμπτη και Παρασκευή στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη. Χτες στα πάνω από 2.000 τρακτέρ που βρίσκονταν, ήδη, στους δρόμους της Μακεδονίας, προστέθηκαν άλλα 500 από τη Δράμα,την Κοζάνη και τον Εβρο.

Ακόμη μαζικότερη αναμένεται η σημερινή κινητοποίηση των αγροτών του Εβρου, που έχουν αποφασίσει να πάρουν τα τρακτέρ από τις πλατείες των χωριών και να τα παρατάξουν στην Ορεστιάδα,στο Διδυμότειχο,στον Κόμβο του Αεροδρομίου έξω από την Αλεξανδρούπολη,στο Αρδάνι,στον Προβατώνα και τα τελωνεία Ορμενίου και Καστανιών.

Δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν για την Πέμπτη οι αγρότες του Νέστου στην Καβάλα, που σήμερα θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη στη Χρυσούπολη για καταλήξουν τα σημεία δράσης. Προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εφορίας, του Δημόσιου Ταμείου και του υποκαταστήματος της ΑΤΕ και στη συνέχεια να παρατάξουν τα τρακτέρ στην Εθνική Καβάλας - Ξάνθης στον κόμβο του αεροδρομίου.

Συλλαλητήρια

Μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι αγρότες της Κοζάνης και της Δράμας, ενώ στη συνέχεια παρέταξαν τα αγροτικά τους μηχανήματα σε κομβικά σημεία της περιοχής τους.

Στην Κοζάνη, οι αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης απ' όπου πραγματοποίησαν πορεία προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στη συνέχεια έβγαλαν τα τρακτέρ στον οδικό κόμβο για Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Τη συμπαράσταση των χιλιάδων αγωνιζόμενων αγροτών εξέφρασε εκ μέρους της ΠΑΣΕ ο Γ. Παττάκης.Μαζικά, δεκάδες μαθητές, εκπρόσωποι των 15μελών μαθητικών συμβουλίων των Γυμνασίων και Λυκείων του νομού, πήραν μέρος στη συγκέντρωση, δηλώνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στην αγωνιζόμενη αγροτιά του τόπου τους και όλης της χώρας. Στη Δράμα εκατοντάδες τρακτέρ παρατάχθηκαν στο δρόμο Δράμας - Καβάλας, περικυκλώνοντας παράλληλα και το κτίριο της Νομαρχίας. Τέλος, συγκέντρωση και πορεία μέσα στην Κομοτηνή πραγματοποίησαν και οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης, προειδοποιώντας για μαζικότερες κινητοποιήσεις διαρκείας.

Την Παρασκευή, οι αγρότες της Χαλκιδικής θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Πολυγύρου, όπου θα οδηγηθούν 17 συνάδελφοί τους για να απολογηθούν στον ανακριτή για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του '95 και τον αποκλεισμό του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης.

Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης οδηγούνται αύριο πέντε αγρότες από την περιοχή του Λαγκαδά για τις κινητοποιήσεις του '93, όταν αντιδρούσαν στα νέα τότε μέτρα για τα Βιρτζίνια. Επίσης, την Παρασκευή θα δικαστούν 13 αγρότες από την Επανωμή για τις κινητοποιήσεις του 1995.

Συντονισμός

Σύσσωμη σχεδόν η μικρομεσαία αγροτιά της Μακεδονίας και της Θράκης μπαίνει στο μονόδρομο του αγώνα απέναντι στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί η "Ατζέντα 2000" και να παρθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των καλλιεργειών και του εισοδήματός της.

Χτες το απόγευμα, στη Θεσσαλονίκη, στο μπλοκ της αερογέφυρας των Μαλγάρων, συναντήθηκαν εκπρόσωποι των ΣΕΑ της Μακεδονίας στα πλαίσια των ενεργειών για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα τους και τη συμμετοχή εκπροσώπων τους στη συνάντηση της Πέμπτης με το υπουργικό κλιμάκιο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι "εκπρόσωποι" των ξεπουλημένων ηγεσιών των Ομοσπονδιών από 8 νομούς της περιοχής, με "μπροστάρη" τον γνωστό κυβερνητικό αγροτοπατέρα Σ. Σαλιάκη συναντήθηκαν στα γραφεία της ΟΑΣ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μεθοδεύσουν τους επόμενους ελιγμούς τους, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η παντελής απουσία τους από το αγωνιστικό μέτωπο. Μπροστά στα οξυμένα προβλήματα και τη διάθεση των αγροτών για αγώνα διαρκείας, προσπαθούν να μη χάσουν οριστικά το παιχνίδι και αποφάσισαν, λέει, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με καθημερινούς αποκλεισμούς των δρόμων (11.30 π.μ. - 1 μ.μ.). Παράλληλα, απαιτούν συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με υπουργικό κλιμάκιο, προσπαθώντας να δημιουργήσουν κόντρα με την ΠΑΣΕ. Δυστυχώς όμως γι' αυτούς, έχουν φθαρεί από καιρό στη συνείδηση των αγωνιζόμενων αγροτών, που έχουν κατακτήσει τις συλλογικές και διαφανείς διαδικασίες μέσα από την πολυήμερη δράση τους στα μπλόκα του αγώνα.

Οι ΣΕΑ των μπλόκων αποφάσισαν ότι οι καρεκλοκένταυροι δεν τους εκπροσωπούν και σύσσωμες συντονίζονται με τους συναδέλφους τους της Θεσσαλίας.

Συμπαράσταση

Παράλληλα, μεγαλώνει καθημερινά και το κύμα συμπαράστασης από τους φορείς και τους εργαζόμενους της περιοχής στο δίκαιο αγώνα που δίνουν οι αγρότες για δεύτερη βδομάδα. Αύριο το απόγευμα, στη Θεσσαλονίκη οργανώνεται συλλαλητήριο συμπαράστασης και αλληλεγγύης από την Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Εργατικών Σωματείων της πόλης.

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο χώρο μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Ηδη, τις προηγούμενες μέρες και σήμερα δεκάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πραγματοποίησαν εξορμήσεις ενημέρωσης του λαού και όλα δείχνουν ότι τούτη η κινητοποίηση, όπου θα ανταμώσουν αγρότες και εργαζόμενοι, θα είναι πραγματικά μεγάλη. Τα γραφεία της εφημερίδας κατακλύζονται από νέα ψηφίσματα αλληλεγγύης που καταφθάνουν σχεδόν απ' όλους τους νομούς. Οι φορείς καλούν την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και δηλώνουν τη στήριξή τους στην πολιτική αντίστασης που ακολουθούν οι αγρότες, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που προωθεί η κυβέρνηση. Ανάμεσά τους, οι Δημοκρατικοί Σύλλογοι Γυναικών Σερρών,Ν. Σκοπού,Νιγρίτας,Αγριανής,Μαυρόλοφου,Μεσσοράχης,Σφελινού,Παλαιοκώμης,Θολού,Δήμητρας,Μεσολακκιάς,Αναστασιάς,Μυρίνης και Δραβίσκου.Επίσης ο Αγροτικός Σύλλογος,το ΚΑΠΗ,ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Επαγγελματικός Σύλλογος της Ζίχνης,ο Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Φυλλίδας,το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιρράχης Θάσου,ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θάσου,το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαριών Θάσου,και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Ο "χάρτης" των κινητοποιήσεων

Αναλυτικά, η εικόνα στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου και χτες συνεχίστηκαν οι συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων, έχει ως εξής:

  • Θεσσαλονίκη: Οι αγρότες παραμένουν με παραταγμένα τα τρακτέρ στην αερογέφυρα των Μαλγάρων, στα διόδια, στη Χαλκηδόνα, στο νέο μπλοκ της Μεσημβρίας και στο Στίβο. Επίσης δεκάδες τρακτέρ παραμένουν στις πλατείες της Θέρμης, της Επανωμής, και του Ζαγκλιβερίου.
  • Χαλκιδική: Στο δρόμο προς Αρναία έξω από το χωριό Παλαιοχώρα. Περισσότερα από 50 τρακτέρ περιμένουν στην πλατεία της Γαλάτιστας.
  • Πιερία: Στο Λιτόχωρο, στον Κορινό και το Αιγίνιο.
  • Πέλλα: Εξω από τα Γιαννιτσά, στο δρόμο προς Θεσσαλονίκη, στην Κρύα Βρύση, στην Παλιά Πέλλα, στο Δαμιανό, στην Αραβησσό, στην Καρυώτισσα και στο Παραλίμνι.
  • Ημαθία: Χτες βγήκαν τρακτέρ στο Κλειδί.
  • Κιλκίς: Στην είσοδο του Πολυκάστρου και στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς.
  • Σέρρες: Στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από την πόλη των Σερρών. Στις πλατείες παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών από το Δημητρίτσι, τη Μαυροθάλασσα και τη Νιγρίτα στην επαρχία Βισαλτίας, αλλά και στο Ροδολείβος, στην Παλαιοκώμη, στο Δραβίσκο και τη Μεσολακκιά στην επαρχία Παγγαίου.
  • Δράμα: Στην έξοδο της πόλης προς Καβάλα.
  • Κοζάνη: Στον κόμβο προς Θεσσαλονίκη και Λάρισα, έξω από την Κοζάνη.
Πανελλαδικός ο ξεσηκωμός

Στις επάλξεις του αγώνα, παραμένουν οι αγρότες της Πελοποννήσου, ευελπιστώντας ότι η κυβέρνηση θα συναισθανθεί τις ευθύνες της για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς, ενόψει της συνάντησης των γνήσιων εκπροσώπων της αγροτιάς αύριο με τη Διακυβερνητική Επιτροπή. Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, οι αγρότες θα καθορίσουν τη στάση τους και την παραπέρα κλιμάκωση της πάλης τους. Πάντως, δηλώνουν πως, αν την Πέμπτη δεν υπάρξουν λύσεις στα προβλήματά τους, τότε θα καθορίσουν την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.

Ηλεία

Αγρότες της Ηλείας συνεχίζουν, με τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα παραταγμένα στον εθνικό δρόμο Πατρών - Πύργου στο ύψος της Ανδραβίδας. Καθημερινά και για κάποιες ώρες, αποκλείουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Με ανακοίνωσή τους, η ΟΑΣ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ηλείας καλεί τους αγρότες και τις αγρότισσες του νομού να παραμείνουν στο μετερίζι του αγώνα. "Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τη λύση των προβλημάτων μας. Αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες και θετικές λύσεις, θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Δε θα μας σταματήσουν ούτε τα αγροτοδικεία, ούτε η λασπολογία και οι απειλές του κυβερνητικού και κρατικού μηχανισμού. Ενωμένοι θα νικήσουμε".

Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ χαιρετίζει τον αγώνα της αγροτιάς και διαβεβαιώνει πως έχουν αμέριστη και έμπρακτη την υποστήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Αντισταθείτε στην πολιτική, που ξεκληρίζει την αγροτιά, απαντήστε στο συντηρητικό μπλοκ της εξουσίας κυβέρνησης και ΕΕ και των συνοδοιπόρων τους με το δυνάμωμα του αγώνα σας, υπογραμμίζει η ανακοίνωση της ΝΕ.

Αχαϊα

Στην Αιγιάλεια,η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Πρώτος σταθμός θα είναι η συγκέντρωση αγροτών την Παρασκευή 13 Φλεβάρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαύρας του Αιγίου και κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου. Το επόμενο βήμα θα γίνει τη Δευτέρα 16 Φλεβάρη, όπου προγραμματίζεται συγκέντρωση αγροτών στην Εθνική Οδό στον κόμβο Μεγανίτη. Εκεί οι αγρότες θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα παράλληλα με τις δύο λωρίδες του δρόμου. Την Τετάρτη στις 18 Φλεβάρη,μέρα που θα διεξαχθεί η δίκη 22 αγροτών που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, θα γίνει συγκέντρωση αγροτών έξω από τα δικαστήρια.

Τέλος, σε παναιγιάλεια σύσκεψη φορέων της περιοχής που έγινε τη Δευτέρα στην αίθουσα του Δήμου Αιγίου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Παναιγιάλειου Συλλαλητηρίου την Παρασκευή 20 Φλεβάρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαύρας. Θα συμμετάσχουν το Εργατικό Κέντρο Αιγίου, ο Δήμος Αιγίου, η Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εμποροεισαγωγέων, ο Σύλλογος Βενζινοπωλών, το Σωματείο Εργαζομένων στην Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμών, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αιγίου, ο Σύλλογος Λογιστών, το αστικό ΚΤΕΛ Αιγίου, η ΠΕΑΕΑ, η ΟΓΕ και άλλοι φορείς. Σε ένδειξη συμπαράστασης και παλλαϊκής απαίτησης για τη λύση των αγροτικών προβλημάτων, τα καταστήματα του Αιγίου θα παραμείνουν κλειστά.

Η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών, διοργανώνει περιοδείες στελεχών του Κόμματος σε χωριά και αγροτικές περιοχές. Σήμερα θα μιλήσει στα Κουνινά ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ αύριο Πέμπτη αντιπροσωπεία της ΝΕ θα περιοδεύσει στην Αβυθο.

Σπάρτη

Στη Σπάρτη,η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών της Λακωνίας διοργανώνει κινητοποίηση των αγροτών του νομού, σήμερα στις 11 π.μ., στη γέφυρα του Ευρώτα.

Ζάκυνθος

Στη Ζάκυνθο, οι αγρότες αποφάσισαν να περάσουν σε νέες μορφές αγώνα. Εχοντας παρατάξει τα τρακτέρ τους στη θέση Λούμπα, περιοδεύουν στα χωριά και καλούν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 10 π.μ. Θα ξεκινήσουν από τη Λούμπα, θα περάσουν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης με προορισμό τη Νομαρχία Ζακύνθου. Εκεί θα συναντηθούν με μαθητές γυμνασίων και λυκείων του νησιού που πραγματοποιούν τις δικές τους κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο Αρσένη.

Πρέβεζα

Συλλαλητήριο έξω από το δικαστήριο της Λευκάδας πραγματοποίησαν χτες αγρότες της Πρέβεζας. Στις 8 το πρωί, συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της πόλης και από εκεί, με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, κατευθύνθηκαν στη Λευκάδα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους 20 συναδέλφους τους που δικάζονταν για τις περσινές κινητοποιήσεις στο Ακτιο. Η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τις 7 Ιούλη και οι αγρότες ξαναγύρισαν στην Πρέβεζα, όπου εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν στη νομαρχία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο αγώνας τους όμως θα συνεχιστεί και μέσα στη βδομάδα η Συντονιστική Επιτροπή θα συνεδριάσει με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Αιτωλοακαρνανία

Στο δρόμο θα ξαναβγούν και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας. Μετά το δυναμικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού πραγματοποίησε σύσκεψη χτες με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους την ερχόμενη βδομάδα.

Λέσβος

Αγωνιστικά προετοιμάζονται και οι αγρότες της Λέσβου. Μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νησιού, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη. Στα πλαίσια αυτά, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα θα συνεδριάσει, σήμερα, στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης στις 11 π.μ., με θέμα τον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Κέρκυρα

Τη σκυτάλη του αγώνα θα πάρει και η Κέρκυρα. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νησιού διοργανώνει παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο στις 23 του Φλεβάρη. Γι' αυτό το σκοπό, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6 μ.μ.θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική σύσκεψη στην αίθουσα του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
"Αλληλοενημερωτική"... συνάντηση Τζουμάκα - Φίσλερ

(Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Σε μια "ύστατη προσπάθεια" να αποσπάσει οτιδήποτε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, συναντήθηκε χτες το απόγευμα στην έδρα της Κομισιόν με τον αρμόδιο επίτροπο Φρ. Φίσλερ, αλλά για άλλη μια φορά "κατόπιν εορτής", αφού οι επίμαχες προτάσεις για το βαμβάκι είχαν ήδη εγκριθεί από το ...μεσημέρι, απορρίπτοντας το σύνολο των ελληνικών αιτημάτων.

Η έγκριση των προτάσεων της Κομισιόν είχε "καθυστερήσει" επί δίμηνον, ενώ, από αρχές Γενάρη 1998, είχε γίνει γνωστό ότι η Κομισιόν απέρριψε τον κατάλογο με τα αιτήματα του υπουργού Γεωργίας και "τέλειωσαν τα ψέματα Τζουμάκα" για το βαμβάκι. Δυστυχώς, ο υπουργός Γεωργίας, συνεχίζει το ...ίδιο βιολί, να κοροϊδεύει τους Ελληνες αγρότες δηλαδή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, χτες, σε πείσμα της πραγματικότητας, ο Στ. Τζουμάκας δήλωσε στους Ελληνες δημοσιογράφους ότι "υπάρχει καλή εξέλιξη" για το βαμβάκι και πως "η επίθεση (της Κομισιόν;) κρατήθηκε, μετά από παρέμβαση του επιτρόπου Χρ. Παπουτσή και δε θα πάει στο Συμβούλιο"!

Το εντυπωσιακό έγκειται στο γεγονός ότι, την ίδια ώρα που ο Στ. Τζουμάκας έλεγε ασύστολα ψέματα στους δημοσιογράφους, η γραπτή "ανακοίνωση Τύπου" αναγνώριζε ότι η έκθεση της Κομισιόν "ανακοινώθηκε σήμερα" και ότι θα "υποβληθεί" στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις 16.3.1998...

Οπως έχει ξαναγράψει ο "Ρ", η ουσία είναι η εξής: Στις Βρυξέλλες αρνούνται να συζητήσουν οτιδήποτε εκτός από τη μείωση του ύψους της προσαύξησης, με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα περιοριστεί η προκαταβολή και θα δίνεται μια φορά στις 16 Δεκέμβρη.

Αν για το βαμβάκι απορρίφθηκαν ακόμα και τα επιμέρους αιτήματα, τα μηνύματα για καπνό και λάδι,ενόψει της αναθεώρησης των Κοινών Οργανώσεων Αγορών (ΚΟΑ), είναι ακόμη χειρότερα.

Για τον καπνό, που η πρόταση της Κομισιόν συζητείται στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας την ερχόμενη Δευτέρα, ο Στ. Τζουμάκας ...σηκώνει τα χέρια ψηλά, παραδεχόμενος πως πρόκειται για αρνητικές προτάσεις που θα οδηγήσουν στο "να ερημώσει η ύπαιθρος" κλπ.

Αντίθετα, για το λάδι, ο Στ. Τζουμάκας αντιμετωπίζει "θετικά" τις προτάσεις της Κομισιόν, στο σύνολό τους. Κατά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Φρ. Φίσλερ, ο Στ. Τζουμάκας ζήτησε από τον Κοινοτικό επίτροπο "τη συμφωνία της Κομισιόν", ώστε να αξιοποιηθεί το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης και να αναθέσουν σε υπεργολάβους μέρος της υλοποίησης του προγράμματος".Επειδή, σύμφωνα με τον Στ. Τζουμάκα, "οι οργανώσεις παραγωγών δεν επαρκούν", η ελληνική πλευρά ζητά "παρέκκλιση", ώστε το "δικαίωμα ιδιωτικής αποθεματοποίησης 30.000 τόνων να δοθεί μόνο σε πέντε οργανώσεις παραγωγών ως φασόν, οι οποίες θα συμβληθούν με τις υπόλοιπες". Σύμφωνα πάντα με τον Στ. Τζουμάκα, η "κρίση στην αγορά ελαιολάδου είναι τεχνητή και γίνεται σπέκουλα για μείωση της τιμής", αφού "υπερπαραγωγή έχει μόνον η Ισπανία". Ο ίδιος αναγνώρισε ότι ενώ η Ισπανία έχει κάνει "δημόσια διαμαρτυρία" για το λάδι, η Ελλάδα "όχι" και η χτεσινή συζήτηση ήταν αλληλοενημερωτική...

Διαλύουν την αγροτική υποδομή

Συνέντευξη των εργαζομένων στους Οργανισμούς Καπνού και Βάμβακος

Να μη διαλυθούν και να συνεχίσουν την αναπτυξιακή τους δραστηριότητα οι Οργανισμοί Καπνού και Βάμβακος παρέχοντας τις υπηρεσίες τους στους αγρότες για τη στήριξη της εθνικής παραγωγής καπνού και βαμβακιού, των δύο σημαντικότερων βιομηχανικών αγροτικών προϊόντων της χώρας. Το αίτημα αυτό πρόβαλαν χτες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους δύο Οργανισμούς που η κυβέρνηση αποφάσισε να διαλύσει στο όνομα της συρρίκνωσης του Δημόσιου Τομέα, αδιαφορώντας για τις σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και στους αγρότες.

Οπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους παραπάνω Οργανισμούς: Με την κατάργηση των δύο αυτών Οργανισμών, του Εθνικού Οργανισμού Καπνού και Οργανισμού Βάμβακος, διαλύεται κάθε εθνικός σχεδιασμός για ποιοτική αναβάθμιση της καπνικής παραγωγής και της παραγωγής βαμβακιού και οι παραγωγοί των προϊόντων αφήνονται χωρίς καμιά επιστημονική στήριξη απροστάτευτοι. Ταυτόχρονα θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες αυτές αλλά και στη μεταποιητική βιομηχανία, στις εξαγωγές κλπ. με ζημία της εθνικής οικονομίας και των μικρομεσαίων παραγωγών, κυρίως.

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι, από κοινού, να αγωνιστούν για να αποκρούσουν την κυβερνητική επιχείρηση διάλυσης των δύο παραπάνω βασικών Οργανισμών που είναι το μόνο στήριγμα στην παραγωγή καπνού και βαμβακιού, για να μείνουν στο δημόσιο και να εκσυγχρονιστούν παραπέρα. Στην κατεύθυνση αυτή θα συντονίσουν τον αγώνα τους με όλο τον αγροτικό κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ