ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Τρομοκρατεί τους συνδικαλιστές η κυβέρνηση
  • Ενοχλημένη από τις δυναμικές κινητοποιήσεις, μεθοδεύει και προωθεί επίθεση ενάντια στο συνδικαλισμό που αναπτύσσεται
  • Συνδικαλιστές διώκονται ακόμη και για χουλιγκανισμό (!) κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Ολυμπιακό Στάδιο

Και για παραβάσεις του νόμου περί... χουλιγκανισμού διώκονται οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας, που διοργάνωσαν την εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Ολυμπιακό Στάδιο σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας απέναντι στη μάστιγα της βίας στα γήπεδα! Η επιχειρούμενη ταύτιση των ένστολων συνδικαλιστών με τους χούλιγκανς δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης, απέναντι στο συνδικαλισμό των αστυνομικών, αφού με τη δυναμική που έχει διαμορφώσει, ξεφεύγει από το δρόμο που θα ήθελε να τον οδηγήσει η ίδια, μακριά, δηλαδή, από αγωνιστικές κινητοποιήσεις και κοινούς αγώνες με άλλους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν κληθεί να δώσουν τις απολογίες τους στα πλαίσια της ΕΔΕ οι πρόεδροι και οι γενικοί γραμματείς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής Δ. Κυριαζίδης και Γ. Παπατσίμπας και Ι. Μακρής καιΠ. Σπηλιόπουλος αντίστοιχα και οι Α. Μαγουλάς και Α. Δαλκαφούτης,μέλη των διοικητικών συμβουλίων.

Οι συνδικαλιστές κατηγορούνται ότι αγνόησαν το αίτημα της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΚΑ που τους καλούσαν εγγράφως να μην πραγματοποιήσουν την εκδήλωσή τους, επειδή υπήρχε δήθεν κίνδυνος επεισοδίων και διασυρμού της χώρας στο εξωτερικό. Εγκαλούνται, επίσης, επειδή δεν έλαβαν υπόψη τους τις συστάσεις της ηγεσίας της Αστυνομίας και του υπουργείου που ήθελαν για τους ίδιους λόγους να ματαιωθεί η εκδήλωση μέσα στο ΟΑΚΑ και να πραγματοποιηθεί σε άλλο χώρο.

Πληθώρα "κατηγοριών"

Η εκδήλωση των αστυνομικών κατά της βίας στα γήπεδα, όπως είναι γνωστό είχε επιτυχία και απέσπασε τα χειροκροτήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλάθλων. Ο Τύπος και τα ΜΜΕ δεν είδαν κανέναν κίνδυνο ή "παρεκτροπή" των συνδικαλιστών, πλην της εφημερίδας "Ελεύθερη Ωρα", η οποία έσπευσε να χαρακτηρίσει τους ένστολους συνδικαλιστές της Αστυνομίας... "χούλιγκανς".

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και η πραγματοποίησή της αποτελούν όμως απ' ό,τι φαίνεται "παραλείψεις", "παράβαση καθήκοντος", "ανάρμοστη συμπεριφορά", "υπέρβαση των ορίων άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων", "παράβαση των διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου", "παράβαση του άρθρου 334 του ΠΚ περί διαταράξεως της οικιακής ειρήνης" και παράβαση του άρθρου 61 του νόμου περί "εξωσχολικού αθλητισμού"...

Ορισμένες από αυτές τις παραβάσεις στοιχειοθετούν σύμφωνα με το ποινικό και δικονομικό σύστημα ακόμα και ποινικά αδικήματα, που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης δυο μέχρι τριών χρόνων και με στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Προς το παρόν κανείς δεν έχει μιλήσει και για ποινική δίωξη των συνδικαλιστών, εκτός κι αν η ηγεσία του υπουργείου τηρεί στάση αναμονής και αναμένει τις αντιδράσεις των διωκομένων για να κλιμακώσει την επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον τους.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Το θέμα των διώξεων είχε απασχολήσει τα προεδρεία των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΠΟΑΣΥ στη σύσκεψη που είχε γίνει στην Αθήνα τον προηγούμενο μήνα. Ολοι όσοι είχαν μιλήσει τότε είχαν ταχθεί υπέρ της άμεσης απάντησης σ' αυτήν την πρόκληση του υπουργείου, που θυμίζει άλλες εποχές. Είχε αποφασιστεί να γίνει και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, μια κίνηση, όμως που δεν έχει εκδηλωθεί προς το παρόν. Στη συνάντηση αυτή είχαν μιλήσει και οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ Κ. Κόλλιας και Ζ. Σώκου,οι οποίοι, αφού εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους συνδικαλιστές δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν διάβημα στο υπουργείο.

Η Ζ. Σώκου

Η Ζωή Σώκου,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ μάς είπε χτες ότι θα επαναφέρει την πρότασή της στην ηγεσία της Συνομοσπονδίας για το θέμα αυτό."Πρέπει να γίνει διάβημα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, διότι φαίνεται καθαρά ότι διώκεται το δικαίωμα των εργαζομένων να επιλέγουν τις μορφές πάλης. Η ΕΔΕ εντάσσεται στη λογική της ποινικοποίησης των αγώνων και της ελεύθερης έκφρασης των εργαζομένων. Στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους αστυνομικούς και ιδιαίτερα αυτούς που ηγούνται σ' αυτό το κίνημα και αυτό μας αφορά όλους. Και η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν υποχρέωση να υπερασπιστούν αυτό το δικαίωμα και να σταθούν στο πλευρό των διωκομένων. Πρέπει να δώσουν τη μάχη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων".

Ο Δ. Αγκαβανάκης

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Αγκαβανάκης εξέφρασε την αλληλεγγύη της οργάνωσης στους συνδικαλιστές αστυνομικούς και κατήγγειλε την κυβέρνηση, η οποία, όπως μας είπε, θέλει με αυτόν τον τρόπο να εκφοβίσει και να αποτρέψει τους αστυνομικούς από τη συλλογική δράση και διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν η ΑΔΕΔΥ προβεί σε κάποιο διάβημα με αίτημα να σταματήσουν οι πειθαρχικές διαδικασίες, μας είπε ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ πρέπει να αφήσει την παρελκυστική τακτικήπου ουσιαστικά την κάνει ουραγό της κυβέρνησης στην επίθεση που έχει εξαπολύσει και να πάρει ξεκάθαρη θέση στηρίζοντας τους συνδικαλιστές.

Φασιστικού τύπου αστυνομικοί έλεγχοι

Την απαράδεχτη συμπεριφορά αστυνομικών κατήγγειλαν χτες στα ΜΜΕ αυτόπτες μάρτυρες, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου για την τιμωρία των αστυνομικών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, μια ομάδα αστυνομικών εισέβαλε σε τρόλεϊ στην πλατεία Κάνιγγος και υπέβαλε τους επιβάτες σε αστυνομικούς ελέγχους. Οι αστυνομικοί, με τη δικαιολογία ότι έψαχναν κάποιο κλέφτη, ζητούσαν με προκλητικό τρόπο από τους επιβάτες, να καθίσουν από τη μια ή την άλλη πλευρά του τρόλεϊ, ανάλογα με την εθνικότητά τους ή το χρώμα του δέρματός τους.

Η προκλητική αυτή ενέργεια, που θυμίζει μια άλλη απείρου κάλλους επιχείρηση της Αμεσης Δράσης στον ηλεκτρικό σταθμό της Βικτώριας, πριν μερικούς μήνες, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η ηγεσία του υπουργείου αυτά τα κρούσματα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές μέρες αστυνομικοί της ομάδας "Ζ" της Αμεσης Δράσης καταγγέλθηκαν ότι ανάγκασαν ένα νεαρό να κατεβάσει το παντελόνι του υπό τα όμματα των διερχομένων πολιτών. Από την υπηρεσία τους γίνεται έρευνα για το θέμα, αλλά αφού για μια τέτοια κραυγαλέα περίπτωση απαράδεκτης συμπεριφοράς δεν έχουν ακόμα τεθεί σε διαθεσιμότητα δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι το συμβάν θα κουκουλωθεί, όπως κουκουλώθηκε και η σκανδαλώδης φασιστικού τύπου επέλαση των συναδέλφων τους στο τρένο των ΗΣΑΠ, στο σταθμό της Βικτώριας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Ι. Παπαδογιαννάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι από το υπουργείο διοργανώνονται σεμινάρια για το ρατσισμό σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας. Προσπαθώντας μάλιστα να επιρρίψει τις ευθύνες στις πλάτες των πολιτών, που "υπομένουν" δήθεν τις προκλήσεις των αστυνομικών, δήλωσε ότι ...είναι ανοιχτή η πόρτα του γραφείου του και οποιουδήποτε διοικητή υπηρεσίας για την καταγγελία ανάλογων κρουσμάτων!

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΟΙΞΗΣ
Υπεραγορά σε δασική έκταση!

Από τη μια, η πολιτεία δεν εγκρίνει την επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ανοιξης και, από την άλλη, η Πολεοδομία δίνει άδεια για ανέγερση υπεραγοράς σε έκταση που, επί πλέον, είναι δασική.

Οπως καταγγέλλει ο Καλλωπιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ανοιξης "Η Αγία Παρασκευή",το πολεοδομικό γραφείο του Καπανδριτίου έχει εκδώσει την 31/98 άδεια στο όνομα της κατασκευάστριας εταιρίας LHNTL HELLAS για την ανέγερση υπερκαταστήματος 1.600 τετραγωνικών μέτρων. Η περιοχή, στην οποία πρόκειται να κατασκευαστεί, βρίσκεται απέναντι από το "Αρσάκειο", έχει 400 πεύκα, έχει χαρακτηριστεί δασική σύμφωνα με τους κτηματικούς χάρτες του δημοσίου, αλλά και σύμφωνα με το έγγραφο 84789/6111/27 - 8 - 97 του υπουργείου Γεωργίας. Με βάση αυτό, το υπουργείο απορρίπτει το μεγαλύτερο τμήμα του σχεδίου απόφασης έγκρισης ΓΠΣ της Ανοιξης που επεκτείνεται.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι "οι εκτάσεις όπως αυτές εμφανίζονται στο χάρτη κλίμακας 1: 5.000, που συνοδεύει τα αριθ. 6294 π.ε./1.4.92 και 3332/11.7.97 έγγραφα του Δασαρχείου Πεντέλης και το παρόν, με χρωματισμό πράσινο, κόκκινο και καφέ, καθώς και αυτές με μοβ διαγράμμιση, δεσμεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ως προς τη μελέτη και ένταξή τους σε οικιστικό σχεδιασμό. Μόνο εάν για λόγους ενότητας πολεοδομικού σχεδιασμού κριθεί από σας απαραίτητο να μελετηθούν μικρά τμήματα των παραπάνω εκτάσεων, αυτά μπορούν να μελετηθούν ως κοινόχρηστοι χώροι - δασική έκταση που σύμφωνα με τη διαμορφωθείσα νομολογία θα διατηρούν αναλλοίωτο το δασικό τους χαρακτήρα, απαγορευμένης πάσης χρήσης ή επέμβασης με την κατασκευή έργων κοινωφελούς ή και κοινόχρηστου χαρακτήρα".

Οπως καταγγέλλει όμως ο σύλλογος, στο συγκεκριμένο σημείο και σε ακτίνα 300 μέτρων θα λειτουργήσουν τρία μεγάλα σούπερ μάρκετ, τη στιγμή που σε γειτονικές περιοχές που είναι στο σχέδιο πόλης (Εκάλη, Διόνυσος) αυτό απαγορεύεται. "Είναι περιττό να τονίσουμε", υπογραμμίζει ο σύλλογος, "ότι με αυτή τη λογική θα καταστραφεί ό,τι έχει απομείνει από το φυσικό περιβάλλον (αφού επιτρέπεται να κατασκευάζονται κατοικίες έως 400 τμ και καταστήματα έως 1.600 τμ), θα προκληθεί ακόμη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση και θα συγκεντρωθεί όλη η αγορά των βορείων προαστίων στην Ανοιξη".

Ο σύλλογος καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να δείξουν άμεσα το απαιτούμενο ενδιαφέρον με την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης. Ετσι, θα πάψει το φαινόμενο, από τη μια, να μην εντάσσεται η περιοχή στο σχέδιο πόλης, με το αιτιολογικό ότι είναι δασική, ενώ με το υφιστάμενο καθεστώς δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να κτίζουν. Από την άλλη, θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την άτακτη δόμηση της περιοχής. Ο σύλλογος ζητά να ανασταλεί η κατασκευή του υπερκαταστήματος αυτού, έτσι ώστε να σωθεί τουλάχιστον αυτή η περιοχή που υποβαθμίζεται ραγδαία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ