Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΟΙΞΗΣ
Υπεραγορά σε δασική έκταση!

Από τη μια, η πολιτεία δεν εγκρίνει την επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ανοιξης και, από την άλλη, η Πολεοδομία δίνει άδεια για ανέγερση υπεραγοράς σε έκταση που, επί πλέον, είναι δασική.

Οπως καταγγέλλει ο Καλλωπιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ανοιξης "Η Αγία Παρασκευή",το πολεοδομικό γραφείο του Καπανδριτίου έχει εκδώσει την 31/98 άδεια στο όνομα της κατασκευάστριας εταιρίας LHNTL HELLAS για την ανέγερση υπερκαταστήματος 1.600 τετραγωνικών μέτρων. Η περιοχή, στην οποία πρόκειται να κατασκευαστεί, βρίσκεται απέναντι από το "Αρσάκειο", έχει 400 πεύκα, έχει χαρακτηριστεί δασική σύμφωνα με τους κτηματικούς χάρτες του δημοσίου, αλλά και σύμφωνα με το έγγραφο 84789/6111/27 - 8 - 97 του υπουργείου Γεωργίας. Με βάση αυτό, το υπουργείο απορρίπτει το μεγαλύτερο τμήμα του σχεδίου απόφασης έγκρισης ΓΠΣ της Ανοιξης που επεκτείνεται.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι "οι εκτάσεις όπως αυτές εμφανίζονται στο χάρτη κλίμακας 1: 5.000, που συνοδεύει τα αριθ. 6294 π.ε./1.4.92 και 3332/11.7.97 έγγραφα του Δασαρχείου Πεντέλης και το παρόν, με χρωματισμό πράσινο, κόκκινο και καφέ, καθώς και αυτές με μοβ διαγράμμιση, δεσμεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ως προς τη μελέτη και ένταξή τους σε οικιστικό σχεδιασμό. Μόνο εάν για λόγους ενότητας πολεοδομικού σχεδιασμού κριθεί από σας απαραίτητο να μελετηθούν μικρά τμήματα των παραπάνω εκτάσεων, αυτά μπορούν να μελετηθούν ως κοινόχρηστοι χώροι - δασική έκταση που σύμφωνα με τη διαμορφωθείσα νομολογία θα διατηρούν αναλλοίωτο το δασικό τους χαρακτήρα, απαγορευμένης πάσης χρήσης ή επέμβασης με την κατασκευή έργων κοινωφελούς ή και κοινόχρηστου χαρακτήρα".

Οπως καταγγέλλει όμως ο σύλλογος, στο συγκεκριμένο σημείο και σε ακτίνα 300 μέτρων θα λειτουργήσουν τρία μεγάλα σούπερ μάρκετ, τη στιγμή που σε γειτονικές περιοχές που είναι στο σχέδιο πόλης (Εκάλη, Διόνυσος) αυτό απαγορεύεται. "Είναι περιττό να τονίσουμε", υπογραμμίζει ο σύλλογος, "ότι με αυτή τη λογική θα καταστραφεί ό,τι έχει απομείνει από το φυσικό περιβάλλον (αφού επιτρέπεται να κατασκευάζονται κατοικίες έως 400 τμ και καταστήματα έως 1.600 τμ), θα προκληθεί ακόμη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση και θα συγκεντρωθεί όλη η αγορά των βορείων προαστίων στην Ανοιξη".

Ο σύλλογος καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να δείξουν άμεσα το απαιτούμενο ενδιαφέρον με την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης. Ετσι, θα πάψει το φαινόμενο, από τη μια, να μην εντάσσεται η περιοχή στο σχέδιο πόλης, με το αιτιολογικό ότι είναι δασική, ενώ με το υφιστάμενο καθεστώς δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να κτίζουν. Από την άλλη, θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την άτακτη δόμηση της περιοχής. Ο σύλλογος ζητά να ανασταλεί η κατασκευή του υπερκαταστήματος αυτού, έτσι ώστε να σωθεί τουλάχιστον αυτή η περιοχή που υποβαθμίζεται ραγδαία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε στρατόπεδο το νέο κτίριο της ΕΡΤ3 (2003-10-30 00:00:00.0)
Λειτουργούν σε δασική έκταση (2002-03-15 00:00:00.0)
Νέο ξεπούλημα δάσους στο Διόνυσο! (1999-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ