Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΣΑ
Προμηθευτείτε τα εγκεκριμένα φάρμακα

Νέα παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών, Γ. Κολιοκώστα, και ανακοίνωση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την εισαγωγή φαρμάκων με παράγωγα μολυσμένου αίματος

"Στη χώρα μας σήμερα οι εγκεκριμένες φαρμακευτικές δυνατότητες καλύπτουν όλες τις υφιστάμενες ανάγκες και προς αυτές πρέπει να στρέφονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι".

Τα παραπάνω τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), σε χτεσινή ανακοίνωσή του, με αφορμή τις καταγγελίες για παράνομη εισαγωγή στη χώρα μας δύο φαρμάκων ("Οκταγκάμ", "Α - Γκλομπίν"), που περιείχαν παράγωγα μολυσμένου αίματος. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα παράγωγα μολυσμένου αίματος, καθώς και μοσχεύματα, προέρχονταν από τις ανατολικές χώρες, με προορισμό Ελληνες ασθενείς με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, από τον έλεγχο που έχει γίνει το τελευταίο δίμηνο - δηλαδή από τότε που εντοπίστηκε η παράνομη εισαγωγή των φαρμάκων - δεν προέκυψαν, στα φάρμακα που κατασχέθηκαν, ενδείξεις μολύνσεώς τους από τον ιό της ηπατίτιδας. Οι καταγγελίες, δε, περί ευρείας χορήγησης των ουσιών αυτών στη χώρα μας, με συνέπεια την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ηπατίτιδων, δε διασταυρώνεται ούτε από τους κλινικούς γιατρούς που επιλαμβάνονται, ούτε από τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα εμπορίας οργάνων μεταμοσχεύσεων, ο ΙΣΑ σημειώνει ότι η καταγγελία ελέγχεται σοβαρά για την ακρίβειά της, δεδομένου ότι συγκεκριμένο στοιχείο δεν έχει προκύψει, οι δε διαδικασίες μεταμοσχεύσεων τελούν υπό κανόνες και προδιαγραφές σύμφωνες με τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα.

Τέλος, ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι οι Ελληνες γιατροί είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις διεθνείς εξελίξεις και εάν εκτιμήσουν ότι υπάρχει κάτι αποτελεσματικότερο από τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα, θα κινήσουν με τα αρμόδια όργανά τους, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ), διαδικασίες κυκλοφορίας του και στη χώρα μας, προασπίζοντας έτσι το δημόσιο συμφέρον και προστατεύοντας τον πολίτη από πρωτοβουλίες μεμονωμένων ατόμων με άδηλα κίνητρα.

Επίσης, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απέστειλε έγγραφο στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και του ζητεί να παραπέμψει στο πειθαρχικό τους δύο φαρμακοποιούς που φέρονται ότι διακινούσαν στη χώρα μας τα φάρμακα.

Νέα παραγγελία του εισαγγελέα Χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Γ. Κολιοκώστας έδωσε παραγγελία στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) να συνεργαστεί με τον ΕΟΦ για να επισπευσθεί η έρευνα για την προκαταρκτική εξέταση που είχε διατάξει πριν δυο μέρες.

Το ΣΔΟΕ απ' τη μεριά του εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι στις 18.12.1997 έκανε έρευνα για την εισαγωγή των δύο φαρμακευτικών παρασκευασμάτων. Η έρευνα έδειξε τα εξής:

Στο φαρμακείο του Ν. Ι. Ρασσιά (Σαρανταπόρου 59, Περιστέρι) κατασχέθηκαν 23 κουτιά "Οκταγκάμ", ενώ διαπιστώθηκε ότι είχε διαθέσει στην Ελλάδα σε διαφόρους ασθενείς 373 κουτιά "Οκταγκάμ" και 216 κουτιά "Α - Γκλομπίν".

Στο φαρμακείο του Γ. Δημητρακόπουλου & ΣΙΑ Ο. Ε. (Αιόλου 102) κατασχέθηκαν 76 κουτιά "Οκταγκάμ" και πέντε κουτιά "Α - Γκλομπίν" που είχαν λήξει από το 1996. Διαπιστώθηκε ότι είχε διαθέσει στην Ελλάδα σε διαφόρους ασθενείς 1.207 "Οκταγκάμ" και 1.073 κουτιά "Α - Γκλομπίν".

Σημειώνεται ότι έχουν αποσταλεί δείγματα στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ) από τις 24.12.1997, για ανάλυση και καταλληλότητα των φαρμάκων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση από τον ΕΟΦ.

Επίσης, ερευνώνται και οι εταιρίες "Πολινόβα", "Οκταφάρμ" και "Μεριντέν Εντερπράισες", καθώς και η συμμετοχή τριών γιατρών της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ