Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΕΧΩΔΕ
Ανακάλυψε παρανομίες 20 χρόνια μετά...

Σωρεία πολεοδομικών παραβιάσεων, που αφορούν στην παράνομη αλλαγή χρήσης των πυλωτών, σε πολλές πολυκατοικίες της Αθήνας, διαπίστωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε σε περιοχές με έντονη εμπορική δραστηριότητα.

Είκοσι ολόκληρα χρόνια (από το 1979) μετά την εφαρμογή του νόμου, που προβλέπει την κατασκευή πυλωτής για χώρο στάθμευσης στις πολυκατοικίες, ο επί πέντε χρόνια τώρα υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,ανακάλυψε αυτές τις παρανομίες και αποφάσισε να προχωρήσει σε συστηματικότερους ελέγχους για τον εντοπισμό των παραβάσεων...

Η αρχή θα γίνει στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και στις πολυκατοικίες που η οικοδομική άδεια εκδόθηκε από το 1979 και ύστερα. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, τα αποτελέσματα του ελέγχου έδειξαν ότι οι προβλεπόμενοι χώροι για χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων έχουν αλλάξει χρήσεις και έχουν μετατραπεί σε εμπορικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων, συνεργεία αυτοκινήτων και διαμερίσματα.

Βέβαια, όπως και στην περίπτωση των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, το ΥΠΕΧΩΔΕ καλεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βγάλει και πάλι το "φίδι απ' την τρύπα", καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου περιορίζεται στο ρόλο του καταγγέλλοντα τις παρανομίες... Ετσι, μετά την καταγραφή των παραβάσεων απ' το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι κατά τόπους νομαρχίες και οι δήμοι σε συνεργασία με τα Πολεοδομικά Γραφεία θα πρέπει να προχωρήσουν στη μετατροπή των χώρων σε πυλωτές. Σημειώνεται ότι στην Αθήνα οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Μαρούσι, η Γλυφάδα και η Κηφισιά.

Η υποχρεωτική κατασκευή χώρων στάθμευσης σε όλα τα κτίρια άρχισε να επιβάλλεται με νόμο το 1979, ενώ το 1985 επιτράπηκε το κλείσιμο στον ημιυπαίθριο χώρο του ισογείου μέχρι 50% είτε για χώρο στάθμευσης είτε για κύριο χώρο. Οι συνηθισμένες παραβάσεις είναι: η κάλυψη και αλλαγή της χρήσης σε ολόκληρη ή μέρος της πυλωτής, και η μετατροπή των υπογείων χώρων, που προορίζονται για στάθμευση αυτοκινήτων, σε αποθήκες καταστημάτων, συνεργεία ή καταστήματα (σούπερ μάρκετ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ