Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΙ
Αρχίζουν με 24ωρη απεργία

Φανερή η αγωνιστική διάθεση των εκπαιδευτικών, καθώς οι αποφάσεις που μετέφεραν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ και των διδασκαλικών συλλόγων, στις χτεσινές τους ολομέλειες, ήταν πιο προωθημένες από την πρόταση της πλειοψηφίας στα ΔΣ των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις, προχωρούν δάσκαλοι και καθηγητές, ύστερα από τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων και των ΕΛΜΕ που συνήλθαν χτες. Οι δάσκαλοι απεργούν στις 20 Φλεβάρη, ενώ στις επόμενες μέρες θα αποφασίσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ την ημερομηνία της απεργιακής κινητοποίησης των καθηγητών. Ωστόσο, όπως φάνηκε από τις αποφάσεις των συλλόγων και των ΕΛΜΕ που μετέφεραν οι πρόεδροι, η 24ωρη απεργία από μόνη της δεν εκφράζει τη βάση των εκπαιδευτικών, που έδειξαν σαφή αγωνιστική διάθεση για κινητοποιήσεις ευρύτερου ορίζοντα.

Με 66 ψήφους υπέρ και 9 κατά, οι καθηγητές ψήφισαν την πρόταση για 24ωρη απεργία και νέες γενικές συνελεύσεις στις αρχές Μάρτη, ενώ υπήρξαν αρκετές αποφάσεις για 48ωρες και τριήμερες απεργίες, οι οποίες, τελικά, συνέκλιναν στην πρόταση για 24ωρη απεργία. Ο Σ. Σάββας,εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, τόνισε ότι η ΔΕΕ "θα δώσει τη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας, πιστεύοντας ότι θα αποτελέσει την αρχή κινητοποιήσεων για να πειστεί και το υπουργείο Παιδείας και η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ ότι οι καθηγητές έχουν διάθεση για αγώνες. Οι καθηγητές θα οδηγήσουν τα πράγματα μπροστά, δίνοντας προοπτική στον αγώνα", τόνισε.

Σχολιάζοντας τη χτεσινή γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, τόνισε ότι φάνηκε πως οι άλλες δυνάμεις δεν έχουν διάθεση για αγώνες, όμως δεκάδες πρόεδροι ΕΛΜΕ έφεραν αγωνιστικές αποφάσεις και ξεπέρασαν την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, τόσο ως προς το πρόγραμμα δράσης, όσο και στο διεκδικητικό πλαίσιο.

Οι δάσκαλοι

Οριακά εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των προέδρων των συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης η πρόταση της πλειοψηφίας για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 20 Φλεβάρη με συλλαλητήρια την ίδια μέρα στις μεγάλες πόλεις και με προοπτική κλιμάκωσης με 48ωρη απεργία στο τέλος του μήνα. Προηγουμένως, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ, προκειμένου να εκτιμήσει την κινητοποίηση και τις εξελίξεις και θα ακολουθήσει νέος κύκλος γενικών συνελεύσεων.

Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικό της αγωνιστικής διάθεσης του κλάδου ότι ήταν πολλοί εκείνοι οι πρόεδροι των διδασκαλικών συλλόγων, που μετέφεραν αγωνιστικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις με συνέχεια και προοπτική. Είναι επίσης χαρακτηριστικό της πολιτικής που υπηρετεί η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΔΟΕ, το γεγονός ότι αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία στη γενική συνέλευση των προέδρων την πρόταση για καταδίκη του αντιεκπαιδευτικού νόμου στο σύνολό του και όχι των "αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων", που θέλει η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΔΟΕ που βλέπει και θετικά στοιχεία στο νόμο.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) στο ΔΣ της ΔΟΕ Θ. Γκεσούλης τόνισε ότι "η βάση θα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και να συντονίσει σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο τα βήματα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ανατροπή και κατάργηση στην πράξη του αντιεκπαιδευτικού νόμου".

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" θα παλέψει για την επιτυχία ακόμα και αυτής της μορφής κινητοποίησης, αποκαλύπτοντας παράλληλα το ρόλο της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΔΟΕ, προβάλλοντας όμως το δικό της διεκδικητικό πλαίσιο για ανατροπή του συνόλου του αντιεκπαιδευτικού νόμου στην πράξη και ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων του κλάδου.

  • Μετά το τέλος των γενικών συνελεύσεων, τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ και πρόεδροι συλλόγων και ΕΛΜΕ έκαναν παράσταση στο υπουργείο Παιδείας και επέδωσαν τις αποφάσεις τους στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγγ. Ζησιμόπουλο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ