Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Σε στρατόπεδο το νέο κτίριο της ΕΡΤ3

Αντιδρά το ΤΕΕ

Την παραχώρηση 18 στρεμμάτων στο στρατόπεδο «Καρατάσου» της Θεσσαλονίκης για την ανέγερση του ραδιοτηλεοπτικού μεγάρου της ΕΡΤ 3 ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε συγχρόνως την αντίδραση του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), το οποίο επισημαίνει ότι «σε καμία περίπτωση τα στρατόπεδα που βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης δε θα πρέπει έστω μερικώς να οικοπεδοποιηθούν και να χτιστούν στη λογική στενών οικονομοτεχνικών κριτηρίων». Σημειώνει δε, ότι τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης «αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για να αναπνεύσει η πόλη με την εξασφάλιση ελεύθερων χώρων πρασίνου».

Σε ό,τι αφορά το κτιριολογικό πρόγραμμα, που έχει ετοιμάσει η διοίκηση της ΕΡΤ3, προβλέπει τη δόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων έκτασης 9.500 τμ, στις οποίες θα συγκεντρωθούν ο τηλεοπτικός σταθμός, τα τρία ραδιόφωνα και οι διοικητικές υπηρεσίες της ΕΡΤ3, οι οποίες σήμερα καταλαμβάνουν χώρους 4.300 τ.μ. και λειτουργούν σε κτίρια της Λεωφόρου Στρατού και της οδού Αγγελάκη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μέσα στο 2003 αναμένεται να προκηρυχτεί διαγωνισμός μελέτης που με βάση το υπάρχον κτιριολογικό πρόγραμμα θα διαμορφώσει την τελική πρόταση του ραδιοτηλεοπτικού μεγάρου της ΕΡΤ3. Οπως επισημαίνει η διοίκηση της ΕΡΤ3, θα θέσει σε εφαρμογή χρηματοδοτικό σχήμα για την «αποπεράτωση των εγκαταστάσεων σε έξι χρόνια» χωρίς να προβεί σε εξωτερικό δανεισμό.

Από την άλλη πλευρά, το ΤΕΕ επισημαίνει ότι οι όποιες προτάσεις για χρήση γης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να στηρίζονται στις αρχές της βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης των πόλεων. Επικαλείται μάλιστα, το ν. 2508/97 σύμφωνα με τον οποίο κύριος στόχος του πολεοδομικού σχεδιασμού πρέπει να είναι «η εξασφάλιση των κοινόχρηστων και κοινωφελών εξυπηρετήσεων των κατοίκων και η προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος κύρια στις υποβαθμισμένες περιοχές». Επιπλέον, για το χώρο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης οι επιλογές «θα πρέπει να είναι συνεπείς προς τους άξονες δράσης του στρατηγικού σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης κυρίως ως προς την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των σχεδίων και των προγραμμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ