ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Θέλουν πόλεμο οι ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης, η αμερικανική πρεσβεία στην Ιαπωνία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι σεβαστό από την Ουάσιγκτον, όμως, η κρίση με το Ιράκ παραμένει "προτεραιότητα".

Ικανοποιημένος από τη διαβεβαίωση του Καναδού πρωθυπουργού Ζαν Κρετιέν και του Αυστραλού ομόλογού του Τζον Χάουαρντ ότι θα υποστηρίξουν, ακόμη και με συμμετοχή του στρατεύματός τους, μια επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ εμφανίστηκε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα "Ελ Παϊς", η ισπανική κυβέρνηση επέτρεψε τη χρήση της στρατιωτικής βάσης του Μορόν ντε λα Φροντέρα της Σεβίλλης. Λίγη ώρα αργότερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, μιλώντας σε ειδική επιτροπή της Γερουσίας, τόνισε ότι εντείνεται η διαδικασία συγκέντρωσης υποστήριξης και ότι ο χρόνος της διπλωματίας έχει ασφυκτικά περιοριστεί.

Πάντως, ο Μπιλ Κλίντον επανέλαβε ότι επιμένει στην πλήρη συμμόρφωση της ιρακινής ηγεσίας με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που τόνισε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ. Αν και οι δύο άνδρες εξέφρασαν την ελπίδα να επιτευχθεί μια διπλωματική λύση, απέρριψαν κατηγορηματικά τη μεσολαβητική πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για πραγματοποίηση ερευνών σε όλα τα προεδρικά μέγαρα, εκ των οποίων τα 8 θα ελεγχθούν από εκπροσώπους των χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ευρύ κύκλο συμμάχων "βλέπει" ο Κοέν

"Περιμένουμε ακόμα πολλούς συμμάχους να μας υποστηρίξουν, όχι μόνο διπλωματικά, αλλά και με εξοπλιστικό υλικό, προσωπικό και ανεφοδιασμούς", δήλωσε, χτες, από το Ομάν όπου βρίσκεται, ο Ουίλιαμ Κοέν. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας τόνισε ότι εξασφάλισε την υποστήριξη του Ομάν για την άφιξη 5 ανεφοδιαστικών τάνκερ KC - 10, αλλά και βομβαρδιστικών Β 52, αν αυτό χρειαστεί. Ο Κοέν εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αραβικός κόσμος θα υποστηρίξει την Ουάσιγκτον, ενώ ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, στρατηγός Αντονι Ζίνι, που τον συνοδεύει, ανακοίνωσε ότι στην περιοχή βρίσκονται 20 πλοία και 450 μαχητικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται νέα ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων.

Εντούτοις, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, που συνοδεύει τον Κοέν και θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, υπογράμμισε σε δημοσιογράφους ότι είναι σχεδόν απίθανο μια αεροπορική επιδρομή να επιτύχει την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι βρίσκονται στα προεδρικά μέγαρα.

"Θολή" η εξέλιξη των διαμεσολαβήσεων
Απαισιόδοξος, σχετικά με τα αποτελέσματα των διπλωματικών προσπαθειών, εμφανίστηκε, χτες, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν,ο οποίος, όμως, τόνισε ότι η Γαλλία θα επιμείνει στην πολιτική λύση και ζήτησε, εκ νέου, από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να μεταβεί στη Βαγδάτη. Κοινό μήνυμα προς τον Ιρακινό Πρόεδρο να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας έστειλαν, χτες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι και ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία. Παρ' όλα αυτά, σύγχυση επικρατεί στη Ρώμη, καθώς οι Πράσινοι και η Κομμουνιστική Επανίδρυση επιμένουν να μην έχει καμία ανάμειξη η Ιταλία, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι προτείνει την ανεπιφύλακτη παροχή βοήθειας στις ΗΠΑ και το Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα της Ελιάς του Μάσιμο ντ' Αλέμα δεν έχουν, ακόμη, καταφέρει να καταλήξουν σε μια συγκεκριμένη θέση.Συναντήσεις Ιρακινών αξιωματούχων και πλήθος σεναρίων

Την ίδια στιγμή, στη Δαμασκό, ο Σύρος Πρόεδρος Χαφέζ αλ Ασαντ συναντήθηκε με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ, σε μια συνάντηση που χαρακτηρίστηκε ιστορική, καθώς ο Σύρος Πρόεδρος δεν είχε καμία συνάντηση με Ιρακινό αξιωματούχο από το 1980. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της αραβικής συσπείρωσης γύρω από το Ιράκ,ενώ ανώνυμοι Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι ο Ασαντ τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Ο αλ Σάχαφ, στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και το Λίβανο.

Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας, έρχονται διάφορα σενάρια για το τι θα ακολουθήσει μια επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Ταρασόφ, εκτίμησε ότι "ένα στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράκ θα δημιουργήσει μια εστία διαρκούς αιματοχυσίας και βίας στην περιοχή". Η λιβανέζικη εφημερίδα "Αν Ναχάρ" υποστήριζε πως η Συρία φοβάται ότι μια στρατιωτική επιδρομή στο Ιράκ θα δώσει στην Τουρκία την ευκαιρία να επωφεληθεί και να καρπωθεί το Βόρειο Ιράκ και συγκεκριμένα τις καίριες περιοχές Μοσούλ και Κιρκούκ.

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε εξηγήσεις από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος, σε δηλώσεις του, είχε αναφερθεί σε πιθανή διχοτόμηση του Ιράκ μετά από στρατιωτική επέμβαση, καθώς είναι γνωστό ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Πάντως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να σχολιάσει τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην εισβολή, περίπου, 7.000 Τούρκων στρατιωτών με την υποστήριξη αεροπορικής δύναμης και τεθωρακισμένων στο Βόρειο Ιράκ, όπου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές που επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες, σημειώνονται σφοδρές μάχες με τους Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διωγμοί κατά των ισλαμιστών

ΑΓΚΥΡΑ.-

Μέρες πριν την επισημοποίηση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου περί κατάλυσης του Κόμματος Ευημερίας (Ρεφάχ), διά της δημοσίευσής της στην εφημερίδα της κυβέρνησης, τα πράγματα δείχνουν ότι οι "κοσμικοί" εμπνευστές της, ρεβανσιστικά, ζητούν τα μέγιστα ανταποδοτικά οφέλη.

Οι αρχές, όπως μεταδίδει το "Ασοσιέιτεντ Πρες", έχουν κάμψει τον αριθμό των ισλαμικών σχολείων και σχολών και προωθούν νομοθεσία για την άρση του αφορολόγητου των ισλαμικών ιδρυμάτων. Τα τοπικά γραφεία και οι επιχειρήσεις για τη βοήθεια φτωχών, που "έτρεχε" το Ρεφάχ σε διάφορες πόλεις και επαρχίες έχουν οδηγηθεί σε ασφυξία.

Χτες, κλιμακώνοντας την κατά του ισλαμικού κόμματος "εκστρατεία", ο πρωθυπουργός της χώρας, Μεσούτ Γιλμάζ, διέταξε τις τουρκικές δημόσιες υπηρεσίες να επιβάλουν κυρώσεις σε όσους υπαλλήλους ενδύονται ισλαμική ενδυμασία (τον παραδοσιακό μανδύα). Η απόφαση απαγόρευσης αυτής της περιβολής ανήκει βέβαια σε παλαιότερες κυβερνήσεις (λίγο μετά τον Ατατούρκ, 75 χρόνια πριν), αλλά τέτοια εμφάνιση γινόταν ανεκτή τα τελευταία χρόνια, ειδικά κατά τη διάρκεια συγκυβέρνησης των Ερμπακάν - Τσιλέρ.

Το (ημιεπίσημο) πρακτορείο "Ανατολή" μετέδωσε ότι η σχετική πρωθυπουργική εντολή αναφέρει ρητά πως οποιοσδήποτε παραβάτης "θα τιμωρείται παραδειγματικά".

Σε μια χώρα 63 εκατομμυρίων μουσουλμάνων, όμως, ένα τέτοιο πολιτικό κίνημα δεν μπορεί απλώς να "σβηστεί από το χάρτη". Εκτός της δυσαρέσκειας που σημειώνει το "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι καταγράφεται μεταξύ της νεολαίας, που σπούδαζε στα θρησκευτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (το υπ. Παιδείας θα τα μειώσει από 319.000 σε 178.000), πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι υπάρχει δυσαρέσκεια και σε ευρύτερο, κοινωνικό, επίπεδο.

H δημοτικότητα του κόμματος του Νετσμετίν Ερμπακάν δεν οφειλόταν στη θρησκευτική έξαρση, αλλά στην κοινωνική δυσαρέσκεια, λέει ο δημοσιογράφος των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" Τζον Μπάρχαμ.

Ο 71 ετών Ερμπακάν και οι ισλαμιστές δε θα εξαφανιστούν από την πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Εξάλλου, σημειώνουν επιφανείς Τούρκοι "κοσμικοί", το Κόμμα της Ευημερίας χρησιμοποίησε τα συνθήματα που είχε κάποτε η Αριστερά για να αποσπάσει τις ψήφους των φτωχών στρωμάτων της τουρκικής κοινωνίας. "Ας αγωνιστούμε για μια δίκαιη τάξη", διακηρύσσουν οι ισλαμιστές. Και η λαϊκή ανταπόκριση είναι μεγάλη, σε μια χώρα όπου ο πληθωρισμός έφτασε τον περασμένο μήνα το 101,6%, η διαφθορά έχει διεισδύσει ακόμη και στα πιο υψηλά κλιμάκια του κράτους και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους τομείς της υγείας και της παιδείας είναι πολύ υποβαθμισμένες.

ΕΕΔΥΕ
Καμιά εμπλοκή στο αιματοκύλισμα και την τρομοκρατία

Την κατηγορηματική της αντίθεση στην επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η οποία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δε θα συμμετάσχει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα στο όποιο στρατιωτικό χτύπημα, αποκλείοντας την παροχή της οποιασδήποτε διευκόλυνσης στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις μέσα από το ελληνικό έδαφος και ιδιαίτερα να κλείσει την αμερικανική βάση της Σούδας. Συγκεκριμένα, το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Παρά τις επίσημες δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων ότι η χώρα μας προς το παρόν δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών στον Κόλπο, ήδη η Κρήτη έχει μετατραπεί σε προκεχωρημένο σταθμό πολεμικής προετοιμασίας. Το Ηράκλειο, η Σούδα, τα Χανιά χρησιμοποιούνται συστηματικά για τον ανεφοδιασμό και την προπαρασκευή της αμερικανοβρετανικής επίθεσης στο Ιράκ.

Είναι ολοφάνερο ότι η χώρα μας χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και προκύπτει το ερώτημα αν η κυβέρνηση λέει ψέματα ή αν οι Αμερικάνοι δρουν χωρίς καμία άδεια σαν να πρόκειται για αμερικανικό έδαφος.

Η ΕΕΔΥΕ επαναλαμβάνει την πλήρη αντίθεση του φιλειρηνικού κινήματος στην γκανγκστερική στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Εκφράζοντας την απαίτηση του λαού μας να μη συμμετέχει ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα, στο αιματοκύλισμα και την τρομοκρατία της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης: θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση το στοιχειώδες που θα μπορούσε να κάνει είναι να κλείσει την αμερικανική βάση της Σούδας και να σταματήσει τις οποιεσδήποτε διευκολύνσεις από το Ηράκλειο, τα Χανιά και οπουδήποτε αλλού.Σε διαφορετική περίπτωση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, εμπλέκοντας τη χώρα μας στα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ.

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ - ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ".

Πολεμικές προετοιμασίες στο αεροπλανοφόρο "Ουάσιγκτων"

Πολεμικές προετοιμασίες στο αεροπλανοφόρο "Ουάσιγκτον"

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέος καταστροφικός σεισμός 5,1 Ρίχτερ

ΡΟΥΣΤΑΚ.-

Εξι μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έστειλε στο θάνατο χιλιάδες Αφγανούς γύρω από την πόλη Ρουστάκ, νέα σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ προκάλεσε χθες νέα εκατόμβηθυμάτων, κτυπώντας ακόμη και περιοχές που είχαν μείνει ανέπαφες στην προηγούμενη καταστροφή. Την ίδια ώρα, η ανθρωπιστική βοήθεια άρχιζε αργόσυρτα και με δυσκολία να φθάνει, μεταφερόμενη με φορτηγά και γαϊδούρια, στις ορεινές πληγείσες περιοχές...

Οι επιζώντες έλεγαν χθες στην πρώτη ομάδα των δημοσιογράφων που έφτασαν στην περιοχή ότι "αν η βοήθεια δεν έρθει σύντομα, θα αρχίσουμε να πεθαίνουμε από την πείνα".

Το χιόνι έχει σκεπάσει την περιοχή και το μόνο αεροδρόμιο σ' αυτήν, χειροτερεύοντας τα πράγματα. Οι αεροπορικές αποστολές βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού αναγκάστηκαν χθες να σταματήσουν. Στο μεταξύ οι κάτοικοι λένε (και η άποψή τους τεκμηριώνεται από εκτιμήσεις σεισμολόγων) ότι περιμένουν κι άλλα ξεσπάσματα της οργής του Εγκέλαδου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ