Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Θέλουν πόλεμο οι ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης, η αμερικανική πρεσβεία στην Ιαπωνία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι σεβαστό από την Ουάσιγκτον, όμως, η κρίση με το Ιράκ παραμένει "προτεραιότητα".

Ικανοποιημένος από τη διαβεβαίωση του Καναδού πρωθυπουργού Ζαν Κρετιέν και του Αυστραλού ομόλογού του Τζον Χάουαρντ ότι θα υποστηρίξουν, ακόμη και με συμμετοχή του στρατεύματός τους, μια επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ εμφανίστηκε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα "Ελ Παϊς", η ισπανική κυβέρνηση επέτρεψε τη χρήση της στρατιωτικής βάσης του Μορόν ντε λα Φροντέρα της Σεβίλλης. Λίγη ώρα αργότερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, μιλώντας σε ειδική επιτροπή της Γερουσίας, τόνισε ότι εντείνεται η διαδικασία συγκέντρωσης υποστήριξης και ότι ο χρόνος της διπλωματίας έχει ασφυκτικά περιοριστεί.

Πάντως, ο Μπιλ Κλίντον επανέλαβε ότι επιμένει στην πλήρη συμμόρφωση της ιρακινής ηγεσίας με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που τόνισε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ. Αν και οι δύο άνδρες εξέφρασαν την ελπίδα να επιτευχθεί μια διπλωματική λύση, απέρριψαν κατηγορηματικά τη μεσολαβητική πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για πραγματοποίηση ερευνών σε όλα τα προεδρικά μέγαρα, εκ των οποίων τα 8 θα ελεγχθούν από εκπροσώπους των χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ευρύ κύκλο συμμάχων "βλέπει" ο Κοέν

"Περιμένουμε ακόμα πολλούς συμμάχους να μας υποστηρίξουν, όχι μόνο διπλωματικά, αλλά και με εξοπλιστικό υλικό, προσωπικό και ανεφοδιασμούς", δήλωσε, χτες, από το Ομάν όπου βρίσκεται, ο Ουίλιαμ Κοέν. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας τόνισε ότι εξασφάλισε την υποστήριξη του Ομάν για την άφιξη 5 ανεφοδιαστικών τάνκερ KC - 10, αλλά και βομβαρδιστικών Β 52, αν αυτό χρειαστεί. Ο Κοέν εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αραβικός κόσμος θα υποστηρίξει την Ουάσιγκτον, ενώ ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, στρατηγός Αντονι Ζίνι, που τον συνοδεύει, ανακοίνωσε ότι στην περιοχή βρίσκονται 20 πλοία και 450 μαχητικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται νέα ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων.

Εντούτοις, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, που συνοδεύει τον Κοέν και θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, υπογράμμισε σε δημοσιογράφους ότι είναι σχεδόν απίθανο μια αεροπορική επιδρομή να επιτύχει την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι βρίσκονται στα προεδρικά μέγαρα.

"Θολή" η εξέλιξη των διαμεσολαβήσεων
Απαισιόδοξος, σχετικά με τα αποτελέσματα των διπλωματικών προσπαθειών, εμφανίστηκε, χτες, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν,ο οποίος, όμως, τόνισε ότι η Γαλλία θα επιμείνει στην πολιτική λύση και ζήτησε, εκ νέου, από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να μεταβεί στη Βαγδάτη. Κοινό μήνυμα προς τον Ιρακινό Πρόεδρο να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας έστειλαν, χτες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι και ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία. Παρ' όλα αυτά, σύγχυση επικρατεί στη Ρώμη, καθώς οι Πράσινοι και η Κομμουνιστική Επανίδρυση επιμένουν να μην έχει καμία ανάμειξη η Ιταλία, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι προτείνει την ανεπιφύλακτη παροχή βοήθειας στις ΗΠΑ και το Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα της Ελιάς του Μάσιμο ντ' Αλέμα δεν έχουν, ακόμη, καταφέρει να καταλήξουν σε μια συγκεκριμένη θέση.Συναντήσεις Ιρακινών αξιωματούχων και πλήθος σεναρίων

Την ίδια στιγμή, στη Δαμασκό, ο Σύρος Πρόεδρος Χαφέζ αλ Ασαντ συναντήθηκε με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ, σε μια συνάντηση που χαρακτηρίστηκε ιστορική, καθώς ο Σύρος Πρόεδρος δεν είχε καμία συνάντηση με Ιρακινό αξιωματούχο από το 1980. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της αραβικής συσπείρωσης γύρω από το Ιράκ,ενώ ανώνυμοι Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι ο Ασαντ τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Ο αλ Σάχαφ, στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και το Λίβανο.

Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας, έρχονται διάφορα σενάρια για το τι θα ακολουθήσει μια επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Ταρασόφ, εκτίμησε ότι "ένα στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράκ θα δημιουργήσει μια εστία διαρκούς αιματοχυσίας και βίας στην περιοχή". Η λιβανέζικη εφημερίδα "Αν Ναχάρ" υποστήριζε πως η Συρία φοβάται ότι μια στρατιωτική επιδρομή στο Ιράκ θα δώσει στην Τουρκία την ευκαιρία να επωφεληθεί και να καρπωθεί το Βόρειο Ιράκ και συγκεκριμένα τις καίριες περιοχές Μοσούλ και Κιρκούκ.

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε εξηγήσεις από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος, σε δηλώσεις του, είχε αναφερθεί σε πιθανή διχοτόμηση του Ιράκ μετά από στρατιωτική επέμβαση, καθώς είναι γνωστό ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Πάντως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να σχολιάσει τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην εισβολή, περίπου, 7.000 Τούρκων στρατιωτών με την υποστήριξη αεροπορικής δύναμης και τεθωρακισμένων στο Βόρειο Ιράκ, όπου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές που επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες, σημειώνονται σφοδρές μάχες με τους Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ