Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Η απόπειρα δολοφονίας ψυχραίνει τις σχέσεις με Ρωσία

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Διασώθηκε εκ θαύματος τη Δευτέρα βράδυ, 9 Φλεβάρη, από την εναντίον του δολοφονική απόπειρα ο Πρόεδρος της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε. Η προεδρική αυτοκινητοπομπή, που αποτελούνταν από την τεθωρακισμένη "Μερσεντές" του Προέδρου και 6 λιμουζίνες της φρουράς του, διερχόταν από πλατεία στην Τιφλίδα, όταν δέχτηκε επίθεση με χειροβομβίδες και πυροβόλα όπλα από περίπου 15 - 20 ενόπλους, οι οποίοι είχαν στήσει ενέδρα. Ο Σεβαρντνάτζε απομακρύνθηκε εσπευσμένα από τον τόπο της δολοφονικής απόπειρας, χάρη στους σωματοφύλακές του. Οπως και στην προηγούμενη απόπειρα εναντίον του, στις 29 Αυγούστου 1995, δεν έπαθε τίποτα. Δυο αξιωματικοί της φρουράς του σκοτώθηκαν. Επίσης, σκοτώθηκε κι ένας από τους ενόπλους. Ο Σεβαρντνάτζε, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα λίγη ώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας, δήλωσε ότι ελέγχονται διάφορες εκδοχές. Δεν αποκλείει ότι ενήργησαν "μεγάλες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για διάφορες λύσεις του προβλήματος του πετρελαιαγωγού" (μια λύση προβλέπει τη μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας στην Τουρκία μέσω Γεωργίας).

Στο μεταξύ, η πρωτεύουσα Τιφλίδα έχει αποκλειστεί από ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και έχουν ληφθεί μέτρα για τη διατήρηση της τάξης μετά την απόπειρα δολοφονίας. Με απόφαση της κυβέρνησης, φρουρούνται και άλλα νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας.

Οι ρωσικές πολιτικές δυνάμεις καταδίκασαν την απόπειρα κατά της ζωής του Γεωργιανού Προέδρου. Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, εξέφρασε την αγανάκτησή του για την τρομοκρατική ενέργεια. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, και ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, καταδίκασαν δριμύτατα την τρομοκρατία και σημείωσαν ότι η εμφάνιση του εξτρεμισμού στη Γεωργία δημιούργησε μια "περίπλοκη κατάσταση" σ' αυτή τη χώρα.

Στο μοναδικό νεκρό ένοπλο βρέθηκε διαβατήριο που είχε εκδοθεί στο Νταγκεστάν (Ρωσική Ομοσπονδία) στο όνομα του Τσετσένου Τζαγκαλίεφ. Αυτό έδωσε την αφορμή στις γεωργιανές αρχές να μιλήσουν για "ρωσικά ίχνη" στην απόπειρα δολοφονίας. Ετσι, το γεωργιανό Κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχούν αντιρωσικές διαθέσεις, συνήλθε χτες σε έκτακτη συνεδρίαση και ζήτησε να αποκλειστούν οι ρωσικές βάσεις που λειτουργούν στο έδαφος της χώρας. Στη Γεωργία σταθμεύουν 18.000 Ρώσοι στρατιώτες σε 5 στρατιωτικές βάσεις. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης στην Αμπχαζία. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ζουράμπ Ιβάνια παραδέχτηκε ότι "η εμπλοκή της Ρωσίας σ' αυτή την απόπειρα" δεν είναι βέβαιη. Πρόσθεσε, όμως, ότι όλες οι ρωσικές βάσεις πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο και οι έρευνες πρέπει να διεξαχθούν σε συνεργασία με τους Ρώσους στρατιωτικούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, Ανατόλι Κουλικόφ, δήλωσε ότι ο νεκρός ένοπλος συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία κατά των ρωσικών στρατευμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ