ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και τώρα θυσίες για το ΕΥΡΩ

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το ΕΥΡΩ, ο υπουργός δεν έκρυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να φορτώσει και το κόστος του ενιαίου νομίσματος στις πλάτες των εργαζομένων

Η πλήρης και ολοκληρωτική παράδοση της ελληνικής οικονομίας στους υπερεθνικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι το αντίτιμο της ένταξης της χώρας στην τελευταία φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) και της συμμετοχής της στο ΕΥΡΩ. Αυτό προκύπτει - εμμέσως πλην σαφώς - και από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου.Με αφορμή τη συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το ΕΥΡΩ, ο υπουργός ομολόγησε ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα είναι "η αποδοχή από μέρους της των περιορισμών που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής". Στην πρώτη "πανηγυρική" αυτή συνεδρίαση της Επιτροπής έδωσαν το "παρών" όλοι οι... πατέρες του έθνους. Εκτός από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, συμμετείχαν: οι διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδας και της Εθνικής Τράπεζας Λ. Παπαδήμος και Θ. Καρατζάς,αντίστοιχα, οι πρόεδροι του ΣΕΒ, του ΕΒΕΑ, του Χρηματιστηρίου κλπ. Παρών και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος,ο οποίος - λίγες μέρες μετά την επιβολή δικτατορίας στις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ και την ολοκληρωτική επίθεση της κυβέρνησης Σημίτη κατά του εργατικού κινήματος - τίμησε με την παρουσία του τη φιέστα που διοργάνωσαν από κοινού κυβέρνηση και αστική τάξη της χώρας.

Ερωτώμενος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αν απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση ο σκεπτικισμός που έχει εκδηλωθεί στις χώρες της "πρώτης γραμμής" σχετικά με τη λειτουργία του ΕΥΡΩ από 1/1/99 (τις τελευταίες μέρες 155 Γερμανοί οικονομολόγοι ζήτησαν από την κυβέρνηση Κολ την αναβολή της εφαρμογής του κοινού νομίσματος), έδωσε την καινοφανή απάντηση ότι "δε μας αφορούν οι εξελίξεις στη Γερμανία, μια και η τελευταία έχει ιδιαίτερα προβλήματα"! Αναφερόμενος στις επιπτώσεις από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΕΥΡΩ, έκανε λόγο για "γενικά θετικές, οι οποίες θα προέλθουν από ένα ισοζύγιο θετικών και αρνητικών επιπτώσεων".

Η ερμηνεία των περιορισμών

Η πλήρης ενσωμάτωση μίας περιφερειακής χώρας, όπως η Ελλάδα, στους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ισοδυναμεί με την άνευ όρων και καθ' ολοκληρία παράδοση της οικονομικής της πολιτικής. Η δημοσιονομική και περιφερειακή πολιτική έχει ήδη εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες, με την εφαρμογή των προγραμμάτων "σύγκλισης" και τα κοινοτικά πακέτα. Και είναι επίσης γνωστό πως οι χώρες που θα ενταχθούν στο ΕΥΡΩ υπόκεινται στους περιορισμούς του "συμφώνου σταθερότητας", που προβλέπει επιβολή ποινών σε όποια χώρα παρουσιάσει δημοσιονομικά ελλείμματα υψηλότερα του 3% του ΑΕΠ. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι τα προγράμματα λιτότητας θα συνεχιστούν επ' αόριστον.

Με την παράδοση πλέον και της νομισματικής - συναλλαγματικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την απώλεια της δυνατότητας της ελληνικής κυβέρνησης να ρυθμίζει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα επιτόκια, αναμένονται να υπάρξουν καταλυτικές αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και σημαντική αύξηση της ανεργίας. Ανεργία η οποία πυροδοτείται από δύο παράγοντες: Από την εφαρμογή των "περιοριστικών πολιτικών", κάτι που έχει οδηγήσει Γαλλία και Γερμανία στα μεγαλύτερα επίπεδα ανεργίας που έχουν καταγραφεί ολόκληρο τον 20ό αιώνα. Από την ισοπέδωση των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς η διαφορά της παραγωγικότητας που υπάρχει από τις άλλες χώρες της ΕΕ δεν είναι δυνατόν πλέον να καλύπτεται από τη νομισματική - συναλλαγματική πολιτική.

ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ
Κλιμακώνονται τα παιχνίδια των Ιταλών

Την παρέμβαση της κυβέρνησης ζητούν οι εργαζόμενοι

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ και των Τσιμέντων Χαλκίδας από τις φήμες που φέρουν τους Ιταλούς ιδιοκτήτες της "Κογκρέτουμ" και την τράπεζα MEDIOBANCA, να μεθοδεύουν την πώληση και των δύο στο καρτέλ τσιμέντου, το οποίο είναι γνωστό ότι από παλιά έχει "βάλει στο μάτι" την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία.

Η Εθνική Τράπεζα - η οποία κατέχει σημαντικό ποσοστό μετοχών των δύο επιχειρήσεων - απαντώντας σχετικά με τις φήμες αυτές στα σωματεία των εργαζομένων των δύο επιχειρήσεων δήλωσε άγνοια, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της "Κογκρέτουμ" στην κοπή της πίτας της ΑΓΕΤ, αλλά και των Τσιμέντων Χαλκίδας δήλωσε ότι ναι μεν γίνονται συζητήσεις και συναντήσεις με ενδιαφερόμενους, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στους 4.000 εργαζόμενους των επιχειρήσεων, την οποία εκφράζουν σε υπόμνημά τους τα 12 σωματεία της ΑΓΕΤ, των θυγατρικών της και των Τσιμέντων Χαλκίδας, προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας και τον Διοικητή της Εθνικής. Το υπόμνημα αυτό αποτελεί αποτέλεσμα κοινής σύσκεψης των σωματείων που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Με το υπόμνημά τους τα σωματεία - της ΑΓΕΤ, των θυγατρικών της (ΕΒΙΕΣΚ Αλιβερίου και Βόλου και ΑΙΓΙΣ ΑΕ), των Κέντρων Διανομής Θεσσαλονίκης και Κρήτης, των Εργατοϋπαλλήλων Ομίλου Εταιριών ΑΓΕΤ Ηρακλής, του Εργατοτεχνικού Προσωπικού Εργοστασίου "Ηρακλής Συσκευασία", το σωματείο "ΑΣΤΗΡ - ΛΑΤΟ" και η Ενωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας, ζητάνε την παρέμβαση της κυβέρνησης προς τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου αυτή να ασκήσει το προβλεπόμενο δικαίωμα προτίμησης, σε περίπτωση που οι Ιταλοί αποφασίσουν να πουλήσουν τις μετοχές τους. Οπως επισημαίνουν τα σωματεία, αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα, η ΑΓΕΤ και τα Τσιμέντα Χαλκίδας θα περιέλθουν στον έλεγχο του ευρωπαϊκού καρτέλ του τσιμέντου.

Αυτό θα έχει σαν συνέπεια, - σημειώνουν - την απώλεια δυνατότητας άσκησης οποιασδήποτε εθνικής πολιτικής στον κλάδο του τσιμέντου, ενώ τυχόν πώληση στο καρτέλ, θα επιφέρει μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας και της παρουσίας της (ΑΓΕΤ) στην αγορά της Ευρώπης.

Καταλήγοντας στο υπόμνημά τους τα σωματεία καλούν κυβέρνηση και Τράπεζα "να συνυπολογίσουν και το κόστος ζωής και απασχόλησης που δίνουν αυτές οι επιχειρήσεις σε περιοχές (Εύβοια - Μαγνησία) που δοκιμάζονται δεινώς από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία".

Στα χέρια του τραπεζικού κεφαλαίου το δημόσιο χρέος

Τον άκρως νεοφιλελεύθερο θεσμό των "Βασικών Διαπραγματευτών" έθεσε σε λειτουργία η κυβέρνηση Σημίτη. Εννιά τράπεζες μοιράζονται τη χρυσοφόρα πίτα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους της χώρας

Η μοιρασιά της χρυσοφόρας πίτας που αφορά στη διαχείριση του τεράστιου δημόσιου χρέους της χώρας, ύψους 40 τρισ. δραχμών, οριστικοποιήθηκε μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να τεθεί σε λειτουργία ο θεσμός των "Βασικών Διαπραγματευτών", όπου θα συμμετέχουν 9 τράπεζες.

Η λειτουργία του άκρως νεοφιλελεύθερου θεσμού, ουσιαστικά ισοδυναμεί με παραίτηση του δημοσίου, από τα κρίσιμα θέματα διαχείρισης του δημόσιου χρέους, τα οποία περνάνε πλέον στο τραπεζικό κεφάλαιο.

Ενδεικτικό είναι ότι για τη λειτουργία του προνομιακού και πολλά κέρδη υποσχόμενου αυτού θεσμού, επιλέχθηκαν οι 5 μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της χώρας (Εθνική, Εμπορική, Ιονική, Αγροτική, Πίστεως) η ανερχόμενη στο τραπεζικό στερέωμα EUROBANK (όμιλος Λάτση) δύο αμερικάνικες (BANK of AMERIKA, CITIBANK) και μία αγγλική, η NATIONAL WEST. Οι τελευταίες αν και διαθέτουν πενιχρό δίκτυο στην Ελλάδα, προφανώς επιλέχθηκαν με την ιδιότητα των εκπροσώπων του ξένου τραπεζικού κεφαλαίου. Αντίθετα αποκλείστηκαν όλες οι μικρές ιδιωτικές και υπό δημόσιο έλεγχο εμπορικές τράπεζες.

Οι εννιά αυτές τράπεζες αποκτούν ουσιαστικά πλεονεκτήματα καθώς θα καθορίζουν πλέον τα επιτόκια έκδοσης των τίτλων του ελληνικού δημοσίου. Οι τίτλοι (έντοκα γραμμάτια, ομόλογα) θα εκδίδονται με δημοπρασία, όπου αποκλειστικό δικαίωμα υποβολής προσφορών θα έχουν οι τράπεζες "πρωτογενείς διαπραγματευτές". Και ευνόητο είναι ότι κριτήριο υποβολής των προσφορών θα είναι η αύξηση των τραπεζικών κερδών και όχι η ομαλή εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα στις συγκεκριμένες τράπεζες να κερδοσκοπήσουν με τη διάθεση των τίτλων στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά. Οπως έγραψε πρόσφατα ο "Ρ" οι τράπεζες που αγόρασαν πρόσφατα ετήσια έντοκα γραμμάτια με μεσοσταθμικό επιτόκιο 12,4% (συν τις προμήθειες του δημοσίου) στη συνέχεια πούλησαν δευτερογενώς τους τίτλους αυτούς με επιτόκιο χαμηλότερο από το 12,4%. Ανοίγει δηλαδή ένας νέος κύκλος κερδοσκοπίας με επίκεντρο το δημόσιο χρέος, με επιλεγμένους παίκτες και με θύμα τον ελληνικό λαό, ο οποίος, μέσω της φορολογίας, καλείται να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια του δημόσιου χρέους και παράλληλα να ενισχύσει τα τραπεζικά κέρδη.

Πέραν των προκλητικών αυτών προνομίων, μέσω του Κανονισμού Λειτουργίας, οι τράπεζες "Βασικοί Διαπραγματευτές" εξασφαλίζουν και άλλα προνόμια, όπως ευνοϊκή χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας κλπ.

  • Με σταθερό επιτόκιο 17,5% έγιναν δεκτές από την Τράπεζα της Ελλάδος καταθέσεις διάρκειας 14 ημερών, κατά τη δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων που πραγματοποίησε χτες. Οι καταθέσεις που έγιναν δεκτές ανήλθαν στο ποσό των 280 δισ. δρχ., ενώ οι επιμέρους προσφορές των τραπεζών ικανοποιήθηκαν αναλογικά σε ποσοστό 49,51%.
ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Συνεχίζεται το "μαγείρεμα" της ρύθμισης

Κυβέρνηση και τράπεζες συνεχίζουν το "μαγείρεμα" του "εκσυγχρονισμού της τραπεζικής τοκογλυφίας", σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις αντιδράσεις όλων όσοι θίγονται από τους επαχθείς όρους δανεισμού των τραπεζών. Χτες, γενικώς και αορίστως, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έκανε λόγο για ρύθμιση που θα προβλέπει εξάμηνο ανατοκισμό, τόσο για τα δάνεια που θα συναφθούν στο μέλλον όσο και γι' αυτά που έχουν συναφθεί στο παρελθόν και ότι η ρύθμιση θα δημοσιοποιηθεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Η δυστοκία στην οριστικοποίηση της απόφασης είναι ενδεικτική ότι συνεχίζεται το "μαγείρεμα" της ρύθμισης μεταξύ του υπουργείου και των τραπεζιτών.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δανειοληπτών, μετά από ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαν χτες με τον Γ. Παπαντωνίου, με δηλώσεις τους:

  • κατάγγειλαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 4.000 πλειστηριασμοί και ολόκληρες περιουσίες περνάνε στα χέρια των τραπεζών για υποπολλαπλάσιες οφειλές
  • εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τον τρόπο αντιμετώπισής τους από τον υπουργό και έδωσαν πρόσθετα στοιχεία με χαρακτηριστικές περιπτώσεις δανειοληπτών που, λόγω του σημερινού τρόπου ανατοκισμού του δανείου, οφείλουν στις τράπεζες πολλαπλάσια ποσά από αυτά που δανείστηκαν αρχικά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ