Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα χέρια του τραπεζικού κεφαλαίου το δημόσιο χρέος

Τον άκρως νεοφιλελεύθερο θεσμό των "Βασικών Διαπραγματευτών" έθεσε σε λειτουργία η κυβέρνηση Σημίτη. Εννιά τράπεζες μοιράζονται τη χρυσοφόρα πίτα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους της χώρας

Η μοιρασιά της χρυσοφόρας πίτας που αφορά στη διαχείριση του τεράστιου δημόσιου χρέους της χώρας, ύψους 40 τρισ. δραχμών, οριστικοποιήθηκε μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να τεθεί σε λειτουργία ο θεσμός των "Βασικών Διαπραγματευτών", όπου θα συμμετέχουν 9 τράπεζες.

Η λειτουργία του άκρως νεοφιλελεύθερου θεσμού, ουσιαστικά ισοδυναμεί με παραίτηση του δημοσίου, από τα κρίσιμα θέματα διαχείρισης του δημόσιου χρέους, τα οποία περνάνε πλέον στο τραπεζικό κεφάλαιο.

Ενδεικτικό είναι ότι για τη λειτουργία του προνομιακού και πολλά κέρδη υποσχόμενου αυτού θεσμού, επιλέχθηκαν οι 5 μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της χώρας (Εθνική, Εμπορική, Ιονική, Αγροτική, Πίστεως) η ανερχόμενη στο τραπεζικό στερέωμα EUROBANK (όμιλος Λάτση) δύο αμερικάνικες (BANK of AMERIKA, CITIBANK) και μία αγγλική, η NATIONAL WEST. Οι τελευταίες αν και διαθέτουν πενιχρό δίκτυο στην Ελλάδα, προφανώς επιλέχθηκαν με την ιδιότητα των εκπροσώπων του ξένου τραπεζικού κεφαλαίου. Αντίθετα αποκλείστηκαν όλες οι μικρές ιδιωτικές και υπό δημόσιο έλεγχο εμπορικές τράπεζες.

Οι εννιά αυτές τράπεζες αποκτούν ουσιαστικά πλεονεκτήματα καθώς θα καθορίζουν πλέον τα επιτόκια έκδοσης των τίτλων του ελληνικού δημοσίου. Οι τίτλοι (έντοκα γραμμάτια, ομόλογα) θα εκδίδονται με δημοπρασία, όπου αποκλειστικό δικαίωμα υποβολής προσφορών θα έχουν οι τράπεζες "πρωτογενείς διαπραγματευτές". Και ευνόητο είναι ότι κριτήριο υποβολής των προσφορών θα είναι η αύξηση των τραπεζικών κερδών και όχι η ομαλή εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα στις συγκεκριμένες τράπεζες να κερδοσκοπήσουν με τη διάθεση των τίτλων στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά. Οπως έγραψε πρόσφατα ο "Ρ" οι τράπεζες που αγόρασαν πρόσφατα ετήσια έντοκα γραμμάτια με μεσοσταθμικό επιτόκιο 12,4% (συν τις προμήθειες του δημοσίου) στη συνέχεια πούλησαν δευτερογενώς τους τίτλους αυτούς με επιτόκιο χαμηλότερο από το 12,4%. Ανοίγει δηλαδή ένας νέος κύκλος κερδοσκοπίας με επίκεντρο το δημόσιο χρέος, με επιλεγμένους παίκτες και με θύμα τον ελληνικό λαό, ο οποίος, μέσω της φορολογίας, καλείται να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια του δημόσιου χρέους και παράλληλα να ενισχύσει τα τραπεζικά κέρδη.

Πέραν των προκλητικών αυτών προνομίων, μέσω του Κανονισμού Λειτουργίας, οι τράπεζες "Βασικοί Διαπραγματευτές" εξασφαλίζουν και άλλα προνόμια, όπως ευνοϊκή χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας κλπ.

  • Με σταθερό επιτόκιο 17,5% έγιναν δεκτές από την Τράπεζα της Ελλάδος καταθέσεις διάρκειας 14 ημερών, κατά τη δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων που πραγματοποίησε χτες. Οι καταθέσεις που έγιναν δεκτές ανήλθαν στο ποσό των 280 δισ. δρχ., ενώ οι επιμέρους προσφορές των τραπεζών ικανοποιήθηκαν αναλογικά σε ποσοστό 49,51%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ