ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Στους δρόμους σήμερα το πρώτο "ραντεβού"
  • Αρχίζει η διήμερη παμμαθητική κινητοποίηση
  • Στην Αθήνα η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 10,30 το πρωί στα Προπύλαια

Αγωνιστικό "ραντεβού" δίνουν σήμερα στις 10.30 το πρωί στα Προπύλαια οι μαθητές της Αθήνας και του Πειραιά, που κλείνουν μαζί με τους συμμαθητές τους από όλη τη χώρα τα σχολεία τους για δύο μέρες και προχωρούν συντονισμένα και οργανωμένα σε κοινό αγώνα για υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και κατάργηση του Νόμου 2525/97 για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η κινητοποίηση έχει αποφασιστεί από τα Συντονιστικά Μαθητών 14 πόλεων της χώρας.

Συλλαλητήρια και πορείες στις κατά τόπους Νομαρχίες θα γίνουν σήμερα σε όλη τη χώρα, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθούν οι ενημερωτικές συσκέψεις και εκδηλώσεις με γονείς, καθηγητές και συνδικάτα. Το Σάββατο, οι μαθητές θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, ενώ την ίδια μέρα θα συνεδριάσει εκ νέου το Πανελλαδικό Συντονιστικό στην Αθήνα για την οργάνωση της παραπέρα δράσης τους.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχίζονταν οι Γενικές Συνελεύσεις των 5μελών και δεκαπενταμελών Μαθητικών Συμβουλίων σε όλη τη χώρα για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση. Ετσι, πάνω από 80 σχολεία σε Αθήνα και Πειραιά πήραν απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση, καθώς επίσης τα Ενιαία Πολυκλαδικά Λύκεια Ηλιούπολης, Φιλαδέλφειας, Πειραιά, Κορυδαλλού και το συγκρότημα Σιβιτανιδείου, όπως και τα τοπικά Συντονιστικά στο Μπραχάμι, στην Πετρούπολη, στη Ν. Ιωνία, στη Ν. Φιλαδέλφεια, στο Κερατσίνι και το Πέραμα.

Απόφαση για συμμετοχή στη διήμερη κινητοποίηση έχουν πάρει, επίσης, τα Συντονιστικά Μαθητών σε Αργοστόλι,Μεσολόγγι,Λευκάδα,Γιάννενα,Αγρίνιο,Αρτα,Κέρκυρα,Χαλκίδα,Λάρισα,Βόλο,Καρδίτσα,Αλεξανδρούπολη,Ηράκλειο,Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης τα σχολεία ΕΠΛ, ΤΕΛ, Μουσικό Γυμνάσιο, Αθλητικό Γυμνάσιο, 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο, 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο και 3ο Γυμνάσιο στη Ζάκυνθο αποφάσισαν για σήμερα στις 10 π.μ. συγκέντρωση και πορεία προς τη νομαρχία, όπου και θα συναντηθούν με τους αγρότες. Απόφαση για κατάληψη έχει πάρει και το ΓΕΛ Κεφαλονιάς.

Στη Χαλκίδα οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου και του Νυχτερινού Λυκείου θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. στην πλατεία Αγοράς και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στη νομαρχία. Στην Πάτρα το 4ο Γυμνάσιο σήμερα στις 11 π.μ. και το ΕΠΛ Πάτρας θα πραγματοποιήσουν πορεία στη Νομαρχία. Στη Λάρυμνα οι μαθητές θα συμμετάσχουν στη διήμερη κατάληψη, ενώ σήμερα θα πραγματοποιήσουν πορεία στις 11 π.μ. στο Κοινοτικό Κατάστημα.

Επίσης, η ΕΛΜΕ Πειραιά και η Β ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να κηρύξουν για σήμερα 3ωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. για την πρωινή βάρδια και από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. για την απογευματινή, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των μαθητών.

Απόφαση για συμμετοχή στη διήμερη προειδοποιητική κατάληψη έχει πάρει και το Συντονιστικό Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας.Μάλιστα, σήμερα το βράδυ οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό 10 δρόμων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η τρομοκρατία δεν τους σταματά

Παρά τον έντονο αυταρχισμό που παρατηρείται έντονα σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Θεσσαλονίκης από πλευράς διευθυντών, οι μαθητές είναι έτοιμοι σήμερα να ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στον αντιεκπαιδευτικό νόμο, που προσπαθεί να επιβάλει η κυβερνητική πολιτική. Το αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε στις 11.30 το πρωί στο χώρο μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου, απ' όπου στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Σε καταλήψεις έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν η 1η ΤΕΣ Σταυρούπολης, το 4ο ΓΕΛ, το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το 2ο και 3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, το 2ο ΓΕΛ Συκεών, το 1ο και το 2ο ΤΕΛ Ευόσμου όπως επίσης αγωνιστικό κλίμα επικρατεί και σε ολόκληρο τον "Ευκλείδη".

Από το όλο κλίμα όμως δε λείπουν και οι καταγγελίες μαθητών για τη στάση που κράτησαν οι διευθυντές ενόψει των κινητοποιήσεων. Χαρακτηριστική είναι η άρνηση διευθυντή, που δε θέλησε να δώσει άδεια Γενική Συνέλευσης στους μαθητές γιατί, όπως είπε, δεν ήθελε να συμμετάσχει το σχολείο στις παμμαθητικές κινητοποιήσεις.

Το 2ο ΓΕΛ Συκεών και το 1ο ΤΕΛ Ευόσμου καλούν τους φορείς της πόλης να τους συμπαρασταθούν στη διήμερη προειδοποιητική κινητοποίησή τους και να συμμετάσχουν την Παρασκευή στις 6μμ στις συσκέψεις που θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχα στα σχολεία τους με θέμα το νόμο 2525 και το νομοσχέδιο για την παιδεία.

21Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΛΙΟΥ
"Θέλουμε σχολείο και το θέλουμε τώρα"

"Θέλουμε σχολείο και το θέλουμε τώρα", "Δήμος - ΟΣΚ - Υπουργείο δώστε λύση για σχολείο". Αυτά ήταν τα συνθήματα που φώναζαν οι μικροί μαθητές του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου, που χτες μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους αναγκάστηκαν να καταλάβουν το ίδιο τους το σχολείο μπροστά στην αδιαφορία των αρμόδιων φορέων να δώσουν λύση στο κτιριακό τους πρόβλημα. Χτες το απόγευμα οι μαθητές μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Ιλίου, απαιτώντας συνάντηση με τον δήμαρχο για να τους δώσει απαντήσεις στο πρόβλημα, ο οποίος και τους παρέπεμψε στον ΟΣΚ (!).

Οι μικροί μαθητές του σχολείου εδώ και 15 χρόνια αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε ένα ακατάλληλο κτίριο που λειτουργεί σε διπλοβάρδια, αφού οι αίθουσες που έχει δεν αρκούν για τους 200 μαθητές. Η υπόθεση του σχολείου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εχουν ήδη προηγηθεί 4 αναβολές μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, με "δικαιολογίες" όπως ότι ο νομικός σύμβουλος του ΟΣΚ δεν είχε το φάκελο για το σχολείο, και ότι η εισηγήτρια ήταν έγκυος (!). Το Μάη θα εξεταστεί εκ νέου η υπόθεση στο ΣτΕ, ενώ τον Απρίλη θα προχωρήσει η απαλλοτρίωση του οικοπέδου που ήδη έχει βρεθεί και στο οποίο μέχρι τώρα λειτουργεί παράνομα βιοτεχνία ξύλου.

Ο Γ. Σταματόπουλος,δημοτικός σύμβουλος Ιλίου της παράταξης "Δημοκρατική Ενότητα Ιλίου" και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, μας είπε ότι "όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει μεριμνήσει η δημοτική αρχή για να δοθεί λύση στο πρόβλημά μας. Κάθε φορά που πάει να ξεκινήσει η διαδικασία ανέγερσης του κτιρίου, κάτι συμβαίνει και σταματούν όλες οι προσπάθειες. Μάλιστα, στο παρελθόν έγινε προσπάθεια από το δήμο να διαλυθεί το σχολείο, να γίνουν συμπτύξεις τμημάτων ή ακόμα και να "μοιραστεί" στα σχολεία της περιοχής".

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκε χτες και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, ο οποίος δήλωσε στο "Ρ" ότι "δείγμα της ανάλγητης πολιτικής της κυβέρνησης που ακολουθεί στην παιδεία είναι και το 21ο Δημοτικό Σχολείο. Η λύση του χρειάζεται μόνο πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για τη δημιουργία του νέου σχολείου και αυτό θα επιτευχθεί με τον αγώνα των γονιών και των εκπαιδευτικών, γιατί ΤΑ, Νομαρχία και κυβέρνηση αδιαφορούν πλήρως, καταδικάζοντας τα παιδιά μιας ολόκληρης συνοικίας να λειτουργούν σε ακατάλληλα σχολεία".

Συγκέντρωση στα χαλάσματα

Αποχή από τα μαθήματά τους και συγκέντρωση στην αυλή του γκρεμισμένου σχολείου τους πραγματοποίησαν χτες οι 180 μαθητές του 80ού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης μαζί με τους γονείς τους, διεκδικώντας την άμεση έναρξη των εργασιών για την ανέγερση καινούριου διδακτηρίου.

Για τους μαθητές του 80ού Δημοτικού Σχολείου η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με πρόσθετα προβλήματα, αφού το προκατασκευασμένο με αμίαντο εικοσαετές κτίριο, όπου στεγαζόταν, γκρεμίστηκε έπειτα από πολλούς αγώνες, για να δημιουργηθεί στη θέση του ένα καινούριο, με δεσμευτικό όριο τους 15 μήνες. Το σχολείο κατεδαφίστηκε τον Ιούλη του 1997, έχουν ήδη περάσει 7 μήνες και τα μπάζα παραμένουν στη θέση τους. Οι μαθητές του 76ου Δημοτικού μπορούν ανεμπόδιστοι να παίζουν με τα συντρίμμια του 80ού, που τώρα πια αποτελεί την αυλή του σχολείου τους. Κανείς δεν υπάρχει για να τους προστατέψει από τα θρύψαλα γυαλιών, κομμάτια ξύλων, τους σιδερένιους σωλήνες των καλοριφέρ και τις πλάκες αμιάντου που κάποτε αποτελούσαν τους τοίχους του 80ού και που ακόμη παραμένουν στη θέση τους χωρίς κανείς αρμόδιος να βρεθεί να τα μαζέψει.

"Διεκδικούμε το δικαίωμα να μπορούν τα παιδιά μας να μορφώνονται κάτω από τις πιο κατάλληλες συνθήκες", δήλωσε ο Ανδρέας Παπαδόπουλος,γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, και συνέχισε: "Απαιτούμε ο δωρεάν και δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης να παραμείνει και να μη δοθεί βορά στο βωμό της ιδιωτικοποίησης. Εμείς οι γονείς των μαθητών, απλοί εργαζόμενοι, που υποφέρουμε καθημερινά από την πολιτική της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, έχουμε μόνο μια επιλογή. Να υψώσουμε μέτωπο αντίστασης και αγώνα απέναντι σ' αυτήν την πολιτική".

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Δεν πρέπει να γίνει Ανώνυμη Εταιρία

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για μετατροπή του ΟΣΚ σε Ανώνυμη Εταιρία. Ο Σύλλογος Μόνιμου Προσωπικού του ΟΣΚ ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει όλες τις δρομολογημένες διαδικασίες για τη μετατροπή του ΟΣΚ από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε ΑΕ στο πλαίσιο του Νόμου 2414/96 "Περί εκσυγχρονισμού Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών".

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ κατήγγειλαν ότι τα στοιχεία που διοχετεύει η κυβέρνηση στον Τύπο παρουσιάζουν τον ΟΣΚ ως ελλειμματική ΔΕΚΟ, τη στιγμή που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου επιχορηγούμενο από τον προϋπολογισμό χωρίς δικά του έσοδα. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΣΚ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες, αναφέρθηκαν στο σημαντικό έργο που προσφέρει ο Οργανισμός στα 36 χρόνια λειτουργίας του. Αναφερόμενοι ειδικότερα στις επιπτώσεις από τη μετατροπή του ΟΣΚ σε ΑΕ, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι αν το πρόγραμμα του ΟΣΚ για το 1997 υλοποιούνταν με διαδικασίες έξω από τον ΟΣΚ και σύμφωνα με τις αμοιβές που ισχύουν για τα τεχνικά έργα, θα απαιτούνταν ποσόν της τάξεως των 12 δισ. έναντι του ποσού των 2,3 δισ. που δαπανά για το σκοπό αυτό ο ΟΣΚ.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΙ
Στις 25 του Φλεβάρη η απεργία

Στις 25 του Φλεβάρη τελικά πραγματοποιούν την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση καθηγητές και δάσκαλοι, όπως αποφάσισαν χτες τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο μεγάλων εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών. Προχτές, οι γενικές γυνελεύσεις των προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων και των ΕΛΜΕ, μεταφέροντας τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για όσα προωθούνται σε βάρος της εκπαίδευσης από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, χωρίς διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, διεκδικώντας ταυτόχρονα την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων τους.

Την ημέρα της απεργίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Πάτρα,Ηράκλειο,Χανιά,Γιάννενα,Καρδίτσα,Βόλο,Κοζάνη,Αλεξανδρούπολη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ