ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ατυχής αυτοδιάψευση (!) του αντιδημοκρατικού του κατήφορου

"Δεν αποφάσισα", αλλά "σκέφτηκα" (!) την επαναφορά των διατάξεων του Μεταξικού νόμου περί Τύπου και "περί περιύβρισης αρχής", λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Σε μια ατυχή προσπάθεια να διασώσει το ...δημοκρατικό του προφίλ από τον ίδιο του τον εαυτό και από τις ίδιες του τις αντιλήψεις (!), προέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Ε. Γιαννόπουλος, που, πριν από 15 μέρες, είχε δημοσίως ανοίξει το θέμα της επαναφοράς διατάξεων του Μεταξικού νόμου περί Τύπου, καθώς και της επαναφοράς των διατάξεων περί "περιύβρισης αρχής",προσπάθησε χτες να αυτοδιαψευστεί (!), επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, τη ροπή του ίδιου, αλλά και της κυβέρνησης, σε αντιδημοκρατικές νοοτροπίες και εποχές του παρελθόντος.

Συγκεκριμένα, στις 24 Γενάρη,ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στις διατάξεις του Μεταξικού Νόμου, είχε πει: "Βεβαίως η διάταξη καταργήθηκε, λέω μήπως πρέπει να την επαναφέρουμε;" και συνέχιζε, αναφέροντας "γι' αυτό λοιπόν σκέφτομαι να συζητήσουμε την επαναφορά". Οσον αφορά την επαναφορά των διατάξεων περί "περιύβρισης αρχής" (σ.σ.: προφασιζόμενος την "καθύβριση" του προέδρου του Αρείου Πάγου, τον οποίο ο ...προστάτης του, ο Ε. Γιαννόπουλος "περιέλουσε" πριν τρεις μέρες με φράσεις, όπως "έχει κάνει πολλές ανοησίες" κλπ.) είχε υποστηρίξει ότι πρόκειται για "ένα εκκρεμές θέμα"... Μάλιστα, ομολογώντας τις θέσεις του, δεν παρέλειψε να πει ότι όταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκης είχε καταργήσει τη διάταξη, εκείνος, διαφωνώντας, είχε προστρέξει στον Α. Παπανδρέου, λέγοντάς του: "Πρόεδρε, ποιος θα σε προστατέψει τώρα εσένα;"... Δυο βδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα με επιστολή του της 5/2/98,που απευθύνεται μεταξύ άλλων και προς την ΕΣΗΕΑ και τα ΜΜΕ, ο Ε. Γιαννόπουλος, χωρίς να αναιρεί τίποτα από τα παραπάνω, επιλέγει να υπερασπιστεί τον εαυτό του, προτάσσοντας ότι όσα έχει πει για επαναφορά των αντιδραστικών διατάξεων δεν τα αποφάσισε, αλλά τα "σκέφτηκε"! Ο υπουργός, καλυπτόμενος πίσω από περιστατικά "κιτρινισμού" και τηλεοπτικής αθλιότητας (σ.σ.: για τα οποία κάθε άλλο παρά άμοιρη ευθυνών είναι η κυβέρνηση στην οποία ανήκει), επιδιώκει να "δικαιολογήσει" τα δικά του αντιδημοκρατικά "αλληθωρίσματα". Ομως, και πάλι δεν καταφέρνει να απαλλαγεί από τον εαυτό του...

Ετσι, αφού ισχυρίζεται ότι "ουδέποτε και ουδαμώς δήλωσα για απόφασή μου λήψης μέτρων επαναφοράς της διατάξεως "περί περιυβρίσεως αρχής"", κατρακυλά σε ένα άνευ προηγουμένου παραλήρημα εναντίον "εκείνων που καταχρώνται της εξουσίας του Τύπου, τους σαλταδόρους, τους φασίστες της συμπεριφοράς, και τους τσαρλατάνους της δημοσιογραφίας"... Ολα αυτά, φυσικά, για να επανεισάγει από το "παράθυρο" τις προθέσεις του για επαναφορά των αντιδημοκρατικών διατάξεων με την πρόφαση: "Δεν αποφάσισα τίποτε, ζήτησα γνώμες από όλους τους φορείς"...

Φυσικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αποφεύγει για μια ακόμα φορά τον αντικομμουνισμό και την ανοιχτή επίθεση εναντίον του"Ρ". Φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να επικρίνει την ΕΣΗΕΑ, επειδή, με ανακοίνωσή της, είχε καταγγείλει την επιχειρούμενη φίμωση του Τύπου, που κατηύθυνε ο Ε. Γιαννόπουλος, μέσω του γνωστού εξωδίκου του εναντίον του "Ρ", όπου ζητούσε τη δήλωση "μετανοίας" της εφημερίδας, επειδή η τελευταία στήριζε τον αγώνα των αγροτών! "Για όλα αυτά - λέει ο Ε. Γιαννόπουλος - ζήτησα εδώ και αρκετούς μήνες τη βοήθεια και τις προτάσεις της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κακού, αλλά δεν αποκρίθηκε εκείθεν κανείς. Σε μια προσωπική μου, μάλιστα - συνεχίζει - αναφορά, καταφανούς δολιότητας και συκοφαντίας του "Ριζοσπάστη" εναντίον μου, από ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής του Παττακιστάν εν έτει 1996 - 1997 εισέπραξα και την επίθεση της ΕΣΗΕΑ ότι επιχειρώ, τάχα, λογοκρισία του Τύπου"...

Ομως, τι να επί κανείς για το "ήθος" και τη "δημοκρατικότητα" ενός ανθρώπου, που, για να υπεραμυνθεί των Μεταξικών διατάξεων περί Τύπου, φτάνει στο σημείο να επικαλείται τη ...δημοκρατική αφετηρία τους (!), λέγοντας ότι "το νόμο περί Τύπου τον έκαμε πρώτος ο Ε. Βενιζέλος και τροποποιήθηκε αργότερα από τον Μεταξά και από τον Κ. Καραμανλή";..

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέο πλήγμα

Στελέχη του κόμματος από το Ηράκλειο Κρήτης αποχώρησαν από τη ΝΔ, καταγγέλλοντας την ηγεσία. Τροφοδοτούνται τα σενάρια για πολιτική κίνηση

Εντονη ρευστότητα επικρατεί στο εσωκομματικό τοπίο της ΝΔ, παρά τις εναγώνιες προσπάθειες της ηγεσίας της να θέσει υπό τον έλεγχο την κατάσταση.

Η κρίση προσέλαβε χτες νέες διαστάσεις, με την αποχώρηση στελεχών του κόμματος από το Ηράκλειο της Κρήτης, ενέργεια η οποία θεωρείται πιθανό να βρει μιμητές και σε άλλες περιοχές της χώρας. Χτες αποχώρησε από τη ΝΔ ο Στ. Ματζαπετάκης, μέλος της ΚΕ και πρώην βουλευτής στο Ηράκλειο, συνοδεύοντας την αποχώρησή του με καταγγελίες κατά του Κ. Καραμανλή, τον οποίο κατηγόρησε για "πολιτική ανεπάρκεια", "έλλειμμα ήθους", καθώς και "πρόγραμμα συρρίκνωσης του κόμματος". Σημειώνεται ότι το στέλεχος της ΝΔ θεωρείται ότι πρόσκειται στον Κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει "γραμμή" από τον πρώην πρωθυπουργό για μαζικές αποχωρήσεις οπαδών του από τη ΝΔ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον αποτρέψει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Ωστόσο, ο Κ. Μητσοτάκης δεν ξέρει μέχρι στιγμής ποια στάση θα κρατήσει στην εσωκομματική κρίση... Μια μέρα νωρίτερα είχε αποχωρήσει ο Π. Σπαθαράκης, πρώην πρόεδρος της Νομαρχιακής Ηρακλείου.

Την ίδια στιγμή δεν έχουν εγκαταλειφθεί τα σχέδια για δημιουργία κάποιας πολιτικής κίνησης, η οποία ίσως μετεξελιχθεί σε κόμμα. Τα σχετικά σενάρια τροφοδότησε με δηλώσεις του ο βουλευτής Ν. Κάκαλος, ο οποίος αφού διαπίστωσε ότι τον νέο ηγέτη θα τον βρει η παράταξη και όχι το κόμμα, έδειξε με νόημα προς την πλατεία Κοτζιά, φωτογραφίζοντας τον Δ. Αβραμόπουλο.

Παράλληλα, οι "6" διαγραφέντες επιχειρούν να συντονίσουν την κοινοβουλευτική παρουσία τους, αν και υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για την τακτική τους.

Ο Μ. Εβερτ συνεχίζει την αποστολή επιστολών προς την ηγεσία, ώστε να είναι "καλυμμένος" για τις θέσεις που θα εκφράζει στη συνέχεια. Η νέα επιστολή που έστειλε χτες στον γραμματέα της ΚΟ Στ. Δήμα, αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της "Ολυμπιακής" και προτείνει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τη "διασπάθιση" 600 δισ. δρχ. τα τελευταία χρόνια. Πάντως, η Ρηγίλλης επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις στον Μ. Εβερτ μέσω βουλευτών που πρόσκεινταν μέχρι πρότινος σε αυτόν.

Ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ν. Μπερνς. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να γίνει την προηγούμενη Τετάρτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω των διαγραφών. Στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής Π. Ψωμιάδης δήλωσε ότι παραιτείται από την υποψηφιότητα, σε περίπτωση που επιλεγεί μια τρίτη λύση, εκτός δηλαδή του Κ. Κοσμόπουλου.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Επιταχύνεται η αντιυπαλληλική επίθεση
  • Την άμεση εφαρμογή του αντιδραστικού κατασκευάσματος του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, προωθεί η κυβέρνηση
  • Συνάντηση Σημίτη - Παπαδόπουλου

Επιταχύνεται η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης κατά των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, με αιχμή του δόρατος την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί ταυτόχρονα το αντιδραστικό τερατούργημα του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ως το κατάλληλο εργαλείο για την επιβολή των αντιυπαλληλικών επιλογών της και την εξουδετέρωση των αντιδράσεων σε αυτές.

Ο "νέος" δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας που αποτελεί αντιγραφή του εμφυλιοπολεμικού κατασκευάσματος του 1951 και έχει ως βασικό στόχο τη χειραγώγηση και την υποταγή των υπαλλήλων στις κυβερνητικές επιθυμίες, τίθεται επί τάπητος μετά τη χτεσινή συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον Αλ. Παπαδόπουλο. Σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης συναντάται με την επιτροπή που είχε συντάξει τον κώδικα και στη συνέχεια θα τον αποστείλει στα κόμματα και την ΑΔΕΔΥ, ενώ υπολογίζεται ότι θα πάει στη Βουλή για ψήφιση μάλλον στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και όχι τυχαία, σε τρία σημαντικά "κεφάλαια" του κώδικα: το πειθαρχικό δίκαιο, το βαθμολόγιο και τους διυπουργικούς κλάδους. Η πληθώρα διατάξεων (περίπου 40 άρθρα) που περιλαμβάνει ο κώδικας έχουν ως στόχο να μετατρέψουν τους υπαλλήλους σε άβουλα όργανα εκτέλεσης των κυβερνητικών εντολών με την απειλή ακόμα και της απόλυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έχει προσαρμόσει "προς το αυστηρότερο" τις διατάξεις στο δικονομικό μέρος, επισπεύδοντας τις σχετικές προθεσμίες που προβλέπονται για την επιβολή κυρώσεων, στο όνομα του να μην υπάρχει "ατιμωρησία".

Οσον αφορά το βαθμολόγιο, πέρα από τη σύνδεση μισθού - βαθμού και την ασφυκτική εξάρτηση του υφισταμένου από τον προϊστάμενο, η κυβέρνηση θεσμοθετεί μόνιμους γενικούς διευθυντές και διευθυντές, επιχειρώντας προφανώς μέσα από τη μονιμότητα στην κορυφή της ιεραρχίας να ελέγξει απόλυτα τους "παρακάτω".

Παράλληλα, κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας των διυπουργικών κλάδων, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για τις "δύσκολες αποστολές" που χρειάζεται η κυβέρνηση. Παραμένει όμως άγνωστο ποιες ειδικότητες θα περιληφθούν σε αυτούς, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επεκταθεί αργότερα και σε άλλες.

Επίσης, η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση της επιτροπής του κώδικα για αύξηση των ημερών κανονικής αδείας, επιβεβαιώνοντας ότι η σχετική διάταξη είχε προστεθεί στο σχέδιο, μόνο και μόνο για να αποπροσανατολίσει και "γλυκάνει" τους δημοσίους υπαλλήλους.

Στη χτεσινή συνεργασία του Αλ. Παπαδόπουλου με τον Κ. Σημίτη συζητήθηκε και το θέμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων προς την περιφέρεια, η οποία θα γίνει μέσωΠροεδρικών Διαταγμάτων.

"902 TV"
Για τον αγώνα των συνταξιούχων

Συζήτηση με θέμα: "Τα προβλήματα και οι αγώνες των Συνταξιούχων" φιλοξενεί η σημερινή εκπομπή της τηλεόρασης του "902" "Από το Χθες στο Αύριο" στις 9.30 μμ. Ο δημοσιογράφος Γ. Ευσταθίου συζητάει με τους:

  • Διαμαντή Μαυροδόγλου - Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ
  • Χρήστο Τριάντη - Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ και τον
  • Θανάση Κανάκη - Πρόεδρο των Συνταξιούχων ΔΕΗ.
Αδιέξοδο στη Ν. ΠΑΣΟΚ

Σε πλήρη αδιέξοδο φαίνεται να καταλήγει η διαμάχη μεταξύ "εκσυγχρονιστών" και πλειοψηφίας στο εσωτερικό της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις των εκπροσώπων της "εκσυγχρονιστικής" πτέρυγας, η τελευταία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο συνέδριο της Οργάνωσης, το οποίο χαρακτηρίστηκε "παρωδία". Η πλευρά των "σημιτικών" στη Νεολαία κατηγορεί την Τ. Αντωνίου, όπως και συνεργάτες του πρωθυπουργού, για "υπαναχώρηση" έναντι των συμφωνηθέντων να γίνουν δεκτά τα 15.000 νέα μέλη στην Οργάνωση. Παράλληλα, καταγγέλθηκε η πλευρά Τσοχατζόπουλου για παράνομες εγγραφές μελών ενόψει του συνεδρίου.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χτες ότι δε διαβλέπουν νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού στο θέμα και επανέφεραν τις απόψεις για "τομές" και "ρήξεις" στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, μετά το συνέδριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ