Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Επιταχύνεται η αντιυπαλληλική επίθεση
  • Την άμεση εφαρμογή του αντιδραστικού κατασκευάσματος του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, προωθεί η κυβέρνηση
  • Συνάντηση Σημίτη - Παπαδόπουλου

Επιταχύνεται η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης κατά των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, με αιχμή του δόρατος την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί ταυτόχρονα το αντιδραστικό τερατούργημα του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ως το κατάλληλο εργαλείο για την επιβολή των αντιυπαλληλικών επιλογών της και την εξουδετέρωση των αντιδράσεων σε αυτές.

Ο "νέος" δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας που αποτελεί αντιγραφή του εμφυλιοπολεμικού κατασκευάσματος του 1951 και έχει ως βασικό στόχο τη χειραγώγηση και την υποταγή των υπαλλήλων στις κυβερνητικές επιθυμίες, τίθεται επί τάπητος μετά τη χτεσινή συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον Αλ. Παπαδόπουλο. Σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης συναντάται με την επιτροπή που είχε συντάξει τον κώδικα και στη συνέχεια θα τον αποστείλει στα κόμματα και την ΑΔΕΔΥ, ενώ υπολογίζεται ότι θα πάει στη Βουλή για ψήφιση μάλλον στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και όχι τυχαία, σε τρία σημαντικά "κεφάλαια" του κώδικα: το πειθαρχικό δίκαιο, το βαθμολόγιο και τους διυπουργικούς κλάδους. Η πληθώρα διατάξεων (περίπου 40 άρθρα) που περιλαμβάνει ο κώδικας έχουν ως στόχο να μετατρέψουν τους υπαλλήλους σε άβουλα όργανα εκτέλεσης των κυβερνητικών εντολών με την απειλή ακόμα και της απόλυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έχει προσαρμόσει "προς το αυστηρότερο" τις διατάξεις στο δικονομικό μέρος, επισπεύδοντας τις σχετικές προθεσμίες που προβλέπονται για την επιβολή κυρώσεων, στο όνομα του να μην υπάρχει "ατιμωρησία".

Οσον αφορά το βαθμολόγιο, πέρα από τη σύνδεση μισθού - βαθμού και την ασφυκτική εξάρτηση του υφισταμένου από τον προϊστάμενο, η κυβέρνηση θεσμοθετεί μόνιμους γενικούς διευθυντές και διευθυντές, επιχειρώντας προφανώς μέσα από τη μονιμότητα στην κορυφή της ιεραρχίας να ελέγξει απόλυτα τους "παρακάτω".

Παράλληλα, κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας των διυπουργικών κλάδων, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για τις "δύσκολες αποστολές" που χρειάζεται η κυβέρνηση. Παραμένει όμως άγνωστο ποιες ειδικότητες θα περιληφθούν σε αυτούς, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επεκταθεί αργότερα και σε άλλες.

Επίσης, η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση της επιτροπής του κώδικα για αύξηση των ημερών κανονικής αδείας, επιβεβαιώνοντας ότι η σχετική διάταξη είχε προστεθεί στο σχέδιο, μόνο και μόνο για να αποπροσανατολίσει και "γλυκάνει" τους δημοσίους υπαλλήλους.

Στη χτεσινή συνεργασία του Αλ. Παπαδόπουλου με τον Κ. Σημίτη συζητήθηκε και το θέμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων προς την περιφέρεια, η οποία θα γίνει μέσωΠροεδρικών Διαταγμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ