Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκικές "αναμνήσεις" για την Ιμια

Κάποιοι στην Τουρκία προετοίμαζαν ελληνοτουρκικό πόλεμο, όπως τουλάχιστον συνάγεται από τα όσα δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ιμιας.

Οι Τούρκοι κομάντος, που κατέλαβαν τη δεύτερη από τις βραχονησίδες ΙΜΙΑ, τις πρωινές ώρες της 1ης Φλεβάρη του 1996 έφθασαν εκεί κολυμπώντας (ίσως υποβρυχίως), λέει ο τότε αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού, ναύαρχος Γκιουβέν Ερκαγια, στην τουρκική τηλεόραση.

Μιλώντας σε ειδικό πρόγραμμα που αφιέρωσε στην κρίση των ΙΜΙΩΝ η τηλεοπτική εκπομπή "32η Μέρα" του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ο Τούρκος ναύαρχος αποκαλύπτει ότι η ιδέα της κατάληψης της μικρής ΙΜΙΑ ρίχτηκε από τον πρέσβη Ινάλ Μπατού, σε σύσκεψη που συγκροτήθηκε στο γραφείο του το μεσημέρι της 29ης Γενάρη.

"Η ιδέα να στείλουμε πεζοναύτες στο δεύτερο νησί μείωνε τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης", είπε στο ΑΠΕ ο Τούρκος πρέσβης που ερωτήθηκε για τα όσα είπε ο ναύαρχος. Ο κ. Μπατού ήταν υπεύθυνος του τμήματος των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο ναύαρχος Ερκαγια λέει στο ίδιο πρόγραμμα ότι η ιδέα της κατάληψης της δεύτερης ΙΜΙΑ οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της 30ής Γενάρη.

Ο ναύαρχος λέει, επίσης, ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ είχε ταχθεί υπέρ της "πολεμικής αναμέτρησης", ήδη από τις 29 Γενάρη. "Η ιδέα της πολεμικής αναμέτρησης προκαλούσε, ωστόσο, φόβο στους υπόλοιπους", θυμάται ο ναύαρχος, αναφερόμενος στις συσκέψεις της 29ης Γενάρη. Κάνοντας επίσης την αναδρομή της ιστορίας, ο ναύαρχος λέει ότι "από τη στιγμή που η Ελλάδα έστειλε στρατό (στη βραχονησίδα), δεν υπήρχε διέξοδος". Ο Τούρκος ναύαρχος αποκαλύπτει επίσης ότι η Τανσού Τσιλέρ είχε και αυτή ταχθεί υπέρ της "πολεμικής αναμέτρησης", τον πίεζε να επισπεύσει την επιχείρηση κατάληψης της νησίδας, προφανώς για να δημιουργήσει τετελεσμένα, πριν δοθεί χρόνος για να ευοδωθούν διπλωματικές προσπάθειες που εξελίσσονταν. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου ναυάρχου, υποστηρίζει πως πρόκειται "για μεθοδευμένη προσπάθεια επιχείρησης ψυχολογικού πολέμου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ