Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Καμία τηλεφωνική επικοινωνία δεν είναι ασφαλής

"Καμία επικοινωνία που γίνεται μέσω τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής συσκευής δεν είναι απολύτως ασφαλής". Σ' αυτό το συμπέρασμα, κατέληξε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών της Βουλής στην ετήσια έκθεσή της για το έτος 1997.

Η επιτροπή συνεδρίασε 14 φορές και πραγματοποίησε επισκέψεις στην ΕΥΠ, στον ΟΤΕ και στις δύο ιδιωτικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ ασχολήθηκε και με τις καταγγελίες για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Γ. Διακογιάννη στη Βουλή, περιστατικό που το αποδίδει στις "συνήθεις συνακροάσεις". Κατά την έρευνά της, διαπίστωσε ότι πολλά από τα υπάρχοντα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ είναι πεπαλαιωμένα και σκουριασμένα, με αποτέλεσμα να μην είναι "ασφαλή και οποιοσδήποτε τρίτος, ιδιώτης ή άλλος, να έχει τη δυνατότητα να τα παραβιάζει και υποκλέπτει τηλεφωνικές συνομιλίες".

Σχετικά με την κινητή τηλεφωνία, η επιτροπή από τις επισκέψεις της στις εγκαταστάσεις των εταιριών διατυπώνει το ερώτημα: "Πώς μπορούν και φυλάσσονται τα ηχητικά μηνύματα, τα οποία κάποια στιγμή ανασύρει ο χρήστης και αυτά τα μηνύματα δεν μπορεί να ακροαστεί κάποιος τεχνικός των εγκαταστάσεων της κινητής τηλεφωνίας;".

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι είναι δυνατή η παρακολούθηση συνομιλίας από κινητό σε κινητό, όμως απαιτείται ένα ειδικό μηχάνημα, το οποίο δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά. Ιδιαίτερη σημασία έχει και το συμπέρασμα ότι ακόμα και οι τριψήφιες τηλεφωνικές συνδέσεις (για την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς) δε διαθέτουν την απαραίτητη αυξημένη ασφάλεια, γιατί είναι απαρχαιωμένες.

Τέλος, η επιτροπή εκτιμάει ότι για να αντεπεξέλθει στην αποστολή της έχει ανάγκη από υλικοτεχνική στήριξη, η οποία δεν της έχει παρασχεθεί μέχρι στιγμής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ