Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντονισμένος αγώνας

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολομέτωπη, αντιλαϊκή κυβερνητική επέλαση και μόνο η οργανωμένη και συντονισμένη αντίδραση των εργαζομένων και όλων αυτών, που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική, μπορεί και πρέπει να την εμποδίσει, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις της τελικής ανατροπής της. Ολο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση σχεδίασε με προσοχή την έφοδό της. Οι γενικές διακηρύξεις κυβερνητικών στελεχών, για την "παγκοσμιοποίηση" και την "ανταγωνιστικότητα", συνδυάστηκαν με μια μεθοδευμένη και ύπουλα καμουφλαρισμένη πολιτική διεργασία, που σήμερα αποκαλύπτεται σε όλη της την έκταση. Ο διαβόητος "κοινωνικός διάλογος" ήταν (και εξακολουθεί να είναι) ένας σημαντικός σταθμός, στην κατεύθυνση του αποπροσανατολισμού του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της συναίνεσης τμήματος της ηγεσίας του στις επιδιωκόμενες αντεργατικές ανατροπές.

Σήμερα όλα δείχνουν να έχουν πάρει το δρόμο τους. Τα νομοσχέδια είναι προ των πυλών και σε μια σειρά χώρους υλοποιείται η βίαιη "προσαρμογή" στους κανόνες της εργασιακής ζούγκλας. Οι αγρότες δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Λίγο καιρό πριν, οι ψαράδες πήραν μια "γεύση" της κυβερνητικής πολιτικής. Εντονες ανθυγιεινές διεργασίες παρατηρούνται στο χώρο της υγείας με νέους νόμους, ενώ η παιδεία "καλουπώθηκε", ήδη, στα πρότυπα της "Λευκής Βίβλου". Η λιτότητα και η φορομπηχτική πολιτική φέρνουν καθημερινά σε δύσκολη θέση όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέτει τα χρονοδιαγράμματα και την έκταση των απορυθμίσεων. Στις αρχές Μάρτη, αναμένεται το νομοσχέδιο για το "μικρό" ασφαλιστικό και, προς το τέλος του χρόνου, οι σαρωτικές ανατροπές στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Μέχρι την άνοιξη, θα είναι έτοιμο και το νομοσχέδιο για τις "νέες εργασιακές σχέσεις", που βασίζονται και στο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000". Ξεχωριστό νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα καταρτιστεί για την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και τη "συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας", την κατάργηση, δηλαδή, του 8ωρου. Ηδη, τα μέτρα για την υποτιθέμενη ενίσχυση της απασχόλησης επιδοτούν πλουσιοπάροχα τη μερική απασχόληση. Στις ΔΕΚΟ, όλες οι διοικήσεις των οργανισμών πήραν εντολή να προχωρήσουν ταχύτατα στις αντεργατικές ανατροπές. Στο δημόσιο τομέα, η μονιμότητα και, γενικότερα, οι εργασιακές σχέσεις έχουν μπει, επίσης, στο ίδιο αντεργατικό στόχαστρο.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, οι προτάσεις της ΕΣΑΚ για κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, συντονισμό ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, διαμόρφωσης ενός γενικότερου αγωνιστικού προσανατολισμού για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι όχι μόνο επίκαιρες, αλλά και καθοριστικής σημασίας. Η πρόταση αυτή έρχεται σε μια περίοδο, που, επιπλέον, εξελίσσονται οι εξαιρετικής σημασίας διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενόψει και του 29ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Το Συνέδριο αυτό δεν καλείται μόνο να χαράξει την πολιτική της ΓΣΕΕ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ούτε να αναδείξει απλώς μια νέα διοίκηση. Χρεώνεται ουσιαστικά με την υπεράσπιση του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων. Το γεγονός ότι η αντεργατική απειλή αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό αναδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης, την επιτακτικότητα της δημιουργίας ευρύτερου αγωνιστικού μετώπου σε όλους τους χώρους, κυρίως στη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος και την ανάγκη να αλλάξουν οι αρνητικοί συσχετισμοί δυνάμεων, που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, κάτω από άλλες συνθήκες κι όταν δεν είχε ξεδιπλωθεί σε όλο της το μεγαλείο η αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ