ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συντονισμένα σε νέους αγώνες

Σύσκεψη σωματείων της Αθήνας πραγματοποιείται τη Δευτέρα για την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης, μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση

Πρωτοβουλία για το συντονισμό δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα, που απασχολούν τους εργαζόμενους της χώρας, ανέλαβαν σωματεία της Αθήνας, τα οποία καλούν σε κοινή σύσκεψη τη Δευτέρα 16 Φλεβάρη στις 6μμ στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.Με τον ίδιο στόχο, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 19 Φλεβάρη στις 6μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου.Στην ανακοίνωσή τους, τα σωματεία της Αθήνας επισημαίνουν την οξύτητα των προβλημάτων, καθώς η κυβέρνηση ψήφισε τον αντιλαϊκότερο προϋπολογισμό των τελευταίων χρόνων, οι βιομήχανοι, αποθρασυμένοι απ' την κυβερνητική πολιτική, προσπαθούν να αφαιρέσουν εργατικές κατακτήσεις, ενώ οι ηγεσίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων αρνούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για συντονισμό αγώνων.

Η Χρ. Τσεντούρου,πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, σχετικά με τους στόχους της σύσκεψης, μας δήλωσε: "Από κοινού δεκάδες σωματεία και συνδικαλιστές, θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο την ανάγκη της πάλης για τη διεκδίκηση ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, να οργανώσουμε καλύτερα την ενημέρωση και τον αγώνα των εργαζομένων γι' αυτές. Βέβαια, ήδη υπάρχει πλούσια αγωνιστική δράση σωματείων, εργοστασίων και κλάδων. Επίσης να αναδείξουμε τα αιτήματα που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Από κοινού να αποκρούσουμε την επίθεση που δέχεται ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων και από τις εργοδοτικές οργανώσεις και από την κυβερνητική πολιτική λιτότητας και αφαίρεσης δικαιωμάτων. Να αναδείξουμε τις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ που έχει συμβάλει στην υπονόμευση του θεσμού και με το διεκδικητικό πλαίσιο, που είναι πολύ πιο πίσω απ' τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, και με τις διετείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και με τον τρόπο διαπραγμάτευσης. Να αναδείξουμε την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών στη ΓΣΕΕ. Από κοινού σωματεία και συνδικαλιστές να ορθώσουμε αγωνιστικό μέτωπο - με συγκεκριμένες ενέργειες - απέναντι στη συστηματική καθημερινή επίθεση από τις εργοδοτικές οργανώσεις, την κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά μανιφέστα. Συντονισμένα να προβάλλουμε νέες διεκδικήσεις".

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν αγωνιστικά

Την απόφασή τους να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, για την επίλυση των προβλημάτων τους και την ανατροπή της αντισυνταξιουχικής πολιτικής της κυβέρνησης, εξέφρασαν στις ομιλίες τους οι αντιπρόσωποι στο 15ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ Ελλάδας,που ξεκίνησε χτες το πρωί τις εργασίες του στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 217 αντιπρόσωποι από 123 συνταξιουχικά σωματεία που εκπροσωπούν 22.000 ψηφίσαντα μέλη. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα με την ανάδειξη νέας διοίκησης.

Ο Δ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης, τόνισε χαρακτηριστικά πως από την εφαρμογή των τριών αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, ο κάθε συνταξιούχος που παίρνει την κατώτερη σύνταξη έχασε 1.160.000 δραχμές, ότι οι απώλειες στην τριετία '95-'97 ανήλθαν για την ίδια κατηγορία στο 20%, ενώ για τους συνταξιούχους με μεγαλύτερες συντάξεις οι απώλειες ήταν πολύ περισσότερες. Αναφερόμενος στη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα,επισήμανε πως είναι αξιόλογη και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για το συνδικαλιστικό κίνημα. Σημείωσε την πλούσια αγωνιστική δράση της Ομοσπονδίας το τρίχρονο απ' το προηγούμενο συνέδριο και τόνισε πως με τους αγώνες τους οι συνταξιούχοι κατάφεραν να αποτρέψουν χειρότερα αντισυνταξιουχικά μέτρα, αλλά και να υπάρξουν κάποιες μικρές θετικές ρυθμίσεις. Κατάγγειλε την αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης και τις αυξήσεις - κοροϊδία του 2,5% για φέτος. Σχολιάζοντας την πρόσφατη συνάντηση της ΣΕΑ με διυπουργική επιτροπή, όπου απορρίφθηκαν όλα τα κύρια αιτήματά τους, σημείωσε: "Αν νομίζει ο πρωθυπουργός ότι με τέτοια τερτίπια θα μας σταματήσει, είναι γελασμένος. Είμαστε σκληρά καρύδια. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τους αγώνες".

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Μαυρίκος,γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της περιόδου που συνέρχεται το συνέδριο, με την ολομέτωπη επίθεση Ευρωπαϊκής Ενωσης - κυβέρνησης - βιομηχάνων ενάντια σε συνταξιούχους, εργαζόμενους, ανέργους. Αναφέρθηκε στον "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό που βρίσκεται σε εξέλιξη, μέσω του οποίου επιδιώκουν τη διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Καταδικάζοντας τη στάση υποταγής των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, είπε "έπρεπε να 'ρθουν εδώ για να δουν τι θα πει αγώνας".

Ο Γ. Φιλιούσης,γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, στο χαιρετισμό του τόνισε πως "οι συνταξιούχοι, αν και απόμαχοι της δουλιάς, είναι μπροστάρηδες στον αγώνα, παράδειγμα προς μίμηση".

"Απεργούμε γιατί πεινάμε"

Σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο οι εργαζόμενοι στην ΓΚΡΕΪΤ - ΑΤΙΚ

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι της καπνεμπορικής επιχείρησης ΓΚΡΕΪΤ - ΑΤΙΚ ΑΕ,διεκδικώντας δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, άδειες που τους οφείλει η εταιρία. Οι εργάτες και εργάτριες περιφρουρούν σε 24ωρη βάση τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και έχουν αναρτήσει πανό στις εισόδους της επιχείρησης, όπου γράφουν: ΑΠΕΡΓΙΑ - ΠΕΙΝΑΜΕ.Τους συγκεντρωμένους απεργούς επισκέφτηκαν χτες ο γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης και άλλοι εκπρόσωποι σωματείων, ενώ συνέχεια στο πλευρό των απεργών βρίσκονται τα μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Καπνεργατών.

Η πρόεδρος του Συνδικάτου Παναγιώτα Σιδηροπούλου δήλωσε σχετικά με την κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΓΚΡΕΪΤ - ΑΤΙΚ: "Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να μη σταματήσουν με τίποτα τον αγώνα, όσες πιέσεις κι αν δεχτούν από τους εργοδότες. Η εταιρία των Χαρδαλιά και Βιδάλη αντιμετωπίζει προβλήματα από το '96. Οι εργαζόμενοι πολλές φορές "έκαναν πίσω" στις διεκδικήσεις τους, προκειμένου να σταθεί η επιχείρηση, αλλά στη συνέχεια κατάλαβαν ότι τους κορόιδευαν".

"Είμαστε ενάμιση χρόνο απλήρωτες. Περνάμε με δανεικά, όμως κι αυτά τώρα στέρεψαν. Αλλη χρωστάει νοίκια, άλλη χρωστάει το ρεύμα", λέει η εργάτρια Φ. Πεντσούδη.

"Εχουμε να πληρωθούμε εδώ και ενάμιση χρόνο. Συνέχεια μας κοροϊδεύουν τα αφεντικά. Μας λένε "θα σας πληρώσουμε" τη Δευτέρα, ύστερα το κάνουν Παρασκευή. Εμείς όμως έχουμε παιδιά να θρέψουμε, τα έξοδα "τρέχουν". Η οικονομική ανέχεια δημιουργεί γκρίνιες και τσακωμούς μέσα στις οικογένειες. Κάποτε ο εργάτης θα πρέπει να καταλάβει αυτή τη δύναμη που έχει στα χέρια του και να τη χρησιμοποιήσει, γιατί αλλιώς συνέχεια θα χάνει", δηλώνει ο Θεοδ. Χριστοφορίδης.

"Εγώ ζω μόνη μου. Εχω τρία νοίκια να πληρώσω και ο νοικοκύρης μου με απειλεί να με βγάλει έξω. Εδώ έχω μια απόδειξη της ΔΕΗ που έχει λήξει και θα μου κόψουν το φως", προσθέτει η Αφροδίτη Ιωαννίδου.

Α. Ν.

Τραυματίστηκε σοβαρά 32χρονος

Τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και στα πλευρά ο 32χρονος Βορειοηπειρώτης τεχνίτης Ανέστης Παπάς,ο οποίος την ώρα που εργαζόταν σε ασανσέρ του ξενοδοχείου "Μεριντιέν",γλίστρησε και έπεσε στο κενό από ύψος περίπου 8 μέτρων!Το ατύχημα έγινε γύρω στις 4 το μεσημέρι και ο τεχνίτης αμέσως μεταφέρθηκε στον "Ευαγγελισμό",όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Αυτήν την περίοδο, το ξενοδοχείο "Μεριντιέν" είναι κλειστό λόγω ανακαίνισης. Ο Α. Παπάς μαζί με τον αδερφό του εργάζονταν στην αλλαγή των ασανσέρ. Το απόγευμα στον "Ευαγγελισμό", η γυναίκα, οι συγγενείς και οι φίλοι του Α. Παπά δεν μπορούσαν να πιστέψουν, όπως έλεγαν, "το κακό που τους βρήκε". Ο αδερφός του, που τον είδε να πέφτει στο κενό, μας είπε: "Ο αδελφός μου ήταν πάνω στο ασανσέρ και πήρε ένα κλειδί να φτιάξει κάτι, αλλά γλίστρησε και έπεσε, προσπάθησα να τον πιάσω, αλλά δεν τα κατάφερα".

Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους που απασχολούνται στην ανακαίνιση του ξενοδοχείου είναι αλλοδαποί ανασφάλιστοι και δουλεύουν εντατικά, προκειμένου το ξενοδοχείο να είναι έτοιμο για τη νέα τουριστική σεζόν.Ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ που επισκέφθηκε τον τραυματία στον "Ευαγγελισμό", τόνισε ότι πρέπει να ελεγχθεί αν τηρήθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας και να αποδοθούν οι ευθύνες.

Η ΕΔΟΘ καλεί στο συλλαλητήριο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Να δώσουν ένα βροντερό "παρών" στο συλλαλητήριο της 17ης Φλεβάρη καλεί τους δημόσιους υπάλληλους και τους συνταξιούχους η ΕΔΟΘ - ΝΤ ΑΔΕΔΥ.Το συλλαλητήριο οργανώνεται από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του τετράμηνου δράσης για τη βιομηχανική συρρίκνωση και την ανεργία.

Σε συνεδρίασή της η ΕΔΟΘ ασχολήθηκε με την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Θεσσαλονίκη, με τη νέα έκρηξη της ανεργίας, ύστερα από τα αλλεπάλληλα κλεισίματα εργοστασίων στην πόλη μας. "Η διαπίστωσή μας είναι ότι η παραγωγική βάση της περιοχής μας συνεχώς συρρικνώνεται. Χιλιάδες εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους οδηγούνται στην ανεργία, τη φτώχεια, την απόγνωση", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

"Η Θεσσαλονίκη - συνεχίζεται - μετατρέπεται ραγδαία σε εμπορικό κέντρο και κέντρο φθηνών υπηρεσιών χωρίς υποδομές, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα κατάρτισης, επιμόρφωσης και εξειδίκευσης των ανέργων και των εργαζομένων, ώστε να μπορέσουν να επανδρώσουν τις νέες υπηρεσίες. Οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης με πλήρη απασχόληση διαγράφονται ζοφερές. Τα μεγάλα λόγια που κατά καιρούς ακούγονται για τη Θεσσαλονίκη και το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, μ' αυτές τις εξελίξεις μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορούν να εκληφθούν. Η Θεσσαλονίκη έχει καταντήσει πρωτεύουσα ανεργίας και απαιτούνται άμεσα μέτρα παραγωγικών επενδύσεων και μέτρα προστασίας των ανέργων".

Από το συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ