ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΧ
Παράταση του διαγωνισμού και της υπονόμευσης

Νέα παράταση στην προθεσμία του διαγωνισμού για ιδιωτικοποίηση της ΣΟΦΤΕΞ αποφάσισε η κυβέρνηση ικανοποιώντας σχετικό αίτημα των δύο υποψήφιων αγοραστών. Η παράταση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΣΟΦΤΕΧ (έληγε στις 27 του Φλεβάρη), επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που πρόβαλε ο "Ρ" περί σχεδίου υπονόμευσης της μεγαλύτερης χαρτοποιίας της χώρας, σε όφελος ανταγωνιστών που επιδιώκουν, είτε να τη βάλουν στο χέρι με το τίποτα, είτε ακόμη και το κλείσιμό της.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης αποδέχτηκε το αίτημα δύο υποψηφίων επενδυτών για παράταση της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών μέχρι τις 19 του Μάρτη. Η απόφαση αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις που ενστερνίζονται ακόμη και παράγοντες του αρμόδιου υπουργείου περί άγονου διαγωνισμού, γεγονός που σημαίνει ότι για τη ΣΟΦΤΕΧ θα ξεκινήσει ένας νέος "Γολγοθάς", ακόμη πιο δύσκολος από αυτόν που διανύει σήμερα, αφού ήδη αρχίζουν να ξαναεμφανίζονται προβλήματα ρευστότητας.

Ολα αυτά γιατί η κυβέρνηση, παρά την όπως όλα δείχνουν αποτυχημένη έκβαση του διαγωνισμού, αρνείται να ξαναδεί τη μόνη βιώσιμη λύση για την εταιρία, που είναι η παραμονή της στο δημόσιο. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν εξάλλου, ότι η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης έχει ως κύριο στόχο τη συρρίκνωση και υπονόμευση της εταιρίας.

ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ
Ο χορός των λουκέτων, και τα φέσια καλά κρατούν

Το ποσό των 33,1 δισ. δρχ. άγγιξαν τα "φέσια" στην αγορά από διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές και ακάλυπτες επιταγές, τον προηγούμενο Γενάρη, ενώ τον ίδιο μήνα προστέθηκαν στον κατάλογο των επιχειρήσεων που πτώχευσαν άλλες 195 επιχειρήσεις. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Με δεδομένο ότι ο Γενάρης είχε 18 εργάσιμες ημέρες, μια απλή διαίρεση δείχνει ότι τα φέσια στην αγορά αυξανόταν με ρυθμό περίπου 2 δισ. δραχμών την ημέρα (για την ακρίβεια 1,8 δισ. δραχμές) και ταυτόχρονα περίπου 11 επιχειρήσεις την ημέρα κατέβαζαν οριστικά τα ρολά τους (είτε με επίσημη απόφαση πτώχευσης των δικαστηρίων είτε με την κατάθεση αίτησης πτώχευσης).

Οι δείκτες ασφυξίας της αγοράς το Γενάρη του 1998, όπως αποτυπώνονται στα αναλυτικά στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, είναι οι ακόλουθοι:

  • Οι διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές ανήλθαν στο ποσό των 10,7 δισ. δρχ. έναντι 11. δισ. δρχ. το Γενάρη του 1997.
  • Οι ακάλυπτες επιταγές που προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες το Γενάρη αντιστοιχούσαν σε 22,4 δισ. δρχ., έναντι 29,6 δισ. το Γενάρη του προηγούμενου χρόνου.
  • Οι επιχειρήσεις που δρομολόγησαν τις διαδικασίες κλεισίματος, καταθέτοντας αίτηση πτώχευσης ήταν 135, έναντι 279 τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
  • Οι επιχειρήσεις που κατέβασαν οριστικά τα ρολά (εκδόθηκε δηλαδή και επίσημα από τα δικαστήρια η οριστική απόφαση πτώχευσής τους) ήταν 60 έναντι 134 το Γενάρη του '97.

Τα παραπάνω, επίσημα, στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για την πορεία των διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών, των ακάλυπτων επιταγών και των πτωχεύσεων το Γενάρη του 1998 (πρώτος μήνας εκπτώσεων που θα περίμενε ίσως κανείς να αναθερμάνουν κάπως την αγορά), αποτυπώνουν ανάγλυφα τη συνεχιζόμενη κρίση που διέρχονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται στην ουσία για μια ακόμη συνέπεια της "διεθνοποίησης" της αγοράς που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και της εφαρμοζόμενης πολιτικής στο όνομα της εκπλήρωσης των ονομαστικών στόχων του προγράμματος "σύγκλισης".

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (ΕΣΕΕ)
Βάζει πλάτες στην καταστρατήγηση του ωραρίου

Πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, και καταστρατήγηση των εργασιακών κεκτημένων χέρι χέρι με τους βιομηχάνους, και παραπέρα επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, κατ' αρχάς κατά μισή ώρα το βράδυ, είναι μερικές από τις αξιώσεις που ως "θέση" της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συνολικά εμφανίζει το προεδρείο της ΕΣΕΕ σε σχετικό υπόμνημα που παρέδωσαν εκπρόσωποί του στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου.

Συγκεκριμένα, το προεδρείο της ΕΣΕΕ δηλώνει την "προσήλωσή" της στο συμφωνηθέν μεταξύ της προηγούμενης διοίκησης, των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων και της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας ωράριο λειτουργίας, που στην ουσία δεν περιόριζε την ασυδοσία του πλήρως "απελευθερωμένου" ωραρίου. Την ίδια στιγμή, έρχεται τώρα να ζητήσει επισήμως τη "θεσμοθέτηση" της παραβίασης και αυτής της συμφωνίας - που ούτως ή άλλως στην πράξη παραβιάζεται - προτείνοντας να παραταθεί η χειμερινή και θερινή ώρα λήξης κατά μισή ώρα, και τα καταστήματα να κλείνουν με το νόμο στις 8.30 το βράδυ το χειμώνα και στις 9.30 το καλοκαίρι, στο όνομα της καλύτερης εξυπηρέτησης του καταναλωτικού κοινού και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Ενα αίτημα, που σε συνδυασμό με παλιότερες δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ Χρ. Φώλια, οδηγούν στο ότι ούτε λίγο ούτε πολύ "όλα είναι ανοιχτά" στο θέμα του ωραρίου.

Την ίδια στιγμή, το προεδρείο της ΕΣΕΕ, αγνοώντας προκλητικά για άλλη μια φορά τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και τις οικογενειακές τους επιχειρήσεις, βάζει πλάτες στην προσαρμογή του ωραρίου με βάση τις επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου, με πρόσχημα την "αύξηση της ανταγωνιστικότητας". Στο υπόμνημά του το προεδρείο της ΕΣΕΕ κάνει απροκάλυπτα λόγο για "ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας που αφορά στο ευέλικτο ωράριο εργασίας" με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 1997
"Κουτσούρεψαν" τις πληρωμές κατά 26 δισ. δραχμές

Μειωμένες κατά 26 δισ. δραχμές ήταν οι δαπάνες που διέθεσε η κυβέρνηση το 1997 για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σε σχέση με το ποσό που είχε προϋπολογιστεί. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα, τελικά, για τις πληρωμές του ΠΔΕ. Οι πληρωμές το 1997 σημείωσαν αύξηση 46% και ανήλθαν στο ποσό των 1.640 δισ. δρχ. έναντι 1.127 δισ. δρχ. το 1996. Να σημειωθεί πάντως, ότι ο στόχος που είχε τεθεί με τον προϋπολογισμό του 1997 ήταν 1,666 δισ. δρχ. Ο στόχος που έχει τεθεί για το 1998, είναι να διατεθούν για την πληρωμή έργων του ΠΔΕ κονδύλιο συνολικού ύψους 2.005 δισ. δρχ.

Νέα ελάχιστα ποσά εισοδήματος για τους φορτηγατζήδες

Νέα ελάχιστα ποσά καθαρού εισοδήματος ορίζονται με υπουργική απόφαση για τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, που θα ισχύσουν για τη χρήση 1997.

Ετσι, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, τα ποσά ελάχιστου καθαρού εισοδήματος διαμορφώνονται, στρογγυλοποιημένα ως εξής:

  • Για ωφέλιμο φορτίο μέχρι 5 τόνους, 2.733.000 (με οδηγό τον ιδιοκτήτη) και 1.868.000 (με οδηγό τρίτο πρόσωπο).
  • Για φορτίο από 5 μέχρι 11 τόνους, 3.487.000 (με οδηγό τον ιδιοκτήτη) και 2.475.000 (με οδηγό τρίτο πρόσωπο).
  • Για φορτίο από 11 μέχρι 16,5 τόνους, 4.231.000 (με οδηγό τον ιδιοκτήτη) και 2.993.000 (με οδηγό τρίτο πρόσωπο).
  • Για φορτίο πάνω 16,5 τόνους, 4.984.000 (με οδηγό τον ιδιοκτήτη) και 3.241.000 (με οδηγό τρίτο πρόσωπο).

Τα παραπάνω ποσά ελάχιστου καθαρού εισοδήματος ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1/1 έως 31-12-1997.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Νέα δημοπρασία εντόκων τη Δευτέρα

Δημοπρασία πώλησης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου τρίμηνης διάρκειας, θα διενεργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος την ερχόμενη Δευτέρα 16 Φλεβάρη 1998. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η δημοπρασία θα είναι τύπου ανταγωνιστικών προσφορών και θα γίνει με τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Θεσμού.

Η ημερομηνία έκδοσης των τίτλων είναι η Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998 και λήξης η 18η Μάη 1998 (ημερομηνία διακανονισμού 18 - 2 - 1998). Το ποσό έκδοσης καθορίζεται σε 50 δισ. δρχ. Υποβάλλουν ανταγωνιστικές προσφορές μόνο οι Βασικοί Διαπραγματευτές Αγοράς μέχρι πέντε προσφορές ο καθένας, για ίδιο χαρτοφυλάκιο. Το ελάχιστο ποσό κάθε προσφοράς δε θα υπολείπεται των 2 δισ. δρχ.

Σημειώνεται ακόμη ότι η εξόφληση των τίτλων θα γίνει στην ονομαστική αξία. Οι τόκοι των εντόκων γραμματίων υπόκεινται σε φορολόγηση βάσει συντελεστή φορολόγησης 10% που ισχύει κατά την έκδοση των τίτλων. Η παρακράτηση του φόρου θα γίνει κατά την ημερομηνία διακανονισμού. Η προμήθεια που θα ισχύσει για τις τράπεζες θα είναι 0,45%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ