Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (ΕΣΕΕ)
Βάζει πλάτες στην καταστρατήγηση του ωραρίου

Πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, και καταστρατήγηση των εργασιακών κεκτημένων χέρι χέρι με τους βιομηχάνους, και παραπέρα επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, κατ' αρχάς κατά μισή ώρα το βράδυ, είναι μερικές από τις αξιώσεις που ως "θέση" της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συνολικά εμφανίζει το προεδρείο της ΕΣΕΕ σε σχετικό υπόμνημα που παρέδωσαν εκπρόσωποί του στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου.

Συγκεκριμένα, το προεδρείο της ΕΣΕΕ δηλώνει την "προσήλωσή" της στο συμφωνηθέν μεταξύ της προηγούμενης διοίκησης, των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων και της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας ωράριο λειτουργίας, που στην ουσία δεν περιόριζε την ασυδοσία του πλήρως "απελευθερωμένου" ωραρίου. Την ίδια στιγμή, έρχεται τώρα να ζητήσει επισήμως τη "θεσμοθέτηση" της παραβίασης και αυτής της συμφωνίας - που ούτως ή άλλως στην πράξη παραβιάζεται - προτείνοντας να παραταθεί η χειμερινή και θερινή ώρα λήξης κατά μισή ώρα, και τα καταστήματα να κλείνουν με το νόμο στις 8.30 το βράδυ το χειμώνα και στις 9.30 το καλοκαίρι, στο όνομα της καλύτερης εξυπηρέτησης του καταναλωτικού κοινού και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Ενα αίτημα, που σε συνδυασμό με παλιότερες δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ Χρ. Φώλια, οδηγούν στο ότι ούτε λίγο ούτε πολύ "όλα είναι ανοιχτά" στο θέμα του ωραρίου.

Την ίδια στιγμή, το προεδρείο της ΕΣΕΕ, αγνοώντας προκλητικά για άλλη μια φορά τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και τις οικογενειακές τους επιχειρήσεις, βάζει πλάτες στην προσαρμογή του ωραρίου με βάση τις επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου, με πρόσχημα την "αύξηση της ανταγωνιστικότητας". Στο υπόμνημά του το προεδρείο της ΕΣΕΕ κάνει απροκάλυπτα λόγο για "ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας που αφορά στο ευέλικτο ωράριο εργασίας" με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ