ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Με νέο αέρα μπροστά στους νέους αγώνες
  • Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη πανελλαδική προειδοποιητική κινητοποίηση
  • Συνεδριάζουν σήμερα στην Αθήνα εκπρόσωποι των τοπικών Συντονιστικών από όλη τη χώρα, για να συζητήσουν και να αποφασίσουν σχετικά με την κλιμάκωση του αγώνα

Με νέο αέρα, μετά από την επιτυχία της διήμερης προειδοποιητικής πανελλαδικής κινητοποίησης, που ολοκληρώθηκε χτες, συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο οι μαθητές. Δυναμώνουν τον αγώνα τους για αναβάθμιση και υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και για κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά και το πολύ μεγάλο ποσοστό συμμετοχής Γυμνασίων και Λυκείων στη διήμερη κατάληψη (Πέμπτη - Παρασκευή) ήταν ηχηρό μήνυμα αντίστασης των μαθητών στην πολιτική της κυβέρνησης και ταυτόχρονα απόδειξη ότι δυναμώνουν τον αγώνα τους για αναβάθμιση και υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, με αιχμή την κατάργηση του νόμου 2525/97.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, οι μαθητές πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των τοπικών Συντονιστικών, όπου έχουν συσταθεί, από πολλές περιοχές της χώρας, θα συνεδριάσουν εκ νέου, προκειμένου να καθορίσουν την παραπέρα δράση τους. Η συνάντηση των Συντονιστικών θα γίνει στην Αθήνα, στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων (πλατεία Μητροπόλεως, Αγ. Φιλοθέης 5Β).

Καταλήψεις έγιναν σε πάνω από 150 Γυμνάσια και Λύκεια σε Αθήνα - Πειραιά, όπως επίσης και στα περισσότερα σχολεία των Θεσσαλονίκης,Λάρισας,Βόλου,Καρδίτσας,Χαλκίδας,Λάρυμνας,Ηρακλείου,Λευκάδας,Ιωαννίνων,Αρτας,Κέρκυρας,Ζακύνθου,Κεφαλλονιάς,Καλαμάτας,Μεσολογγίου,Αγρινίου,Καλύμνου,Αλεξανδρούπολης,Καβάλας,Κομοτηνής και αλλού. Εκτός από τις συγκεντρώσεις και τις πορείες, έγιναν και δεκάδες συσκέψεις με συμμετοχή γονιών και εκπαιδευτικών.

Στην Ελευσίνα

Για δύο ώρες περίπου παρέμειναν χτες έξω από τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, στην Ελευσίνα, μαθητές από σχολεία του Ασπροπύργου. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαθητές του 1ου Λύκειου Ελευσίνας, του 1ου και 3ου Γυμνάσιου Ασπροπύργου και του ΤΕΛ Ασπροπύργου με πανό ενάντια στην κατάργηση των Τεχνικών Λυκείων. Με ένα αυτοσχέδιο χωνί, φτιαγμένο από χαρτόνι, οι μαθητές φώναζαν συνθήματα ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο ενώ την ίδια ώρα, εκπρόσωποι των Μαθητικών Συμβουλίων τους συναντήθηκαν με τον νομάρχη Δυτικής Αττικής, στην οποία παραβρέθηκε και ο νομαρχιακός σύμβουλος Αντ. Χοροζάνης.Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μαθητών, ο νομάρχης είπε ότι τα αιτήματα των μαθητών είναι μεν αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, αλλά ο ίδιος συμφωνεί γενικά με το νόμο με εξαίρεση κάποιες ρυθμίσεις.

Ο εκπρόσωπος της ΝΑΣ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αντ. Χοροζάνης,που εδώ και τρεις μήνες έχει ζητήσει τη σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με πρόταση για καταδίκη του νόμου 2525 και διαμόρφωση πρότασης από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Αττικής, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των μαθητών.

Με ανακοίνωσή της η ΝΑΣ καλεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο να συμπαραταχτεί σ' ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές,ενάντια σ' αυτούς που θέλουν να κατευθύνουν το περιεχόμενο και τους όρους της εκπαίδευσης των νέων ανθρώπων προς όφελος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

"Ο Νομός Δυτικής Αττικής κατοικείται στην πλειοψηφία από εργαζόμενους που είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Χρέος όλων μας να υπερασπιστούμε το δίκιο αυτών που μας εξέλεξαν", τονίζει η ΝΑΣ.

Στη Νέα Ιωνία

"Είμαστε νέοι μα δε μασάμε - αυτό το νόμο δεν ακολουθάμε". Με το σύνθημα αυτό γραμμένο πάνω στο πανό τους οι μαθητές του 1ου Γενικού Λύκειου, του 1ου και 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί πορεία στους δρόμους της πόλης.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο Ηρακλείου και στη συνέχεια πορεύτηκαν προς το 3ο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής όπως: "Τίποτα, τίποτα δε μας σταματά τη μόρφωση θα πάρουμε αγωνιστικά", "Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά και όχι θερμοκήπια για μαθητές φυτά".

Στη Χίο

Δυναμική και μαχητική πορεία πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκατοντάδες μαθητές στη Χίο,οι οποίοι δήλωσαν ότι "μόνο με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας", απαιτώντας "μόρφωση, δουλιά για όλους".

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαθητές από το ΤΕΛ Βροντάδου, ΤΕΛ Χίου, ΕΠΛ Χίου, 2ο ΓΕΛ Χίου, ΓΕΛ Βροντάδου, ΓΕΛ Κάμπου καθώς και μαθητές από τα γυμνάσια του νησιού που έκαναν αποχή και συμμετείχαν στην πορεία.

Από νωρίς το πρωί οι μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το ΤΕΛ, για να πορευτούν στη συνέχεια στους κεντρικούς δρόμους του νησιού. "Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά και όχι θερμοκήπια για μαθητές φυτά", "αγώνας, αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας", ήταν μερικά από τα συνθήματα που αντήχησαν στους δρόμους. Η πορεία των μαθητών κατέληξε στην πλατεία Βουνακίου, όπου και διάβασαν το ψήφισμα του Συντονιστικού τους.

Στην κινητοποίηση των μαθητών χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χίου, ο οποίος και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους.

Στο Αγρίνιο

Πορεία στους δρόμους του Αγρινίου έκαναν χτες το πρωί οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου που βρίσκεται σε κατάληψη. Τη συμπαράστασή του στο μεγαλειώδη αγώνα των μαθητών σ' όλη τη χώρα χαιρετίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου.Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι "ο αγώνας αυτός δεν είναι μόνο των μαθητών, πρέπει να γίνει αγώνας πρώτα και κύρια της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, όλων των μαζικών φορέων που αντιπροσωπεύουν τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας". Καταδικάζει δε, τις προσπάθειες ορισμένων "αγανακτισμένων γονιών και διευθυντών" τρομοκράτησης των μαθητών, σημειώνοντας ότι "όσο και αν προσπαθήσουν δε θα μπορέσουν να κάμψουν τον αγώνα των μαθητών για μια ουσιαστικά δωρεάν παιδεία που δίνει πραγματική μόρφωση και προοπτική, έξω από τις κατευθύνσεις των σχεδίων των πολυεθνικών".

  • Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" Αρτας με ανακοίνωσή της χαιρετίζει "τη νεολαία που αποκρούει αγωνιστικά και συγκροτημένα τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και την αναχρονιστική επίθεση στο χώρο της εκπαίδευσης, καθώς και τους νέους της Αρτας που παρά τη συντονισμένη προσπάθεια διευθυντών προϊσταμένων, αστυνομίας και πυροσβεστικής δεν τρομοκρατούνται και προσπαθούν να αλλάξουν το σκηνικό που ερήμην τους στήνεται".
Μέτωπο παιδείας στη Θεσσαλονίκη

Μαθητικές κινητοποιήσεις και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Β. Ελλάδας

Η μεγάλη διήμερη, προειδοποιητική κινητοποίηση των μαθητών της Θεσσαλονίκης έληξε με σύσκεψη φορέων στους χώρους των σχολείων του 2ου ΓΕΛ Συκεών, 1ου ΤΕΛ Εύοσμου και του 3ου ΓΕΛ Καλαμαριάς. Μαθητές, καθηγητές, γονείς και εκπρόσωποι συνδικάτων κατέληξαν ομόφωνα στην απόφαση της συγκρότησης ενιαίου πανεκπαιδευτικού μετώπου, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που ισοπεδώνει τη δημόσια δωρεάν παιδεία και διώχνει τους μαθητές από την εκπαίδευση.

Αργά χτες το βράδυ οι μαθητές των 19 σχολείων που συμμετείχαν στην πανελλαδική κινητοποίηση παρέδωσαν τα σχολεία σε άριστη κατάσταση, αποδεικνύοντας στους καλοθελητές που θέλησαν την επέμβαση της αστυνομίας ("για την αποτροπή λεηλασίας των σχολείων" όπως δήλωναν), ότι οι μαθητές ξέρουν να προστατεύουν το σχολείο από τους εξωσχολικούς που και αυτή τη φορά προσπάθησαν να πλήξουν το μαθητικό κίνημα με καταστροφές στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και στους χώρους των κτιρίων, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Το Συντονιστικό των μαθητών, που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη μεγαλειώδη πορεία της Πέμπτης, συμμετέχει στη σημερινή πανελλαδική συνάντηση των Συντονιστικών και αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα με αποκλεισμούς δρόμων, συναυλίες και παραστάσεις σε Δήμους δίνοντας το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών στις 25 Φλεβάρη.

Στην Κομοτηνή

Το αγωνιστικό "παρών" στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή έδωσαν και οι μαθητές των τεσσάρων Λυκείων της πόλης, τα οποία απείχαν από τα μαθήματα στα πλαίσια της διήμερης παμμαθητικής κινητοποίησης.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν από νωρίς, χτες το πρωί, στο Πολυκλαδικό Λύκειο και στη συνέχεια διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης κατευθυνόμενοι προς τη νομαρχία όπου και απέδωσαν το ψήφισμά τους.

Στην Αλεξανδρούπολη

Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τις κινητοποιήσεις τους και οι μαθητές στην Αλεξανδρούπολη, οι οποίοι χτες είχαν προσθέσει στις δυνάμεις τους ακόμη δύο Λύκεια της πόλης το Γενικό και το Κλασικό. Στη σύσκεψη που έγινε στο Πολυκλαδικό οι μαθητές συναντήθηκαν με τη Συντονιστική Επιτροπή φορέων, στην οποία συμμετέχουν η Ενωση Γονέων Αλεξανδρούπολης, ο Σύλλογος Αδιορίστων και η ΕΛΜΕ της πόλης, οι οποίοι όρισαν νέα σύσκεψη για την Τρίτη 17 Φλεβάρη, προκειμένου να καθορίσουν τη δράση τους, ενόψει του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στις 25 του μήνα.

Στην Καβάλα

Στην κινητοποίηση των σχολείων της Καβάλας προσχώρησαν χτες και οι μαθητές του Πολυκλαδικού Λυκείου, οι οποίοι κατά την πρώτη ώρα των μαθημάτων πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο και αμέσως μετά το κατέλαβαν.

Επιχείρηση τρομοκράτησης στο Ηράκλειο

Ανακοίνωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΚΝΕ

Την επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών στο Ηράκλειο από τον περιφερειάρχη Κρήτης, τον αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου καθώς και διευθυντές σχολείων, καταγγέλλει με ανακοίνωση του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα, ο αστυνομικός διευθυντής, με εντολή του περιφερειάρχη, απαγόρευσε στους μαθητές οποιαδήποτε κινητοποίηση έξω από το αεροδρόμιο, με πρόσχημα την εύρυθμη λειτουργία του, ενώ και διευθυντές σχολείων απείλησαν τους μαθητές ότι σε περίπτωση κατάληψης ή συμμετοχής τους σε κινητοποίηση θα αποβληθούν ή θα χάσουν την πενθήμερη εκδρομή τους.

"Το κλίμα τρομοκρατίας που έχει αναπτυχθεί δεν είναι ανεξάρτητο από την προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει, να συκοφαντήσει κάθε συνετή φωνή και αντίσταση, που αναπτύσσεται στην ασκούμενη πολιτική της. Με το πρόσχημα της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων, του αεροδρομίου, με την απειλή απουσιών, απειλούν, εκβιάζουν, τρομοκρατούν τους μαθητές", τονίζει στην ανακοίνωση το ΝΣ.

"Την κυβέρνηση όσο και τα φερέφωνά της, τους τρομοκρατεί η ιδέα του οργανωμένου και συγκροτημένου μαθητικού κινήματος, που έχει αιτήματα, στόχους και που συντονίζει, κλιμακώνει τους αγώνες του πανελλαδικά. Το ίδιο περίεργη είναι και η στάση της Αστυνομίας, που καλεί τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου για να τα "νουθετήσει" και να τα τρομοκρατήσει", σημειώνεται.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ, απέναντι σ' αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, καλεί τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, το λαϊκό κίνημα, να απαντήσουν ακόμα πιο αποφασιστικά συντονίζοντας ακόμα περισσότερο τον αγώνα τους, αναπτύσσοντας ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο, που θα βάζει φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης, για παραπέρα υποβάθμιση της παιδείας καιτρομοκράτηση των αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ