ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
39 χρόνια αντίσταση στην υποταγή

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Κουβανική Επανάσταση

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 39 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργάνωσε εκδήλωση - συζήτηση την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο γενικός γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Κ. Τουμασάτος,"άνοιξε" την εκδήλωση λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι"η χώρα του Χοσέ Μαρτί και του Φιντέλ Κάστρο, η ηρωική Κούβα και μαζί όλη η προοδευτική ανθρωπότητα, γιορτάζει αυτές τις μέρες τη συμπλήρωση 39 χρόνων από τη νίκη της Επανάστασή της... Η 1 Γενάρη του 1959 ονομάστηκε μέρα νίκης της Κουβανικής Επανάστασης. Στην πραγματικότητα όμως δεν ήταν παρά η πρώτη μιας σειράς από νίκες, η αρχή μιας νικηφόρας πορείας που συνεχίζεται... Οταν μιλούμε σήμερα για τα 39 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης μιλούμε για 39 χρόνια συνεχών προσπαθειών αποτίναξης της καθυστέρησης, αλλά και για 39 χρόνια αντίστασης σε απειλές πολέμου, 39 χρόνια άρνησης υποταγής στα κελεύσματα του κολοσσού του Βορρά... ".

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας", Θ. Ζαφειρόπουλος, απένειμε μετάλλιο και δίπλωμα στον αγωνιζόμενο κουβανικό λαό, για την αντίστασή του στο διεθνή ιμπεριαλισμό, το οποίο παρέδωσε στην πρέσβειρα της Κούβας στην Αθήνα. Παράλληλα, απένειμε μετάλλιο και στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμό Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Αργότερα, το λόγο πήρε η πρέσβειρα της Κούβας στην Αθήνα, Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουάρες,η οποία αναφέρθηκε σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν την Κούβα, στην επανάσταση και στις μεγάλες δραστηριότητες που έγιναν το 1997 - 1998 στο Νησί της Επανάστασης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, στο 5ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας, στις δημοτικές και γενικές εκλογές, στις εκδηλώσεις με την ευκαιρία της επιστροφής των οστών του Τσε Γκεβάρα και των συντρόφων του και την πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα στην Κούβα. Παράλληλα, η πρέσβειρα της Κούβας έκανε εκτενή αναφορά στην πολιτική αποκλεισμού των ΗΠΑ με τους νόμους Χελμς - Μπάρτον και τις επιπτώσεις που φέρουν για το κουβανικό λαό, ενώ αναφέρθηκε και στις αγροτικές καταστροφές που έφερε στη χώρα ο κυκλώνας "Λίλι" και το βιολογικό πόλεμο που διεξάγουν οι ΗΠΑ. Στην ομιλία της η Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουάρες μίλησε και για τον τουρισμό και ανέφερε πως υπάρχει διπλασιασμός των Ελλήνων που επισκέπτονται την Κούβα, ενώ ανακοίνωσε παράλληλα τη νέα αεροπορική γραμμή Αθήνα - Αβάνα των κουβανικών αερογραμμών "Κουμπάνα" που θα εγκαινιαστεί στις 2 Απρίλη.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση μια και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις στην πρέσβειρα για ζητήματα που τους ενδιαφέρανε.

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γ. Φιλιούσης,εκ μέρους της διοίκησης εξέφρασε την αλληλεγγύη όλων των οικοδόμων προς το λαό της Κούβας και τόνισε ότι "θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για τη στήριξη της επανάστασης του λαού που αντιστέκεται 39 χρόνια ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό". Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η επανάσταση στην Κούβα αποτελεί παράδειγμα για όλους τους λαούς και δείχνει πως με την πάλη τους μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς επιθέσεις και επεμβάσεις. Ο Γ. Φιλιούσης ανακοίνωσε επίσης το 3μηνο πρόγραμμα αλληλεγγύης, στο οποίο προχωρούν οι οικοδόμοι, καλώντας τους να συμβάλουν στη στήριξη του κουβανικού λαού. Πρόσθεσε ότι στις αρχές του Μάρτη θα αναχωρήσει μπριγάδα για την Κούβα, για να βοηθήσουν να χτιστεί ιατρείο που θα λειτουργεί στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Καταλήγοντας,κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν γιατί, όπως είπε, "ο εχθρός είναι κοινός. Ενας είναι ο ιμπεριαλισμός!".

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από φίλους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, οι οποίοι ερμήνευσαν λατινοαμερικάνικα τραγούδια και όχι μόνο...

ΙΝΔΙΑ
Εκλογές με βίαια επεισόδια

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν χτες στις κάλπες στην Ινδία, για να ψηφίσουν νέα κυβέρνηση, εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας για να αποφευχθούν βίαια επεισόδια, όπως αυτά που έχουν κοστίσει τη ζωή 70 ανθρώπων τις τελευταίες τρεις μέρες. Παρά, όμως, την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας και 100.000 παραστρατιωτικών, υπήρξαν 15 νεκροί (οι 14 στο Μπιχάρ, μια από τις πιο χτυπημένες από τη βία επαρχίες) και 50 τραυματίες. Πάντως, "συνολικά, ήταν μια ειρηνική διαδικασία", έλεγε χτες ο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στο Ασοσιέιτεντ Πρες.

Τυπικά, μετέδιδε χτες η ανταποκρίτρια του CNN Ανίτα Πράταπ, πρόκειται για την έναρξη της διαδικασίας επιλογής από 600 εκατομμύρια ψηφοφόρους ανάμεσα σε 5.000 υποψηφίους των 543 από τους 545 βουλευτές της Λοκ Σάμπα,της ινδικής Βουλής.

Ουσιαστικά, αντέτειναν οι ανταποκριτές της βρετανικής εφημερίδας "Ντέιλι Τέλεγκραφ", σ' αυτές τις πρόωρες εκλογές που "ουδείς επιθυμούσε", συγκριτικά ελάχιστοι πολίτες θεωρούν ότι έχουν συμφέρον να συμμετέχουν, ή ότι τους αφορούν τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Οι ίδιοι σημείωναν πως θεωρείται βέβαιο ότι η - όποια - νέα κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να φέρει την ειρήνευση στη σπαρασσόμενη από θρησκευτικές αντιδικίες και αυτονομιστικά κινήματα χώρα, ή να λύσει το πρόβλημα της πολιτικής αστάθειας και να αναλάβει "τολμηρές πρωτοβουλίες" για την οικονομία.

Ακόμη πιο περίπλοκα καθίστανται τα πράγματα, λόγω της ίδιας της διαδικασίας, η οποία "τραβάει" χρονικά: Η χτεσινή αφορούσε 222 έδρες (με σημαντικότερες τις 83 στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές, το πολυπληθέστερο), ενώ αναμένονται άλλες τρεις, στις 22 και 28 Φλεβάρη και στις 7η Μάρτη. Αλλες δύο εκλογικές περιφέρειες θα ψηφίσουν τον Ιούνη.

Οπως σημειώνουν οι πολιτικοί παρατηρητές - όπως για παράδειγμα το βρετανικό περιοδικό "Εκόνομιστ" - ήδη από την κήρυξη των εκλογών, πιο πιθανός νικητής τους θεωρείται πως θα είναι το Ινδουιστικό - Εθνικιστικό Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) και οι σύμμαχοί του, χωρίς πάντως να πλησιάσουν καν την αυτοδυναμία (άρα, τη δυνατότητα σύστασης σταθερής κυβέρνησης).

Την εκδοχή αυτή υποστηρίζουν έμμεσα και οι "Εκονόμικ Τάιμς". Η ινδική εφημερίδα μάλιστα σημειώνει στο χτεσινό της ρεπορτάζ πως η βία (την οποία εν μέρει ο πρόεδρος του BJP, Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, απέδωσε σε πολιτικούς του εχθρούς που ήθελαν να τον δολοφονήσουν) σταδιακά μεταβάλλεται σε "κυρίαρχο" ζήτημα στην εκλογική ατζέντα.

Η σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας από βομβιστές, για την οποία μίλησε ο Αντβάνι, σημειώθηκε στην πόλη Κουαμπατουάρ την Κυριακή και κόστισε τη ζωή 43 ανθρώπων, συν τους τραυματισμούς άλλων 200.

Από την άλλη πλευρά, το Κόμμα του Κογκρέσου (το οποίο "προκάλεσε" τις εκλογές, ρίχνοντας την κυβέρνηση στα τέλη του '97) δε δείχνει ικανό να νικήσει στις εκλογές, παρά την παρουσία στις τάξεις του της χήρας του Ρατζίβ Γκάντι (δολοφονήθηκε στην προεκλογική καμπάνια του '91), Σόνια.

Η "Τέλεγκραφ" σημείωνε πως η Σόνια (δεν επιδιώκει εκλογή της σε οποιαδήποτε θέση, αλλά συμμετείχε στην εκστρατεία) δεν κατάφερε να "δώσει ώθηση" στο κόμμα. Απέδειξε ίσως την επήρεια του "χαρίσματος" της οικογένειας Νεχρού - Γκάντι, αλλά ακόμη και οι συγκεντρώσεις της είχαν λιγότερο παλμό από εκείνες της μητριάς της, της Ιντιρα Γκάντι.

Το αποτέλεσμα της πρώτης αυτής εκλογής αναμένεται να ανακοινωθεί στις 2 Μάρτη.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις εξτρεμιστών - στρατιωτών

ΑΛΓΕΡΙ.-

Σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα σε εξτρεμιστές ισλαμιστές και σε άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων σημειώθηκαν, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε πολλές περιοχές της Αλγερίας, όπου ο κύκλος του αίματος δε φαίνεται να κλείνει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα χθεσινών αλγερινών εφημερίδων, οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 50 μαχητές της οργάνωσης "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα", που έχει αναλάβει και την ευθύνη για τις περισσότερες σφαγές και βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών. Οπως υποστηρίζουν, πάντα, τα ίδια δημοσιεύματα, σε μία από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εγκλωβίστηκε στο κρησφύγετό του, μαζί με τους 150 άνδρες του, ένας από τους πλέον καταζητούμενος ηγέτες της οργάνωσης. Οι επιχειρήσεις του αλγερινού στρατού εστιάστηκαν, κυρίως, στις περιοχής Μενέα Τλεμσέν και Τιλάγκ.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, το Σάββατο το βράδυ, δολοφονήθηκε στο προάστιο του Αλγερίου, Ελ Χαράς, ο τοπικός ηγέτης της οργάνωσης "Ενοπλο Ισλαμικό Μέτωπο Ιερού Πολέμου" (FIDA), το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά επιθέσεων κατά Αλγερινών διανοουμένων.

Από την πλευρά της, η αλγερινή κυβέρνηση με επίσημη ανακοίνωσή της, επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση επιχειρήσεων κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών, χωρίς, όμως, να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. Αντίθετα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έχασαν τη ζωή τους, σε σφαγές, περισσότεροι από 36 πολίτες στην περιοχές Μσίλα και Σαϊντα της Βόρειας Αλγερίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Δυο πόλοι εξουσίας στο "Ερι Μπατασούνα"

ΠΑΜΠΛΟΝΑ .-

Διττή ηγεσία και δύο κέντρα αποφάσεων για το "Ερι Μπατασούνα", πολιτική πτέρυγα της βασκικής ανταρτικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Αυτό αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε από το "Ερι Μπατασούνα", που εξέλεξε προχτές μια προσωρινή ηγεσία που θα ενεργεί στη θέση των 23 κομματικών ηγετών που βρίσκονται στη φυλακή για συνεργασία με τους αντάρτες της ΕΤΑ. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Χοσέμπα Περμάκ,ο οποίος διευκρίνισε ότι αυτή η Επιτροπή που εκλέχτηκε αποτελείται από 25 μέλη και θα έχει ένα πολιτικό πρόγραμμα "βασισμένο στην ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό". Επίσης, δήλωσε ότι στο εξής το "Ερι Μπατασούνα" θα έχει δύο διευθυντικές επιτροπές, τη μία στη φυλακή και την άλλη που θα διαχειρίζεται τις καθημερινές δραστηριότητες.

Ολόκληρη η ηγεσία, δηλαδή το Εθνικό Γραφείο του ριζοσπαστικού βασκικού κόμματος, καταδικάστηκε για συνεργασία με ένοπλη συμμορία το Νοέμβρη, μετά την προβολή σε προεκλογική εκπομπή μιας βιντεοταινίας της ΕΤΑ που παρουσίαζε αντάρτες με όπλα. Τα 23 μέλη του Εθνικού Γραφείου καταδικάστηκαν σε κάθειρξη επτά ετών το καθένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ