ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ταχύτατα προς συγχωνεύσεις νοσοκομείων
  • Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Κέντρα Υγείας
  • Τη λειτουργία της Εθνικής Λίστας Μεταμοσχεύσεων, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει το "ταχύτερο στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων", ενώ η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) θα "φορτωθούν" και αυτά στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τις απαντήσεις που έδωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας, σε σχετικές ερωτήσεις. Για τις συγχωνεύσεις ο Κ. Γείτονας επανέλαβε ότι "είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αφορά, όπως όλο το δημόσιο τομέα, τα νοσοκομεία και τους φορείς πρόνοιας". "Βρισκόμαστε, πρόσθεσε ο υπουργός, στο στάδιο επεξεργασίας του σχετικού Διατάγματος και επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες μελετά το όλο θέμα κατά περιοχή. Οταν λοιπόν θα είμαστε έτοιμοι θα δώσουμε τα στοιχεία... Θα προχωρήσουμε το ταχύτερο σε συγχωνεύσεις. Αυτό δε σημαίνει τίποτα σε σχέση με το προσωπικό".

Στην ερώτηση, "πόσα νοσοκομεία θα μείνουν μετά τις συγχωνεύσεις;", ο υπουργός απάντησε ως εξής: "Δε μιλάμε με αριθμούς. Τα στοιχεία μας είναι ποιοτικά. Θέλουμε να συλλειτουργήσουμε σε κάθε περιφέρεια τα νοσοκομεία έτσι ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης. Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει πόσα νοσοκομεία είναι, πώς λέγονται, πού είναι η έδρα τους ή ποιοι και πόσοι εργάζονται σ' αυτό. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι για τις ανάγκες του. Πού μπορεί στο συντομότερο χρόνο και όσο γίνεται πιο κοντά στην κατοικία του να έχει κάλυψη; Αυτό είναι το ερώτημα και σ' αυτό θα απαντήσουμε με τις συγχωνεύσεις".

Οσον αφορά στην τύχη των Κέντρων Υγείας ο Κ. Γείτονας είπε: "Η ανακυττάρωση των κοινοτήτων και των δήμων με βάση το σχέδιο "Καποδίστριας" και φυσικά με βάση την πορεία υλοποίησής του καθιστά για μας συμβατή και αναγκαία την προσπάθεια να έχουν ένα μεγαλύτερο ρόλο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Εχουμε διάφορες σκέψεις, δεν έχουμε καταλήξει. Είπα στη Βουλή ότι, για παράδειγμα, σε πρώτη φάση είναι η δημιουργία ενός εποπτικού συμβουλίου μέσω του οποίου μπορεί να μετέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλω να τονίσω ότι η ΠΦΥ, καθώς και η Προνοιακή Φροντίδα πρέπει με μια διαδικασία, η οποία φυσικά θα λαμβάνει υπόψη της και την πραγματικότητα και τα σημερινά δεδομένα, να περάσει στην ευθύνη κατά μεγάλο μέρος της ΤΑ. Η πολιτική μας στην υγεία είναι συμβατή με την ανασυγκρότηση του κράτους".

Εθνική Λίστα Μεταμοσχεύσεων

Χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε την εφαρμογή του προγράμματος επιλογής των νεφρικών μοσχευμάτων με το μοριοποιημένο σύστημα βαθμολόγησης. Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, καθηγητής Ιω. Βλαχογιάννης.

Κάθε ασθενής εγγράφεται στην Εθνική Λίστα. Ως ημερομηνία εγγραφής στην Εθνική Λίστα θεωρείται η ημερομηνία κατάθεσης στην Υπηρεσία Συντονισμού και Ελέγχου του επίσημου προμεταμοσχευτικού του ελέγχου. Για την πρόκριση ενός λήπτη "βαθμολογούνται" ο χρόνος αναμονής μοσχεύματος, η ηλικία και ο χρόνος αιμοκάθαρσης. Τα παιδιά μέχρι 16 χρόνων "πριμοδοτούνται" με περισσότερα μόρια.

Η Εθνική Λίστα δεν παραβιάζεται, δήλωσε ο Ιω. Βλαχογιάννης, ενώ είπε ότι δεν ήταν καλή η οργάνωση του συστήματος μεταμόσχευσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για τη δωρεά οργάνων. Ετσι καλύπτονται μόλις το 5% των αναγκών, τη στιγμή που υπάρχουν 1.200 υποψήφιοι λήπτες νεφροπαθείς. Η λίστα αναμονής για τους νεφροπαθείς είναι 5 χρόνια, ενώ στο εξωτερικό είναι μόνο δυο χρόνια.

Ζητούν εξομοίωση με άλλους αναπήρους πολέμου

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών, Τραυματιών, Αναπήρων και Θυμάτων του ΔΣΕ

1 Σε μια γεμάτη, από αντιστασιακούς και αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), αίθουσα, έγινε την Κυριακή, στο ξενοδοχείο "Κινγκ Μίνως" η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών, Τραυματιών, Αναπήρων και Θυμάτων (ΠΕΑΤΑΘ) του ΔΣΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Κυτόπουλος,ενώ στη συνέχεια ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης,απήγγειλε ποίημά του, αφιερωμένο στα 80χρονα του ΚΚΕ.Κύριος ομιλητής της βραδιάς, ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΑΤΑΘ Δημήτρης Κασιούρας,ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη σημερινή πολιτική κατάσταση υπογράμμισε την ιστορική αναγκαιότητα της ύπαρξης του ΚΚΕ και κατέληξε λέγοντας: "Εμείς, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ θα συντονίσουμε τη δράση μας με τους αγώνες των εργατών και των αγροτών για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας και για την εξομοίωση των αναπήρων του ΔΣΕ με τους αναπήρους των άλλων πολέμων".

Ενα ποίημα εξαιρετικά "αφιερωμένο" στον Αμερικανό πρέσβη Νίκολας Μπερνς, του Δήμου Ρεντή,"Τούτη τη γης τη λεν Ελλάδα", απήγγειλε η ΚΝίτισσα Αγγελική Γκούσκου.

Ακολούθησε η κοπή πίτας και το συγκρότημα της Ευαγγελίας Λύτρα παρουσίασε χορούς. Ακολούθησαν, από άλλο συγκρότημα, αγωνιστικά τραγούδια.Στην προχτεσινή εκδήλωση, παραβρέθηκε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης,ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός,η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου και από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών ο Παναγιώτης Τσουτάκος.Επίσης, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων Γρηγόρης Φώτου,ο Νίκος Καραντηνός ταμίας της ΕΣΗΕΑ και εκπρόσωπος της ΠΕΑΦΕ, ο Γιάννης Τσαγκάρης (ΠΕΣΑΘΕΑ), ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αναπήρων Μηνάς Ξεκομνηνός και ο Παναγιώτης Τσιφογιανέας (ΑΣΥΠΑ).

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και αγωνιστές λογοτέχνες.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Κάλυψη κενών με λόγια

Προκηρύσσονται μόλις τέσσερις θέσεις Εποπτών Δημόσιας Υγείας σε όλη την Ελλάδα, όταν είναι κενές οι μισές θέσεις

Μόνο τέσσερις θέσεις Εποπτών Δημόσιας Υγείας (ΕΔΥ) θα προκηρυχτούν για το 1998, όταν οι κενές οργανικές θέσεις είναι 248 (σε σύνολο 548 πανελλαδική κλίμακα).

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας (ΠΕΕΔΥ) με ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι οι δυο θέσεις θα είναι σε υπηρεσίες υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και οι δύο σε δήμους. Οι οργανικές θέσεις των ΕΔΥ μέσα σε μια δεκαετία μειώθηκαν σε 548 - από 733 που ήταν - και απ' αυτές είναι καλυμμένες μόνο οι 300, ενώ η ανεργία στους ΕΔΥ φτάνει στο 72%.

"Παρά τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις όλων των υπευθύνων ότι θα αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών για τις ελλείψεις των ΕΔΥ, βλέπουμε ότι η αναγνώριση της κατάστασης γίνεται μόνο στα λόγια", υπογραμμίζει η ΠΕΕΔΥ και τονίζει: "Η ένταση των υγειονομικών ελέγχων σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας παρασκευής και προσφοράς τροφίμων και γενικά σε όλους τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, για την οποία γίνεται επανειλημμένα λόγος και παρότρυνση στα έγγραφα του υπουργείου Υγείας, δεν μπορεί να γίνει με τους ελάχιστους ΕΔΥ που εργάζονται στις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ανά την Ελλάδα, παρά τις μεγάλες και φιλότιμες προσπάθειές τους. Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να προστατευτεί με τους εναπομείναντες "τριακοσίους"".

Επίσης, η ΠΕΕΔΥ διαμαρτύρεται για τη μη προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα εξασφαλίζεται η υπερωριακή και νυχτερινή απασχόληση των μελών της Ενωσης, καθώς και η καταβολή πάγιων οδοιπορικών εξόδων. Για αντίστοιχους κλάδους άλλων υπουργείων έχουν γίνει οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, επισημαίνει η ΠΕΕΔΥ και καλεί τους επόπτες να μην εκτελούν υπερωριακή ή νυχτερινή υπηρεσία χωρίς την έγγραφη εντολή των προϊσταμένων τους, ούτε να χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.

ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αποχή γιατρών από τα εξωτερικά ιατρεία

Ο ΙΣΑ καλύπτει τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών

Αρχισε χτες η αποχή - και θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή - απ' τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά. Αύριο, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα κάνουν 24ωρη απεργία και στις 12 θα κάνουν Γενική Συνέλευση στο Νοσοκομείο "Σωτηρία".

Στον "Ευαγγελισμό", οι γιατροί αποφάσισαν σήμερα και την Πέμπτη την πραγματοποίηση προειδοποιητικών τετράωρων στάσεων εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.).

Η ΕΙΝΑΠ ζητά να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της στο νομοσχέδιο για το νέο ιατρικό μισθολόγιο, που - μετά τη συζήτησή του στη Διαρκή Επιτροπή των Οικονομικών Υποθέσεων - αναμένεται να προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Οσον αφορά τις εφημερίες, η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι λογικές ποσοστών στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του Λεκανοπεδίου δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) δηλώνει ότι καλύπτει τις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΣΥ και των ειδικευομένων και εκτιμά ότι θα υπάρξει συνέχεια. "Η επιδοματική λογική και οι λογιστικοί ακροβατισμοί που επιλέχτηκαν για τη διαμόρφωση του μισθολογίου, ήταν βέβαιο ότι θα πυροδοτούσαν αυτά τα φαινόμενα - σημειώνει. Μεγάλες ομάδες του νοσοκομειακού πληθυσμού διακατέχονται από το άγχος μειώσεως των αποδοχών τους, ενώ ουδείς γνωρίζει εάν πράγματι οι αποδοχές του θα αυξηθούν, θα καθηλωθούν ή θα ελαττωθούν". Επίσης, αναφέρει ότι αν υπήρχε βούληση πραγματικών αυξήσεων, τότε αυτές έπρεπε να προέλθουν από την αναπροσαρμογή του βασικού κυρίως μισθού.

  • Ο Σύλλογος Ειδικευομένων Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΙΑΠ) αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με τετράωρη στάση εργασίας (8π.μ. - 12μ) σήμερα και 48ωρη απεργία αύριο και την Πέμπτη.
Λεζάντα 1ου

Απ' την εκδήλωση της ΠΕΑΤΑΘ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ