ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Τώρα ζητά φυλάκιση των συνδικαλιστών!

Επικαλούμενη δικαστική απόφαση του 1988, η οικογένεια Αγγελόπουλου επιδιώκει τη "διά βίου" απαγόρευση της απεργίας στη "Χαλυβουργική"! Καθολική η συμμετοχή των εργαζομένων σε στάση εργασίας

Επανέρχεται με νέες απειλές και δικαστικές προσφυγές κατά του σωματείου η "Χαλυβουργική"!Μετά την απόρριψη από το δικαστήριο της αγωγής της, με την οποία ζητούσε να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η δίωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, χτες κραδαίνοντας και πάλι δικαστική απόφαση του '88 (!), μηνύει όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η εταιρία αυτή τη φορά καταφέρεται ενάντια σε κάθε ένα μέλος του ΔΣ σαν "διαμορφωτές των αποφάσεων του σωματείου" και ζητά να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους στον καθένα και για κάθε στάση εργασίας που κήρυξαν ξεχωριστά.Επίσης ζητά να κηρυχτεί η απόφαση που θα εκδώσει το δικαστήριο προσωρινά εκτελεστή.

Παράλληλα, η εταιρία με έγγραφη δήλωσή της, που επέδωσε στο σωματείο με δικαστικό επιμελητή, ισχυρίζεται ότι παρά την απόρριψη της αγωγής της απ' το δικαστήριο, όλες οι στάσεις εργασίας είναι απαγορευμένες απ' τη δικαστική απόφαση του '88 (!) και απειλεί: "Σας γνωρίζουμε ότι θα ζητήσουμε - το ίδιο θα κάνουμε και πάντοτε στο μέλλον - την κατάπτωση των ποινών για κάθε στάση εργασίας και ότι θα στραφούμε ατομικά κατά του καθενός σας για την αποκατάσταση κάθε ζημιάς που μας έχει προκαλέσει ή θα μας προκαλέσει κάθε στάση εργασίας που θα παραβιάζει τη δικαστική απαγόρευση"!

Στο μεταξύ χτες οι εργαζόμενοι της απογευματινής βάρδιας πραγματοποίησαν, με καθολική συμμετοχή, δίωρη στάση εργασίας. Ανάλογη στάση είχαν πραγματοποιήσει προχτές Τετάρτη οι εργαζόμενοι της πρωινής βάρδιας, ενώ ξημερώματα αύριο Σάββατο θα πραγματοποιήσουν δίωρη στάση οι εργαζόμενοι της νυχτερινής βάρδιας.

Ο Δ. Κουμπούρης,πρόεδρος του σωματείου, μας δήλωσε πως "σε καμιά περίπτωση, ούτε οι νέες απειλές της "Χαλυβουργικής" δε θα μας εμποδίσουν να ασκήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην απεργιακή κινητοποίηση. Συνεχίζουμε τον αγώνα και καλούμε την εταιρία να αφήσει την αδιάλλακτη στάση και να συζητήσει και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας".

  • Με ανακοίνωσή της η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά καταγγέλλει την αντεργατική στάση της "Χαλυβουργικής".
"Θερίζουν" τα εργατικά ατυχήματα

Εντεκα χιλιάδες εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο πρόωρα μόνο από το ΙΚΑ, λόγω επαγγελματικών ασθενειών. Εντυπωσιακή πτώση των ελέγχων. Σε κατάσταση διάλυσης οι Επιθεωρήσεις Εργασίας

Κάθε 15 λεπτά γίνεται ένα εργατικό ατύχημα στη χώρα μας και κάθε 3 μέρες ένα θανατηφόρο. Τη δεκαετία 1981 - 1990, μόνο στο ΙΚΑ αναγγέλθηκαν 336.530 εργατικά ατυχήματα, ενώ στα 50 δισ. δραχμές εκτιμάται το σχετικό ετήσιο κόστος του ΙΚΑ. Αυτά τα στοιχεία δόθηκαν σε διήμερο της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ, που οι εργασίες της ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα.

Επισημάνθηκε ότι τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα ξεπερνούν τα 20.000 κάθε χρόνο, όμως οι καταδικαστικές αποφάσεις για παραβάσεις των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είναι κάτω από 260 ετησίως! Την περίοδο '85 - '94 παρατηρείται μια εντυπωσιακή πτώση των ελέγχων που διενήργησαν οι Επιθεωρήσεις, από 163.374 στους 85.466.

Επίσης σημειώθηκε ότι την ίδια στιγμή που οι επαγγελματικές ασθένειες είναι ουσιαστικά αδιάγνωστες, περίπου 11.000 εργαζόμενοι του ΙΚΑ κάθε χρόνο οδηγούνται σε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης για λόγους υγείας με το χαρακτηρισμό "κοινή νόσος".Με βάση τη στατιστική αναλογία κόστους εργατικών ατυχημάτων προς επαγγελματικές ασθένειες (1 προς 7) και με δεδομένο ότι το ΙΚΑ δαπανά ετησίως 50 δισ. δρχ. για εργατικά ατυχήματα, εκτιμάται ότι το ετήσιο κόστος του ΙΚΑ από επαγγελματικές ασθένειες ανέρχεται στο ύψος των 350 δισ. δραχμών.

Ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας στην παρέμβασή του στο διήμερο, σημείωσε γενικώς πως υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και έκανε λόγο για ειδικά τμήματα του υπουργείου, για νοσοκομειακές μονάδες, για ειδίκευση γιατρών εργασίας που ...γίνονται. Ο ίδιος σημείωσε ότι εκτιμάται πως υψηλό ποσοστό αλλοδαπών, που βρίσκονται στη χώρα μας, πάσχει από φυματίωση.

Ο Γ. Σκιαδιώτης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην παρέμβασή του, επισήμανε ότι με την εντατικοποίηση, τις παραβιάσεις του ωραρίου, τα αντεργατικά συστήματα αύξησης της παραγωγικότητας, την εκμετάλλευση της ανεργίας και τη "λαιμαργία" των εργοδοτών για περισσότερο κέρδος, συντελείται ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων. Επισήμανε την άρνηση της πολιτείας να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως επιβεβαιώνουν οι ελλιπείς και αναποτελεσματικοί κρατικοί έλεγχοι, το άθλιο επίπεδο ενημέρωσης και εκπαίδευσης των εργαζομένων για τους επαγγελματικούς κινδύνους, τα σοβαρά κενά της νομοθεσίας και η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου εθνικού συστήματος υγιεινής και ασφάλειας. Χαρακτήρισε εξωφρενικό να ζητούν οι βιομήχανοι την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς για τον επαγγελματικό κίνδυνο και να θίγουν το θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών, κάτι που η κυβέρνηση υιοθετεί. Τέλος, τόνισε πως βασική προϋπόθεση για να αλλάξει η κατάσταση και στα θέματα αυτά, είναι η οικοδόμηση μετώπου πάλης όλων των εργαζομένων, που θα κινητοποιεί συνδικάτα, αρμόδιους επιστήμονες και ευρύτερους μαζικούς φορείς.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Π. Φουντουκίδου από τη ΝΔ και Σ. Αγγελίδου από το ΔΗΚΚΙ.

Στη διαλυτική κατάσταση που έχουν οδηγηθεί οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, αναφέρθηκε ο Γ. Σταυρόπουλος,γραμματέας της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ. Πρότεινε μια σειρά άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως: Ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση της υποδομής των Τεχνικών Επιθεωρήσεων. Ουσιαστική αναβάθμιση της νομικής κάλυψης των επιθεωρητών από την πολιτεία. Ανάπτυξη και ουσιαστική λειτουργία της υγειονομικής Επιθεώρησης. Αναβάθμιση και περιφερειακή συγκρότηση του Κέντρου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Αυστηρότερες ποινές στους παραβάτες εργοδότες και επέκταση εφαρμογής της ποινής διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης. Ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων, ώστε να καλούν τον επιθεωρητή.

Απολύσεις στη βιομηχανία "ΔΡΟΜΕΑΣ"

Τρομοκρατία, εντατικοποίηση και απολύσεις. Αυτές οι λέξεις περιγράφουν την κατάσταση στην επιχείρηση επίπλων ΔΡΟΜΕΑΣ στις Σέρρες και όποιος δεν υποτάσσεται, "παίρνει πόδι". Ετσι, τέσσερις εργαζόμενοι απολύθηκαν, όταν διαμαρτυρήθηκαν για την εντατικοποίηση της δουλιάς και ζήτησαν να προσληφθούν επιπλέον τεχνίτες, για να βγει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες η μεγάλη παραγγελία που ανέλαβε μέσα από διαγωνισμό η εταιρία. Η παραγγελία αυτή αφορά τον εξοπλισμό με έπιπλα γραφείου όλων των ΔΟΥ της χώρας.

Προκειμένου λοιπόν η εταιρία να παραδώσει έγκαιρα τα έπιπλα και αφού είδε ότι με 30 εργαζόμενους υπό κανονική απασχόληση δε θα τα καταφέρει, τις τελευταίες μέρες άρχισε να ασκεί πιέσεις για αύξηση της παραγωγής. Τέσσερις εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν και ως απάντηση πήραν την αναγγελία της απόλυσής τους. Οι συνάδελφοί τους αμέσως προχώρησαν σε αποχή από τη δουλιά, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων. Οι εργοδότες, Αφοί Παπαπαναγιώτου,πέρασαν αμέσως στην τακτική των απειλών. Κάτω όμως από την αποφασιστική στάση των εργαζομένων και τις πιέσεις που άσκησε το Εργατικό Κέντρο Σερρών, η εταιρία ανακάλεσε προφορικά την απόλυση των 4, για να έρθει τελικά την επόμενη μέρα, την Τρίτη 17/2, και να την κοινοποιήσει μέσω δικαστικού επιμελητή.

Κόντρα στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης συνεχίζουν την αποχή από τη δουλιά, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των 4 συναδέλφων τους και προειδοποιούν για δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Εις το όνομα της "ευελιξίας"...

"Θεοποιεί" την ευέλικτη απασχόληση μελέτη που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας, ενώ, παράλληλα, προωθούνται τα ΤΣΑ

Μια μελέτη που προβάλλει σαν ιδανικό το "μοίρασμα της εργασίας σε περισσότερους άνεργους", προωθεί δηλαδή την έννοια του "απασχολήσιμου", παρουσίασε χτες το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας (ΕΙΕ),του οποίου οι επικεφαλής προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν τυπικά από τις "απόψεις των ερευνητών", όμως το γεγονός της προώθησης των συγκεκριμένων αντεργατικών αντιλήψεων, παραμένει.

Η μελέτη έχει τίτλο "Ευέλικτη απασχόληση κι ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας: Τάσεις, εξελίξεις, προοπτικές". Σύμφωνα μ' αυτή, λόγω της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, επιβάλλεται "η απομάκρυνση από τα παρωχημένα και άκαμπτα πρότυπα του παρελθόντος", ενώ, παρά τα βήματα "εκσυγχρονισμού", η Ελλάδα κυριαρχείται "από την ιδεολογική ηγεμονία της "πενθήμερης 8ωρης εργασίας Δευτέρα με Παρασκευή"".

Ανάμεσα στις προτάσεις της μελέτης, είναι και "η εξασφάλιση της γνήσιας ευελιξίας" με μέτρα που να ξεπερνούν τις προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση προς συζήτηση στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου"!

Ακόμα προτείνεται: Μεγαλύτερη "ευελιξία στα ωράρια απασχόλησης", "διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των υπηρεσιών", ταχυδρομεία, εφορίες, τράπεζες, υπουργεία, ΟΤΕ, ΔΕΗ. "Δυνατότητα περιστασιακής εργασίας από το σπίτι των εργαζομένων", χορήγηση επιπλέον άδειας αντί της υπερωριακής αποζημίωσης κ.ά.

Εκτός από την παραπάνω μελέτη, το ΕΙΕ,έδωσε χτες στη δημοσιότητα στοιχεία για την πρόοδο των περιβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,τα οποία στοχεύουν στην υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τα στοιχεία αφορούν τις "ενέργειες" που θα γίνουν σε κάθε περιοχή εφαρμογής των ΤΣΑ, αποκρύπτουν όμως ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει αποδεχτεί συνολικά την προσπάθεια ανατροπής των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλες αυτές τις περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ