ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Φλεβάρη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βιβλίο

Ιστορίας μετουσίωση

Ακάματης και πολύμορφης γραφής δημιουργός, δημιουργός - παιδαγωγός, με την κυριολεξία της λέξης (μεταξύ των παιδαγωγικών "παρασημάτων" του είναι και η συμμετοχή του στη σύνταξη της "Ελεύθερης Ελλάδας",του αναγνωστικού που εξέδωσε στο Βουνό η ΠΕΑΕΑ, με το όραμα μιας φωτισμένης και για όλο το λαόΠαιδείας), ο Χάρης Σακελλαρίου προσθέτει στο πλούσιο έργο του (ποιητικό, πεζογραφικό, θεατρικό, μελετητικό, παιδαγωγικό, παιδικής λογοτεχνίας) ένα ακόμη βιβλίο. Μια συλλογή οκτώ διηγημάτων, υπό τον αλληγορικό τίτλο του πρώτου διηγήματος "Οι κανίβαλοι" ("Σύγχρονη Εποχή",2η έκδοση, 1997), από τα οποία τα τρία πρωτοδημοσιεύτηκαν στα 1976, 1979 και 1980 σε αθηναϊκές εφημερίδες. Τα δύο με το "μύθο" τους ιστορούσαν τα μαύρα χρόνια της φασιστικής δικτατορίας (τη χαφιέδικη και ασφαλίτικη τρομοκρατία και σε βάρος εκπαιδευτικών, το διήγημα "Η φωτογραφία", τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το διήγημα "Ο τεσσαρακοστός πέμπτος"). Το τρίτο - "Οι φρουροί" - έστρεφε τη μνήμη στα "πέτρινα χρόνια" του εμφυλιακού και μετεμφυλιακού παρακράτους που δολερά δολοφονούσε κυνηγημένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μαχητές του ΔΣΕ και κάθε "χέρι βοηθείας" σ' αυτούς. Επόμενο, λοιπόν, και τα άλλα πέντε διηγήματα του Εαμίτη συγγραφέα να είναι, επίσης, συναισθηματικά και ιδεολογικά "αποτυπώματα" των κατοχικών και εμφυλιακών παθών των αγωνιστών της λευτεριάς και των σοσιαλιστικών οραμάτων. "Αποτυπώματα" μνήμης ακριβής, για τις πληγές του τόπου μας από το φασιστικό, ξένο και ντόπιο σκοταδιστικό "κανιβαλισμό".

"Φίλτρο" των ιστορικής αφετηρίας διηγημάτων και "σύνδεσμός" τους με το σύγχρονο "κανιβαλισμό" κατά των λαών όπου γης, είναι το πρώτο διήγημα "Οι κανίβαλοι". Ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας - με μέτρο - την τεχνική της αυτόματης γραφής, συνθέτει ένα ορμητικό "παραληρηματικό" εφιάλτη, που κινούμενος συνειρμικά μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, παρελθόντος και παρόντος, αίσθησης και παραίσθησης, κραυγάζει ότι δεν εξέλειπε στην εποχή μας ο"κανιβαλισμός", βάζοντας να αλληλοσπαράσσονται λαοί, να δολοφονούν αδερφός τον αδερφό (όπως στο διήγημα "Ο τελευταίος"), συγχωριανός το συγχωριανό ("Οι φρουροί"), παιδιά του λαού στην αστυνομία, τα παιδιά του λαού στο Πολυτεχνείο, παιδί του λαού να βασανίζει στο ΕΑΤ - ΕΣΑ παιδιά του λαού ("Ο γυρισμός"). Ενάντια όμως στον υπανθρωπισμό (ξένο ή ντόπιο), ο συγγραφέας αντιπαραθέτει, έξοχα, τον αγωνιζόμενο ανθρωπισμό: Δυο ΕΠΟΝίτες και το"Φιλί" τους, πριν πέσουν νεκροί και τους περήφανους, στο στρατοδικείο, γέροντες γονείς, ενός μαχητή του ΔΣΕ.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Φαινομενική "ανακούφιση"

Και να που φαίνεται ότι "ανακουφίστηκαν" από την αποφυγή της "ρήξης" στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το Συνέδριο της Νεολαίας του Κινήματος. Και έγινε, η αλήθεια να λέγεται, αρκετή προσπάθεια στο παρασκήνιο για την "εκτόνωση" των αναταράξεων ώστε να μπορεί να λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι όλοι είναι ενωμένοι, δεν υπάρχει καμιά διαφωνία και ουδείς λόγος ανησυχίας. Τι και αν προηγήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας σε αντίθεση με την Πολιτική Γραμματεία του Κινήματος, τι και αν παραβρέθηκαν αρκετοί βουλευτές και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Συνέδριο, τι και αν οι ομιλίες κάποιων εξ αυτών ξανασήκωσαν τους τόνους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ενάντια στους"εκσυγχρονιστές", όλα αυτά είναι σαν να μην έγιναν. Και βεβαίως το πράγμα μπορεί να αλλάζει όψεις κατά πώς βολεύει η κατάσταση. Γιατί παρά τις διαφωνίες και τις διαμάχες υπάρχει και η εξουσία. Μια εξουσία που διαχειρίζεται πολιτικά τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και αυτό το ξέρουν άριστα και το ασπάζονται, όλες οι πτέρυγες των αντιμαχομένων. Αλλωστε γι' αυτό μάχονται και αντιμάχονται, για να μπορούν να "μαντρώνουν" το λαό στα όρια της εξουσίας τους. Που όσο και αν προσπαθούν να την καμουφλάρουν με εντάσεις και αναταράξεις σκορπώντας φρούδες ελπίδες σε ένα μελλοντικά παραλλαγμένο πολιτικό σκηνικό, δεν μπορούν να κρύψουν την ουσία. Ας λογαριάζουν χωρίς τον "ξενοδόχο". Ηρθε η ώρα να να τους μιλήσει ο λαός στη δική του γλώσσα.

"Εκσυγχρονιστικά" κατορθώματα

Τα νέα "κατορθώματα" του υπουργού Δικαιοσύνης, αυτή τη φορά με θύμα το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, είναι λίγο - πολύ γνωστά. Και βέβαια κάποιος που έχει αποδειχτεί κατά συρροή υβριστής, που έχει συνδέσει το "έργο" στα κυβερνητικά πόστα με επιχορηγήσεις "σκυλάδικων" από τα λεφτά της Εργατικής Εστίας (! ), που διατείνεται υπέρ της επαναφοράς αντιδραστικών διατάξεων όπως η "περιύβριση Αρχής" και ο μεταξικός νόμος περί Τύπου, που ζητά δηλώσεις μετανοίας από τους αγρότες (! ), που απειλεί δημοσιογράφους με διώξεις επειδή γράφουν υπέρ των λαϊκών αγώνων, που έχει μείνει στον αντικομμουνισμό των "ιδιωνύμων" και των εξωδίκων κατά του "Ρ", ε, τότε... Τότε είναι σαφές ότι πρόκειται για κάποιον, που δεν έχει πια όρια για να προκαλεί έκπληξη όταν τα ξεπερνά.

Ομως εκτός από τον Ε. Γιαννόπουλο υπάρχουν και εκείνοι που τον υπερασπίζονται. Οπως ο κ. Σημίτης, ας πούμε, ή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που μιλάει καθημερινώς εξ ονόματος του πρωθυπουργού. Προχτές, λοιπόν, ο κ. Ρέππας και κατ' επέκταση ο κ. Σημίτης, ξεπέρασαν τα όρια. Οταν ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού ρωτήθηκε από πότε ένας υπουργός απέκτησε το δικαίωμα να κλειδώνει τις πόρτες ενός υπουργείου (! ) όποτε θέλει και να μιλάει με χυδαίους χαρακτηρισμούς, όπως έκανε προχτές ο κ. Γιαννόπουλος, ιδού τι απάντησε: Ο κάθε υπουργός, είπε ο κ. Ρέππας, επιλαμβάνεται των θεμάτων του υπουργείου του και ασκεί τα καθήκοντά του με όποιο τρόπο αυτός νομίζει!

Αυτός είναι ο "εκσυγχρονισμός" της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. "Φτυστός" ο Ε. Γιαννόπουλος.

Καμουφλάζ

Μπροστά

το άγαλμα

- τέλεια προθήκη -

και πίσω

οι άρπαγες,

του κόσμου

οι λύκοι,

μπροστά

το άγαλμα

- τέλεια βιτρίνα -

και πίσω

οι γκάγκστερς

με καραμπίνα!

Μπροστά

το έμβλημα

"Ελευθερία"

και πίσω

βρώμικη,

μαύρη ιστορία,

χούντες

και πόλεμοι

αίμα και φρίκη,

μήλο,

που μέσα του

κρύβει

σκουλήκι!

Ο οίστρος

"Γιατί πολεμάτε τα παιδιά μας;"

Κι ενώ η γιγαντιαία πολεμική μηχανή, που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, περιμένει τη διαταγή του "πλανητάρχη", στα νοσοκομεία της Βαγδάτης περιφέρεται ο θάνατος και θερίζει ανενόχλητος, καθώς το πολύχρονο εμπάργκο έχει αποστερήσει τη χώρα ακόμη και από τα στοιχειώδη φάρμακα.

Αποκαλυπτικό και ταυτόχρονα τραγικό είναι το δημοσίευμα της "Γκάρντιαν", που αναδημοσιεύεται στην προχθεσινή "Καθημερινή": "Το νοσοκομείο με τα άθλια στρώματα από αφρολέξ, τα χτυπημένα σιδερένια κρεβάτια και τα βρώμικα σεντόνια, δε διαθέτει το φάρμακο που χρειάζεται το εξάμηνο κορμάκι του Κενάν για να καταπολεμήσει το παράσιτο. "Οι πιθανότητες να ζήσει είναι 10%, ενώ πριν από τις κυρώσεις και με τη χρήση του φαρμάκου οι πιθανότητες θα ήταν 90%"... Η κατάσταση στο νοσοκομείο, ένα από τα δώδεκα της Βαγδάτης, είναι απελπιστική. Στο τμήμα των πρόωρων γεννήσεων, οι θερμοκοιτίδες είναι καλυμμένες με πλαστικές σακούλες από σούπερ μάρκετ, δεν υπάρχουν ηλεκτρικοί λαμπτήρες και οι μητέρες κρατούν τη φιάλη του οξυγόνου των παιδιών τους... "Είμαι ένας στρατιώτης χωρίς όπλο" λέει ένας γιατρός. "Οι πύραυλοι που απειλούν τα παιδιά μας είναι ιοί και επιδημίες και δεν έχω τίποτε να τα προστατεύσω. Γιατί πολεμάτε τα παιδιά μας;""

Συμβολική η επίσκεψη;

Πόσο βάσιμες ήταν και είναι οι ελπίδες όσων πιστεύουν ότι μια επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη Δαμασκό μπορούσε να αποτρέψει την αμερικάνικη πολεμική επιδρομή στο Ιράκ; Παρά το γεγονός, πως μια κατηγορηματική απάντηση θα ήταν ακόμη και τώρα βιαστική και πρόωρη, η αλήθεια είναι πως οι ελπίδες αυτές είχαν και έχουν ελάχιστη βάση. Κι αυτό, γιατί όλα δείχνουν πως οι πολεμοκάπηλοι του αμερικανικού Πενταγώνου έχουν από πριν πάρει τις αποφάσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ έφθανε χθες στη Δαμασκό, συνεχιζόταν με αμείωτους ρυθμούς η αποχώρηση της αποστολής του Οργανισμού από το Ιράκ. Ελάχιστοι είχαν μείνει πλέον για να υποδεχτούν τον Κόφι Ανάν, ενώ η τελευταία μεγάλη φουρνιά αναχώρησε προχθές. Χαρακτηριστικά είναι επίσης και τα σχετικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Συγκεκριμένα, η "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" σημειώνει: "Θα πρέπει κανείς να θεωρεί και να ελπίζει ότι ο Κόφι Ανάν μεταβαίνει στη Βαγδάτη διαθέτοντας κάποια ελαστικότητα προκειμένου να αναζητήσει διπλωματική λύση. Αν ο στόχος είναι μόνο τα τελεσίγραφα, αρκούσε και το τηλέφωνο. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την αποφυγή στρατιωτικού πλήγματος. Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση, ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θεωρούν την αποστολή του Ανάν απλώς συμβολική, προκειμένου να δείξουν ότι έχουν εξαντλήσει κάθε διπλωματικό περιθώριο πριν από την προσφυγή σε πολεμικές ενέργειες".

"Δε μου απαντάτε κυρία"

Οι πολεμοχαρείς αμερικάνικες κραυγές ενάντια στο Ιρακ βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης της Μαντλίν Ολμπράιτ, με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο, για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Και φαίνεται πως τα βρήκε "σκούρα" με τους φοιτητές η "γερακίνα", όταν τη ρώτησαν για τους δικτάτορες κρατών που υποστηρίζουν αμέριστα παρ' ότι σφαγιάζουν τους λαούς των χωρών τους, για το Ισραήλ που κατακρεουργεί τους Παλαιστίνιους και αν έχουν οι ΗΠΑ το ηθικό δικαίωμα να βομβαρδίσουν το λαό του Ιράκ επειδή διαθέτουν τη δύναμη να το κάνουν. Και η απάντηση της υπουργού Εξωτερικών: "Γίνονται πολλές αδικίες στον στον κόσμο αλλά προσπαθούμε...". Οταν ο ερωτών φοιτητής αντέτεινε "δε μου απαντάτε κυρία", η Μαντλίν Ολμπράιτ οργισμένη τον παρέπεμψε να μελετήσει καλύτερα την εξωτερική τους πολιτική. Φαίνεται πως οι Αμερικάνοι φοιτητές δεν πείθονται ότι ανήκουν στο "πλέον απαραίτητο έθνος στον κόσμο", επιχείρημα με το οποίο αιτιολογείται η επίθεση στο Ιράκ και γι' αυτό την αποδοκίμασαν. Οι αντιπολεμικές φωνές στην καρδιά αιματοβαμμένων φονιάδων των λαών δυναμώνουν.

Πρόσωπο

Κόφι Ανάν

"Ως ύστατη ελπίδα ειρηνικής διευθέτησης" της κρίσης στον Περσικό Κόλπο, αντιμετωπίζεται από πολλές ηγεσίες η μετάβαση στην ιρακινή πρωτεύουσα του ΓΓ του ΟΗΕ. Στόχος του Κόφι Ανάν είναι να πετύχει την πλήρη συμμόρφωση της ιρακινής ηγεσίας με ένα ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που μεταφέρει στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με το ψήφισμα, θα πρέπει τα προεδρικά μέγαρα να ελεγχθούν άνευ όρων από τον ΟΗΕ. Εντούτοις, δεν ξεκαθαρίζεται αν ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί από τους επιθεωρητές της ειδικής επιτροπής αφοπλισμού (όπως επιμένει η Ουάσιγκτον) ή από απεσταλμένους του Συμβουλίου Ασφαλείας (όπως πρότεινε η Βαγδάτη).

Η επιτυχής έκβαση της αποστολής Ανάν, είναι πραγματικά αρκετά αμφίβολη. Και η απαισιοδοξία αυτή δεν ταυτίζεται με την αρνητική στάση των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίες επιμένουν στις απειλές τους για στρατιωτική επέμβαση και για λήξη των περιθωρίων της διπλωματίας, αλλά προκύπτει από την ουσία των εξελίξεων. Η Ουάσιγκτον δε θέλει να δει φως στον ορίζοντα γιατί μέσα από μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, πετυχαίνει να ενισχύσει την ισχύ και την επιρροή της τόσο στη συγκεκριμένη όσο και στην ευρύτερη περιοχή (οικονομικά και πολιτικά) ενώ παράλληλα επανεμφανίζεται δριμύτερη (και άνευ καν επιχειρηματολογίας) ως ο "παγκόσμιος χωροφύλακας". Η επιμονή της είναι τέτοια, που ακόμη και αυτή την ύστατη στιγμή ο Λευκός Οίκος κωφεύει στις εσωτερικές αντιδράσεις και ο Κόφι Ανάν βαίνει στη Βαγδάτη με μια ημιτελή και, ανά πάσα στιγμή, αμφισβητήσιμη, πρόταση. Η αντίστροφη μέτρηση μοιάζει να έχει αρχίσει ανεπιστρεπτί.

Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ