ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χωρίς πάτο η κατηφόρα του υπουργού Δικαιοσύνης

Σε νέο παραλήρημα ύβρεων κατά πάντων προχώρησε χτες ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, συνεχίζοντας και εντείνοντας την προκλητική του συμπεριφορά

Σε νέες ύβρεις προχώρησε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος μετά την κάλυψη, που είχε από την "εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του Κ. Σημίτη. Ο Ε. Γιαννόπουλος έκανε άλλο ένα επικίνδυνο βήμα και σε ένα αχαλίνωτο παραλήρημα θράσους επιτέθηκε εναντίον των πάντων, συκοφαντώντας και ευτελίζοντας τους θεσμούς.

Μίλησε για "δειλούς", "λουφατζήδες", "παλικάρια της πλάκας", "αγωνιστές της δεκάρας" και, βέβαια, ότι δε γεννήθηκε άνθρωπος που θα τον "βάλει να ζητήσει συγνώμη".

Παράλληλα, οι δικηγόροι απαντώντας στις συκοφαντίες του υπουργού Δικαιοσύνης απέρριψαν την πρόταση του μέλους του ΔΣ Σ. Φέλιου για αναστολή των κινητοποιήσεων και θα προχωρήσουν κανονικά στην αποχή που έχει ήδη αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το αίτημα των δικηγόρων για αναμόρφωση των νομικών σπουδών ως "καραμέλα της ψευδοκομμουνιστικής κουλτούρας".

Καταφέρθηκε με απαράδεκτες εκφράσεις εναντίον μελών του ΔΣ και του προέδρου του συλλόγου. "Οι επιτιμήσεις ελαφρές και σκληρές, έναντι της επιδεικνυόμενης παχυδερμίας του κ. Ρουπακιώτη, είπε ο Ε. Γιαννόπουλος, αλλά και θρασύτητας αφορούσαν και αφορούν αυτόν προσωπικώς".

Για τους δικηγόρους που παρέμειναν όλη τη νύχτα της Πέμπτης στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης είπε χαρακτηριστικά: "Παρέμειναν ως "θλιβεροί καταληψίες" όλη τη νύχτα 4 φυγόντες το πρωί ταλαιπωρημένοι από το ξενύχτι και σερνόμενοι στα πόδια τους οι σκληροί αγωνιστές της δεκάρας", ενώ σε άλλο σημείο τους χαρακτήρισε ως "θλιβερούς καταληψίες".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπεραμύνθηκε του ανδρισμού (!) του λέγοντας: "Ο Γιαννόπουλος υπήρξε άντρας. Δεν είμαι περήφανος για το συμβάν, αλλά του χρειαζόταν να τον στείλω στο διάολο" (σ.σ. εννοεί τον πρόεδρο του ΔΣΑ).

Ασχημόνησε ακόμη και εναντίον δημοσιογράφων. Μάλιστα, για τη δημοσιογράφο Λ. Κανέλλη είπε πως όταν θα φτάσει στην ηλικία του "δε θα έχει δόντια και θα φέρει μασέλα, αν δεν είναι κάτω από το χώμα" (!).

Οταν οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι του είπαν ότι περιφρόνησε το λειτούργημά τους με το να τους απαγορεύσει να εισέλθουν στο κτίριο του υπουργείου, απάντησε: "Θα φτάσουμε και στην περιφρόνηση την οποία αξίζατε". Επίσης, δήλωσε ότι αυτός έδωσε διαταγή για να μην μπει κανένας μέσα στο υπουργείο.

Ολοι καταδικάζουν

Τις ενέργειες του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου καταδικάζουν όλοι όσοι διατέλεσαν πρόεδροι στο ΔΣΑ από τη μεταπολίτευση και μετά. Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Ε. Μαχαίρας,Επ. Ζαφειρόπουλος,Φ. Κουβέλης,Σ. Πολύδωρας και Τ. Παππάς αναφέρουν ότι η συμπεριφορά του Ε. Γιαννόπουλου προσβάλει ολόκληρο το δικηγορικό σώμα και ότι "η στάση αυτή του υπουργού δημιουργεί επικίνδυνη θεσμική επιβάρυνση".

Τέλος, οι πρώην πρόεδροι του ΔΣΑ αναφέρουν ότι "δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στις σχέσεις του δικηγορικού συλλόγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίες ήταν πάντοτε αρμονικές".

Επίσης, με ανακοινώσεις τους η ΝΔ και ο Συνασπισμός θέτουν ζήτημα παραμονής του Ε. Γιαννόπουλου επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης, όταν έχει έρθει σε σύγκρουση με δικαστικούς θεσμούς, όπως είναι ο Αρειος Πάγος και ο ΔΣΑ και δεν μπορεί κανείς να έχει ασυλία, να συκοφαντεί και να προπηλακίζει.

  • Σε απάντησή της η Λ. Κανέλλη στις ύβρεις του Ε. Γιαννόπουλου δήλωσε ότι δε ζητάει ούτε πρόκειται να ζητήσει την προστασία της Ενωσης Συντακτών, γιατί θεωρεί ότι "η συμπεριφορά του κ. Γιαννόπουλου απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας είναι αισθητική αρμοδιότητα και αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού".
Ελληνοτουρκικά και νέα δομή του ΝΑΤΟ

Η νέα δομή του ΝΑΤΟ και γενικά η αναδιοργάνωσή του μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας αποσκοπεί στο να διευκολύνει παρεμβάσεις σε όλους τους χώρους, όχι μόνο στην περιοχή δραστηριότητάς του, σύμφωνα με το καταστατικό ίδρυσής του, αλλά και πέρα από αυτή την περιοχή, για την προστασία των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προηγουμένως δικαιολογούσαν την ύπαρξη του ΝΑΤΟ με το αντίστοιχο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και είχαν τη διατύπωση "αμυντικός οργανισμός"! Μετά, δυστυχώς, την ανατροπή της ΕΣΣΔ, και επειδή δεν υπάρχει ένας αντίστοιχος οργανισμός, που να δικαιολογεί την ύπαρξη του ΝΑΤΟ, έπρεπε να βρεθεί εχθρός. Και ο "εχθρός" βρέθηκε στους λαούς της περιοχής, ιδιαίτερα στις περιοχές, όπου υπάρχουν ενεργειακές πηγές.

Και τούτο γίνεται, διότι το ΝΑΤΟ, ως εντολοδόχος των ΗΠΑ, στρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων και γενικά του διεθνούς κεφαλαίου, φυλάει για τον εαυτό του το δικαίωμα να επεμβαίνει στις εσωτερικές εξελίξεις στις διάφορες χώρες, που θα μπορούσαν ν' αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων, βάζοντας σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ με προσχήματα επεμβάσεις, είτε για επιβολή της ειρήνης (!) με βομβαρδισμούς αμάχων, π.χ., Βοσνία, Περσικός Κόλπος, Βαγδάτη, Τρίπολη Λιβύης παλαιότερα, είτε για "ανθρωπιστικούς λόγους" όπως σε Σομαλία, Αλβανία και αλλού.

Ετσι σήμερα ο αντίπαλος από το λεγόμενο "εκ βορρά κίνδυνο" έγινε "ισλαμικός κίνδυνος" (χωρίς να λένε τι ακριβώς εννοούν) ή "διεθνής τρομοκρατία". Επίσης την ύπαρξη πυρηνικών όπλων στη χώρα μας τη δικαιολογούν λόγω Λιβύης, Ιράν, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν "κινδύνους", με την παραγωγή και αξιοποίηση πυρηνικών όπλων!

***

Η νέα δομή του ΝΑΤΟ οδηγεί σε "στρατιωτική συναρμοδιότητα" Ελλάδας - Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ανατρέπει ριζικά την κατάσταση στο Αιγαίο.

Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός αυτό, που θα επέλθει με την εφαρμογή από το Γενάρη 1999 της νέας δομής, που θα είναι στην πράξη περιορισμός της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, καθώς είναι σχεδόν δεδομένη η αποδοχή των 6 μιλίων σε θάλασσα και αέρα (αντί 10 που είναι σήμερα και 12 που προβλέπουν διεθνείς συνθήκες). Και δικαιολογείται η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για "ανισορροπίες", που υπήρχαν από τη 10ετία του 1950. Και τώρα πρέπει να ισορροπηθούν;

Επίσης προβάλλονται διάφορες "αρνητικές καταστάσεις" του παρελθόντος για να μας πείσουν, ότι "από εδώ και πέρα" τα πράγματα θα καλυτερεύσουν. Βασικός δε λόγος της επιδίωξης των ΗΠΑ είναι να σύρουν την Ελλάδα σε "διαπραγματεύσεις" με την Τουρκία για το ζωτικό χώρο του Αιγαίου με προαποφασισμένο αποτέλεσμα. Δηλαδή η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, υπό την υψηλή εποπτεία - διαιτησία των ΗΠΑ, των πλουσίων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Νότιο Αιγαίο.

***

Ειδικότερα δε στην περιοχή του Ικαρίου Πελάγους και στην ευρύτερη περιοχή της Γαύδου, την οποία οι Τούρκοι στρατιωτικοί χαρακτήρισαν "γκρίζα ζώνη". Το ενδιαφέρον των Τούρκων σ' αυτές τις επιδιώξεις είναι αναμφισβήτητο, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά από ΝΑΤΟικές και αμερικανικές πηγές, ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου της Ικαρίας είναι από τα πλουσιότερα στον κόσμο και ανώτερα από εκείνα της Μέσης Ανατολής.

Αφού οι στρατοκράτες της Αγκυρας με τις ευλογίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εμπόδισαν επί χρόνια την εκμετάλλευση αυτών των πετρελαίων από την Ελλάδα, επιδιώκουν τώρα με αφετηρία ίσως πιθανό "θερμό επεισόδιο" την κοινή εκμετάλλευση από Ελλάδα και Τουρκία με την εγγύηση της ειρήνης και της "καλής γειτονίας". Ολοι αυτοί οι παράγοντες επιδιώκουν να συρθεί η χώρα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, κάτω από την πίεση μιας γενικότερης πολεμικής αναμέτρησης και μάλιστα εμφανιζόμενοι ως ειρηνοποιοί, όπως στην περίπτωση της Βοσνίας.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται η ελληνική κυβέρνηση και, γενικεύοντας όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας (ας μη μας διαφεύγει με την ανοχή ή προτροπή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ), καλεί την Τουρκία, για όποια διεκδίκησή της, να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας ουσιαστικά αποδέχεται την αμφισβήτηση των συνόρων της και όλα αυτά είναι, για μερικούς, εκσυγχρονισμός των διεθνών σχέσεων της χώρας!!!

Σπυρ. ΣΕΡΜΑΚΕΖΗΣ Αντιπρόεδρος της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

(ΠΕΔΥΕ)

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητικό αμερικανικό διάβημα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφορίδης επιβεβαίωσε χτες δημοσίευμα κυριακάτικης αθηναϊκής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ζαν Λόνταλ, την περασμένη βδομάδα κατέθεσε στον πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον αυστηρό διάβημα, με αντικείμενο την κλιμάκωση των εξοπλισμών και κατά της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων "S-300" στο νησί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή να χαρακτηρίσει το αμερικανικό διάβημα, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί έγινε δύο μόλις μέρες μετά την επανεκλογή του Γλ. Κληρίδη στην προεδρία. Πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η ίδια η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, λίγες μόνο μέρες πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, είχε βοηθήσει με σχετικές και απροκάληπτες δηλώσεις της την προεκλογική εκστρατεία του Γλ. Κληρίδη, δείχνοντας την προτίμηση της Ουάσιγκτον στο πρόσωπό του. Το διάβημα του Αμερικανού υφυπουργού ήταν απερίφραστο, κυνικό και ωμό. Στον Αμερικανό επίσημο αποδίδονται οι φράσεις, "δεν πρέπει να πάρετε τους ρωσικούς πυραύλους, δεν πρέπει να προχωρήσετε με την αεροπορική βάση της Πάφου. Πρόκειται για δύο τρομερές αποφάσεις. Οι πύραυλοι αποτελούν απειλή κατά της ειρήνης. Μπορούν να καταστραφούν και η Τουρκία θα τους καταστρέψει".

Στο μεταξύ, το κατοχικό καθεστώς του Ντενκτάς δεν επέτρεψε σε αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ να περάσει στα Κατεχόμενα για να παραστεί στο συνέδριο του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, την Κυριακή. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σε χαιρετιστήριο μήνυμα ανάμεσα στα άλλα αναφέρει ότι μετά το ναυάγιο στο Μοντρέ, το Κυπριακό έχει περιέλθει σε επικίνδυνα αδιέξοδα. Αδιέξοδα που αν δε βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν, θα οδηγήσουν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης με απρόβλεπτες συνέπειες για τον κυπριακό λαό στο σύνολό του.

Το ΑΚΕΛ εκτιμά, όπως αναφέρεται στο μήνυμα του Δ. Χριστόφια, ότι η παράταση της εκκρεμότητας στο κυπριακό πρόβλημα, η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των κοινοτήτων και η απουσία ουσιαστικού διαλόγου συμβάλλουν στην εδραίωση του σημερινού "στάτους κβο" το οποίο και δεν μπορεί να αποτελέσει λύση του Κυπριακού. "Εχουμε χρέος και υποχρέωση, καταλήγει το μήνυμα, απέναντι στις επερχόμενες γενιές της Κύπρου να εργαστούμε για την επίτευξη ειρηνικής λύσης που θα προκύψει μέσα από ουσιαστικό διακοινοτικό διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ