ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Τελικά η αντιμετώπιση της φετινής έκθεσης - παρουσιάστηκε προχτές - της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Διεθνή Ελεγχο των Ναρκωτικών απ' τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) επιβεβαίωσε μια απ' τις βασικές διαπιστώσεις της ίδιας της Εκθεσης: Οτι δηλαδή "ο τρόπος που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ ορισμένα ζητήματα σχετικά με τα ναρκωτικά, ιδίως τη χρήση μαριχουάνας και το θέμα της απελευθέρωσης και της νομιμοποίησης, έχει μάλλον ενθαρρύνει παρά αποτρέψει τη χρήση".

Από μια απλή φυλλομέτρηση των χτεσινών εφημερίδων - για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ είναι δύσκολο να υπάρξει εικόνα - προκύπτουν τα εξής στοιχεία: Από 19 ημερήσιες εφημερίδες μόνο ο "Ριζοσπάστης" είχε ως πρώτο θέμα την Εκθεση, ενώ καμιά άλλη εφημερίδα δεν ανέφερε ούτε μια λέξη στην πρώτη της σελίδα. Επίσης 8 απ' τις 19 δεν ασχολήθηκαν καν με το θέμα, ενώ απ' τις 11 που το παρουσίασαν στις εσωτερικές σελίδες, μόνο οι 6 το αντιμετώπισαν απ' τη σκοπιά της Επιτροπής του ΟΗΕ.

Ιδού τι αναφέρει η Εκθεση για την επιλεκτική πληροφόρηση: "Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο καλύπτουν συνολικά το πρόβλημα των ναρκωτικών τα ΜΜΕ, δεν είναι καθόλου εξισορροπημένος, αφού σημαντικές εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν την τάση να εστιάζουν αποκλειστικά στις αμφιλεγόμενες πτυχές του θέματος".

Η ανησυχία της Επιτροπής δεν οφείλεται στη δημοσιότητα που λαμβάνουν τα θέματα αλλά απ' το γεγονός ότι "η συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση γύρω απ' τη νομιμοποίηση και αποποινικοποίηση της χρήσης της κάνναβης και η επιθετική δημοσιότητα υπέρ της νομιμοποίησης επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση πολλών νέων ανθρώπων απέναντι στη χρήση κάνναβης".

***

Βέβαια δεν είναι μόνο ο τρόπος που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ τα θέματα των ναρκωτικών, που οδηγεί τους νέους σε αυτά. Τα ναρκωτικά, πέρα από μεγάλη οικονομική επιχείρηση, είναι ένα σύνθετο ψυχοκοινωνικό πρόβλημα, και - από μια άποψη - ο τοξικομανής εκφράζει με τον πιο δραματικό τρόπο την κρίση του συστήματος.

Αυτή την κρίση του συστήματος έρχεται να συνδράμει η κουλτούρα της χρήσης αλλά και της ανοχής των ναρκωτικών που υπονομεύει τις προσπάθειες της πρόληψης, όπως σημειώνει και η Εκθεση της Επιτροπής. Στοιχείο αυτής της ανεκτικής κουλτούρας είναι η - εκούσια - "ανισορροπία" των ΜΜΕ, τα οποία με τη συνδρομή της βιομηχανίας του θεάματος έχουν αντικαταστήσει τους οραματισμούς των νέων για αξίες και ιδανικά, με το αβλαβές του χασίς ή τη μόδα του... ηρωινομανή (! ), όπως σημειώνει και η Εκθεση.

Η άλλη σημαντική πλευρά της έκθεσης του ΟΗΕ, είναι η έμφαση στην πρόληψη και στην αποθεραπεία - τους ακρογωνιαίους λίθους στην πάλη κατά των ναρκωτικών - που όμως εμποδίζονται απ' την κουλτούρα της ανοχής και της μαστούρας.

Είναι μια πλευρά που τη ζήσαμε έντονα το Μάη του 1997, όταν υπήρξαν οι δημόσιες τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου υπέρ της νομιμοποίησης της χρήσης της κάνναβης και της καλλιέργειας χασίς στις γλάστρες για προσωπική χρήση. Τότε οι διευθυντές της Θεραπευτικής Κοινότητας"18 Ανω" και του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) έστειλαν επιστολή (26.5.1997) στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) - τον αρμόδιο κρατικό φορέα - με την οποία ζητούσαν τη συνδρομή του, για να σταματήσει η "δημόσια διαχείριση μιας υπόθεσης ζωής κυρίως των νέων ανθρώπων".

Δυστυχώς όμως τα κέντρα αποθεραπείας δε βρήκαν ανταπόκριση.

***

Η Εκθεση του ΟΗΕ συμβάλλει στη χάραξη της πραγματικής διαχωριστικής γραμμής στο μέτωπο κατά των ναρκωτικών. Καταδεικνύει αυτούς που μάχονται τα ναρκωτικά με συνέπεια, ενώ ταυτόχρονα απογυμνώνει όλους εκείνους τους ψευτοριζοσπάστες και ξεπεσμένους αριστερούς, που έχουν θεωρητικοποιήσει τη λογική της διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών ή έχουν ενστερνιστεί τη λογική της "περιορισμένης βλάβης" απ' τη χρήση των ναρκωτικών.

Ολοι οι φορείς που ασκούν σοβαρή προληπτική δραστηριότητα βρίσκουν μια ηθική δικαίωση στην Εκθεση του ΟΗΕ, ενώ οι φορείς των θεραπευτικών κοινοτήτων αντλούν δυνάμεις για να συνεχίσουν την τιτάνια προσπάθειά τους για την απεξάρτηση των παιδιώντα οποία εντάσσονται σε αυτές.

Σε πολιτικό, τώρα, επίπεδο, το ΚΚΕ και η νεολαία του, η ΚΝΕ, μπορούν να αισθάνονται περήφανοι που συνεχίζουν την πάλη κατά των ναρκωτικών με την ορμή της ΕΠΟΝ, η οποία με το ηρωικό χωνί αντιπάλευε τις καραβιές του χασίς που διοχέτευαν στη χώρα μας οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές, μετά τα Δεκεμβριανά. Το Μέτωπο κατά των ναρκωτικών τούς χωράει όλους, εκτός απ' τους ναρκέμπορους και τους κάθε λογής ναρκο - νταουλιέρηδες. (Εκείνους δηλαδή τους ψευτοπροοδευτικούς διαχειριστές της χρήσης των ναρκωτικών που θυμίζουν τους νταουλιέρηδες της παλιάς εποχής οι οποίοι προανήγγελλαν την άφιξη του αρκουδιάρη με την αρκούδα, που - με ένα απλό άγγιγμα στον άρρωστο - γιάτρευε κάθε αρρώστια).

Μάλιστα η ΚΝΕ αρνήθηκε να πάρει μέρος στη Διαρκή Επιτροπή των νεολαιών κατά των ναρκωτικών (ΔΕΝ) - απαρτίζεται από την ΟΝΝΕΔ, τη Ν. ΠΑΣΟΚ, τη ΝΕ. ΑΝ., την ΕΑΝ, την ΕΚΟΝ και την ΕΣΔΗΝ - γιατί οι κεντρικές της επιλογές είναι η διάκριση "μαλακών - σκληρών", αποποινικοποίηση της χρήσης και εφαρμογή των υποκατάστατων. Αυτό είναι ένα πλαίσιο χειραγώγησης του νέου ανθρώπου και όχι ένα πεδίο για μια ελεύθερη ζωή χωρίς εξαρτήσεις.

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Η Εκθεση του ΟΗΕ συμβάλλει στη χάραξη της πραγματικής διαχωριστικής γραμμής στο μέτωπο κατά των ναρκωτικών. Καταδεικνύει αυτούς που μάχονται τα ναρκωτικά με συνέπεια, ενώ ταυτόχρονα απογυμνώνει όλους εκείνους τους ψευτοριζοσπάστες και ξεπεσμένους αριστερούς, που έχουν θεωρητικοποιήσει τη λογική της διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών ή έχουν ενστερνιστεί τη λογική της περιορισμένης βλάβης απ' τη χρήση των ναρκωτικών

ΤΗΣ ΕΡΙΚΑΣ ΦΑΤΣΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ
Σκοπεύουμε στην οργάνωση των ανέργων

- Εκπροσωπείτε την Προσωρινή Επιτροπή Ανέργων, η οποία σήμερα πραγματοποιεί και την πρώτη της μαζική σύσκεψη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Ποια είναι η αναγκαιότητα συγκρότησης αυτής της επιτροπής;

- Βλέποντας ότι καθημερινά μεγαλώνει η ουρά των ανέργων και βιώνοντας προσωπικά το πρόβλημα της ανεργίας, πήραμε την απόφαση να φτιάξουμε την Προσωρινή Επιτροπή Ανέργων. Μια πρωτοβουλία, που έχει σκοπό να οργανωθούμε, να παλέψουμε για τα άμεσα και καθημερινά προβλήματα επιβίωσης που έχουμε όλοι μας - εννοώ τους άνεργους - να καταδείξουμε τις αιτίες που γεννούν την ανεργία, να αποδώσουμε τις ευθύνες, να αποκαλύψουμε το ρόλο της κυβέρνησης και των μεγαλοβιομηχάνων, που χορεύουν στις πλάτες των ανέργων και των εργαζομένων. Αυτά είναι που μας έκαναν και πήραμε αυτή την απόφαση.

- Ποιοι είναι οι στόχοι της επιτροπής σας;

- Με την προσωρινή αυτή επιτροπή, θέλουμε να συσπειρώσουμε τους ανέργους, τους ωρομίσθιους και τους μερικά απασχολούμενους, ώστε να αντιδράσουν απέναντι στην κατάσταση που βρίσκονται και στις αιτίες που την προκαλούν. Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αγωνιστούμε ενάντια στον εμπαιγμό και την απάτη. Να απαιτήσουμε μια αξιοπρεπή διαβίωση για μας και τις οικογένειές μας. Με λίγα λόγια, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Στο όνομα της ανεργίας η κυβέρνηση δίνει λεφτά στους βιομηχάνους, λεφτά των ανέργων, βέβαια. Από την άλλη πλευρά, οι βιομήχανοι θησαυρίζουν και ταυτόχρονα - έχουμε τα πρόσφατα παραδείγματα με το ΜΙΝΙΟΝ, που οι εργαζόμενοι πετάγονται στο δρόμο - κλείνουν τις επιχειρήσεις και σπρώχνουν τους εργαζόμενους στην ουρά των ανέργων.

- Τι προτείνετε, συγκεκριμένα, για τη βελτίωση της κατάστασης των ανέργων;

- Μερικά από τα αιτήματά μας, τα οποία έχουμε καταγράψει, προσκαλώντας τους ανέργους κοντά μας, είναι: Η καταγραφή όλων όσοι ζητούν δουλιά και η άμεση επιδότησή τους μέχρι να βρουν δουλιά, με μόνη προϋπόθεση την κατοχή της κάρτας ανεργίας. Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μεροκάματου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσο διαρκεί η ανεργία. Προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά των ανέργων. Κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει τη μερική απασχόληση. Μείωση των υπερωριών και δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτά είναι μερικά από τα αιτήματά μας και περιμένουμε και νέες προτάσεις.

- Τι επιδιώκετε με τη σύσκεψη που έχετε καλέσει το απόγευμα;

- Στη σύσκεψη καλούμε να συμμετάσχουν οι άνεργοι, οι ωρομίσθιοι, οι μερικά απασχολούμενοι και τα εργατικά σωματεία της Αθήνας, για να συζητήσουμε όλα αυτά τα προβλήματα και να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα δράσης, που θα συντονίζει τις προσπάθειες όλων μας για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής. Τα προβλήματα των ανέργων είναι οξυμένα, η ανεργία αυξάνεται και η δραστηριοποίησή μας είναι επιτακτική. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε και ιδέες και προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Γ. Φ.

χεράκια

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ έμπνευσης πρωτοβουλία για παρέμβαση στο Κόσσοβο, που προωθεί η Βουλγαρία, "σκοντάφτει" - όπως όλα δείχνουν - στις μεγάλες αντιθέσεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντα ΗΠΑ και ΕΕ(σελίδα 16).

ΑΠΕΦΥΓΕ χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Μεταφορών να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα, για την τύχη της "Ολυμπιακής", ενώ δε διέψευσε και την πιθανότητα να πωληθεί όλη ή μέρος της σε ξένους και, συγκεκριμένα, στους Γερμανούς (σελίδα 31).

ΧΩΡΙΣ να γνωρίζουν τίποτε οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί, σχεδιάζεται και προωθείται, στα πλαίσια του νέου κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά, η δημιουργία κοινοπραξίας βιομηχάνων, εμπόρων και αγροτικών συνεταιρισμών, για την εμπορία και τη διακίνηση του ροδάκινου στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας (σελίδα 40).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ