ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΗΛΟΣ
Στη Βουλή οι αυθαιρεσίες με το Φόρο Περιουσίας

Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι της Μήλου εξαιτίας του υπολογισμού της ακίνητης περιουσίας τους από το υπουργείο Οικονομικών, με τρόπο τέτοιο που το αποτέλεσμα είναι ανυπόστατο, αποτιμώντας την ως αμύθητης αξίας, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Ν. Γκατζής.Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία είσπραξης των ποσών που καλούνται οι κάτοικοι να πληρώσουν και να ξεκαθαριστούν τα περιουσιακά στοιχεία. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Εξοργισμένοι είναι πολλοί κάτοικοι της Μήλου οι οποίοι "έμαθαν" ότι η ακίνητη περιουσία που κατέχουν είναι αμύθητης αξίας και συνεπώς πρέπει να πληρώσουν και τους ανάλογους Φόρους Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Πρόκειται για αυθαίρετα ολοφάνερα λανθασμένο καθορισμό τιμών των ακινήτων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οι τιμές αυτές είναι "φουσκωμένες" και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα του νησιού. Λ. χ. οικόπεδο που ο κάτοχός του προσπαθεί να το πουλήσει σε τιμή 6 - 8 εκατ. δρχ., το υπουργείο το αποτιμά σε 33,6 εκατ. δρχ.!

Και σαν να μην έφτανε αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις υπολογίστηκαν τα ίδια ακίνητα δύο φορές, μ' αποτέλεσμα η αξία της ακίνητης περιουσίας να εκτινάσσεται σ' αστρονομικά ύψη. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός οικοπέδου εμβαδού 67 τ. μ. που αποτιμάται σε 5,3 εκατ. δρχ.!

Μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε στην περιοχή, διοχετεύτηκε στους κατοίκους η πληροφορία (; ) ότι πρόκειται περί "λάθους" το οποίο έγινε από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών...

Οπως και να έχει το πράγμα ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία είσπραξης αυτών των ποσών από τους κατοίκους της Μήλου, να ξεκαθαριστούν τα περιουσιακά στοιχεία για να μην υπάρχουν διπλοεγγραφές και να επανακαθοριστεί η αξία των ακινήτων με βάση τα πραγματικά δεδομένα του νησιού".

Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ
Ζητά "εδώ και τώρα" νέα αντιλαϊκά μέτρα

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος - μιλώντας με τη γλώσσα του ΣΕΒ - ζητά υλοποίηση των προτάσεων Σπράου για το ασφαλιστικό, επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων κλπ.

"Εδώ και τώρα" μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στην αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και περιορισμό του ευρύτερου δημοσίου τομέα - από τώρα και για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια - ζήτησε από την κυβέρνηση, όχι ο πρόεδρος του ΣΕΒ ή κάποιος εκπρόσωπος των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας.Πρόσχημα για τη δήθεν αναγκαιότητα λήψης αυτών των μέτρων - που ζήτησε ο Ν. Γκαργκάνας κατά τη διάρκεια ομιλίας του χτες βράδυ από το βήμα συμποσίου με θέμα "Οικονομική και Νομισματική Ενωση: Η Προηγούμενη και η Επόμενη Ημέρα - Συνέπειες στην Αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ενωσης" - ήταν η ένταξη και η παραμονή της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ, αφού χαρακτήρισε "αναμφισβήτητη" την πρόοδο που σημείωσε μέχρι σήμερα η Ελλάδα, τόνισε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζει τώρα είναι να διασφαλίσει την πρόοδο και χωρίς εφησυχασμό να συνεχίσει την πορεία προς την ΟΝΕ, ώστε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο τρίτο στάδιο του 2001. Σε σχέση μ' αυτό επισήμανε ότι "μπορεί εύλογα να αναμένεται η επίτευξη των στόχων" για ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, "αλλά θα ήταν λάθος να υποτιμηθούν οι προσπάθειες που χρειάζονται" για να εξασφαλιστεί και η παραμονή της χώρας. Θεωρώντας, "ένα το κρατούμενο" την υποχρέωση της Ελλάδας να εκπληρώσει τους στόχους της Συνθήκης του Μάαστριχτ, είπε ότι για να μειωθεί το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 60%, θα χρειαστούν περίπου 11 χρόνια, θα χρειαστούν συγκεκριμένα μέτρα. Και επικαλούμενος τις αυξημένες υποχρεώσεις του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που θα απαιτηθούν την επόμενη δεκαετία για δαπάνες - συντάξεις, ο Ν. Γκαργκάνας, χαρακτήρισε ως ρεαλιστική λύση την άμεση προώθηση των εξής μέτρων από την κυβέρνηση:

  • Ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων,ώστε τα έσοδα που θα αντληθούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
  • Προώθηση μεταρρυθμίσεων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στο πνεύμα των προτάσεων της σχετικής έκθεσης Σπράου.
  • Ενταση της προσπάθειας για περιστολή της φοροδιαφυγής και συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών, καθώς επίσης και περιορισμός και αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Καταλήγοντας, υποστήριξε πως προκειμένου η Ελλάδα να είναι σε θέση να διασφαλίσει αργότερα την παραμονή της στην ΟΝΕ και για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κραδασμούς, είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και την προώθηση μεγαλύτερης ευκαμψίας στην αγορά εργασίας, ώστε αυτή να καταστεί περισσότερο ελκυστική. Σε σχέση με το τελευταίο έκρινε ικανοποιητικά τα αποτελέσματα του διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου", ενώ χαρακτήρισε ως σημαντικότερους τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί προσοχή, τη διευθέτηση και ρύθμιση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση και την επέκταση της μερικής απασχόλησης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του Ν. Γκαργκάνα, ήταν και οι θέσεις που διατύπωσε χτες ο πρόεδρος της ιδιωτικής τράπεζας ΑΛΦΑ Πίστεως Γ. Κωστόπουλος,που ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής "σκληρής δραχμής", δε δίστασε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι αδρανεί στην εφαρμογή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα...

Οι προθεσμίες για τις δηλώσεις ακινήτων

Τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την απόφαση τα νομικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση μέχρι 15 Μάη 1998. Τα φυσικά πρόσωπα ανάλογα με το γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωση από τις 26 Μάη (όσα αρχίζουν από Α) μέχρι και τις 5 Ιούνη, για τους υπόχρεους υποβολής δήλωσης που τα επώνυμά τους αρχίζουν από Τ ως Ω. Ενδιάμεσα από τις ημερομηνίες αυτές, παρεμβάλλονται οι υπόλοιπες περιπτώσεις.

Χτες, επίσης, δόθηκε στη δημοσιότητα υπουργική απόφαση για τον Τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας τόσο των Φυσικών όσο και των Νομικών Προσώπων, όπου αναφέρονται τα διάφορα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν οι υπόχρεοι υποβολής της δήλωσης στην εφορία.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Με επιτόκιο 12,7%

Με αυξημένο επιτόκιο 12,7% έναντι 12,4%, πραγματοποιήθηκε χτες η δημοπρασία εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας του δημοσίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 258 δισ. δραχμών και έγιναν δεκτές προσφορές ύψους 240 δισ. δραχμών.Το υπουργείο Οικονομικών αρχίζει να πληρώνει ακριβά το νέο θεσμό των Βασικών Διαπραγματευτών, όπου συνολικά εννιά τράπεζες, έξι ελληνικές και τρεις ξένες, υποβάλλουν προσφορές στις δημοπρασίες κρατικών τίτλων, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τεχνητά τα επιτόκια.

Χτες εξάλλου ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης ολοκλήρωσε τις επαφές τους στις ΗΠΑ για σύναψη κοινοπρακτικού δάνειου ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Μητρώο ανέργων οικονομολόγων

Μητρώο ανέργων πτυχιούχων Οικονομικών Σχολών και αποφοίτων Μέσης Εκπαίδευσης, άνδρες και γυναίκες, με προϋπηρεσία ή χωρίς, που έχουν επιμορφωθεί στο Σύνδεσμο Οικονομολόγων στις ειδικότητες των χρηματοοικονομικών, των φοροτεχνικών, του μάρκετινγκ και του μάνατζμεντ, διατηρεί ο Σύνδεσμος Ελλήνων Οικονομολόγων. Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες όλων των κλάδων μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Συνδέσμου, Κάνιγγος 2, και στο τηλέφωνο 38.22.967.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ