Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ
Ζητά "εδώ και τώρα" νέα αντιλαϊκά μέτρα

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος - μιλώντας με τη γλώσσα του ΣΕΒ - ζητά υλοποίηση των προτάσεων Σπράου για το ασφαλιστικό, επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων κλπ.

"Εδώ και τώρα" μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στην αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και περιορισμό του ευρύτερου δημοσίου τομέα - από τώρα και για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια - ζήτησε από την κυβέρνηση, όχι ο πρόεδρος του ΣΕΒ ή κάποιος εκπρόσωπος των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας.Πρόσχημα για τη δήθεν αναγκαιότητα λήψης αυτών των μέτρων - που ζήτησε ο Ν. Γκαργκάνας κατά τη διάρκεια ομιλίας του χτες βράδυ από το βήμα συμποσίου με θέμα "Οικονομική και Νομισματική Ενωση: Η Προηγούμενη και η Επόμενη Ημέρα - Συνέπειες στην Αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ενωσης" - ήταν η ένταξη και η παραμονή της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ, αφού χαρακτήρισε "αναμφισβήτητη" την πρόοδο που σημείωσε μέχρι σήμερα η Ελλάδα, τόνισε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζει τώρα είναι να διασφαλίσει την πρόοδο και χωρίς εφησυχασμό να συνεχίσει την πορεία προς την ΟΝΕ, ώστε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο τρίτο στάδιο του 2001. Σε σχέση μ' αυτό επισήμανε ότι "μπορεί εύλογα να αναμένεται η επίτευξη των στόχων" για ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, "αλλά θα ήταν λάθος να υποτιμηθούν οι προσπάθειες που χρειάζονται" για να εξασφαλιστεί και η παραμονή της χώρας. Θεωρώντας, "ένα το κρατούμενο" την υποχρέωση της Ελλάδας να εκπληρώσει τους στόχους της Συνθήκης του Μάαστριχτ, είπε ότι για να μειωθεί το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 60%, θα χρειαστούν περίπου 11 χρόνια, θα χρειαστούν συγκεκριμένα μέτρα. Και επικαλούμενος τις αυξημένες υποχρεώσεις του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που θα απαιτηθούν την επόμενη δεκαετία για δαπάνες - συντάξεις, ο Ν. Γκαργκάνας, χαρακτήρισε ως ρεαλιστική λύση την άμεση προώθηση των εξής μέτρων από την κυβέρνηση:

  • Ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων,ώστε τα έσοδα που θα αντληθούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
  • Προώθηση μεταρρυθμίσεων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στο πνεύμα των προτάσεων της σχετικής έκθεσης Σπράου.
  • Ενταση της προσπάθειας για περιστολή της φοροδιαφυγής και συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών, καθώς επίσης και περιορισμός και αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Καταλήγοντας, υποστήριξε πως προκειμένου η Ελλάδα να είναι σε θέση να διασφαλίσει αργότερα την παραμονή της στην ΟΝΕ και για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κραδασμούς, είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και την προώθηση μεγαλύτερης ευκαμψίας στην αγορά εργασίας, ώστε αυτή να καταστεί περισσότερο ελκυστική. Σε σχέση με το τελευταίο έκρινε ικανοποιητικά τα αποτελέσματα του διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου", ενώ χαρακτήρισε ως σημαντικότερους τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί προσοχή, τη διευθέτηση και ρύθμιση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση και την επέκταση της μερικής απασχόλησης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του Ν. Γκαργκάνα, ήταν και οι θέσεις που διατύπωσε χτες ο πρόεδρος της ιδιωτικής τράπεζας ΑΛΦΑ Πίστεως Γ. Κωστόπουλος,που ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής "σκληρής δραχμής", δε δίστασε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι αδρανεί στην εφαρμογή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ