ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καρναβάλια και Κούλουμα

Μπορεί η αχαϊκή πρωτεύουσα να είναι ο "πρωταγωνιστής" αύριο Κυριακή στην "παράσταση" της Αποκριάς, όμως εκδηλώσεις γίνονται σε μια σειρά ακόμη δήμους. Το γλέντι, μάλιστα, προβλέπεται ακόμα πιο πλούσιο μεθαύριο, την Καθαρή Δευτέρα.

Την 1η Μάρτη, λοιπόν, διάλεξαν και οι Δήμοι Μεταμόρφωσης, Ηλιούπολης, Αγ. Ι. Ρέντη, Αγ. Βαρβάρας και Ληξουρίου, για να "φανερώσουν" τον δικό τους βασιλιά Καρνάβαλο που θα ευχηθεί "καλό μήνα" στους κατοίκους τους.

Στο Δήμο Μεταμόρφωσης άρματα και μεταμφιεσμένοι θα παρελάσουν, στις 4 μ.μ., "βομβαρδίζοντας" με καραμέλες και σοκολάτες. Στην Ηλιούπολη, η παρέλαση θα αρχίσει στις 2 μ.μ. από την πλατεία Κανάρια και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία (4 μ.μ.) με αποκριάτικο ξεφάντωμα. Κατά μήκος της λεωφόρου Φλέμιγκ θα παρελάσουν άρματα και μεταμφιεσμένοι στο Δήμο Αγ. Ι. Ρέντη, ενώ στην κεντρική πλατεία θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα και θα βραβευτούν οι καλύτερες ομαδικές παρουσίες. Η παρέλαση των μεταμφιεσμένων στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας θα γίνει στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, στις 3 μ.μ. και θα ακολουθήσει αναπαράσταση παραδοσιακών αποκριάτικων εθίμων στην πλατεία Παναγίας Ελεούσης. Στην Κεφαλονιά, τη μεγάλη παρέλαση θα φιλοξενήσουν οι κεντρικοί δρόμοι στο Ληξούρι (2.30 μ.μ.). Το απόγευμα θα γίνει η απονομή των βραβείων και θα παρουσιαστούν σατιρικά σκετς και χορευτικά συγκροτήματα στην κεντρική πλατεία.

Την Καθαρή Δευτέρα

Λαγάνες, χαλβά, ελιές, φασολάδα και άφθονο κρασί θα προσφέρουν πολλοί δήμοι της Ελλάδας στους κατοίκους τους, την Καθαρή Δευτέρα. Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την παράδοση, ήθη και έθιμα του λαού μας, καλούν τους δημότες τους να γιορτάσουν όλοι μαζί τα κούλουμα και να πετάξουν χαρταετό.

Ο Δήμος Περάματος θα γιορτάσει την Καθαρή Δευτέρα στο ξέφωτο της Χωράφας μετά τις 10 το πρωί, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η επίσημη έναρξη της επιχείρησης αναδάσωση "Πρασινίζοντας τα βουνά". Ο Δήμος Νίκαιας καλεί τους κατοίκους της πόλης, αλλά και των γύρω περιοχών να γλεντήσουν στο λόφο της Δεξαμενής. Λαϊκή παραδοσιακή γιορτή διοργανώνει ο Δήμος Γαλατσίου στο Αθλητικό Κέντρο στο Αλσος Βεϊκου. Μεγάλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακά, νησιώτικα και ρεμπέτικα τραγούδια περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις του Δήμου Αγ. Ι. Ρέντη απέναντι από το Δημαρχείο (Μπιχάκη 15). Ο Δήμος Ζωγράφου θα γιορτάσει στην πλατεία "Ρυθμού" στις 11.30 π.μ., ενώ ο Δήμος Φιλοθέης οργανώνει την εκδήλωση "Κούλουμα '98" στην πλατεία Εθνικής Τράπεζας, όπου θα βραβεύσει και τους καλύτερους αυτοσχέδιους χαρταετούς. Παρέα με την "Αθηναϊκή Κομπανία" θα γιορτάσει ο Δήμος Μεταμόρφωσης,στο κτήμα Δηλαβέρη. Ραντεβού στο Δημοτικό Τουριστικό Περίπτερο του Δαφνιού δίνει ο Δήμος Χαϊδαρίου,που διοργανώνει τη λαϊκή παραδοσιακή γιορτή "Χαϊδαριώτικα Κούλουμα". Ο Δήμος Αθηναίων διάλεξε το Λόφο του Φιλοπάππου και το Λόφο του Στρέφη, όπου από τις 10.30 το πρωί θα παρουσιαστεί πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Με σαρακοστιανά εδέσματα και πέταγμα χαρταετού θα γιορτάσει και ο Δήμος Σαλαμίνας στο Ευριπίδειο Θέατρο (λόφο Πατρίς) από τις 11 π.μ. Συνεχίζοντας την παράδοση, ο λαογραφικός σύλλογος "Ο Βάκχος" της Παναγιάς Θάσου διοργανώνει την Καθαρή Δευτέρα τις λαογραφικές και Διονυσιακές εκδηλώσεις, με μεγάλη παρέλαση αρμάτων και μασκαρεμένων, νηστίσιμους μεζέδες και κρασί.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Για τα 55χρονα της ΕΠΟΝ
  • Το Παράρτημα ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ οργανώνει αύριο Κυριακή 1-3-98 στις 10.30 πμ εκδήλωση για την ΕΠΟΝ (Σπίτι της ΕΠΟΝ, Δουκίσσης Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι).
Μνημόσυνο

Το Παράρτημα ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει εκδήλωση αύριο Κυριακή 1-3-98 στις 11.30 πμ,στη θέση "Βίγλες" Μεγαλόπολης, στη μνήμη των εκεί εκτελεσμένων 212 πατριωτών, στις 24-2-1944, από τους Γερμανούς κατακτητές.

Συνεστιάσεις
Το Παράρτημα ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ πραγματοποιεί την Παρασκευή 6-3-98 στις 9.30 μμ,τη χρονιάτικη συνεστίασή του στο κέντρο "Νέο Παλατάκι" (Θησέως 162, Καλλιθέα). Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Προσκλήσεις στα γραφεία του Παρ/τος.
Συνελεύσεις

Το Παράρτημα ΧΟΛΑΡΓΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Ετήσια Απολογιστική του Συνέλευση, αύριο Κυριακή 1-3-98 στις 11 πμ,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Τέρμα Περικλέους, Δημαρχείο). Η παρουσία όλων των μελών είναι απαραίτητ

η.

Προσλήψεις πυροσβεστών

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η πρόσληψη 1.300 δοκίμων πυροσβεστών για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΥΠΣ, οι διαδικασίες πρόσληψης αναμένεται να αρχίσουν την ερχόμενη βδομάδα. Το 10% των δοκίμων θα είναι γυναίκες, ενώ οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν απολυτήριο λυκείου και οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Το Σωματείο επισημαίνει την ανάγκη της γρήγορης εκπαίδευσής τους, ώστε να βοηθήσουν και αυτοί στη δασοπυρόσβεση και να ανταποκριθούν στα νέα καθήκοντα που τους εμπιστεύτηκε η πολιτεία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Παραλαμβάνουν οι νέοι

Στην αστυνόμευση εντάσσονται από σήμερα 1.322 νέοι αστυφύλακες και 145 αστυφυλακίνες μετά την υπερδιετή εκπαίδευσή τους στις σχολές της αστυνομίας. Πρόκειται για την πρώτη εκπαιδευτική σειρά που μπήκε στην αστυνομία μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων. Στο χαιρετισμό που τους απηύθυνε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος, παρουσία περίπου τριών χιλιάδων συγγενών και φίλων τους, μίλησε για αξιοκρατία στο σύστημα εκπαίδευσης, προσλήψεων και προαγωγών της Αστυνομίας, αλλά από το ακροατήριο ακούστηκαν φωνές για... "πόρτες και παράθυρα". Ο Γ. Ρωμαίος κάλεσε τους νέους αστυφύλακες, να δώσουν αποτελεσματικά τη μάχη της πρόληψης και της καταστολής του εγκλήματος. Διαβάζοντας την ημερήσια διαταγή ο αναπληρωτής του διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας, ταξίαρχος Δ. Αναγνωστάτος, σημείωσε ότι είναι οι πρώτοι αστυφύλακες με την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου και τους κάλεσε να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να είναι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι υπηρέτες των νόμων.

Την πρωτιά κατέκτησε η αστυφυλακίνα Σοφία Γαϊτανίδου από τη Βέροια (μέσος όρος βαθμολογίας 19,2). Στη χτεσινή τελετή πήραν συμβολικά τα πτυχία τους οι δέκα πρώτοι αστυφύλακες, μεταξύ των οποίων ήταν άλλες δύο γυναίκες. Στην τελετή της ονομασίας των αστυφυλάκων παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ορέστης Κολοζώφ (ΚΚΕ) και Ν. Ζαφειρόπουλος (ΝΔ).

Εκδρομή

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ πραγματοποιεί αύριο Κυριακή 1-3-98 μονοήμερη αποκριάτικη εκδρομή, στο χωριό Μόσια Κορινθίας, ύστερα από πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου, με πρόεδρο τον Αλέκο Παπαγεωργίου,επίτιμο πρόεδρο της Ενωσης. Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 πμ.Πληροφορίες στα τηλ.: 5230.526, 5230.534., 7010.353 μ.μ.

Εκδήλωση στο Λαύριο για τη Μακρόνησο

Με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τα αιματηρά γεγονότα της εν ψυχρώ δολοφονίας εκατοντάδων στρατιωτών στον ΑΕΤΟ της Μακρονήσου, στις 29 του Φλεβάρη και 1 του Μάρτη 1948, ο Δήμος Λαυρεωτικής,η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και το Παράρτημα Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης,που θα γίνει αύριο Κυριακή 1-3-98 στις 10 π.μ.,στο χώρο του Μνημείου για το Μακρονήσι (λιμάνι Λαυρίου). Πούλμαν δρομολογούν για την εκδήλωση: Τα Κεντρικά Γραφεία ΠΕΑΕΑ,που ξεκινούν από την πλατεία Κάνιγγος την Κυριακή 1-3-98 στις 8 π.μ. Πληροφορίες στα τηλ.: 8831.368, 8234.296 και 8225.407. Η ΠΕΚΑΜ από τον ίδιο χώρο στις 8.30 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ: 3824.461.

  • Πούλμαν δρομολογούν τα παρακάτω παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

- Αμαρουσίου,από την πλατεία του Ηλεκτρικού Στ. Αμαρουσίου στις 8.30 πμ.

- Χαλανδρίου,από πλατεία Χαλανδρίου στις 8.45 πμ.

- Αγ. Παρασκευής,από πλατεία Αγ. Παρασκευής στις 8.50 πμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ