Σάββατο 28 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καρναβάλια και Κούλουμα

Μπορεί η αχαϊκή πρωτεύουσα να είναι ο "πρωταγωνιστής" αύριο Κυριακή στην "παράσταση" της Αποκριάς, όμως εκδηλώσεις γίνονται σε μια σειρά ακόμη δήμους. Το γλέντι, μάλιστα, προβλέπεται ακόμα πιο πλούσιο μεθαύριο, την Καθαρή Δευτέρα.

Την 1η Μάρτη, λοιπόν, διάλεξαν και οι Δήμοι Μεταμόρφωσης, Ηλιούπολης, Αγ. Ι. Ρέντη, Αγ. Βαρβάρας και Ληξουρίου, για να "φανερώσουν" τον δικό τους βασιλιά Καρνάβαλο που θα ευχηθεί "καλό μήνα" στους κατοίκους τους.

Στο Δήμο Μεταμόρφωσης άρματα και μεταμφιεσμένοι θα παρελάσουν, στις 4 μ.μ., "βομβαρδίζοντας" με καραμέλες και σοκολάτες. Στην Ηλιούπολη, η παρέλαση θα αρχίσει στις 2 μ.μ. από την πλατεία Κανάρια και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία (4 μ.μ.) με αποκριάτικο ξεφάντωμα. Κατά μήκος της λεωφόρου Φλέμιγκ θα παρελάσουν άρματα και μεταμφιεσμένοι στο Δήμο Αγ. Ι. Ρέντη, ενώ στην κεντρική πλατεία θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα και θα βραβευτούν οι καλύτερες ομαδικές παρουσίες. Η παρέλαση των μεταμφιεσμένων στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας θα γίνει στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, στις 3 μ.μ. και θα ακολουθήσει αναπαράσταση παραδοσιακών αποκριάτικων εθίμων στην πλατεία Παναγίας Ελεούσης. Στην Κεφαλονιά, τη μεγάλη παρέλαση θα φιλοξενήσουν οι κεντρικοί δρόμοι στο Ληξούρι (2.30 μ.μ.). Το απόγευμα θα γίνει η απονομή των βραβείων και θα παρουσιαστούν σατιρικά σκετς και χορευτικά συγκροτήματα στην κεντρική πλατεία.

Την Καθαρή Δευτέρα

Λαγάνες, χαλβά, ελιές, φασολάδα και άφθονο κρασί θα προσφέρουν πολλοί δήμοι της Ελλάδας στους κατοίκους τους, την Καθαρή Δευτέρα. Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την παράδοση, ήθη και έθιμα του λαού μας, καλούν τους δημότες τους να γιορτάσουν όλοι μαζί τα κούλουμα και να πετάξουν χαρταετό.

Ο Δήμος Περάματος θα γιορτάσει την Καθαρή Δευτέρα στο ξέφωτο της Χωράφας μετά τις 10 το πρωί, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η επίσημη έναρξη της επιχείρησης αναδάσωση "Πρασινίζοντας τα βουνά". Ο Δήμος Νίκαιας καλεί τους κατοίκους της πόλης, αλλά και των γύρω περιοχών να γλεντήσουν στο λόφο της Δεξαμενής. Λαϊκή παραδοσιακή γιορτή διοργανώνει ο Δήμος Γαλατσίου στο Αθλητικό Κέντρο στο Αλσος Βεϊκου. Μεγάλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακά, νησιώτικα και ρεμπέτικα τραγούδια περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις του Δήμου Αγ. Ι. Ρέντη απέναντι από το Δημαρχείο (Μπιχάκη 15). Ο Δήμος Ζωγράφου θα γιορτάσει στην πλατεία "Ρυθμού" στις 11.30 π.μ., ενώ ο Δήμος Φιλοθέης οργανώνει την εκδήλωση "Κούλουμα '98" στην πλατεία Εθνικής Τράπεζας, όπου θα βραβεύσει και τους καλύτερους αυτοσχέδιους χαρταετούς. Παρέα με την "Αθηναϊκή Κομπανία" θα γιορτάσει ο Δήμος Μεταμόρφωσης,στο κτήμα Δηλαβέρη. Ραντεβού στο Δημοτικό Τουριστικό Περίπτερο του Δαφνιού δίνει ο Δήμος Χαϊδαρίου,που διοργανώνει τη λαϊκή παραδοσιακή γιορτή "Χαϊδαριώτικα Κούλουμα". Ο Δήμος Αθηναίων διάλεξε το Λόφο του Φιλοπάππου και το Λόφο του Στρέφη, όπου από τις 10.30 το πρωί θα παρουσιαστεί πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Με σαρακοστιανά εδέσματα και πέταγμα χαρταετού θα γιορτάσει και ο Δήμος Σαλαμίνας στο Ευριπίδειο Θέατρο (λόφο Πατρίς) από τις 11 π.μ. Συνεχίζοντας την παράδοση, ο λαογραφικός σύλλογος "Ο Βάκχος" της Παναγιάς Θάσου διοργανώνει την Καθαρή Δευτέρα τις λαογραφικές και Διονυσιακές εκδηλώσεις, με μεγάλη παρέλαση αρμάτων και μασκαρεμένων, νηστίσιμους μεζέδες και κρασί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ