Σάββατο 28 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στο έλεος των καπνεμπόρων
  • Απλήρωτοι ακόμη πάνω από 1.300 παραγωγοί σε Μακεδονία - Θράκη. Στις Σέρρες κινδυνεύουν να χάσουν το πριμ εξαιτίας των εκβιασμών των εμπόρων.
  • Την 3η κατά σειρά Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή καλώντας την κυβέρνηση να δώσει λύσεις

Περισσότεροι από 1.300 καπνοπαραγωγοί στην περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παραμένουν απλήρωτοι για τη σοδειά του 1996 από τη μεταποιητική εταιρία ΑΤΙΚ, ενώ ακόμα στο νομό Σερρών χιλιάδες παραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση για το 1997 εξαιτίας της καθυστέρησης που υπήρξε με ευθύνη των εμπόρων, στην υπογραφή των συμβολαίων. Για τα προβλήματα αυτά το ΚΚΕ κατέθεσε νέα Ερώτηση στη Βουλή, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει ταχύτατα συγκεκριμένα μέτρα.

Χτες στο νομό Σερρών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τα προβλήματα του καπνού, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΚΑΠΝΙΚΗΣ, γεωπόνος εκπρόσωπος του ΕΟΚ, εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών της ΑΕΣ Σερρών και της ΕΑΣ Βισαλτίας, καθώς και εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ροδολίβους. Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε πως σε εκκρεμότητα παραμένει και με ευθύνη της κυβέρνησης, τόσο ο κίνδυνος να χαθεί η επιδότηση για τους Σερραίους καπνοπαραγωγούς ύψους 7,2 δισ., αλλά και το πρόβλημα με τον εμπαιγμό των αγροτών από την ΑΤΙΚ. Επίσης καταγγέλθηκε η αδιαφορία του κράτους για το μέλλον του προϊόντος και εκφράστηκε έντονη ανησυχία για τα μέτρα που προβλέπονται από την ΚΟΑ, τα οποία, όπως είπαν, στρέφονται σε βάρος των παραγωγών, αλλά και του καπνού ως εθνικού προϊόντος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου που παραβρέθηκε στη σύσκεψη, έθεσε στη συζήτηση τους προβληματισμούς του ΚΚΕ και προειδοποίησε ότι οι νέες κατευθύνσεις της ΕΕ για τον καπνό, θα οδηγήσουν στη μείωση των ποσοστώσεων για όλες τις ποικιλίες, στη μείωση των τιμών και σταδιακά στη μείωση του αγροτικού πληθυσμού που ασχολείται με την καλλιέργεια. Καταλήγοντας, κάλεσε τους φορείς να πιέσουν την κυβέρνηση, ιδιαίτερα στο ζήτημα της υπογραφής των συμβολαίων να απαιτήσουν αλλαγή της καταληκτικής ημερομηνίας που είναι 31 Μάρτη, σε 30 Ιούνη, δηλαδή μετά την ημερομηνία λήξης των αγορών που είναι 30 Μάη. Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματα των καπνοπαραγωγών και να πάρει μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση της καπνοκαλλιέργειας.

Η Ερώτηση του ΚΚΕ

Στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Σταύρου Παναγιώτου,Βαγγέλη Μπούτα και Αποστόλη Τασούλα, τονίζεται: "Παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από το υπουργείο με τις απαντήσεις τόσο στην υπ' αριθμ. 3621/9 - 1 - 98 Ερώτησή μας, όπου εκτός των άλλων αναφέρεται ότι... "η καταβολή των χρεών εσοδείας 1996 θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός", όσο και κατά τη συζήτηση της υπ' αριθμ. 950/16 - 2 - 98 Επίκαιρης Ερώτησής μας, το πρόβλημα των απλήρωτων καπνοπαραγωγών συνεχίζει να υπάρχει".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ στην τρίτη κατά σειρά Ερώτηση που κατέθεσαν για τα πρόβλημα των απλήρωτων καπνοπαραγωγών από την ATIC ΑΕ και των καπνοπαραγωγών του Ν. Σερρών που κινδυνεύουν να χάσουν το φετινό πριμ εξαιτίας των εκβιασμών των εμπόρων, ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας για το τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

  • Για την άμεση, χωρίς άλλη καθυστέρηση και μάλιστα έντοκη πληρωμή των καπνοπαραγωγών, δεδομένου ότι όλο αυτό το διάστημα τα χρέη στην ΑΤΕ τρέχουν;
  • Για την έγκαιρη μεταβίβαση των συμβολαίων, όσων παραγωγών δε θέλουν να πουληθούν τα καπνά τους στην ΑΤΙC ΑΕ;
  • Για την εμπρόθεσμη απορρόφηση της συνολικής παραγωγής, ώστε να μην επαναληφθούν τα θλιβερά φαινόμενα της περυσινής χρονιάς, όπου στις 15.5.97 ημερομηνία λήξης των αγορών το σύνολο της παραγωγής να είναι απούλητο;
  • Για την αποτροπή του κινδύνου απώλειας της πριμ, όπως συμβαίνει με τους καπνοπαραγωγούς του Ν. Σερρών που ανέρχεται στα 7,2 δισ. δρχ.;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ