Σάββατο 28 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απόφαση - κόλαφος για τους "παρκοδήμαρχους"

Παράνομη η ανάθεση "αστυνομικών καθηκόντων" από δήμους και κοινότητες σε ιδιωτικές εταιρίες. Ακυρες οι κλήσεις των "παρκοεταιριών"

Ηχηρό ράπισμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δέχτηκαν χτες οι δήμαρχοι εκείνοι που χαρατσώνουν τους πολίτες, με τα πρόστιμα της "παράνομης" στάθμευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου χτες σε διάσκεψη έκρινε ότι είναι παράνομη η ανάθεση από δήμους και κοινότητες σε ιδιωτικές εταιρίες (ΝΠΙΔ) αστυνομικών καθηκόντων, όπως είναι η ανάληψη της ρύθμισης της στάθμευσης, η τοποθέτηση "δαγκανών" και οι κλήσεις, με τις οποίες αφειδώς "φιλοδωρούνταν" οι πολίτες της Αθήνας και άλλων πόλεων.

Με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε ότι σύμφωνα με το νόμο 2218/1994 και το Δημοτικό Κώδικα, οι ΟΤΑ μπορούν να αναθέτουν αστυνομικά καθήκοντα μόνο στο Δημόσιο και την ΕΛ. ΑΣ., ενώ σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος περί διάκρισης των εξουσιών.

Ουσιαστικά, η απόφαση αυτή έβαλε φραγμό και έθεσε όρια στις επιδιώξεις όλων εκείνων, είτε εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε κυβερνητικών παραγόντων, που ήθελαν να εκχωρούν τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Εκρινε επίσης ότι είναι παράνομη η ανάθεση της ελεγχόμενης στάθμευσης από το Δήμο Αθήνας στην ιδιωτική εταιρία "Κοκκινάκης". Μετά τη σημαντική αυτή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι κλήσεις είναι άκυρες και οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβάλει από τα παράνομα πρόστιμα Αβραμόπουλου. Με την απόφαση του Δικαστηρίου, καταρρίπτονται οι οποιεσδήποτε προφάσεις του δημάρχου Αθηναίων για τον τρόπο που ελήφθη η απόφαση της ελεγχόμενης στάθμευσης, καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι σε παρόμοιες αποφάσεις ελεγχόμενης στάθμευσης πρέπει να υπάρχει πάντα αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή πάνω από τα 2/3 των συμβούλων και ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνεδριάσεων που απαιτούνται για την ανάθεση του έργου. Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει απαραίτητο να υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη, πριν γίνει η ανάθεση, όπου θα αναφέρονται ζητήματα όπως οι πιθανοί χώροι στάθμευσης, οι επιπτώσεις που δημιουργούνται στους άλλους δήμους κλπ.

Ο Λ. Αυδής

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,ο οποίος άσκησε παρέμβαση κατά τη συζήτηση του θέματος στο ΣτΕ, υπέρ των συμφερόντων των δημοτών, δήλωσε σχετικά χτες το βράδυ: "Οπως συνάγεται από τις πληροφορίες που τέθηκαν υπόψη μου, το ΣτΕ έθεσε όριο στις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών. Οι αποφάσεις του ΣτΕ έχουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, γιατί σταματούν την τάση να ανατίθενται ακόμα και δημόσιες εξουσίες, όπως οι αστυνομικές, σε ιδιώτες. Είναι επίσης σημαντικό ότι οι δήμοι δεν μπορούν να αναθέτουν την εφαρμογή συστημάτων ελεγχόμενης στάθμευσης απλώς και μόνο για να κερδοσκοπούν, αλλά πρέπει να διαθέτουν κυκλοφοριακές μελέτες, καθώς η σχετική αρμοδιότητα του δήμου αποβλέπει στην εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων των κατοίκων της πόλης. Δεν παραλείπω να σημειώσω ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ δίνουν και ένα μάθημα σ' αυτούς που εμεθόδευσαν την παράνομη και διάτρητη διαδικασία ανάθεσης της ελεγχόμενης στάθμευσης από το Δήμο Αθηναίων".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος,διά των εκπροσώπων του, απέφυγε χτες οποιοδήποτε σχόλιο, υποστηρίζοντας ότι θα αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ