ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ
Νέα μείωση της επιδότησης

Κατά 11,2% μικρότερη θα είναι για το 1997 σε σχέση με το 1996 ενώ σε σύγκριση με το 1995 η μείωση φτάνει το 39,5%!

Ακόμα πιο μειωμένη επιδότηση θα πάρουν φέτος οι αιγοπροβατοτρόφοι, που συνεχίζουν να πληρώνουν τα σπασμένα της "κρίσης" των τρελών αγελάδων και του απαράδεκτου κοινοτικού κανονισμού για το αιγοπρόβειο κρέας. Η βασική επιδότηση στα επιλέξιμα για το έτος 1997 μειώνεται κατά 11,2% σε σχέση με το 1996, ενώ η μείωση σε σύγκριση με το 1995, όταν ξεκίνησε ο ντόρος με τις τρελές αγελάδες, είναι 39,5%!

Αυτό σημαίνει νέα πρόσθετη μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, οι οποίοι αμέσως μετά την κατρακύλα των τιμών του γάλακτος το 1995 είδαν και τις επιδοτήσεις να μειώνονται δραστικά. Το διπλό αυτό χτύπημα τους έχει φέρει σε απελπιστική θέση και από το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Με τα νέα δεδομένα, οι παραγωγοί βαριών θα πάρουν 589 δραχμές λιγότερες ανά κεφάλι, σε σχέση με την επιδότηση του 1996 και 3.043 δραχμές σε σύγκριση με το 1995. Οι παραγωγοί ελαφρών αρνιών και οι αιγοτρόφοι θα πάρουν 471 δραχμές λιγότερες σε σχέση με την επιδότηση του 1996 και 3.119 δραχμές σε σύγκριση με το 1995. Την εξόφληση της επιδότησης που απέμεινε για το έτος 1997, οι παραγωγοί θα την πάρουν καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τον Οκτώβρη του 1998.

Οι επιδοτήσεις στα επιλέξιμα μειώθηκαν δραστικά τα δύο τελευταία χρόνια, επειδή ανέβηκαν κατακόρυφα οι τιμές του πρόβειου κρέατος στις χώρες τις Βόρειας Ευρώπης (Αγγλία Ιρλανδία Γαλλία κ.ά.), λόγω των τρελών αγελάδων. Αυτό είχεσυνέπεια να ανέβει η μέση τιμή παραγωγού στην ΕΕ, η οποία αφαιρείται από την τιμή βάσης (δηλαδή την επιθυμητή τιμή πώλησης του παραγωγού που καθορίζεται κάθε χρόνο από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας) για να προκύψει - μειωμένη - η βασική επιδότηση στα επιλέξιμα. Μόνο που για τους Ελληνες αιγοπροβατοτρόφους οι τιμές παραγωγού στο κρέας παραμένουν σταθερές τα τελευταία χρόνια και αυτό δημιουργεί μια ακόμα αδικία. Στο υπουργείο Γεωργίας, όμως, αντί να λάβουν κάποια μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων και να τεθεί το πρόβλημα στην Κομισιόν, "πιπιλίζεται" το επιχείρημα ότι πριν το 1995 οι Ελληνες αιγοπροβατοτρόφοι απολάμβαναν την υψηλότερη τιμή κρέατος σε όλη την ΕΕ και έπαιρναν μεγαλύτερη επιδότηση, επειδή στις άλλες χώρες της ΕΕ η τιμή του πρόβειου κρέατος ήταν μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αδικία και απάτη για μαθητές των ΤΕΛ - ΤΕΣ

Ημερίδα με θέμα τις επιπτώσεις του νόμου 2525 στους μαθητές των ΤΕΛ και ΤΕΣ διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη η Ομοσπονδία

Ημερίδα με θέμα την κατάργηση των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων και των Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών (ΤΕΛ - ΤΕΣ) με το νόμο 2525 και τις επιπτώσεις σε χιλιάδες μαθητές, καθώς την αδικία που συντελείται εις βάρος τους, διοργανώνει την Τετάρτη 4 Μάρτη στις 7.30 μ.μ. η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Νομαρχίας Πειραιά, στο αμφιθέατρο του 1ου και 4ου ΤΕΛ Πειραιά.

"Η κατάργηση των ΤΕΛ - ΤΕΣ και η υποβάθμιση των επαγγελματικών πτυχίων των ΤΕΛ με την εφαρμογή του νόμου 2525, η απάτη των ΤΕΕ και η δημιουργία "ενιαίων" λυκείων στη θέση των ΤΕΛ αποτελούν - όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά - κατάφωρη αδικία σε βάρος των μαθητών των ΤΕΛ".

"Η μείωση των ωρών στα μαθηματικά και τη φυσική στην Α τάξη των ΤΕΛ, σε σχέση με τις ώρες διδασκαλίας των αντίστοιχων μαθημάτων στην Α τάξη των ΓΕΛ, καθώς και τα 6 επιπλέον μαθήματα που δε διδάσκονται στα ΓΕΛ, η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, η οποία στα ΤΕΛ ξεκινά από τα μέσα της χρονιάς, το εξαντλητικό 7ωρο των ΤΕΛ, αποδεικνύουν μεταξύ άλλων την ανισότητα που υπάρχει στην εκπαίδευση, τους φραγμούς στη μόρφωση και τη διαφορετική αντιμετώπιση των μαθητών των ΤΕΛ με εκείνους των ΓΕΛ, ενώ, όπως επισημαίνουν οι γονείς, δεν μπορούμε να μιλάμε για "ενιαία" λυκειακή μόρφωση και μάλιστα όταν δεν υπάρχει παρά μόνο στα χαρτιά κοινό πρόγραμμα μαθημάτων".

ΤΕΙ ΑΡΤΑΣ
"Αποφασίζουν και απαγορεύουν" ΠΑΣΠ και ΔΑΠ

Τον ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο της απαγόρευσης διακίνησης ιδεών βαδίζουν σε αγαστή συνεργασία οι προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ στο ΤΕΙ Αρτας. Εχοντας την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Σπουδαστών, αποφάσισαν ότι πρέπει να "καθαρίσει" το ΤΕΙ από τα ενοχλητικά πανό και τις αφίσες. Ετσι, με βάση την απόφασή τους, "κατέβασαν" με τη βία πανό και αφίσες της ΠΑΣ - ΠΚΣ, αλλά και άλλων παρατάξεων. Και βέβαια, στην προσπάθειά τους αυτή, αρωγός ήρθε να προστεθεί η διοίκηση του ΤΕΙ.

Μετά από χτεσινή συνάντηση με εκπροσώπους των παρατάξεων, σαν δεύτερος Πόντιος Πιλάτος αφήνει αυτό το θέμα να το "λύσουν" οι σπουδαστές. Με ανακοίνωσή τους οι ΠΚΣ τονίζουν ότι με αυτό τον τρόπο η διοίκηση του ΤΕΙ αναλαμβάνει σοβαρές πολιτικές ευθύνες. Μάλιστα όπως καταγγέλλουν οι σπουδαστές, μέλος της διοίκησης παρακολούθησε προχτές μέλη της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ να προσπαθούν να κατεβάσουν και πάλι πανό της ΠΑΣ - ΠΚΣ, χωρίς να πάρει θέση.

Οι ΠΚΣ επισημαίνουν ότι έτσι καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο και απαγορεύεται η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και καταγγέλλουν την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου. Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣ - ΠΚΣ κατά τη χτεσινή συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΕΙ τόνισαν ότι είναι δικαίωμα και κατάκτηση του κινήματος η προβολή των θέσεων των παρατάξεων και ότι έχουν ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια δημοσιοποίησης του ζητήματος προκειμένου να πάρουν θέση φοιτητικοί, σπουδαστικοί σύλλογοι και φορείς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν στον ελληνικό λαό τον εμπαιγμό που δέχονται για πολλοστή φορά από την κυβέρνηση. Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ενωσής τους (ΕΝΙΘ), το νέο μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ, που εκκρεμεί περισσότερο από μία δεκαετία, έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ πολλές φορές το τελευταίο εξάμηνο, με τρόπο μάλιστα που να φαίνεται ότι οι γιατροί είναι οι υψηλόβαθμοι της ελληνικής κοινωνίας, ενώ στην πραγματικότητα οι μισθοί που πρόκειται να δοθούν δεν αναλογούν στα χρήματα που έπαιρναν το 1985.

Σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν τα μέλη της ΕΝΙΘ, εκφράζοντας την αγανάκτηση των νοσοκομειακών γιατρών, αποφάσισαν την κάθοδο των γιατρών σε καθημερινές τετράωρες στάσεις εργασίας από τις 10πμ - 2μμ μέχρι να εφαρμοστεί η διυπουργική απόφαση για την έναντι πληρωμή των γιατρών μέχρι την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Επίσης ζητάνε την άμεση ψήφιση και εφαρμογή του νέου ιατρικού μισθολογίου. Σε κάθε περίπτωση, που το νέο μισθολόγιο δεν έχει ψηφιστεί μέχρι την 9.3.1998, προκηρύσσεται Γενική Συνέλευση στις 11 του Μάρτη, με στόχο απεργιακές κινητοποιήσεις για την ψήφισή του.

Ευθύνες για τη μόλυνση του Θερμαϊκού

Προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράχθηκαν αδικήματα, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη μόλυνση του Θερμαϊκού Κόλπου, διέταξε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Χ. Βουρλιώτης, μετά τις νέες βλάβες, που παρουσιάστηκαν σε τρεις αντλίες των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού στο Καλοχώρι και το σπάσιμο ενός υποθαλάσσιου αγωγού, που είχαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της θάλασσας με λύματα και την έντονη δυσοσμία στην περιοχή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Χ. Τσόγκα, θα χρειαστούν 500 εκ. δραχμές, προκειμένου να αντικατασταθεί ο υποβρύχιος αγωγός αποχέτευσης, που βρίσκεται στο ύψος του Αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Παραλία Θεσσαλονίκης. Ο αγωγός δημιουργήθηκε το 1980 και σάπισε από το αλμυρό νερό, έτσι συχνά αποτελούσε εστία μόλυνσης λόγω των επαναλαμβανόμενων βλαβών που παρουσίαζε.

Εξαιτίας της βλάβης στις τρεις αντλίες του βιολογικού καθαρισμού τις τελευταίες μέρες επεξεργάζονται μόνο τα 40.000 από τα 60.000 κυβικά αποβλήτων που επεξεργάζεται το σύστημα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Γενική συνέλευση την Τετάρτη

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής καλεί τα μέλη του και τις φίλες του, την Τετάρτη 11 Μάρτη 1998 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων του Δήμου Καισαριανής (οδός Κλαζομενών), σε τακτική Γενική Συνέλευση με θέματα: 1) Απολογισμός απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου. 2) Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής. 3) Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. 4) Εκλογή αντιπροσώπων για το 7ο Συνέδριο της ΟΓΕ.

Οι αιτήσεις υποβολής υποψηφιοτήτων για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή θα γίνονται δεκτές μέχρι και τη Δευτέρα 9 Μάρτη 1998 και ώρα 6μμ στα γραφεία του Συλλόγου, Ηρώων Πολυτεχνείου 40.

Σε περίπτωση μη απαρτίας, θα επαναληφθεί την επόμενη βδομάδα, την ίδια μέρα και ώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ