ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να γίνει στέγη των εικαστικών

Το φλέγον θέμα για το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας,που αφορά στο κτίριο της οδού Βαλτετσίου, αποτελεί αντικείμενο της Ερώτησης τωνβουλευτών του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη και Ορέστη Κολοζώφ,προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση "Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), ανακάλεσε την απόφαση παραχώρησης στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας(ΕΕΤΕ) του κτιρίου της οδού Βαλτετσίου 42. Το κτίριο αυτό παραχωρήθηκε στο ΕΕΤΕ με σκοπό να στεγαστούν εκεί τα γραφεία του Επιμελητηρίου και να διαμορφωθούν σε Πολιτιστικό Κέντρο και εκθεσιακό χώρο για την εξυπηρέτηση των 3.200 μελών του. Το ζήτημα είναι πως το ΕΕΤΕ για μια ολόκληρη 13ετία συναντά διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία καθιστούν αδύνατη μέχρι σήμερα την πραγματοποίηση αυτών των σκοπών ".

"Παρ' όλα αυτά" επισημαίνουν οι κομμουνιστές βουλευτές "το ΕΕΤΕ έχει ήδη δαπανήσει 50 εκατομμύρια δραχμές για τη μελέτη αναπαλαίωσης και διαμόρφωσης του κτιρίου, με σκοπό να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες του Επιμελητηρίου. Μάλιστα ο υπουργός Πολιτισμού είχε δεσμευτεί προφορικά για τη χρηματοδότηση αυτού του έργου".

Και ρωτούν τους δύο υπουργούς, ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε: Να ανακληθεί άμεσα η πρόσφατη απόφαση της ΚΕΔ και να συνεχιστεί η παραχώρηση του κτιρίου της οδού Βαλτετσίου 42 στο ΕΕΤΕ. Να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια δεν επιτρέπουν στο ΕΕΤΕ τη διαμόρφωση του κτιρίου αυτού (στέγαση γραφείων του ΕΕΤΕ, Πολιτιστικό Κέντρο και εκθεσιακός χώρος). Να τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης και να χρηματοδοτηθεί το έργο αναπαλαίωσης και διαμόρφωσης του κτιρίου.

Για τη Μέρα της Γυναίκας

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις αυτές τις ημέρες:

  • Αύριο (5.30μ.μ.) και την Κυριακή (10π.μ.), στο Δημαρχείο Βόλου θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με θέμα "Η γυναίκα στη νεοελληνική λογοτεχνία". Το οργανώνουν η Ενωτική Πορεία Συγγραφέων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το περιοδικό "Ομπρέλα". Μεταξύ των ομιλητών είναι τακτικοί και επίκουροι καθηγητές Πανεπιστημίων, λέκτορες, δόκτορες και λογοτέχνες.
  • Στις 9/3 (7μ.μ.) η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8), οργανώνει εκδήλωση με θέμα "Η θεά της γονιμότητας και η διαχρονικότητά της - Ποιητικό δρώμενο αφιερωμένο στην Ημέρα της Γυναίκας". Θα μιλήσει η Ελευθερία Αναγνωστάκη - Τζαβάρα.Διαφάνειες θα παρουσιάσει η γλύπτρια Ελισάβετ Βάλβη.Μουσική επένδυση Θωμά Ταμβάκου.
  • Ο δήμος Ηρακλείου Αττικής,στις 9/3 (7μ.μ.), στο 1ο Γυμνάσιο (Πεύκων 50), θα βραβεύσει 10 γυναίκες για την προσφορά τους σε διάφορους τομείς. Την ευθύνη της οργάνωσης έχει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου, Μαίρη Ιγγλέση.
  • Ο Δήμος Χαϊδαρίου και το Κέντρο Πολιτισμού "Παλατάκι" γιορτάζουν την Ημέρα της Γυναίκας, τιμώντας την ηρωίδα Κύπρια δασκάλα από την Αγία Τριάδα Αμμόχωστου, Ελένη Φωκά,η οποία παρέμεινε στην έδρα της στα Κατεχόμενα εδάφη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 9/3 (6μ.μ.), στο "Παλατάκι" (Λεωφ. Αθηνών και στρ. Καραϊσκάκη).
Ελληνικές ταινίες στην Αφρική

Σε τέσσερις πόλεις της Νοτίου Αφρικής ταξιδεύει, από σήμερα και ολόκληρο το Μάρτιο, ο ελληνικός κινηματογράφος,ξεκινώντας από το Γιοχάνεσμπουργκ και συνεχίζοντας στην Πραιτόρια,το Ντέρμπαν και το Κέιπ Τάουν.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 23 ταινίες,ανάμεσά τους η "Ιφιγένεια" και ο "Αττίλας" του Μιχάλη Κακογιάννη, το "1922" και η "Μαγική Πόλη" του Νίκου Κούνδουρου, το "Ρεμπέτικο" του Κώστα Φέρρη, τα "Πέτρινα Χρόνια" του Παντελή Βούλγαρη και άλλες που καλύπτουν περίοδο 45 ετών.

Σήμερα στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Κώστας Φέρρης θα προλογίσει το "Ρεμπέτικο", ενώ ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Κώστας Φέρρης, θα αναφερθεί στο ρόλο του ελληνικού κινηματογράφου ως "πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού". Σημειώνεται ότι στην ελληνική αποστολή μετέχει και ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός.

Ελληνικό βιβλίο στην Ισπανία

Ισπανοί εκδότες, μεταφραστές, κριτικοί λογοτεχνίας και δημοσιογράφοι, από αύριο έως τη Δευτέρα, θα βρίσκονται στην Ελλάδα, προσκεκλημένοι του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις για τη θέση της νεοελληνικής λογοτεχνίας στην ισπανική αγορά, την τύχη των ελληνικών βιβλίων που εκδίδονται στα ισπανικά, τη διανομή και τις προοπτικές στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

Η τετραήμερη συνάντηση εντάσσεται στο Πρόγραμμα Προώθησης του Ελληνικού Βιβλίου στο εξωτερικό και αποτελεί συνέχεια ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε το Φλεβάρη με θέμα "Η νεοελληνική λογοτεχνία στα ισπανικά".

Αυτή τη φορά Ελληνες εκδότες, συγγραφείς και μεταφραστές θα συναντήσουν εκδότες από τις Βαρκελώνη, Μάλαγα, Μαδρίτη, επτά ελληνόφωνους μεταφραστές και έξι κριτικούς λογοτεχνίας και δημοσιογράφους.Στο κλείσιμο της συνάντησης, τη Δευτέρα στη "Στοά του Βιβλίου",θα αναπτυχθούν θέματα όπως "Η έκδοση σύγχρονων Ελλήνων Συγγραφέων στα Ισπανικά: η πρόκληση και οι δυσκολίες", "Μεταφράζοντας Ελληνες συγγραφείς στα ισπανικά" και "Προώθηση ξένων συγγραφέων στην Ισπανία: Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης". Από τη Δευτέρα μέχρι τις 14/3 θα λειτουργεί έκθεση ελληνικών βιβλίων που έχουν εκδοθεί στα ισπανικά και αντίστροφα.

Οι εβραίοι της Ελλάδας

Η συλλογή, συντήρηση και παρουσίαση υλικού, που αφορά στον πολιτισμό και την ιστορία των εβραίων της Ελλάδας αποτελεί στόχο του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας,που πρόσφατα απέκτησε νέα στέγη, σε ιδιόκτητο κτίριο (Νίκης 39). Το μουσείο, όπως αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, περιλαμβάνει μια συλλογή 7.000 αντικειμένων, ντοκουμέντων και φωτογραφιών - μάρτυρες της μακρόχρονης παρουσίας των Εβραίων στον ελλαδικό χώρο. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα έχουν επιλεγεί με γνώμονα την αυθεντική και άμεση σχέση τους με κάποια από τις 28 εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας, που υπήρχαν πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιστορικά, λαογραφικά και θρησκευτικά εκθέματα πληροφορούν για μια παρουσία 2.300 χρόνων.

Ιδιαίτερος χώρος είναι αφιερωμένος στο Ολοκαύτωμα, στον αποδεκατισμό κατά 87% των εβραίων της Ελλάδας από τους Ναζιστές. Ρούχα κρατουμένων, φωτογραφίες, έγγραφα και αντικείμενα περιγράφουν την τραγωδία, ενώ σε παράπλευρη βιτρίνα παρουσιάζεται η απελευθέρωση και επιστροφή από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά (πρωινές ώρες), εκτός Σαββάτου.

Αδικος αποκλεισμός

Για το φετινό αποκλεισμό του "Θεάτρου της οδού Ερμού" από τις επιχορηγήσεις, αλλά και τη μείωση των χρηματικών ποσών σε άλλους θιάσους, και τα "κριτήριά" τους, μίλησε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Μαίρη Ραζή,επισημαίνοντας ότι "χωρίς σαφή κριτήρια επιχορήγηση, χωρίς διαφάνεια και έλεγχο, πλήττεται ο ίδιος ο θεσμός.Αναρωτιέμαι πώς θα επιβιώσει αν δε διαφυλαχτεί το κύρος του θεσμού και η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης σ' αυτόν; Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κρατική επιχορήγηση είναι επικουρική. Εμείς, πράγματι, έχουμε ανάγκη αυτής της κρατικής βοήθειας. Η Επιτροπή μάς τιμωρεί επειδή διαλέξαμε ένα δύσκολο δρόμο για να εκφραστούμε. Η πλειοψηφία της Γνωμοδοτικής Επιτροπής δεν παρακολουθεί τη θεατρική κίνηση για να αξιολογεί τις προτάσεις μας. Η εταιρία θεάτρου "Πρόβα", που ιδρύθηκε το 1984, αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια μακριά από ταμειακές επιταγές. Παρουσίασε 23 συνολικά έργα εκ των οποίων τα δέκα είναι νεοελληνικά. Εχει επίσημες συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ".

Η υπεύθυνη του "Θεάτρου της οδού Ερμού" επισήμανε επίσης ότι "όλα τα ζητούμενα κριτήρια καλύπτονται από το θέατρο και γι' αυτό το λόγο επιχορηγείτο όλα αυτά τα χρόνια". Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να παρέμβει ο υπουργός Πολιτισμού και να βγάλει από το αδιέξοδο, στο οποίο περιήλθε, το "Θέατρο της οδού Ερμού" με τον αποκλεισμό.

Ρήγας και "Ιστορία"

Αφιερωμένο στον πρωτεργάτη της Επανάστασης του '21, τον Ρήγα Φεραίο,με την ευκαιρία των διακοσίων χρόνων από το μαρτυρικό θάνατό του είναι το 356ο τεύχος του εικονογραφημένου περιοδικού "Ιστορία" (εκδόσεις "Πάπυρος"). Το 35χρονο περιοδικό, μετέχοντας στην επέτειο περιλαμβάνει κείμενο για τη ζωή, τον αγώνα και το θάνατο του επαναστάτη του Βουκουρεστίου, τον δάσκαλο του Κισσού, τον ποιητή του "Θούριου" και τόσων άλλων πνευματικών έργων. Το τεύχος περιέχει και θέματα για το γνωστό όπλο Καλάσνικοφ, για τα μνημεία της πρωτοχριστιανικής και τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης, τον σοφό Λέοντα ΣΤ, την ελληνική αεροπορία, την αρχαία τραγωδία κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ