ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στους δρόμους οι οικοδόμοι την Τρίτη

"Βουβά" θα μείνουν τα γιαπιά την Τρίτη 10 Μάρτη, καθώς οι οικοδόμοι κατεβαίνουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την υπεράσπιση εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και για τη διεκδίκηση νέων. Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι οικοδόμοι Αθήνας και Πειραιά θα συγκεντρωθούν στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Αγωνιστικό προσκλητήριο απευθύνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας,η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως το πρόσφατο 18ο Συνέδριο ομόφωνα εκτίμησε και αποφάσισε ότι η ανάπτυξη αγώνων είναι μονόδρομος για τον κλάδο και σε αυτή την κατεύθυνση αποφασιστικά θα βαδίσει.

Καταγγέλλει τον εμπαιγμό του υπουργού Εργασίας, ο οποίος αθέτησε τη δέσμευσή του να συζητήσει με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας το αίτημα για αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων και για το άρθρο 26 του ν.2520 που μειώνει κατά 50% τις ασφαλιστικές εισφορές στις οικοδομές σε αγροτικές περιοχές. "Απέδειξε - σημειώνει - η κυβέρνηση πως τα όσα περί ανεντιμότητας και υποκρισίας της καταλογίζουμε δεν είναι ανυπόστατα, είναι μέρος των στοιχείων που καθρεφτίζουν την αντεργατική - αντιλαϊκή της πορεία".

Καλεί τους οικοδόμους σε καθολική συμμετοχή στην απεργία και στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν, τονίζοντας πως "η μακρόχρονη αγωνιστική πορεία του κλάδου, οι κατακτήσεις του, αποδεικνύουν ότι καμιά κυβέρνηση όσο αντεργατική και αυταρχική και αν είναι, δεν είναι ανίκητη".

Το Συνδικάτο Ξύλου Αττικής,με ανακοίνωσή του, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Διεκδικεί: Πραγματικές αυξήσεις στο μεροκάματο. Σύνταξη στα 55 για τα βαρέα και 60 γενικά. Σύνταξη ίση με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο με αύξηση αποδοχών. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την επιβίωση των ανέργων.

Εξαπλώνεται το κίνημα αντίστασης

Συλλαλητήρια οργανώνονται την ερχόμενη Τρίτη σε Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα. Απεργία στη Λέσβο

Απλώνεται το κίνημα αντίστασης στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και διεκδίκησης ουσιαστικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αγωνιστικό "παρών" έδωσε χτες η Λάρισα και τη σκυτάλη του αγώνα παίρνουν την Τρίτη 10 Μάρτη η Θεσσαλονίκη,η Ελευσίνα και η Λέσβος και την Τετάρτη 11 Μάρτη τα Τρίκαλα.Συνέχεια δίνουν έξι Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα που διοργανώνουν κοινή συγκέντρωση στις 23 Μάρτη.

Στη Θεσσαλονίκη

Πανεργατικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσει η Συντονιστική Επιτροπή των Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης την Τρίτη 10 Μάρτη στις 6.30 το απόγευμα έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες της Θεσσαλονίκης να αντιδράσουν δυναμικά στην ολοένααυξανόμενη ανεργία στην πόλη που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις φτάνοντας το 17% στον νομό. "Πολλές επιχειρήσεις κλείνουν και οι εργοδότες πετούν στον δρόμο, απλήρωτους πολλές φορές τους εργαζόμενους, για να μεταφερθούν σε άλλες χώρες για μεγαλύτερα κέρδη που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των εκεί εργαζομένων. Παραγωγικές μονάδες (ΒΑΛΚΑΝ, ΕΚΟ, ΑΓΝΟ, ΕΛΛΕΝΙΤ, ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ, ΠΕΠΣΙΚΟ - ΗΒΗ), κλείνουν ή ξεπουλιούνται, γεγονός που εκτός από τη διόγκωση της ανεργίας, οδηγεί και στην υπανάπτυξη και στη βιομηχανική ερήμωση της Θεσσαλονίκης. Το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, αξιοποιώντας τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κερδοσκοπεί ασύδοτα, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη, καταληστεύοντας άμεσα ή έμμεσα τους εργαζόμενους", αναφέρεται στο κάλεσμα της Επιτροπής.

Στην Ελευσίνα

Σε πανεργατική συγκέντρωση την Τρίτη στις 6.30μμ, στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα καλεί με ανακοίνωσή της, όλους τους εργαζόμενους του Θριάσιου η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων του Θριάσιου,για να διεκδικήσουν την υπογραφή "ΕΓΣΣΕ με 8.000 δρχ. μεροκάματο και βασικό μισθό 200.000 δρχ., να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις για παιδεία, υγεία, πολιτισμό, αθλητισμό, να μην ιδιωτικοποιηθούν οι ΔΕΚΟ και να θεσπιστεί το 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο".

Η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει ότι "εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεχόμαστε μια συντονισμένη επίθεση στα εργασιακά μας και κοινωνικά μας δικαιώματα. Ειδικότερα στην περιοχή μας, αυτή η επίθεση εκφράζεται με τις καθημερινές απολύσεις, την αύξηση της ανεργίας, το πάγωμα του μεροκάματου, τις άσχημες συνθήκες δουλιάς, την τρομοκρατία, την ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας ("Χαλυβουργική"), με τη μετοχοποίηση και στη συνέχεια ιδιωτικοποίηση των ΕΛΔΑ, με τη μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε μικρές επιχειρήσεις κλπ.".

Επισημαίνει ότι η εργατική τάξη της περιοχής και συνολικά της χώρας, σε συντονισμό με τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορεί και πρέπει να ανατρέψει αυτήν την πολιτική, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική, σε όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Στη Λέσβο

Σε 24ωρη παλλεσβιακή - πανεργατική απεργία την Τρίτη 10 Μάρτη, καλεί με ανακοίνωσή του, το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο,διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις και μια σειρά θεσμικά αιτήματα. Παράλληλα παλεύει για στήριξη της τιμής του λαδιού, που είναι το υπ' αριθμόν ένα παραγόμενο προϊόν στο νησί και έχει οικονομικό αντίχτυπο σε αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και εργαζόμενους της περιοχής.

Στα Τρίκαλα

Σε συλλαλητήριο κατά της αντεργατικής πολιτικής, την Τετάρτη στις 6.30 το απόγευμα μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, καλούν το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Ενωση Πριστηρίων Τρικάλων.

ΛΑΡΙΣΑ
Υπόθεση όλων ο αγώνας

Την αντίθεσή τους στο χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας διατράνωσαν στη Λάρισα εργαζόμενοι και άνεργοι

Την αντίθεσή τους στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και στην προσπάθεια να καταργηθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας,εκδήλωσαν χτες βράδυ εργαζόμενοι και υπάλληλοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, λαμβάνοντας μέρος στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου, μετά από απόφαση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και άνεργοι των κλειστών βιομηχανιών του νομού, καθώς και συνταξιούχοι.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Τάκης Τσιόγκας,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, αναφέρθηκε στην πολυμέτωπη επίθεση βιομηχάνων - κυβέρνησης - ΕΕ εναντίον της εργατικής τάξης, που αποσκοπεί στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στη μετατροπή της κοινωνικής ασφάλισης σε ιδιωτική υπόθεση, ενώ αυξάνει την ανεργία με απολύσεις εργαζομένων, κλείσιμο ή μεταφορά των επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες.

Οσον αφορά στις προτάσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο ομιλητής αναρωτήθηκε σε τι διαφέρουν από τις θέσεις των βιομηχάνων και τόνισε ότι οι συλλογικές συμβάσεις πρέπει να γίνουν υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Β. Κουτσογιάννης,πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ενώ παραβρέθηκαν ο Αντ. Σκυλλάκος,γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και ο Γ. Χώτος,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος.

Στο ψήφισμα που διάβασε ο Θ. Βασιλείου,μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ, αναφέρονταν τα αιτήματα των εργαζομένων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται: Να υπογραφεί μονοετής Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, άμεσα με 8.000 κατώτερο μεροκάματο και 200.000 κατώτερο μισθό από 1.1.98 και υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων. Καθιέρωση 35ωρου, 5ήμερου, 7ωρου χωρίς μείωση αποδοχών με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Κατώτερη σύνταξη 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη. Να σταματήσει το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και της δημόσιας περιουσίας. Να μην προχωρήσει η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο. Να σταματήσει η βιομηχανική συρρίκνωση της περιοχής και της χώρας, που οδηγεί στην ανεργία και την απελπισία χιλιάδες εργαζόμενους. Επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης της ανεργίας. Καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Απαγόρευση με νόμο των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε επαγγέλματα μη εποχικά. Απαγόρευση των απολύσεων τα τελευταία πέντε χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση. Να δημοπρατηθούν άμεσα οι 300 εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη.

Στάση στις ΔΕΚΟ Πειραιά την Τρίτη

Σε τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ. ),την Τρίτη στις 10 του μήνα,θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι σ' όλες τις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας στον Πειραιά, μετά από απόφαση του Εργατικού Κέντρου της πόλης.Στα πλαίσια της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο ΕΚΠ.

Το ΕΚΠ μαζί με όλα τα σωματεία - μέλη του στις ΔΕΚΟ απαιτούν: να σταματήσει η εφαρμογή του νόμου 2414/96. Να διατηρηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των ΔΕΚΟ. Να ληφθούν άμεσα μέτρα εξυγίανσης, ανάπτυξης και προοδευτικού εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων των ΔΕΚΟ προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας. Να μην γίνει καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε μετά από πρωτοβουλία του ΕΚΠ να καλέσει σε σύσκεψη τις Διοικήσεις των σωματείων της Κοινής Ωφέλειας στον Πειραιά. Ηδη σωματεία έχουν πάρει πρωτοβουλίες και πραγματοποιούν εξορμήσεις. Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΠ αναφέρει ότι τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ είναι προϊόν των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών. Σε κοινή τους ανακοίνωση η Ενωση Λιμενεργατών Οργανισμού Λιμένος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Εποπτών - Αρχιεργατών ΟΛΠ τονίζουν: "προσπαθώντας να προειδοποιήσουμε αυτούς που θεωρούν εκσυγχρονισμό την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων, συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που αποφάσισε το ΕΚΠ συντονίζοντας τοπικά τους αγώνες μας".

Από το προχτεσινό συλλαλητήριο της Αθήνας
Κατάληψη των γραφείων του ΕΛΚΕΠΑ

Σε κατάληψη των γραφείων του ΕΛΚΕΠΑ προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στον οργανισμό, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να το καταργήσει και διεκδικώντας επίλυση του προβλήματος με το εφάπαξ που έχει ανακύψει λόγω της κατάργησής του.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην κατάληψη μετά την άρνηση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΚΕΠΑ, που συνεδρίαζε χτες, να συζητήσει και το θέμα με το εφάπαξ. Αγανακτισμένοι περικύκλωσαν το χώρο της συνεδρίασης και εμπόδισαν τους συμβούλους να αποχωρήσουν από το κτίριο. Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος.Η κατάληψη συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ