ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η επιταγή των καιρών

"Είμαστε εδώ! ", διαμήνυσαν προχτές χιλιάδες εργαζόμενοι της Αθήνας, του Πειραιά και άλλων πόλεων σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Το ίδιο μήνυμα έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι της Λάρισας και ετοιμάζονται να στείλουν μια σειρά ακόμα περιοχές και κλάδοι, με συλλαλητήρια, πορείες, απεργιακές κινητοποιήσεις. Μήνυμα συντονισμού και αγώνα για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που βαλτώνουν επικίνδυνα. Για την κοινωνική ασφάλιση, την οποία έχουν προγράψει οι δυνάμεις του κεφαλαίου. Για την περιφρούρηση του οχτάωρου και τη διεκδίκηση του τριανταπεντάωρου - εφτάωρου - πενθήμερου. Για την απόκρουση της ολομέτωπης επίθεσης σε όλο το φάσμα των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Για την επιβίωση και την προστασία των ανέργων.

Οι νέες κινητοποιήσεις εκδηλώνονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Λίγες μέρες μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αφήνει μετέωρη την υπόθεση της διεκδίκησής της, απορρίπτοντας τις προτάσεις που κατέθεσε στα όργανα της Συνομοσπονδίας η ΕΣΑΚ. Λίγες μέρες πριν το συνέδριο της ΓΣΕΕ, για να υπογραμμίσουν με τον τρόπο τους, το χάσμα που χωρίζει τις δυνάμεις του συμβιβασμού, οι οποίες έχουν πέσει με τα μούτρα στο μέτρημα των "κουκιών", από τις δυνάμεις της αντίστασης που επιμένουν στη μάχη για τα προβλήματα. Λίγο πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα και μετά το πέρασμα της αντίστοιχης "ν)τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ. Επίσης λίγο πριν να ξεσπάσει η μπόρα στο ασφαλιστικό, όπου η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο το πρώτο νομοσχέδιο.

Αυτό ακριβώς το γκρίζο σκηνικό θέτει επιτακτικά το ζήτημα της κλιμάκωσης και του παραπέρα συντονισμού των αγώνων. Τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση - με τελευταίο παράδειγμα το συντονισμό δράσης των ναυτεργατών και των εργατών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στον Πειραιά - είναι αξιόλογα, αλλά δε φτάνουν. Απαιτείται πανστρατιά και παγκινητοποίηση. Τα βήματα πρέπει να γίνουν άλματα, ώστε να προφτάσουν την επέλαση του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του. Οι επιμέρους κινητοποιήσεις επιβάλλεται να γενικευτούν. Οι επιμέρους συντονισμοί, απαιτείται να διευρυνθούν. Και τα μικρά μέτωπα που σχηματίζονται εδώ κι εκεί, είναι ανάγκη να μεγαλώσουν και να συγκλίνουν σ' ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο πάλης, ικανό να μπορέσει να βάλει φραγμό στην ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση, ικανό να διεκδικήσει και να επιβάλει μια άλλη πολιτική. Ο ένας εργάτης μαζί με τον άλλο εργάτη και όλοι μαζί στο ίδιο χαράκωμα με τους αγρότες και τους μικρομεσαίους. Ο ένας για όλους και όλοι για έναν, όπως εύστοχα έγραφαν προχτές τα πανό των ανέργων, Γερμανών διαδηλωτών.

Και κάτι ακόμα. Είναι εντελώς σίγουρο ότι το τέλος του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, θα σημάνει την έναρξη της πιο σφοδρής επίθεσης που καιρό τώρα ετοιμάζεται και "μορφοποιήθηκε" μέσα από τον διαβόητο "κοινωνικό διάλογο". Με την έννοια αυτή, ο κάθε αντιπρόσωπος αυτού του συνεδρίου που συνειδητοποιεί στο ελάχιστο το ρόλο του, τίθεται εκ των πραγμάτων μπροστά σε πελώριες ευθύνες. Τόσο για τις αποφάσεις που θα παρθούν σ' αυτό το συνέδριο, όσο και για τους συσχετισμούς που θα προκύψουν. Οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις, χωρίς να έχουν αυταπάτες και γνωρίζοντας ότι είναι μια μάχη εξαιρετικά δύσκολη, θα τη δώσουν με πείσμα και με την προσοχή στραμμένη στα προβλήματα.

Το Κυπριακό στα "γρανάζια" της διεύρυνσης

Οι "εταίροι" συσχετίζουν την ένταξη με την επίλυση του Κυπριακού

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζεται να ξεκινήσει, και, περιπλοκές υπάρχουν μόνο για την Κύπρο. Λίγες μέρες πριν από την επίσημη έναρξη των πολύχρονων διαπραγματεύσεων (31 Μάρτη), η βρετανική προεδρία έχει έτοιμα όλα τα σχετικά κείμενα εκτός από αυτά που αφορούν την Κύπρο, και, βασικά το πολιτικό ζήτημα. Σα να μην έφθανε αυτό, η εκκρεμότητα διευρύνεται καθώς στην παρούσα φάση έχουν διατυπωθεί ήδη τρεις αποκλίνουσες προτάσεις για το περιεχόμενο της εναρκτήριας ομιλίας της 31ης Μάρτη που θα αφορά την Κύπρο - εκτός από τη βρετανική προεδρία του Συμβουλίου που έχει προτείνει ένα συγκεκριμένο κείμενο, έχουν κατατεθεί ήδη μια ελληνική και μία γαλλική πρόταση.Ιδιαίτερη σημασία για το "ξεμπλοκάρισμα" της κατάστασης αποδίδεται στο "άτυπο", δηλαδή κεκλεισμένων των θυρών Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του Εδιμβούργου (14/15 Μάρτη). Αλλά το γεγονός ότι μόνο για την Κύπρο υπάρχει περιπλοκή και μάλιστα για τον πανηγυρικό της έναρξης, καταδείχνει ότι πριν ακόμη ξεκινήσουν οι πολύχρονες διαπραγματεύσεις προσχώρησης, η Κύπρος αντιμετωπίζεται ήδη ξεχωριστά από τις υπόλοιπες πέντε υποψήφιες για ένταξη χώρες της ΚΑ Ευρώπης.Αντίθετα ραγδαίες εξελίξεις υπάρχουν στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας. Μετά τη φαρμακερή πρόταση της Κομισιόν, την περασμένη Τετάρτη, μιας "ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Τουρκία", όπου αγνοούνται οι όροι του Λουξεμβούργου και απαιτείται άρση των ελληνικών επιφυλάξεων στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τελωνειακής Ενωσης με την Αγκυρα (500 δισ. δραχμές για μια πενταετία), το "χρονοδιάγραμμα πιέσεων" οριστικοποιήθηκε με τον ορισμό ημερομηνίας σύγκλισης του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για την 25η Μάη 1998.Αυτά είναι και τα χρονικά περιθώρια της Αθήνας για να άρει οριστικά τις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει μετά τα Ιμια, ενώ στο μεσοδιάστημα "παίζεται" η εκκίνηση των διαπραγματεύσεων προσχώρησης της Κύπρου. Για άλλη μια φορά το σύνολο των ελληνο - τουρκικών θεμάτων και το Κυπριακό, "συμπίπτουν" στην ενδο - κοινοτική διαπραγμάτευση, και έχει γίνει τόσες φορές που είναι φανερό ότι, ως "πακέτο" ευνοεί κάποιους, αυτούς που έχουν την ισχύ ανεξάρτητα από το δίκαιο.

Περιπλοκές για την Κύπρο

Την 31η Μάρτη, κηρύσσοντας την πανηγυρική έναρξη των πολύχρονων διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η βρετανική προεδρία οφείλει να εκφωνήσει μια "εναρκτήρια δήλωση" που θα αποτελείται από μια γενική αναφορά στη διεύρυνση και επιμέρους επισημάνσεις για τις έξι υποψήφιες χώρες - Κύπρος, Ουγγαρία, Πολωνία, Εσθονία, Τσεχία και Σλοβενία. Ολα τα κείμενα είναι ήδη έτοιμα, εκτός από το κείμενο εναρκτήριας δήλωσης για την Κύπρο, για το οποίο όχι μόνο δεν υπάρχουν συγκλίνουσες απόψεις, αλλά τρεις διαφορετικές προτάσεις.Το βασικό σημείο διαφωνίας αφορά τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις,και, κατά συνέπεια, το πάγιο πρόβλημα της σχέσης της επίλυσης του Κυπριακού και της ολοκλήρωσης - και πώς - των διαπραγματεύσεων.

Η βρετανική προεδρία, που έχει και την ευθύνη της εναρκτήριας δήλωσης, έχει προτείνει ένα κείμενο για την Κύπρο που δημιουργεί προβλήματα στην ελληνική πλευρά και μπορεί να "παρεξηγηθεί" αφού δε διευκρινίζει τη σχέση λύσης - ένταξης, τις οποίες, μάλλον, προτείνει ως παράλληλες διαδικασίες.Φαίνεται ότι επανερχόμαστε στην κατάσταση που είχε δημιουργηθεί το Φλεβάρη 1997 και εξανάγκασε σε "πάγωμα" των διαδικασιών της 18ης Συνόδου του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, που από τότε εκκρεμεί. Αιτία της διαμάχης, η εισαγωγή στο πολιτικό κείμενο της ευχής ότι "οι περιστάσεις θα επιτρέψουν σύντομα τη συμμετοχή όλων των Κυπρίων στη διαδικασία προσχώρησης", πρόταση που η ελληνική και κυπριακή πλευρά εκτίμησε τότε ότι "μπερδεύει" την κατάσταση και δεν είναι ξεκάθαρη. Η Αθήνα αντιπροτείνει να εκφωνηθεί την 31η Μάρτη ένα κείμενο στη βάση της παραγράφου 28 των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου, χωρίς όμως την ειδική αναφορά στη "συμπερίληψη αντιπροσώπων της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην αντιπροσωπεία των διαπραγματεύσεων προσχώρησης". Και αυτό γιατί η Αθήνα και η Λευκωσία εκτιμούν ότι η βούληση της κυπριακής κυβέρνησης να συμπεριληφθούν Τουρκοκύπριοι στην κυπριακή αντιπροσωπεία διαπραγματεύσεων, ισχύει μέχρι τέλη Μάρτη, ότι δεν έγινε κατορθωτό κάτι τέτοιο εξαιτίας της αδιαλλαξίας του Ντενκτάς και της Αγκυρας και ότι δεν έχει νόημα να ισχύσει ως πρόταση και μετά την 31η Μάρτη και την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ενδεικτικό, πάντως, της εκκρεμότητας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η Γαλλία έχει καταθέσει τρίτη, σχετική πρόταση,σύμφωνα με την οποία εάν κάποια στιγμή "φανεί" ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης δεν είναι σε "όφελος όλων των κοινοτήτων" της Νήσου, τότε η Κομισιόν να ετοιμάσει έκθεση προς έγκριση από το Συμβούλιο για το αν θα συνεχιστούν ή όχι οι διαπραγματεύσεις.Η γαλλική πρόταση φαίνεται "εξωφρενική", στην πραγματικότητα, όμως, η Κομισιόν, μεταξύ Σεπτέμβρη και τέλος του 1998 θα ετοιμάσει πράγματι μια έκθεση για "την εφαρμογή πολιτικών της Κύπρου που θα είναι σύμφωνες με το κεκτημένο της Ενωσης", και εκεί, μπορεί να προτείνει ό,τι θέλει - ακόμη και αυτό που "μαντεύει" από τώρα η γαλλική πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι από τις 6 - 3 - 1995, ο τότε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Καραγιαλτσίν είχε απειλήσει ανοιχτά τους πάντες ότι "η απόφαση για ένταξη της Κύπρου είναι ένα ατυχές βήμα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης, πριν επιτευχθεί διακανονισμός κατόπιν διαπραγματεύσεων, θα οδηγήσει στη διεξαγωγή των συνομιλιών αποκλειστικά με την ελληνοκυπριακή πλευρά".

Πανηλειακή Διάσκεψη Ειρήνης

Η Πανηλειακή Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει Πανηλειακή Συνδιάσκεψη τη Δευτέρα 9 Μάρτη στις 7.30 μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πύργου, με θέμα συζήτησης τις τελευταίες εξελίξεις παγκόσμια και στη χώρα μας και την απειλή της ειρήνης.

Η Επιτροπή καλεί όλους τους μαζικούς φορείς και το λαό της Ηλείας, την Ιερά Μητρόπολη, τα κόμματα, τις νεολαίες και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να πάρουν μέρος.

Εμπόδια στην κυκλοφορία του "Ριζοσπάστη"

Φαίνεται ότι τα περιστατικά στη διανομή του "Ριζοσπάστη" μετά και από τις απογευματινές εφημερίδες, δεν είναι τυχαία ή συγκυριακά, πολύ δε περισσότερο που πυκνώνουν επικίνδυνα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ετσι το χτεσινό φύλλο της εφημερίδας μας έφτασε στη Θεσσαλονίκη αργά το απόγευμα και αφού είχαν κυκλοφορήσει και οι απογευματινές εφημερίδες. Οι αρνητικές συνέπειες στην κυκλοφορία του "Ριζοσπάστη" από αυτά τα περιστατικά δεν ενδιαφέρουν φυσικά τους υπεύθυνους αυτής της υπόθεσης εκτός και αν η σκοπιμότητα να στερούν από τους εργαζόμενους τη φωνή του "Ριζοσπάστη" εκφράζεται έμπρακτα γιατί δεν αρέσει σ' ορισμένους να προβάλλεται η κριτική, η αντίθετη άποψη στην εφαρμοζόμενη πολιτική, γιατί δεν τους αρέσει η υπεράσπιση από την εφημερίδα των λαϊκών συμφερόντων. Για πολλοστή φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα και με αφορμή τις μη πραγματοποιήσιμες πτήσεις της "Ολυμπιακής" στη Θεσσαλονίκη λόγω ομίχλης, αλλά και με το επιχείρημα του υπέρβαρου φορτίου, αποδίδεται το "τυχαίο" στον "Ριζοσπάστη". Το φαινόμενο έχει επαναληφθεί άλλες τέσσερις φορές μέσα στο Φλεβάρη, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, στη Μυτιλήνη, στη Ρόδο, στα Χανιά και τη Θράκη. Αν νομίζουν ότι έτσι θα ξεκόψουν το λαό από την εφημερίδα του, είναι γελασμένοι. Οι ρίζες είναι τόσο βαθιές που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα εναντιωθούν και θα εξαλείψουν αυτά τα φαινόμενα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ