ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΡΟ - ΚΕΚΡ
Σημαντικό βήμα για τη συνεργασία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Στις 5 Μάρτη, στην έδρα του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, στη Μόσχα, έγινε συνάντηση του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, Ολέγκ Σένιν, του προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και του πρώτου γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ, Βίκτορ Τιούλκιν. Κατά τη συνάντηση οι Ζιουγκάνοφ και Τιούλκιν υπέγραψαν Δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σ' αυτή αναφέρεται ότι συζητήθηκε η πολιτική κατάσταση στη Ρωσία και, παρά τις σοβαρές διαφωνίες, υπογράμμισαν την αναγκαιότητα επίτευξης της ενότητας στο κομμουνιστικό κίνημα της Ρωσίας. Με σκοπό την αναζήτηση τρόπων για την επίλυση αυτού του προβλήματος κρίνεται σκόπιμο να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από εκπροσώπους του ΚΚΡΟ και του ΚΕΚΡ για τον καθορισμό των πιθανών δρόμων και σταδίων ενοποίησης των κομμουνιστών. Ταυτόχρονα οι ηγέτες των δυο κομμάτων εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να εξασφαλίσουν τη συνεργασία του ΚΚΡΟ και του ΚΕΚΡ στις κατεπείγουσες ενέργειες για την αποκατάσταση στη Ρωσία της εξουσίας των εργαζομένων. "Τα κόμματά μας, επιδιώκοντας την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος, θα είναι πάντα στο πλευρό του λαού, στην οργάνωση και την υποστήριξη των αγώνων του, με τη χαρακτηριστική για τους κομμουνιστές ενεργητικότητα και σταθερότητα. Τα κόμματα αποφάσισαν να συμμετάσχουν από κοινού στις μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που θα γίνουν στις 9 Απρίλη, την 1 Μάη και 9 Μάη. Παράλληλα θα βοηθήσουν το συνδικάτο "Ζαστσίτα" στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων υποστήριξης του Κώδικα Νόμων για την Εργασία, στις 24 Απρίλη. Οι δυο πλευρές θεωρούν ότι η κοινή δράση είναι απαραίτητη επίσης στην προπαγανδιστική δουλιά των κομμάτων για την αποκάλυψη της αντιλαϊκής ουσίας του κυρίαρχου καθεστώτος, για την ενεργό επίδραση στις κολεκτίβες των εργαζομένων, στους στρατιωτικούς και τη νεολαία, καθώς και στη διοργάνωση κινητοποιήσεων για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. "Η πραγματική ενότητα είναι στην ενότητα δράσης", με τη φράση αυτή κλείνει η Δήλωση.

Σημειώνουμε ότι στη σημερινή φάση η ενοποίηση των δυο κομμάτων (ΚΚΡΟ - ΚΕΚΡ), και αυτή είναι η γραμμή του 30ού Συνέδριου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, δε θα επέλθει, λόγω των πράγματι μεγάλων διαφορών στην ιδεολογία, τη στρατηγική και την τακτική. Αποτελεί, όμως, ελπιδοφόρο γεγονός το ότι οι ηγέτες των δυο κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας συμφώνησαν για ενότητα δράσης. Οι κοινές ενέργειες και η κοινή πάλη μπορούν ακριβώς να φέρουν κοντά τις θέσεις τους και να ξεπεραστεί η δυσπιστία, που οφείλεται στους συνεχείς ελιγμούς και στη συμβιβαστική προς το καθεστώς τακτική του ΚΚΡΟ. Πάντως, στις 5 Μάρτη έγινε ένα πραγματικό βήμα προς συνάντηση των δυο κομμάτων.

ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Συμφωνίες συνεργασίας για την πυρηνική ενέργεια

ΜΟΣΧΑ.-

Η Ρωσία και το Ιράν υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή δύο ακόμα αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Μπούσερ του Ιράν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ατομικής Ενεργείας της Ρωσίας, Γκεόργκι Καούροφ. Διευκρίνισε, πάντως, ότι θα απαιτηθούν πέντε περίπου χρόνια πριν οριστικοποιηθεί και εφαρμοστεί η σχετική συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε στην Τεχεράνη από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Βλαντίμιρ Μπουλγκάκ. Οι ρωσικές εταιρίες έχουν υπογράψει συμβόλαια ύψους 850.000.000 δολαρίων για την κατασκευή του τρίτου και τέταρτου αντιδραστήρα στο Μπούσερ. Παρά τον προκαταρκτικό χαρακτήρα της, η συμφωνία, την οποία ανακοίνωσε ο Μπουλγκάκ αργά την Πέμπτη το βράδυ, 5 του Μάρτη, προκάλεσε τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς οι δύο χώρες πιέζουν τη Ρωσία να εγκαταλείψει τα σχέδια κατασκευής του πυρηνικού σταθμού, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την ανάπτυξη τεχνολογίας παραγωγής πυρηνικών όπλων.

  • Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ μονόγραψαν την Παρασκευή, 6 Μάρτη, συμφωνία συνεργασίας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, ενώ λίγο πριν Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι η ουκρανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να μη χορηγήσει πυρηνική τεχνολογία στο Ιράν. Η συμφωνία μονογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης στο Κίεβο της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ. Σημειώνουμε ότι οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι δε θα επιτρέψουν την πώληση αμερικανικής πυρηνικής τεχνολογίας στην Ουκρανία, αν η τελευταία δεν εγκαταλείψει τη συμφωνία που προβλέπει την πώληση στο Ιράν ουκρανικών τουρμπινών για να χρησιμοποιηθούν στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρενέργειας του Μπούσερ. Η Ολμπράιτ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Λεονίντ Κούουτσμα και τον Ουκρανό ομόλογό της Γκενάντι Ουντοβένκο.
ΚΟΥΒΑ
Πολλαπλές αντιδράσεις για τον οικονομικό αποκλεισμό

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ .-

Το οικονομικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα, με το οποίο προσπαθούν να στραγγαλίσουν το Νησί της Επανάστασης, έχει αρχίσει να προκαλεί εξαιρετική δυσφορία ακόμα και στους ίδιους τους Αμερικανούς, αλλά και στους γείτονες της Κούβας, οι οποίοι όμως έχουν "ασφυκτικές οικονομικές σχέσεις" με τις ΗΠΑ που καθορίζουν και την εξωτερική τους πολιτική.

Προχτές, τα μέλη του μεξικανικού Κογκρέσου άφησαν στην άκρη τις πολιτικές διαφορές τους και απηύθυναν έκκληση για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον της Κούβας, στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε παρουσία αντιπροσωπείας του κουβανικού Κοινοβουλίου. "Το Μεξικό τονίζει την επείγουσα ανάγκη πλήρους επανένταξης της Κούβας στην κοινότητα του ημισφαιρίου", δήλωσε ο Αρτούρο Νουνιές,πρόεδρος της Κάτω Βουλής του Μεξικού και μέλος του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος - του μεγαλύτερου στο μεξικανικό Κογκρέσο - ο οποίος επίσης δήλωσε ότι δεν υπάρχει "ηθικός ή πολιτικός" λόγος για τη διατήρηση του οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας, που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ από το 1961.

Ο Πορφίριο Μουνιός Λέδο,ηγέτης της δεύτερης σε μέγεθος κοινοβουλευτικής ομάδας, του Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης, συμφώνησε με τον Αρτούρο Νουνιές για την ανάγκη άρσης του εμπάργκο. "Σε αυτό το Κογκρέσο υπάρχει σταθερή παράδοση αλληλεγγύης προς την Κούβα", δήλωσε ο Νουνιές.

Η κίνηση αυτή των Μεξικανών πολιτικών δεν είναι και η μοναδική που έλαβε χώρα αυτή τη βδομάδα. Περισσότεροι από 50 Αμερικανοί επιχειρηματίες, που ηγούνται μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων και βρίσκονταν στο Μεξικό για να συμμετάσχουν σε οικονομική και εμπορική διάσκεψη, αποφάσισαν τελικά να κάνουν το βήμα και ταξίδεψαν χτες με προορισμό το Νησί της Επανάστασης για να έχουν συνάντηση με Κουβανούς αξιωματούχους. Οπως μεταδίδει το αμερικανικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι Αμερικανοί επιχειρηματίες που εκπροσωπούν ένα μεγάλο φάσμα εμπορικών δραστηριοτήτων, από εμπόριο φαρμάκων και τροφίμων μέχρι και τουριστικές δραστηριότητες, θα έχουν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κουβανικής κυβέρνησης, Κάρλος Λάγκε,όπως και χωριστές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικού Εμπορίου και Τουρισμού, καθώς και με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κούβας, όπως και με τον πρόεδρο του Κουβανικού Κοινοβουλίου. "Νομίζουμε ότι μία τέτοια κίνηση βοηθά στο κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των δύο χωρών", δήλωσε ο Κάρλος Φερνάντεζ ντε Κόζιο,επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη και υπεύθυνος για θέματα Βορείου Αμερικής του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΙΝΔΙΑ
Επιδιώξεις για κυβέρνηση συνασπισμού

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Οι ηγέτες του ινδουιστικού εθνικιστικού "Λαϊκού" Κόμματος (Μπαρατίγια Τζανάτα, BJP) εμφανίζονται όλο και πιο "σίγουροι" ότι θα καταφέρουν τελικά να σχηματίσουν βιώσιμη κυβέρνηση συνασπισμού, χωρίς πάντως να αποκαλύπτουν το πώς.

Κανένα από τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές της Ινδίας δεν κατάφερε να συγκεντρώσει 273 έδρες, την πλειοψηφία στη Λοκ Σάμπα (Βουλή), που θα του έδινε τη δυνατότητα σχηματισμού αυτόνομης κυβέρνησης.

Το BJP, μαζί με τους συμμάχους του, αποτελεί τον ισχυρότερο πολιτικό σχηματισμό στη χώρα και αναμένει την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σ' αυτό από τον Πρόεδρο της χώρας, Κ. Ρ. Ναραγιανάν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεν ανέχεται "παλινωδίες" ο στρατός

ΑΓΚΥΡΑ.- Ούτε καν όσον αφορά τους τύπους δεν ανέχεται το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο ανάμειξη του Ισλάμ στην πολιτική ζωή της χώρας. Χτες, σύμφωνα με δημοσίευμα της συνήθως καλά πληροφορημένης "Γενί Γιουζίλ", ο στρατός διαμήνυσε στον πρωθυπουργό Γιλμάζ και τους συν αυτώ να μη διανοηθούν "οποιεσδήποτε υποχωρήσεις προς τους αντιπάλους του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους".

Κατά την τουρκική εφημερίδα, πηγές του στρατού χαρακτήρισαν τις τελευταίες φοιτητικές κινητοποιήσεις υπέρ του "ελεύθερου δικαιώματος χρήσης της μαντίλας (τσαντόρ) από τις γυναίκες" ως προσπάθεια των ισλαμιστών να υπονομεύσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στον αγώνα κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού.

"Καμία υποχώρηση δεν πρέπει να γίνει σε θέματα όπως η ελεύθερη χρήση ισλαμικής μαντίλας, στο όνομα κάποιων πολιτικών ανησυχιών ή υπολογισμών", φέρεται να δηλώνει ανώτατος αξιωματικός. "Τέτοιες κινήσεις θα ενθαρρύνουν κύκλους της άκρας δεξιάς να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση και την κατάργηση άλλων αντι-ισλαμικών μέτρων", πρόσθεσε.

Χτες πάντως, κυκλοφόρησαν δημοσκοπήσεις που φέρουν τον επίγονο του καταργηθέντος Ρεφάχ πολιτικό σχηματισμό, το "Κόμμα της Αρετής", να είναι πρώτο στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος με ποσοστό 20%.

Η δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε σε μια άλλη εφημερίδα, τη "Ραντικάλ", φέρει την "Αρετή" να βρίσκεται στην ίδια θέση με το κόμμα Μητέρας Πατρίδας του Γιλμάζ, με το Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ να ακολουθεί.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα

ΕΛΣΙΝΚΙ.-

Τουλάχιστον δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ περίπου 30 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ορισμένοι σοβαρά, όταν το τρένο στο οποίο επέβαιναν εκτροχιάστηκε στην κεντρική Φιλανδία, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση των αρχών.

Το τρένο, που αποτελούνταν από μια μηχανή και εφτά βαγόνια, εκτροχιάστηκε όταν πλησίαζε στο σταθμό της πόλης Ζιβασκίλα - στις 14.00 ώρα Ελλάδας - πιθανότατα λόγω υπερβολικής ταχύτητας και δύο από τα βαγόνια και η η μηχανή αναποδογυρίστηκαν και σύρθηκαν. "Δέκα νεκροί ανασύρθηκαν από τον τόπο του δυστυχήματος και ένας ακόμη πέθανε στο νοσοκομείο", δήλωσε γιατρός του Περιφερειακού Νοσοκομείου της Κεντρικής Φιλανδίας. Επίσης στο νοσοκομείο βρίσκονται ακόμα 33 τραυματίες, αλλά κανείς εκ των υπολοίπων δεν κινδυνεύει σοβαρά.

Η Μ.Ολμπράιτ και ο Ουκρανός υπουργός εξωτερικών Γ.Ουντοβένκο την στιγμ

Η Μ. Ολμπράιτ και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Γ. Ουντοβένκο, τη στιγμή υπογραφής της Συμφωνίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ