Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Πολλαπλές αντιδράσεις για τον οικονομικό αποκλεισμό

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ .-

Το οικονομικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα, με το οποίο προσπαθούν να στραγγαλίσουν το Νησί της Επανάστασης, έχει αρχίσει να προκαλεί εξαιρετική δυσφορία ακόμα και στους ίδιους τους Αμερικανούς, αλλά και στους γείτονες της Κούβας, οι οποίοι όμως έχουν "ασφυκτικές οικονομικές σχέσεις" με τις ΗΠΑ που καθορίζουν και την εξωτερική τους πολιτική.

Προχτές, τα μέλη του μεξικανικού Κογκρέσου άφησαν στην άκρη τις πολιτικές διαφορές τους και απηύθυναν έκκληση για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον της Κούβας, στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε παρουσία αντιπροσωπείας του κουβανικού Κοινοβουλίου. "Το Μεξικό τονίζει την επείγουσα ανάγκη πλήρους επανένταξης της Κούβας στην κοινότητα του ημισφαιρίου", δήλωσε ο Αρτούρο Νουνιές,πρόεδρος της Κάτω Βουλής του Μεξικού και μέλος του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος - του μεγαλύτερου στο μεξικανικό Κογκρέσο - ο οποίος επίσης δήλωσε ότι δεν υπάρχει "ηθικός ή πολιτικός" λόγος για τη διατήρηση του οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας, που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ από το 1961.

Ο Πορφίριο Μουνιός Λέδο,ηγέτης της δεύτερης σε μέγεθος κοινοβουλευτικής ομάδας, του Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης, συμφώνησε με τον Αρτούρο Νουνιές για την ανάγκη άρσης του εμπάργκο. "Σε αυτό το Κογκρέσο υπάρχει σταθερή παράδοση αλληλεγγύης προς την Κούβα", δήλωσε ο Νουνιές.

Η κίνηση αυτή των Μεξικανών πολιτικών δεν είναι και η μοναδική που έλαβε χώρα αυτή τη βδομάδα. Περισσότεροι από 50 Αμερικανοί επιχειρηματίες, που ηγούνται μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων και βρίσκονταν στο Μεξικό για να συμμετάσχουν σε οικονομική και εμπορική διάσκεψη, αποφάσισαν τελικά να κάνουν το βήμα και ταξίδεψαν χτες με προορισμό το Νησί της Επανάστασης για να έχουν συνάντηση με Κουβανούς αξιωματούχους. Οπως μεταδίδει το αμερικανικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι Αμερικανοί επιχειρηματίες που εκπροσωπούν ένα μεγάλο φάσμα εμπορικών δραστηριοτήτων, από εμπόριο φαρμάκων και τροφίμων μέχρι και τουριστικές δραστηριότητες, θα έχουν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κουβανικής κυβέρνησης, Κάρλος Λάγκε,όπως και χωριστές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικού Εμπορίου και Τουρισμού, καθώς και με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κούβας, όπως και με τον πρόεδρο του Κουβανικού Κοινοβουλίου. "Νομίζουμε ότι μία τέτοια κίνηση βοηθά στο κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των δύο χωρών", δήλωσε ο Κάρλος Φερνάντεζ ντε Κόζιο,επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη και υπεύθυνος για θέματα Βορείου Αμερικής του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ