Σάββατο 7 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
Προσφορές "καλών υπηρεσιών" από την ελληνική κυβέρνηση

Την προθυμία της Ελλάδας να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, στη βάση της αποκατάστασης των επαφών ανάμεσα στην αλβανική κοινότητα και την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς χτες το πρωί στο Βελιγράδι. Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Θ. Πάγκαλος καταδίκασε τις όποιες αποσχιστικές τάσεις έχουν εκδηλωθεί, αλλά και ενδεχόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι "δε χρειαζόμαστε νέες περιπέτειες στην περιοχή μας".

Ο Θ. Πάγκαλος, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε στο Βελιγράδι την είδηση πως η αμερικανικής έμπνευσης πρωτοβουλία, που προώθησε την περασμένη βδομάδα η Σόφια, τελικά απέτυχε. Ο λόγος της αποτυχίας ήταν η άρνηση της Ρουμανίας να υπογράψει ένα χαρτί που θα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις μιας χώρας, καθώς το Βουκουρέστι ανησυχεί πως μπορεί να αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα με αυτό που αντιμετωπίζει η Σερβία, με τη μεγάλη ουγγρική μειονότητα που διαβιεί στο ρουμανικό κράτος.

Η αποτυχία αυτής της πρωτοβουλίας, που απώτερος στόχος της ήταν να απομονώσει το Βελιγράδι μεταξύ των Βαλκάνιων γειτόνων του, επέτρεψε οι επαφές του Θ. Πάγκαλου να εξελιχθούν μέσα σε "καλό κλίμα", όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως, ήδη, εξυφαίνονται νέες πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν την απομόνωση του Βελιγραδίου και την όξυνση της κρίσης.

Πάντως στη συνέντευξη που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί, εξήραν το επίπεδο συνεννόησης και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία και επισήμαναν την ανάγκη προώθησης της διαβαλκανικής συνεργασίας στη βάση της Διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής της Κρήτης.

Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο, ο Θεόδωρος Πάγκαλος παρουσίασε εκ νέου τις ελληνικές θέσεις, κρατώντας αποστάσεις και από τις δύο - εν διαστάσει - πλευρές:

"Η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη. Καταδικάζουμε τις αποσχιστικές τάσεις, υποστηρίζουμε την ύπαρξη των σημερινών εθνικών κρατών στη Βαλκανική και είμαστε αντίθετοι σε οιαδήποτε περαιτέρω μεταβολή των υπαρχόντων συνόρων και καταδικάζουμε φυσικά την τρομοκρατία και την ένοπλη βία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ