ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ανεργία "πνίγει" τις γυναίκες της Θεσσαλίας

Ανησυχητικά τα συμπεράσματα μεγάλης έρευνας - με θέμα "Η εικόνα της άνεργης γυναίκας στα μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας" - που πραγματοποίησαν οι Σύλλογοι της ΟΓΕ στην περιοχή και παρουσιάστηκε προχτές στη Λάρισα

Μεγάλη είναι η ανεργία των γυναικών στις πόλεις της Θεσσαλίας, ενώ κάθε χρόνος που περνά ο αριθμός των ανέργων γυναικών διαρκώς μεγαλώνει. Το πιο θλιβερό, όμως, είναι πως η πλειοψηφία των γυναικών της Θεσσαλίας - σε ποσοστό 56% - είναι άνεργες μακράς διαρκείας και συνεπώς δε δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Αυτό είναι ένα από τα ανησυχητικά συμπεράσματα μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησαν οι σύλλογοι της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στη Θεσσαλία. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιοποιήθηκαν προχτές Κυριακή - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - στη Λάρισα, στα πλαίσια της ημερίδας της ΟΓΕ. Η ημερίδα έγινε στο "Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο", με θέμα: "Η εικόνα της άνεργης γυναίκας στα μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας".

Η μεγάλη αυτή πανθεσσαλική έρευνα πραγματοποιήθηκε με βάση ερωτηματολόγια που απευθύνονταν σε γυναίκες κατοίκους των Λάρισας,Βόλου,Καρδίτσας,Τρικάλων και Λιτόχωρου.Απάντησαν 671 γυναίκες και η επεξεργασία των στοιχείων έγινε από τη ΔΗΜΕΛ. "Στόχος της έρευνας ήταν η διερεύνηση της οικονομικής, κοινωνικής και ψυχολογικής κατάστασης των άνεργων γυναικών στη Θεσσαλία",επισήμανε η Δήμητρα Παπαστεργίου,πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Λάρισας, που έκανε την κεντρική εισήγηση.

Τις προφορικές συνεντεύξεις, έκαναν τα μέλη των Συλλόγων της ΟΓΕ. Κι ήταν, όπως φάνηκε απ' την ημερίδα, όχι μόνο μια τεράστια σε έκταση και επίπονη δουλιά, αλλά και μια έρευνα σε βάθος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι περισσότερες γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα είναι ηλικίας 36 - 45 χρόνων. Το 73% είναι έγγαμες και οι περισσότερες από τις μισές είναι μητέρες δύο παιδιών. Το 43,4% των γυναικών έχουν στοιχειώδη εκπαίδευση, το 30,2% είναι απόφοιτες λυκείου, το 14,2% απόφοιτες γυμνασίου και το 12,2% κατέχει πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης σχολής. Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα εργάζονταν στο παρελθόν σαν εργάτριες. Αξιοσημείωτο ποσοστό (21,7%) εργάζονταν σαν ιδιωτικές υπάλληλοι με πλήρη απασχόληση, το 15,4% με μερική απασχόληση και το 14,1% με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.

Το 65% των γυναικών που είναι άνεργες έχουν απολυθεί από την προηγούμενη δουλιά τους, το 52,3% των ανέργων μιλάνε για κλείσιμο της επιχείρησης όπου εργάζονταν, το 14,1% δηλώνουν τη λήξη προσωρινής σύμβασης εργασίας, ενώ το 7% είναι οι νεοεισερχόμενες στην αγορά εργασίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση των ίδιων των ανέργων για τις αιτίες της ανεργίας τους:

  • Το 65,4% των γυναικών αποδίδει το υψηλό ποσοστό ανεργίας στην οικονομική συγκυρία.
  • 63,1% εκτιμούν ότι το μεγάλο κεφάλαιο ευθύνεται για την ανεργία.
  • 61,1% εκτιμά ότι υπεύθυνη είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση.
  • Το 54,4% πιστεύει ότι είναι υπεύθυνη η παρούσα κυβέρνηση και το 34,9% θεωρεί υπεύθυνη την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δύο ακόμα στοιχεία της έρευνας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα πολλές άνεργες δήλωσαν πως νιώθουν κοινωνική αποξένωση, πως έχουν κλειστεί στον εαυτό τους, ενώ αρκετές έχουν ήδη καταφύγει στα ψυχοφάρμακα. Επίσης το 54,4% συμφωνεί ότι οι γυναίκες παρενοχλούνται σεξουαλικά στη δουλιά τους.

Επώνυμες και ανώνυμες γυναίκες κατέκλυσαν την αίθουσα

Εκτός από την Δήμητρα Παπαστεργίου, που έκανε την κεντρική εισήγηση, στη διάρκεια της ημερίδας μίλησε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου,η Αγόρη Ρούση από το Σύλλογο Γυναικών Βόλου, η Ρούλα Χαλάτση από το Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας, η Ειρήνη Σύλλα από το Σύλλογο Γυναικών Λάρισας, η Νίκη Τσιμούρα από το Σύλλογο Γυναικών Λιτόχωρου και η Ντίνα Τσούβα,πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων, η οποία διάβασε και το ψήφισμα της ημερίδας. Παρούσες στην εκδήλωση ήταν τα μέλη του προεδρείου της ΟΓΕ Κατίνα Καραμάνου, Ντέπυ Τσακίρογλου, Νίτσα Παπανικολάου, Τούλα Μανιατάκη, Φρανς Σταματάτου και εκπρόσωποι Συλλόγων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Μαρία Λαμπρινού,υπεύθυνη του Γυναικείου Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Χαιρετισμούς απηύθυναν στις γυναίκες - που είχαν κατακλύσει την αίθουσα και στέκονταν όρθιες - ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής,η Ελένη Κουτούπα,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Τάκης Τριανταφυλλάκος μέλος του Εργατικού Κέντρου Βόλου και ο Σταύρος Τσουκαλάς πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Λάρισας.

Παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, γυναίκες από τόπους δουλιάς, καθώς και η ψυχολόγος Φανή Χρήστου,η οποία μίλησε για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της ανεργίας. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Χριστόφορος Δαμάνης από την ΠΕΑΕΑ, ο Τάσος Σκυλλάκος υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, ο Αναστάσιος Τσαπλές γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ, η Καίτη Σαμαρά πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Βόλου, η Ελευθερία Θωμά πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δεσκάτης κ.ά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Στο καπιταλιστικό σύστημα οι ρίζες των προβλημάτων τους

Εκδήλωση εφτά σωματείων στον πεζόδρομο του ΜΙΝΙΟΝ

Τις αγωνιζόμενες γυναίκες και τις ίδιες τις εργαζόμενες του ΜΙΝΙΟΝ, που μήνες τώρα δίνουν τη μάχη τους για τη διατήρηση της δουλιάς και των δικαιωμάτων τους, τίμησαν χτες το βράδυ 7 Σωματεία της Αθήνας, που με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον πεζόδρομο του ΜΙΝΙΟΝ.

Τη συγκέντρωση "άνοιξε" η πρόεδρος του σωματείου ΜΙΝΙΟΝ Κάτια Νικολάου,η οποία αφού αναφέρθηκε στον αγώνα των εργαζομένων του καταστήματος, τόνισε ότι η απάντηση σε όλους όσοι θέλουν τις γυναίκες με σκυμμένο το κεφάλι, θα είναι η ένταση του αγώνα των γυναικών, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Μαρία Τσαγκατάκη,η οποία τόνισε ότι οι γυναίκες από κοινού με όλους τους άλλους εργαζόμενους θα μετατρέψουν την οργή για την εκμετάλλευση που υφίστανται σε οργανωμένη πάλη ενάντια στην πολιτική που ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο. Την κεντρική ομιλία έκανε η πρόεδρος του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης Χριστίνα Τσεντούρου,η οποία χαιρέτισε όλες τις αγωνιζόμενες γυναίκες και αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καταγγέλλοντας ότι η ρίζα αυτών των προβλημάτων βρίσκεται στο καπιταλιστικό σύστημα. Κάλεσε όλες τις γυναίκες να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και να αναπτύξουν κοινή δράση με τους άνδρες συναδέλφους τους, ενάντια στον κοινό εχθρό που είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Τέλος κάλεσε τα σωματεία της Αθήνας και τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων του ΜΙΝΙΟΝ.

Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα, στο οποίο εκτός των άλλων απαιτούν την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων, όπως παραγωγική ανασυγκρότηση της βιομηχανικής και οικονομικής βάσης της χώρας, βασισμένη σε αντιμονοπωλιακές κλαδικές και περιφερειακές πολιτικές, τη γενικευμένη εφαρμογή του 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου χωρίς μείωση αποδοχών, κατάργηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, στήριξη παραδοσιακών κλάδων της βιομηχανίας όπου απασχολούνται σε μεγάλο βαθμό γυναίκες, διασφάλιση της δημόσιας δωρεάν κοινωνικής πολιτικής, διατήρηση των θετικών διατάξεων και θέσπιση νέων υπέρ των γυναικών, υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κλπ.

Τα σωματεία που διοργάνωσαν τη συγκέντρωση ήταν: των Εμποροϋπαλλήλων, του ΜΙΝΙΟΝ, των Κλάδων Ενδυσης, των Ιδιωτικών Κλινικών, των Φαρμακοϋπαλλήλων, των Φαρμακεργατών και των Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι αρκετών συλλόγων γυναικών, αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,καθώς επίσης και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Χρήστος Λαζαρίδης.

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Αμεση λύση απαιτούν τα προβλήματά της

Τα αποτελέσματα έρευνας με θέμα: "Η τρίτη ηλικία του νομού μπροστά στο 2000", παρουσίασε προχτές σε ημερίδα η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου

Αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ήταν η ημερίδα με θέμα "Η Τρίτη Ηλικία του νομού μπροστά στο 2000", που πραγματοποίησε η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, προχθές, στην αίθουσα "Σίβυλλα" του ξενοδοχείου "Δόρυσσα".

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από την Προοδευτική Κίνηση - μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) - κατά ενότητες.

Αναλύθηκαν τα θέματα που αφορούν στην "οικογενειακή κατάσταση και στήριξη από την οικογένεια", "οικογενειακή κατάσταση - συνθήκες στέγασης", "ελεύθερος χρόνος και σχέση με τον κοινωνικό περίγυρο", "κατάσταση της υγείας και πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας", "ικανοποίηση από ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες" και "ιδρυματική προστασία των ηλικιωμένων στη Σάμο". Τα ποσοστά της έρευνας δείχνουν τις ανάγκες και τα προβλήματα των ηλικιωμένων στο νομό, που ζητούν άμεση λύση, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής.

Εισηγήτριες ήταν οι Κούλα Καραμηνά - Πόθου, Αγγελική Χριστοφή - Πασαγιάννη, Σοφία Κουλούρη, Γεωργία Βούρου, Μαργαρίτα Καρβούνη και Κική Κονταξή - Διακογιάννη, όλες μέλη της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου.

Για την ιδέα, το σκοπό και τη διεξαγωγή της έρευνας, καθώς και τις προτάσεις, μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή. Στην 20χρονη πορεία και δράση του Συλλόγου αναφέρθηκε η Χριστίνα Κουτράκη. Η αντιπρόεδρος της ΟΓΕ Μαρί Πρίφτη, στην ομιλία της μετέφερε το μήνυμα της Ομοσπονδίας κι ερμήνευσε τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας, μέσα απ' τα στοιχεία της έρευνας.

Στις παρεμβάσεις τους ο βουλευτής Σάμου Κ. Καραμηνάς, ο νομάρχης Πυθαγόρας Βαρβίκος και ο δήμαρχος Σαμίων Πέτρος Γρύλλος δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, ενώ οι φορείς και οι γυναικείοι σύλλογοι τόνισαν τις ελλείψεις που υπάρχουν στην υγεία, την πρόνοια κι αναφέρθηκαν στις χαμηλές συντάξεις και επιδόματα, στις συνθήκες διαβίωσης.

Στην πολύ επιτυχημένη εκδήλωση συμμετείχαν δημιουργικά τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, αφού καλλιτεχνικά έργα τους παρουσιάστηκαν σε έκθεση που λειτούργησε στο τέλος του πρώτου μέρους της ημερίδας.

Το απόγευμα παρουσίασαν λογοτεχνικά έργα τους και η εκδήλωση έκλεισε με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληνιών και του χορευτικού Παγώνδα - του Συλλόγου "Ομόνοια". Ηταν μια αρμονική συνύπαρξη των γενεών, που δημιούργησε συγκινησιακή φόρτιση, χαρά κι ενθουσιασμό. Διαβάστηκαν, τέλος, μήνυμα της υπουργού Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη και εισήγηση από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Ν. Ροδόπης, αφιερωμένη στην επέτειο της 8 Μάρτη. Το θέμα της εκδήλωσης"Γυναίκα - Αιγαίο - Ειρήνη" ήταν έτσι κι αλλιώς και καυτό και επίκαιρο. Με τις εξελίξεις, όμως, στο Κόσσοβο η εκδήλωση απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη σημασία κι επικαιρότητα, αφού στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο γεν. γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και συντονιστής του ευρωπαϊκού του τμήματος, Θανάσης Παφίλης,ενώ παρέμβαση έκανε και η πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων της μειονότητας κ. Χούλια Εμίν,εκπροσωπώντας το τμήμα γυναικών του συλλόγου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πολύ όμορφη και κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα του συλλόγου "Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης" και ήταν η μαζικότερη που πραγματοποίησε ποτέ ο σύλλογος γυναικών Ν. Ροδόπης.

Τις ομιλίες που έγιναν, όπως προαναφέραμε, και τη σύντομη αναφορά στα γενικότερα προβλήματα των γυναικών, της προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Φακιρίου - Μαραγκού Γεωργίας,ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με απαγγελίες τουρκικών και ελληνικών ποιημάτων που διάβασαν οι Σουκράν Ραήφ,Γκιουλτέν Αλή Οσμάν,Παπαδοπούλου Αννα,Καραμανώλη Κάκια,Παπαδοπούλου Ελευθερία,Χρύσα Συρίγου,Βικτώρια Ευστρατίου και ελληνικά και τουρκικά τραγούδια, που έπαιξαν και τραγούδησαν δέκα μαθητές και μαθήτριες ελληνικού και μειονοτικού λυκείου.

Στην ομιλία του ο κεντρικός ομιλητής αναφέρθηκε στις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω και υποκινούν τις αλλαγές συνόρων, τις αιματοχυσίες και τις καταστροφές για δικό τους όφελος και των πολυεθνικών που εκπροσωπούν. Και δεν είναι άλλες από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ. Ανέλυσε σύντομα και πειστικά το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ σαν δύναμη επέμβασης και κατάπνιξης κάθε λαϊκής αντίστασης στην περιοχή. Κατάγγειλε δε τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κύρια των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, για την εξασφάλιση του δρόμου των πετρελαίων του Καυκάσου.

Ο Θ. Παφίλης έκλεισε την ομιλία του με την αισιόδοξη και μαχητική πρόβλεψη ότι οι λαοί με τον αγώνα τους ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μπορούν να τα φρενάρουν, ακόμα και να τα ανατρέψουν και να ζήσουνειρηνικά, με βάση τα αμοιβαίο όφελος.

Η κ. Χούλια Εμίν αναφέρθηκε γενικά στην ανάγκη να ζήσουν ο ελληνικός και τουρκικός λαός ειρηνικά, αφού δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε και στις θετικές της εμπειρίες από τη συμμετοχή της στην εκδήλωση που οργάνωσε πρόσφατα στη Σμύρνη η ομάδα "Δημοσιογράφοι του Αιγαίου και της Θράκης".

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γκαλήπ Γκαλήπ,ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Παπαδριέλης και ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή Τορουνλάρ Σακίρ.

Οι Τρικαλινοί τίμησαν τον Τάκη Παπανικολάου

Πλήθος κόσμου, επώνυμοι και ανώνυμοι, τίμησαν, με τη μαζική παρουσία τους την περασμένη Παρασκευή στην τελετή της ταφής του στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, τον Τάκη Παπανικολάου

Ο λαός των Τρικάλων, πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι μαζικών φορέων του λαού, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ συνόδεψαν την περασμένη Παρασκευή στην τελευταία του κατοικία, στον τόπο της καταγωγής του στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων όπου και ετάφη, τον Τάκη Παπανικολάου.

Στο τρισάγιο που εψάλη στα Μ. Καλύβια Τρικάλων παραβρέθηκαν, εκ μέρους της ΚΕ, οι Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και Αντώνης Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ, η Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ και πλήθος κόσμου και κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες της περιοχής και ανάμεσά τους: Ο πρόεδρος του Νομ. Συμβουλίου που διάβασε ομόφωνο ψήφισμα για τον Τ. Παπανικολάου, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Τρικάλων που διάβασε επίσης ομόφωνο ψήφισμα του ΔΣ στο οποίο ο Τ. Παπανικολάου διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος. Παρακολούθησαν την ταφή ο νομάρχης Στ. Πατραμάνης, ο δήμαρχος Τρικκαίων Κ. Παπαστεργίου, ο υποψήφιος δήμαρχος Κοσμάς Γιαννόπουλος ο πρόεδρος του ΕΛΟΚ Χρ. Παπαπολύκαρπος. Παραβρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές Αχιλλέας Κανταρτζής και Χρ. Οικονόμου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων Γιάννης Βόιλας κ.ά. Τον Τάκη Παπανικολάου αποχαιρέτησαν από μέρους της ΝΕ Τρικάλων η Ελένη Κουτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεγάλων Καλυβίων, Παπαναστασίου Κώστας.

Η Ε. Κουτούπα, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε στο δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει ο θάνατος του στελέχους του ΚΚΕ Τ. Παπανικολάου, που μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του μαχόταν για τα ιδανικά του ΚΚΕ, για τα δίκια των εργαζομένων, όλου του λαού. Αφού αναφέρθηκε στην πλούσια προσφορά και στους αγώνες ολόκληρης ζωής του συντρόφου, η Ε. Κουτούπα υπογράμμισε:

"Ο σ. Τάκης ανήκει σ' εκείνους τους επιστήμονες που έβαλαν τη γνώση και την επιστημονική τους επάρκεια στην υπηρεσία της Εργατικής Τάξης και κάθε καταπιεζόμενου... Υπήρξε συνεπής και αταλάντευτος, ακούραστος μαχητής στην πάλη για τα λαϊκά δικαιώματα για το σοσιαλισμό... Ούτε στιγμή δεν κλονίστηκε, πάντα αισιόδοξος για την τελική επικράτηση των ιδανικών του κομμουνισμού, γιατί είχε οδηγό την κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού". Στο ύστατο "χαίρε" ο πρόεδρος των Μ. Καλυβίων Τρικάλων, του χωριού από το οποίο καταγόταν ο Τάκης Παπανικολάου, αφού μίλησε για τη βαθιά θλίψη που προκάλεσε ο χαμός του στους χωριανούς, τόνισε ότι "ήσουνα και θα είσαι από τα πιο αγαπημένα τέκνα του λαού και φεύγοντας αφήνεις ένα μεγάλο, δυσαναπλήρωτο κενό". Και υπογράμμισε: "Κομμουνιστής με πίστη και αφοσίωση, στέλεχος του ΚΚΕ, εκλέχτηκες επανειλημμένα βουλευτής Τρικάλων και ο λαός της περιοχής σ' αγάπησε, γιατί στο πρόσωπό σου έβλεπε τον πολιτικό χωρίς ιδιοτέλεια, τον πολιτικό που αγωνιζόταν μαζί του. Αυτός στάθηκες ως την τελευταία ώρα. Μαχητής, ανιδιοτελής και πολυαγαπημένος.

Ο άνθρωποι από τα χωριά του Κάμπου, τα χωριά του Κόζιακα, και των Χασίων, τούτη την ώρα που φεύγεις για το ταξίδι της αιώνιας νύχτας, σε σκέφτονται, δακρύζουν και στα μελλοντικά χρόνια, στους μελλοντικούς αγώνες, θα έχουν δίδαγμα και οδηγό την πίστη σου και την αφοσίωσή σου στα ιδανικά για τα οποία πάλεψες και που πάντα θα είναι επίκαιρα"...

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ"
Μόνιμη η ευαισθησία μας

Με μεγάλη συμμετοχή γυναικών έγινε προχθές η εκδήλωση της δημοτικής παράταξης "Πάτρα Μπροστά", που ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Μέσα από το χαιρετισμό του Π. Κοσιώνη και τις ομιλίες και παρεμβάσεις των γυναικών που πήραν το λόγο, διαφάνηκε η ανάγκη για μια Δημοτική Αρχή που όχι επετειακά, αλλά σε μόνιμη βάση, θα ευαισθητοποιείται και θα ασχολείται με τα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα διατυπώθηκαν οι παρακάτω θέσεις για το ρόλο του Δήμου απέναντι στα προβλήματα των γυναικών:

  • Υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών στη δουλιά, την αμοιβή, τα ασφαλιστικά.
  • Ιδρυση Πολύκεντρου γυναικών μέσα στο οποίο θα βρίσκουν διέξοδο επαγγελματικές, καλλιτεχνικές και πνευματικές αναζητήσεις.
  • Κοινή προσπάθεια δήμου και γονέων, για να παραμείνει το "δωρεάν" στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους.
  • Ιδρυση σχολής γονέων που θα λειτουργήσει με την ευθύνη του δήμου, σαν μια ελάχιστη προσφορά στη σωστή οικοδόμηση της οικογένειας και στην πρόληψη των ναρκωτικών.
  • Για τα παραπάνω χρειάζεται να δημιουργηθεί Συμβούλιο γυναικών από εκπροσώπους γυναικείων φορέων που θα προωθεί τα γυναικεία ζητήματα, πράγμα για το οποίο δεσμεύτηκε η Δημοτική Κίνηση "Πάτρα Μπροστά".
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να συσπειρωθούμε στα συνδικάτα

Με μια αναδρομή στους μύθους, τα σύμβολα, την παράδοση και τους αγώνες της γυναίκας, μέσα από μια ξεχωριστή εκδήλωση, το βράδυ της Κυριακής, τίμησαν την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας η Γραμματεία Γυναικών και ο Τομέας Πολιτισμού του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Στο σύντομο χαιρετισμό της η υπεύθυνη της Γραμματείας Γυναικών του ΕΚΘ, Σοφία Καλαντίδου,μίλησε για τη θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία και κάλεσε τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις απόμαχες της δουλιάς και τις νέες να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους και μέσα από αυτά να αγωνιστούν για τη βελτίωση της θέσης τους στη δουλιά και τη ζωή.

Η εκδήλωση έγινε στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ. Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς, το Χοροθέατρο ΥΑΔΕΣ παρουσίασε την παράσταση "Η γυναίκα την αυγή του 2001", σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Πρέκα και μουσική του Πάρι Παρασχόπουλου.Η παράσταση περιλάμβανε αποσπάσματα από το Θρήνο της Εκάβης,τη Μήδεια,τη Φόνισσα,την Λωξάντρα,τη γυναίκα της Αντίστασης,ένα κείμενο της δημοσιογράφου Χ. Δάρα,καθώς και ένα δοκίμιο της φιλολόγου Δ. Μήττα.Κείμενα αρμονικά δεμένα μεταξύ τους, σε μια ιστορική διαδρομή που φτάνει στο σήμερα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας "Η γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα",του Ν. Παναγιωτόπουλου.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

H KOB Δασκάλων και Νηπιαγωγών Δ. Αθήνας του ΚΚΕ οργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ την Τετάρτη 18 Μάρτη στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Περιστερίου (Μεσολογγίου 27) στις 7 το απόγευμα. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ, θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου και θα υπάρξει μπουφές.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια ΚΚΕ, η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει:

Παρασκευή 13.3.98 στη Λεπενού θα προβληθεί βίντεο από την 80χρονη ιστορία του Κόμματος. Θα μιλήσει ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει γλέντι.

Σάββατο 14.3. στον Πεντάλοφο προβολή του βίντεο από την ιστορία του Κόμματος και ομιλία από τον Τίμο Παπανικολάου, μέλος της Επ. Περιοχής ΒΔ Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ