ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ο Κοπελούζος τους έγραψε τη σύμβαση...

Σε αοριστολογίες και επίκληση των εθνικών συμφερόντων προχώρησε η κυβέρνηση, και η διοίκηση της ΔΕΗ, αντί ν' απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Ακόμη και τη... βοήθεια του Κοπελούζου και των δακτυλογράφων του χρειάστηκε και επιστράτευσε η ΔΕΗ, για να καθαρογράψει και να διατυπώσει κάποιους όρους στην τελική σύμβαση για την ανάθεση της λιγνιτικής Μονάδας της Φλώρινας. Αυτό ομολόγησε χτες ο διευθυντής Μελετών και Κατασκευών της ΔΕΗ Αβ. Μιζάν,κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην πρώτη συνεδρίασή της, για την εξέταση της επίμαχης σύμβασης ΔΕΗ - κοινοπραξίας Κοπελούζου για την κατασκευή της Μονάδας. Στα πλαίσια της Επιτροπής, η αρμόδια υπουργός Β. Παπανδρέου έκανε για μία φορά ακόμη λόγο για σκανδαλολογία, που συντηρείται από συγκεκριμένα συμφέροντα, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση του εν λόγω έργου, χωρίς κωλυσιεργίες. Γενικότερα στη χτεσινή συνεδρίαση, τόσο η υπουργός, όσο και οι αρμόδιοι της ΔΕΗ, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν κατάφεραν να πείσουν ότι δεν πρόκειται για σκάνδαλο ή έστω ότι η επίμαχη Μονάδα θα είναι ανταγωνιστική. Αντίθετα, μέσα από τις απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα που τέθηκαν, ενισχύθηκε η επιχειρηματολογία περί σκανδάλου. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ομολογία ότι ο ακριβοπληρωμένος λέβητας που θα κατασκευαστεί, προέκυψε από τις ανάγκες του κατασκευαστή και όχι της ΔΕΗ. Ενδεικτική, του σκανδάλου που η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ως έργο εθνικής σημασίας, ήταν η απάντηση του Αβ. Μιζάν σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Πιπεργιά, "εάν αληθεύει το γεγονός ότι η ΔΕΗ χρησιμοποίησε έμμισθους υπαλλήλους του Δ. Κοπελούζου για τη σύνταξη του κειμένου της σύμβασης". "Ναι, μας βοήθησαν στη δακτυλογράφηση και στη διατύπωση κάποιων όρων", απάντησε ο Αβ. Μιζάν και ευλόγως ο Δ. Πιπεργιάς έθεσε το ρητορικό ερώτημα "δηλαδή 35 χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ δε σας έφτασαν;". Την ίδια στιγμή καταρρίφθηκε ουσιαστικά και το επιχείρημα της αναγκαιότητας του έργου για εθνικούς λόγους που προβάλλει η κυβέρνηση, αφού - όπως δηλώθηκε - με την ολοκλήρωσή του στο έργο θα απασχολούνται μόλις 80 εργαζόμενοι!

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανταγωνιστικότητα της μονάδας, ο Αθ. Κραβαρίτης, βοηθός γενικού διευθυντή της ΔΕΗ, εμμέσως πλην σαφώς περιόρισε την ανταγωνιστικότητά της στη χαμηλή τιμή του ξυλίτη (λιγνίτη) - 5 δραχμές έναντι 10 του Αγ. Δημητρίου. Ακόμη όμως και αυτό το επιχείρημα είναι αστήριχτο, καθώς ακόμη η ΔΕΗ δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με τους ιδιώτες που θα εκμεταλλεύονται το καύσιμο και θα προμηθεύουν τη ΔΕΗ.

Το αυξημένο κόστος από την ακαθόριστη τιμή του λιγνίτη έθιξε με ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,χωρίς βέβαια να πάρει κάποια πειστική απάντηση για το αντίθετο. Σε μια προσπάθεια επίσης να απαντήσει στο ερώτημα πως το κόστος των 125 δισ. δρχ. που είχε ανακοινώσει το 1995 στη Βουλή ο σημερινός πρωθυπουργός από τη θέση του υπουργού Βιομηχανίας για δύο έργα και συγκεκριμένα της Μονάδας της Φλώρινας και του υδροηλεκτρικού Πευκόφυτου - Συκιάς, κατέληξε να είναι μόνο για τη Φλώρινα 179,5 δισ. δρχ. και με την προσθήκη των υποέργων - όπως οι ίδιοι δήλωσαν - θα φτάσει τα 214 δισ. δρχ., κατέφυγε γενικώς σε αοριστολογίες του στιλ, "ο πρωθυπουργός μπορεί να αναφερόταν μόνο στη Φλώρινα και όχι και στα δύο έργα" ή "μάλλον δε θα είχε συμπεριληφθεί η αποθείωση και τα περιβαλλοντικά κόστη". Ο ίδιος αναγκάστηκε βέβαια μετά από παρέμβαση βουλευτή, ο οποίος δήλωσε ότι έχει έγγραφο που υπογεγραμμένο από τη ΔΕΗ που αναφέρει ότι μέσα στο κόστος είναι και τα περιβαλλοντικά, να ανακαλέσει, λέγοντας ότι απλώς έκανε μια υπόθεση για τα δεδομένα που κατείχε ο πρωθυπουργός τότε. Ανάλογα αστήριχτα επιχειρήματα επικαλέστηκε για να απαντήσει και στην ερώτηση του Μπ. Αγγουράκη για την αξιοπιστία του ανεξάρτητου εκτιμητή "Λαμάγιερ", για την ανταγωνιστικότητα του συμβολαιοποιηθέντος τιμήματος, μια εκτίμηση που προέκυψε έπειτα από συγκρίσεις μόνο με σταθμούς της Αν. Γερμανίας και μάλιστα συγκρίνοντας ολοκληρωμένους με μη ολοκληρωμένους σταθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια της υπουργού Ανάπτυξης αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να αποπροσανατολίσουν τη χτεσινή συζήτηση, μεταθέτοντας το πρόβλημα στη διακρατική συμφωνία με τους Ρώσους αποκλειστικά και στους προγενέστερους χειρισμούς του θέματος από την κυβέρνηση της ΝΔ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Μεθοδεύουν νέο κύκλο ξεκαθαρίσματος

Επιταχύνονται οι υπόγειες διεργασίες για την αλλαγή του τρόπου ασφάλισης των ΙΧ και το νέο ξαναμοίρασμα της αγοράς ανάμεσα σε λιγότερες μεγάλες και κατά κανόνα πανάκριβες ασφαλιστικές εταιρίες. Την κατάργηση του επικουρικού κεφαλαίου με παράλληλα αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των θιγόμενων γιωταχήδων όχι από την εταιρία του υπαίτιου αλλά από την ίδια την εταιρία στην οποία είναι ασφαλισμένοι προτείνει και επίσημα τώρα η διοίκηση της "Ευρωπαϊκής Πίστης". Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω εταιρία είναι μεταξύ εκείνων που έχοντας διαφορετική άποψη από τη γενική εκτίμηση ότι "δε συντρέχουν λόγοι για αυξήσεις στα ασφάλιστρα" επέβαλε για το 1998 αυξήσεις στα τιμολόγια ασφαλίστρων του κλάδου του αυτοκινήτου της τάξης του 11%,ακολουθώντας το δρόμο που άνοιξε ακόμα και η υπό κρατικό έλεγχο Εθνική Ασφαλιστική η οποία έκανε αυξήσεις 12%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης ξανάφερε χτες το θέμα της επαναφοράς των φορολογικών απαλλαγών που θέτουν οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών για τα ασφάλιστρα ζωής, στα πλαίσια της επιδίωξής τους να αποσπάσουν κομμάτι από την πίτα της κοινωνικής ασφάλισης και του ξηλώματος του κράτους πρόνοιας που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Τέλος, χτες ανακοινώθηκε η σύσταση Πρακτοριακής Ασφαλιστικής Εταιρίας με την επωνυμία ΕΥΡΩ - ΣΥΝ. Τ. μεταξύ της Ευρωπαϊκής Πίστης και της Συνεταιριστικής Τράπεζας του Νομού Σερρών. Αρχικά θα καλύπτονται μόνο οι μέτοχοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας, ενώ στόχος είναι στη συνέχεια η επέκταση και σε άλλους νομούς της δραστηριότητας της εταιρίας και η κάλυψη νομικών ή φυσικών προσώπων που έχουν να κάνουν με τους μετόχους της Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Κρατικές παρεμβάσεις...

Για τα καλά φαίνεται ότι αρχίζουν να νιώθουν ότι κουνιέται η γη κάτω απ' τα πόδια τους οι άλλοτε πανίσχυροι της ελληνικής αγοράς, ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, μπροστά στην απειλή της νέας επέλασης δύο πολυεθνικών αλυσίδων στο επόμενο διάστημα και στην Ελλάδα. Είναι η παροιμία που συχνά χρησιμοποιούμε - όχι άστοχα όπως η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει - ότι σ' αυτή τη χωρίς έλεος ζούγκλα της "ελεύθερης" αγοράς το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

Ετσι, τώρα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), οι υπέρμαχοι και οι καλύτεροι θιασώτες της "απελευθέρωσης" της αγοράς, που μέχρι πρόσφατα απαιτούσαν και αξίωναν αποχή του κράτους από την αγορά, αυτοί ακριβώς που τα τελευταία χρόνια διαρρηγνύανε τα ιμάτιά τους ενάντια σε κάθε υποψία, έστω, περιορισμού της ασυδοσίας τους, που θα μπορούσε να τους βάλει φρένο στον άγριο αφανισμό των παραδοσιακών παντοπωλείων και μικρών μαγαζιών, έρχονται τώρα και ζητούν την... προστασία της κυβέρνησης απέναντι στην επικείμενη επέλαση δύο ακόμη πολυεθνικών.

***

Με χτεσινή τους ανακοίνωση που είναι σκέτη απόλαυση, οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ ξεχνάνε ως διά μαγείας ότι είναι οι ίδιοι ακριβώς, οι οποίοι σε ρόλο γενικού δερβέναγα της "ελεύθερης αγοράς" δείχνουν τα δόντια τους μπροστά σε οποιαδήποτε ιδέα - απλή ιδέα - στοιχειώδους προστασίας των μικρών καταστημάτων, λέγοντας ότι δεν ανέχονται "πισωγυρίσματα" και "παρεμβατισμούς", στην αγριότητα της ζούγκλας που είχαν επιβάλει με τους δικούς τους νόμους. Τώρα, που διαφαίνεται η απειλή του "μεγαλύτερου ψαριού" και νιώθουν ότι κάποιοι, πιο δυνατοί απειλούν την απόλυτη εξουσία τους, επικαλούνται το δικαίωμά τους να ζητούν παρέμβαση του κράτους. Σ' αυτά τα πλαίσια δε διστάζουν να καταλογίσουν σε βάρος των πολυεθνικών, ό,τι αυτοί κάνουν τόσα χρόνια στη χώρα. Για το λόγο αυτό επικαλούνται την ανάγκη διασφάλισης του "ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού" από την "ασυδοσία που επιχειρούν κάποιοι κύκλοι" να επιβάλουν στην αγορά, λένε για "άλωση της ελληνικής αγοράς από συγκεκριμένα ξένα συγκροτήματα", για δημιουργία "κατάστασης ομηρίας" της αγοράς και της οικονομίας από "πολυεθνικούς γίγαντες"... κ.ο.κ. Ολα αυτά, που ούτε γι' ανέκδοτο δεν ήθελαν να ακούνε στο στο διάστημα από το 1982 μέχρι το 1995, όταν καταβρόχθιζαν 15.000 παντοπωλεία.

***

Σήμερα, λοιπόν, έρχονται και ζητάνε "νόμους" και κρατικές παρεμβάσεις με βάση τα δικά τους μέτρα και σταθμά. Αυτά που τους βολεύουν. Μόνο που "θεμιτός ανταγωνισμός" δεν μπορεί να υπάρχει, και η "ελεύθερη αγορά" είναι αναπόφευκτο να πηγαίνει μαζί με την επικράτηση της λογικής της ζούγκλας και τη θεοποίηση του κέρδους των ελαχίστων, που αίφνης ανακάλυψε ο ΣΕΣΜΕ, και θυμήθηκε την "ομηρία" της ελληνικής οικονομίας από πολυεθνικούς γίγαντες, όταν τόσα χρόνια, απαιτούσε και αξίωνε οι δέκα αλυσίδες σούπερ μάρκετ που κατέχουν, να έχουν ομήρους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και το σύνολο των εργαζόμενων καταναλωτών.

Μ. Ζ.

Δάνειο 5 δισ. δραχμών στην Αλβανία

Δάνειο ύψους 5 δισ. δραχμών πρόκειται να χορηγήσει η ελληνική κυβέρνηση στην αντίστοιχη αλβανική, προκειμένου η τελευταία να αποζημιώσει ελληνικές και μεικτές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τα γεγονότα της άνοιξης του 1997.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η δανειακή σύμβαση υπογράφτηκε χτες και αποτελεί τμήμα του δανείου των 20 δισ. δραχμών που έχει αποφασιστεί να χορηγηθεί στη γειτονική χώρα. Η σύμβαση που υπογράφτηκε χτες αποτελεί τη δεύτερη καθώς με την πρώτη προβλέπεται να δοθούν μέσω ελληνικών τραπεζών στην Αλβανία άλλα 3 δισ. δραχμές.

Δεκατρείς προτάσεις για τη συμμετοχή του εμπορίου στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, διατυπώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε επιστολή της προς τον Γ. Παπαντωνίου.Η ΕΣΕΕ ζητάει την υπαγωγή στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, των δαπανών μελετών, αγορών νέου εξοπλισμού, εγκατάστασης και λειτουργίας των αναγκαίων υποδομών για την τυποποίηση των προϊόντων από τις ίδιες τις εμπορικές επιχειρήσεις, της αγοράς νέων μεταφορικών μέσων διακίνησης προϊόντων, καθώς και εγκατάστασης εξοπλισμού χώρων υποδοχής προϊόντων κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ