ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Ο Πινοσέτ, ισόβιος γερουσιαστής με το έτσι θέλω...

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-

Ο χτεσινός δικτάτορας, που αιματοκύλησε τη Χιλή για 17 ολόκληρα χρόνια, ορκίζεται σήμερα ισόβιο μέλος της Γερουσίας, παρά τις φωνές αντίδρασης και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας χιλιάδων Χιλιανών. Ο λόγος για τον 82χρονο Αουγκούστο Πινοσέτ, ο οποίος αν και σήμερα είναι... εκτός εξουσίας, εξακολουθεί να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα.

Η απομάκρυνση του Πινοσέτ από το αξίωμα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού έγινε χτες στη διάρκεια μιας εκδήλωσης που απέτισε φόρο τιμής σ' έναν από τους στυγνότερους δικτάτορες της Λατινικής Αμερικής! Εκεί παραβρέθηκαν 3.000 στρατιώτες και 2.000 προσκεκλημένοι παρουσία του Προέδρου της χιλιανής δημοκρατίας, Εδουάρδο Φρέι, και του υπουργού Αμυνας. Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος Φρέι σημείωσε τις αντιδράσεις της κυβέρνησής του στην ύπαρξη μη εκλεγμένων γερουσιαστών, καλώντας τους πολίτες της χώρας του να "ατενίσουν το μέλλον με υπεύθυνες λύσεις, και να μην παρασυρθούν από τους ανταγωνισμούς του παρελθόντος".

Ο Πινοσέτ κατάφερε να εξασφαλίσει τη θέση του ισόβιου γερουσιαστή μέσω συνταγματικής τροποποίησης, που έκανε ο ίδιος προτού φύγει από την εξουσία. Σύμφωνα με την τροποποίηση αυτή, οποιοσδήποτε πρόεδρος της χώρας έχει κυβερνήσει τη Χιλή τουλάχιστον 6 χρόνια, γίνεται ισόβιος γερουσιαστής. Αντίθετα ο πρώτος μετά τη μεταπολίτευση Πρόεδρος της Χιλής, Πατρίσιο Αλουίν, δεν έγινε ισόβιος γερουσιαστής γιατί κυβέρνησε τη χώρα μόνο για 4 χρόνια... Ο γερουσιαστής Σέρτζιο Μπιτάρ, πρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατίας, ο οποίος επίσης γνώρισε τη φυλακή και την εξορία στη διάρκεια της χούντας, ζήτησε να καταργηθεί ο θεσμός των διορισθέντων από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ισοβίων γερουσιαστών. Πρότεινε μάλιστα και τη διοργάνωση δημοψηφίσματος.

Πέρα από τις τιμητικές εκδηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας, η είσοδος του Πινοσέτ στη Γερουσία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Μόνον μέσα στο τελευταίο 48ωρο, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Αλλαγή πολιτικού σκηνικού;

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Δανοί ψηφοφόροι για να εκλέξουν τα 179 νέα μέλη του εθνικού τους Κοινοβουλίου και τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αλλά τα αποτελέσματα κρίνονται αβέβαια και η έκβασή τους αμφίρροπη, τόσο για τον πρωθυπουργό Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν,όσο και για τον μελλοντικό - όπως έχει ανακηρυχτεί από τους πολιτικούς αναλυτές, βάσει των σφυγμομετρήσεων - πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ούλφε Ελεμαν Γιένσεν.

Τουλάχιστον αυτό καταδεικνύεται από τα γκάλοπ και ο Γιένσεν φαίνεται να εκμεταλλεύεται σωστά την τελευταία ίσως ευκαιρία που του δίνεται για να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Δανίας. Ολα όμως θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα πολλά μικρά κόμματα τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται στο όριο του 2% που απαιτείται για να μπουν στη Βουλή. Αν δεν τα καταφέρουν, τότε μπορεί να μείνει πρωθυπουργός ο Ράσμουσεν, έχοντας μαζί του στην κυβέρνηση το κεντροδεξιό κόμμα "Ριζοσπαστική Αριστερά", αφού το μπλοκ των συντηρητικών κομμάτων μπορεί μεν να κερδίσει τις εκλογές, δε θα μπορέσει όμως να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το βέβαιο είναι ότι τα αποτελέσματα θα καταδείξουν μια συντηρητική στροφή και μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς δεξιά και κεντροδεξιά σχήματα. Μια από τις αιτίες μεταστροφής του κοινού θεωρείται το γεγονός ότι η ευημερία των αριθμών δε συμβαδίζει με αυτή των πολιτών. Εξάλλου, το λεγόμενο "αστικό" μπλοκ υπολογίζεται, σύμφωνα με τα προγνωστικά, ότι θα αποσπάσει 93 έδρες, ενώ το "σοσιαλιστικό" παίρνει 82. Πάντως, το στίγμα αυτών των εκλογών το έδωσε νεοϊδρυθέν "Λαϊκό Κόμμα της Δανίας". Οι ακραίες θέσεις του αρχηγού του, Πία Σέργκαρντς,και τα μεγάλα ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, παρέσυραν τόσο τον Ράσμουσεν όσο και τον Γιένσεν και έκαναν το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής κυρίαρχο στον προεκλογικό αγώνα. Ο Πία Σέργκαρντς επιδιώκει να σταματήσει κάθε μορφή μετανάστευσης προς τη Δανία και σταδιακά να φύγουν όλοι οι ξένοι που ζουν στη χώρα.

Γεγονός είναι ότι το κυριότερο ενδιαφέρον, αλλά και το βασικό σημείο ανάλυσης που θα παρουσιάσει το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα, είναι η διάθεση της κοινής γνώμης της Δανίας απέναντι στην ΕΕ και πιθανά τη στάση που θα κρατήσουν κατά το δημοψήφισμα του Μάη για την επικύρωση της συμφωνίας του Αμστερνταμ και της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ετσι οι περισσότερες χώρες βλέπουν με σχετική αγωνία την έκβαση αυτής της εκλογικής μάχης, αφού η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα είναι αυτή που θα διεξάγει το δημοψήφισμα της 28ης Μάη, με θέμα την επικύρωση της Συμφωνίας του Αμστερνταμ, άρα θα έχει και ευθύνη για την πορεία της Δανίας στην ΕΕ, αφού η χώρα έχει προσφέρει στον παρελθόν εκπλήξεις... μεγατόνων, με την αρνητική ψήφο απέναντι στη συνθήκη, αλλά και την ΕΕ.

ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Με κανονικό ρυθμό οι επιθεωρήσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Στην ιρακινή πρωτεύουσα αναμένεται να φθάσει, σήμερα, ο επικεφαλής της διπλωματικής ομάδας ελέγχου Τζαγιάντχα Ντχαναπάλα, ο οποίος θα έχει τετραήμερες συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία. Στο μεταξύ, οι επιθεωρήσεις στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράκ συνεχίζονται με κανονικό ρυθμό ενώ, χτες, αναχώρησε από τη Βαγδάτη ο Αμερικανός επιθεωρητής Σκοτ Ρίτερ, ο οποίος ολοκλήρωσε ορισμένους πρώτους ελέγχους στις χαρακτηριζόμενες από την ιρακινή ηγεσία "ευαίσθητες περιοχές".

Τους κανόνες που θα διέπουν τις επιθεωρήσεις στα προεδρικά μέγαρα αναμένεται να συζητήσει με την ιρακινή ηγεσία ο Τζαγιάντχα Ντχαναπάλα, ο οποίος φθάνει, σήμερα, στη Βαγδάτη. Ενα εικοσιτετράωρο νωρίτερα εγκατέλειψε την ιρακινή πρωτεύουσα ο Σκοτ Ρίτερ, ο Αμερικανός επιθεωρητής. Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος της ειδικής επιτροπής ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού του ΟΗΕ, Τζάνετ αλ Σάλιβαν, ο Ρίτερ με την 50μελή ομάδα του ήλεγξε ορισμένα ιρακινά υπουργικά κτίρια και γραφεία μυστικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων, στα οποία δε βρέθηκε τίποτε το επιλήψιμο. Ανάλογη ανακοίνωση μετέδωσε, χτες, και το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ.

Στο μεταξύ στη Νέα Υόρκη δόθηκε στη δημοσιότητα επίσημη επιστολή του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ, με την οποία ζητά από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να επιβάλει ορισμένα "πειθαρχικά μέτρα" στους επιθεωρητές που κάνουν αφειδώς δηλώσεις στα ΜΜΕ. Οπως δήλωσε ο ίδιος ο αλ Σάχαφ, που βρίσκεται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, "πολλοί επιθεωρητές δε συμπεριφέρονται με τρόπο που αρμόζει στα επίσημα καθήκοντά τους" και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μια εκπομπή που μετέδωσε, την περασμένη βδομάδα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στην οποία αρκετοί επιθεωρητές δήλωναν ότι πραγματοποιούν ελέγχους για να βρουν τα απαγορευμένα ιρακινά όπλα. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η τακτική αυτή δεν αρμόζει στις υπάρχουσες συμφωνίες, καθώς βασίζεται σε προκαθορισμένες αντιλήψεις και εκτιμήσεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.- Ανδρες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σκότωσαν 32 Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες στη διάρκεια συγκρούσεων τις τελευταίες μέρες στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσαν χτες Τούρκοι στρατιωτικοί. Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν αν υπήρξαν απώλειες των κυβερνητικών δυνάμεων.

Το περασμένο 24ωρο, Τούρκοι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από μαχητικά ελικόπτερα, είχαν βάλλει εναντίον ανταρτών στην επαρχία Μπινγκόλ, με συνέπεια να σκοτωθούν 26 αντάρτες του ΡΚΚ.

"Η έρευνα για τον εντοπισμό των νεκρών ανταρτών συνεχίζεται", δήλωσε στο "Ρόιτερ" αξιωματούχος του τουρκικού στρατού.

Πάνω από 27.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των 13 χρόνων των συγκρούσεων των τουρκικών δυνάμεων και των Κούρδων ανταρτών.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επεισόδια στη Δυτική Οχθη

ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Ενταση επικρατεί στη Δυτική Οχθη από χτες το απόγευμα, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά παλαιστινιακού αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη κοντά στο χωριό Ιντνα δίπλα στην πόλη της Χεβρώνα, όταν ο οδηγός ενός φορτηγού, που μετέφερε Παλαιστινίους που επέστρεφαν από τις δουλιές τους στο Ισραήλ, δε σταμάτησε σε μπλόκο του ισραηλινού στρατού, αλλά ανέπτυξε ταχύτητα. Αμέσως, οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Παλαιστίνιοι και τραυματιστούν άλλοι τρεις. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές στην περιοχή, αμέσως μετά ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς στρατιώτες. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον αριθμό των νεκρών με μια σύντομη ανακοίνωσή του, στην οποία δεν αναφέρεται καμία περαιτέρω λεπτομέρεια για το περιστατικό.

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Αντιπρόεδρος ο αρχηγός των ισλαμιστών

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Ο αντιπρόεδρος της ισλαμικής αντιπολίτευσης του Τατζικιστάν Ακμπάρ Τουραντζχονζόντα αποδέχτηκε στις 10 του Μάρτη το αξίωμα του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κάνοντας έτσι ένα βήμα στην κατεύθυνση της εδραίωσης της ειρήνης μετά τον εμφύλιο πόλεμο σ' αυτή τη χώρα. Ανέλαβε τη θέση αυτή μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Εμομάλι Ραχμόνοφ. Ο Τουραντζχονζόντα ήταν επικεφαλής των ισλαμιστών στον τετραετή εμφύλιο πόλεμο που στοίχισε τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ο εμφύλιος τερματίστηκε πέρσι με την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης, που προβλέπει το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, στην οποία το 30% των κυβερνητικών θέσεων ελέγχονται από τους ισλαμιστές. Ο Τουραντζχονζόντα, που επέστρεψε πριν από δύο βδομάδες στο Τατζικιστάν ύστερα από πέντε χρόνια εξορίας στο Ιράν, δήλωσε ότι θα είναι αρμόδιος για τις σχέσεις, κυρίως τις οικονομικές, με τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

Προεκλογική ατμόσφαιρα στους δρόμους της Δανίας
ΙΝΔΙΑ
Δόθηκε η κυβερνητική εντολή

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Ο Ινδουιστής εθνικιστής ηγέτης Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Ινδίας Κ. Ρ. Ναραγιανάν και έλαβε για λογαριασμό του Λαϊκού Κόμματος (Μπαρατίγια Τζανάτα ή BJP) την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης της χώρας, μετά τις εκλογές οι οποίες το ανέδειξαν πρώτο κόμμα αλλά απέχον από την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Βάτζπαϊ υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας για μόλις 13 ημέρες το 1996, όταν το κόμμα του - το οποίο είχε και τότε λάβει την εντολή - απέτυχε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Λοκ Σάμπα.

Αυτή τη φορά, το BJP δείχνει πιο σίγουρο, αφού ισχυρίζεται πως έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη αρκετών ανεξάρτητων βουλευτών και μικρών πολιτικών σχηματισμών. Ενισχυτική της προσπάθειας των Ινδουιστών είναι η κρίση στο αντίπαλο Κόμμα του Κογκρέσου, μετά την παραίτηση του ηγέτη του, και η ασυμφωνία του με το Ηνωμένο Μέτωπο που πιθανότατα καθιστά απίθανη συμμαχία των δύο για την αποτροπή της ανάληψης της κυβέρνησης από το BJP.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ