ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Οι άνεργοι θέλουν πλήρη απασχόληση

Σε "δούρειο ίππο" για την κατεδάφιση των εργατικών κατακτήσεων αναδεικνύονται τα ΤΣΑ που προωθεί η κυβέρνηση. Δημόσια συζήτηση οργάνωσε χτες η ΝΑΣ

"Πραγματική προστασία των ανέργων"! Αυτή είναι η απαίτηση του λαού των δυτικών συνοικιών και δήμων της Αθήνας, όπως καταγράφηκε χτες το βράδυ στη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ), που διοργάνωσε η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ).

Στο μήνυμα της ΝΑΣ τονίζεται: "Αντισταθείτε! Απαιτήστε! Πείτε "όχι" στην κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων", η απάντηση των κατοίκων, εργαζομένων, φορέων της Δυτικής Αθήνας, που κατέκλυσαν χτες την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιλίου ήταν: "Με αγώνα θα υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας. Με αγώνα θα απαντήσουμε στα ΤΣΑ που τα καταστρατηγούν και στην πολιτική που τα προωθεί".

Κοινή πεποίθηση υπήρξε πως τα ΤΣΑ στοχεύουν στη συνείδηση της εργατικής τάξης, στην εγκατάλειψη από μέρους της των δικαιωμάτων και κατακτήσεών της. Στοχεύουν στη μετακύληση του κόστους όλων των υπηρεσιών, μέσω της ιδιωτικοποίησής τους, στο δημότη. Κοινή ήταν, τέλος, η επισήμανση πως δεν είναι τυχαίες οι περιοχές που επιλέχθηκαν να εφαρμοστούν τα ΤΣΑ. Είναι οι περιοχές εκείνες με πιο οξυμένα τα προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της καταστροφής της παραγωγικής βάσης, που η ίδια η κυβερνητική πολιτική "γεννά". Οι περιοχές που οι κυβερνώντες, και όσοι τους στηρίζουν, θεωρούν πως οι αντιστάσεις των εργαζομένων σ' αυτές θα είναι αδύναμες.

Στη διάρκεια της συζήτησης που αναπτύχθηκε μετά την παρουσίαση της εισήγησης της ΝΑΣ από τον Σπύρο Χαλβατζή,ανάμεσα σε άλλα καταγράψαμε:

"Τα ΤΣΑ είναι μια καλοστημένη απάτη κυβέρνησης και ΕΕ", τόνισε στην παρέμβασή του ο Π. Σοφός γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ). "Μέσω αυτών - συνέχισε - εμπορευματοποιούνται και ιδιωτικοποιούνται τομείς του κράτους και της πρόνοιας. Εκχωρείται σε ιδιώτες η δημόσια περιουσία. Αυξάνεται η φορολογία των δημοτών και ξεκοκαλίζονται οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ από επιτροπές και επιτροπάτα που θα στηθούν για τα ΤΣΑ", κατέληξε.

"Καταντήσαμε να αποτελεί είδηση όταν ένας νέος έχει δουλιά", τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πετρούπολης Γ. Γιώγος.Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πολιτική απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. "Τώρα με τα ΤΣΑ προτείνεται να απασχολούνται άνθρωποι χωρίς ασφάλιση", σημείωσε.

Στην κατάργηση των εργασιακών κεκτημένων που προωθούν τα ΤΣΑ αναφέρθηκε οΜπ. Βορτελίνος,οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ως έναν ακόμα εμπαιγμό και απάτη σε βάρος των ανέργων και των εργαζομένων, χαρακτήρισε τα ΤΣΑ η Ερρίκα Βάτση,μέλος της προσωρινής επιτροπής ανέργων, καθώς όπως είπε "η μεγάλη μάζα που θα προσληφθεί σ' αυτά είναι 500 άτομα σε σύνολο 30.000 στη Δυτική Αθήνα". Ο Μ. Καμακάρης,μέλος του ΔΣ του "Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών" σημείωσε πως, "τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες δεν αντιμετωπίζονται με τα ΤΣΑ. Χρειάζεται ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αντίθετα, η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική στον τομέα είναι ενταγμένη στο στρατηγικό τους στόχο που λέγεται Μάαστριχτ", τόνισε.

"Τα τελευταία χρόνια, η ιδέα της εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων και των ορεινών όγκων κατακτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές και στο χώρο της ΤΑ", σημείωσε στην παρέμβασή ο Ν. Τριαντάφυλλου,δημοτικός σύμβουλος Ιλίου. "Τι σχέση έχει αυτό με τα ΤΣΑ; Είναι γνωστό, συνέχισε, πως οι κυβερνήσεις αλλά και πολλοί δήμοι αναζητούν τρόπους αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων, χωρίς οι ίδιοι να επενδύουν στο ελάχιστο. Ετσι, οι δήμοι, επικαλούμενοι την οικονομική τους αδυναμία, αλλά και την απαγόρευση πρόσληψης προσωπικού, προωθούν τα ΤΣΑ για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων που διαθέτουν".

Η συζήτηση συνεχίστηκε έως αργά το βράδυ με παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλωνδήμων της περιοχής, εκπροσώπων σωματείων εργαζομένων και μαζικών φορέων.

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν οι: Ελ. Καραπλή μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, Φρ. Κορτζίδου μέλος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Χ. Χαλβατζόγλου μέλος της διοίκησης της ΟΒΣΑ. Ακόμα, εκπρόσωποι και επικεφαλής δημοτικών κινήσεων της περιοχής, δημοτικοί σύμβουλοι, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ Χρ. Λαζαρίδης και Ν. Στεφανίδης,η Δ. Κούτσικα εκ μέρους του ΔΣ της ΟΓΕ. Συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι οικοδόμων, σωματείων εργαζομένων των δήμων της περιοχής, παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, συλλόγων γυναικών, επιτροπών Ειρήνης, ενώσεων γονέων, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές και εργαζόμενοι.

Κύριο είναι ο λαϊκός αγώνας

Αποσπάσματα από την εισήγηση της ΝΑΣ που παρουσίασε ο Σπύρος Χαλβατζής

"Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα μορφή για την πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και μια κερκόπορτα για τον ακρωτηριασμό των κατακτήσεων της εργατικής τάξης".

Στη διατύπωση αυτή συμπύκνωσε ο Σπύρος Χαλβατζής την εκτίμηση για το τι είναι, πράγματι, τα ΤΣΑ. Παρουσιάζοντας την εισήγηση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" στη συζήτηση, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό και τις επτά περιοχές που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για την εφαρμογή των ΤΣΑ, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

"Είναι γεγονός ότι όχι μόνον αυτές οι εφτά περιοχές που επιλέχτηκαν, αλλά και πάρα πολλές ακόμη στενάζουν κάτω από το βάρος της ανεργίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Λαύριο, την Εύβοια, ορισμένα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, όπου η ανεργία, η εγκατάλειψη, είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Σε πολλές απ' αυτές τις περιοχές πέρασε ο οδοστρωτήρας των ιδιωτικοποιήσεων. Εκεί που έκλεισαν εργοστάσια, ορυχεία, ναυπηγεία και άλλες παραγωγικές μονάδες. Κι έκλεισαν όχι γατί δεν ήταν βιώσιμες οι πιο πολλές, αλλά έκλεισαν ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και των επιταγών της ΕΕ. Σ' αυτές τις περιοχές το ποσοστό της ανεργίας έχει πάει στα ύψη. Εχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σ' αυτές τις περιοχές χιλιάδες άνθρωποι πεινάνε κι άλλοι ζουν με συσσίτια. Μερικές απ' αυτές τις περιοχές αρχίζουν να ερημώνουν".

Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, επισήμανε ο ομιλητής, "προωθούνται σ' αυτές τις περιοχές επειδή ακριβώς, στην αθλιότητα που διαμορφώνεται, πιστεύουν οι κυβερνητικοί και όσοι τους στηρίζουν, ότι οι αντιστάσεις των εργαζομένων, θα είναι, αντικειμενικά, αδύναμες. Εκεί στοχεύουν όλοι όσοι προωθούν αυτή τη διαδικασία".

Αποπροσανατολίζουν

Αναφερόμενος στο γιατί η ΝΑΣ στέκεται κατηγορηματικά αντίθετη στην προώθηση και εφαρμογή των ΤΣΑ είπε:

"Εμείς δεν αρνιόμαστε έτσι απλά. Αναδεικνύουμε τα αίτια της τραγικής κατάστασης πολλών εργαζομένων. Τα αντιπαλεύουμε, όπως και κάθε προσπάθεια εξωραϊσμού της, αλλά και διαστρέβλωσης της κατάστασης, αποπροσανατολισμού, και αποδιάρθρωσης παραπέρα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και δυστυχώς μια τέτοια προσπάθεια είναι η εφαρμογή των ΤΣΑ, αφού, όπως και από τους εμπνευστές τους, ομολογείται:

1. Δεν εφαρμόζονται στη βάση ενός υποχρεωτικού προγράμματος ανάπτυξης της χώρας. Αναπτύσσονται εθελοντικά και δεν αποτελούν ούτε ασπιρίνη στον καρκίνο της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας.

2. Δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας, αλλά προωθούνται αποσπασματικά με διαφορετικούς σκοπούς ανά περιοχή.

3. Δεν προστίθενται νέοι πόροι, αλλά με τα ίδια οικονομικά μέσα, τα ΤΣΑ αποτελούν μια νέα μορφή παρέμβασης στην παραπέρα αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, τη μεταβίβαση νέων βαρών για κοινωνικές υπηρεσίες στο λαό μετά από τον περιορισμένο χρόνο χρηματοδότησής τους.

4. Αποτελούν μια πρόσθετη επιδότηση του κεφαλαίου.

5. Τέλος, αποτελούν ένα μέσο άμβλυνσης συνειδήσεων για να γίνουν αποδεκτά όλα τα παραπάνω".

"Η τοποθέτησή μας αυτή για τα ΤΣΑ, συνέχισε, επιβεβαιώνεται από τις γραπτές ομολογίες των εμπνευστών τους, αλλά και από τα στοιχεία εφαρμογής τους. Εφαρμόζονται κύρια σε κοινωνικές υπηρεσίες, όπως: Φύλαξη σχολείων, φύλαξη ηλικιωμένων στο σπίτι, φύλαξη διαβάσεων μαθητών, αλλά και για παιδικούς σταθμούς. Σε υπηρεσίες περιβάλλοντος, σε πάρκα και πολιτιστικά κέντρα, σε υπηρεσίες ενημέρωσης ανέργων, σε γραφεία νέων".

Τι κάνουμε;

Μεγάλο μέρος της εισήγησης αφιερώθηκε στην αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται. "Πολύ σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με τα ΤΣΑ, είπε ο Σπ. Χαλβατζής είναι το μέγα πρόβλημα της οργάνωσης της πάλης κατά της ανεργίας. Διότι, πέρα από τις αναλύσεις για το τι είναι και πού στοχεύουν τα ΤΣΑ, το διά ταύτα είναι τι κάνει το μαζικό κίνημα, το συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης, πώς καταπιάνονται με το πρόβλημα οι αγωνιστικές δυνάμεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), πρωτοβάθμιας και νομαρχιακής. Πώς συμβάλλουν, πώς βοηθάνε για την οργάνωση των ίδιων των ανέργων και στον αγώνα για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας; Τι προοπτική χαράσσουν ώστε να βρίσκονται στο πλάι του λαού, να στηρίζουν τους αγώνες του και όχι να μπαίνουν εμπόδιο στην πάλη του;".

Δίνοντας ορισμένες απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα και αναφερόμενος ειδικότερα στην αυτοδιοίκηση ο εισηγητής σημείωσε: "Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" θεωρεί ότι, μπορεί μεν η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, όμως δε θα πρέπει οι αιρετοί να μένουν απαθείς, όταν κλείνουν εργοστάσια στο χώρο ευθύνης τους και πολύ περισσότερο δε θα πρέπει να μπαίνουν μπροστά και να υλοποιούν μια πολιτική, η οποία συμβάλλει στην ανατροπή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην κατάργηση του οχταώρου και του εφταώρου, στην αλλαγή γενικότερα των εργασιακών σχέσεων, όπως συμβαίνει με την προώθηση των ΤΣΑ. Η ΤΑ πρέπει να είναι, μαζί με το λαό, διεκδικητική και μαχητική. Να αγωνίζεται για μια άλλη ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα και όχι να υποτάσσεται στη λογική των μονόδρομων της ΕΕ. Υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάπτυξη της χώρας. Είναι μέγα ψεύδος ότι ο δρόμος των πολυεθνικών, της ΕΕ και του Μάαστριχτ είναι μονόδρομος".

Μαζί με τους εργαζόμενους

"Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και νομαρχιακή, τόνισε, δεν πρέπει να μετατραπεί σε στήριγμα των επιλογών της ΕΕ και των επιδιώξεων της κυβέρνησης και του ΣΕΒ. Εχει χρέος να δράσει σε μια άλλη κατεύθυνση. Να αγωνιστεί μαζί με τους εργαζόμενους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για μια πορεία παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας. Να εναντιωθεί στη λογική που υπαγορεύεται από την ΕΕ και οδηγεί στην αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας".

"Δε θεωρούμε λύση, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, κάποιοι χορτάτοι να πετάξουν ένα κομμάτι ψωμί στους άνεργους. Γιατί περί αυτού πρόκειται.

Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι δε ζητάνε ωριαία ελεημοσύνη. Δουλιά ζητάνε. Το δικαίωμα στη δουλιά και στη ζωή απαιτούν.

Δε θέλουν να μοιράσουν την πείνα, τη φτώχεια, τη δυστυχία. Δε δεχόμαστε τη λογική της ελεημοσύνης, όπου το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα ο δήμαρχος Αθήνας και κάποιοι άλλοι δήμαρχοι θα μοιράζουν ένα κομμάτι ψωμί και ένα πιάτο σούπας στους φτωχούς".

Το κύριο είναι...

Κλείνοντας την εισήγησή του ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε:

"Το κύριο ζήτημα είναι: Τα αντεργατικά αυτά Σύμφωνα, βρίσκουν την υποστήριξη αρκετών Νομαρχιακών, Δημοτικών αρχών, άλλων τοπικών φορέων, καθώς και των συνδικαλιστών της κυβέρνησης. Με αυτά όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία, όπως διατείνονται οι προπαγανδιστές τους, αλλά, αντίθετα, θα λειτουργήσουν ως νέος πυροδοτικός μηχανισμός κατά των γενικότερων ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με το μοίρασμά της σε περισσότερους, με τη "μαύρη" εργασία αλλοδαπών εργατών, ούτε με νέα προνόμια στους μεγαλοεργοδότες και με κατάργηση θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οταν η αποσάθρωση της παραγωγικής βάσης συνεχίζεται και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, "λύση" για την ανεργία δεν μπορεί να δοθεί ούτε με το Β Πακέτο Ντελόρ, ούτε με τη συμπίεση του εργατικού κόστους, ούτε με την υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση διείσδυση του κεφαλαίου στα Βαλκάνια.

Η ανεργία, σημαντικός παράγοντας των δυσκολιών των ασφαλιστικών ταμείων και όχι μόνο, αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Και όπως αποδείχνεται έμπρακτα αυτό δε γίνεται, ούτε μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της διαβόητης "ελεύθερης αγοράς", δηλαδή, της ασύδοτης δράσης του κεφαλαίου.

Το κύριο είναι να αναπτυχθεί ο οργανωμένος αγώνας του λαϊκού κινήματος, να καταφέρει να διαμορφώσει όρους μαζικής λαϊκής πάλης, να συγκροτήσει ένα μέτωπο κοινωνικοπολιτικό, για να βάλει ρότα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει θετική συμβολή σ' αυτή την αγωνιστική πορεία του λαού".

ΜΥΡΙΝΑ ΛΗΜΝΟΥ
Χρέος μας ν' αλλάξουμε τα πράγματα

Τα πράγματα στο δήμο μας είναι χρέος όλων μας να τα αλλάξουμε, τονίζει στην εκλογική της διακήρυξη η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Μύρινας Λήμνου και επισημαίνει:

Τα τελευταία κυρίως χρόνια, η κυβέρνηση έχει μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μηχανισμό της, για την επιβολή της αυταρχικής αντιδημοκρατικής πολιτικής, ενάντια στους εργαζόμενους και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Προσπαθεί, μάλιστα, να την προσαρμόσει στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε με την εφαρμογή των νέων φορολογιών, μέσω των ανταποδοτικών τελών και την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών να μετατραπούν οι δήμοι και οι νομαρχίες σε επιχειρήσεις - εταιρίες.

Η ψήφιση και η εφαρμογή του νόμου "Ι. Καποδίστριας" από τα κόμματα, που επαγγέλλονται τον "εκσυγχρονισμό" και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, προωθεί αυτούς ακριβώς τους στόχους και όχι την πραγματική ανάπτυξη των Νομαρχιών, Δήμων και Κοινοτήτων.

Τις παραπάνω πολιτικές επιλογές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στήριξαν στο δήμο της Μύρινας τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη δημοτική αρχή και νυν αξιωματική αντιπολίτευση.

Ετσι εφάρμοσαν και εφαρμόζουν: Ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας και βυτίων. Ιδιωτικοποίηση του τομέα πολιτισμού. Χτύπημα και σαμποτάρισμα κινητοποιήσεων των εργαζομένων για κλαδικά και τοπικά λαϊκά προβλήματα.

Η πρόταση της Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης είναι η δημιουργία ενός μετώπου συσπείρωσης και αγωνιστικής συμπαράταξης όλων αυτών των δημοτών, που συμμερίζονται τις προγραμματικές αρχές και θέσεις για μια δημοτική αρχή και δήμαρχο που: Θα διεκδικεί αγωνιστικά τα κονδύλια από την εκάστοτε κυβέρνηση και δε θα βάζει το χέρι στις τσέπες των δημοτών με νέες φορολογίες. Θα χρησιμοποιεί τις όποιες δυνατότητες μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, με κριτήρια τις πραγματικές ανάγκες του δήμου και όχι για την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων και για την εξαγορά συνειδήσεων. Θα πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου αγωνιστικής συνεργασίας με τους μαζικούς φορείς για τη σωστή ανάπτυξη του νησιού, ενάντια στην πολιτική της ανεργίας, του ρουσφετιού και του ατομικισμού και ενάντια στην πολιτική της καταστροφής της αγροτικής οικονομίας και του μαρασμού. Θα μάχεται για δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία και πολιτισμό. Θα ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα τους δημότες παίρνοντας τη γνώμη τους και μαζί τους θα αγωνίζεται για τη λύση των προβλημάτων.

Στη συμπαράταξη αυτή, τονίζεται μεταξύ άλλων, έχουν θέση όλοι όσοι, ανεξάρτητα από την πολιτική και κομματική τους ένταξη, διαθέτουν αξιόπιστο παρελθόν συνέπειας και αγωνιστικότητας και δεν έχουν σχέση με επιδιώξεις προσωπικής προβολής και σταδιοδρομίας.

Τι επιδιώκουν

Αναφερόμενος στη βασική πολιτική κατεύθυνση, αλλά και τους στόχους του ΣΕΒ, ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε:

"Το πρόβλημα αυτό έχει πριν απ' όλα πολιτικές πλευρές. Φυσικά και οι οικονομικές, δεν είναι μικρές. Η βασική πολιτική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της ανεργίας από την κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση να μοιράσουν τη φτώχεια και τη δυστυχία, ανάμεσά τους οι εργαζόμενοι. Είναι η κυρίαρχη λογική στην ΕΕ. Η αποδοχή των επιλογών της ΕΕ συρρικνώνει την παραγωγική βάση της χώρας. Η πρακτική της οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση ακόμα και μονάδων στρατηγικής σημασίας. Αυτές οι πολιτικές επιλογές οδήγησαν στο κλείσιμο μεγάλων επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτήν την πολιτική. Υποστηρίζουμε ότι η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορεί να αναπτυχθεί σε διαφορετική κατεύθυνση, απ' αυτή που έχει επιλεχθεί με βάση τη συμφωνία του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ και προσανατολίζει την οικονομία της χώρας στο εμπόριο, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό".

Ο ΣΕΒ δημοσιοποίησε είκοσι αιτήματα. Ανάμεσα σ' αυτά ζήτησε: 1. Μείωση κατά 10% των αμοιβών των εργαζομένων. 2. Απελευθέρωση, την άρση των περιορισμών στον αριθμό των απολύσεων. 3. Μείωση των αποζημιώσεων κατά τις απολύσεις. Θέλουν να τσακίζουν κάθε αντίσταση. Για να καταργήσουν, στην πράξη, κάθε κατάκτηση του εργατικού κινήματος.

Πέρα από κάθε συγκεκριμένο όφελος που θα έχουν άμεσα όσοι βιομήχανοι θα δράσουν σ' αυτές τις περιοχές, ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση και σε πολλούς άλλους χώρους και κλάδους, βασικών δικαιωμάτων εργαζομένων.

Επιδιώκουν: Να γενικεύσουν τη μερική απασχόληση. Να υπονομεύσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις, τα ωράρια εργασίας, τα ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα. Συνολικά να αμφισβητηθούν όλα τα εργατικά δικαιώματα".

ΠΑΤΡΑ
Συνεχίζουν ομόφωνα

Την ομόθυμη απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, εξέφρασαν χτες οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πάτρας. Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν συζήτησαν τις προτάσεις της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για άμεση καταβολή ποσού περίπου 150.000 δρχ. σε κάθε εργαζόμενο, προκειμένου να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε ομόφωνα, καθώς η πλειοψηφία του ΔΣ αρνείται ουσιαστικά να αναγνωρίσει το αίτημα των εργαζόμενων για συμβιβασμό, περιμένοντας την απόφαση του Εφετείου και προσφέρει "ψίχουλα" για να τελειώνει με τις κινητοποιήσεις.

Συζητήθηκε το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης συλλαλητηρίου στην Πάτρα, με στόχο να αποτυπωθεί η συμπαράσταση των κοινωνικών φορέων της πόλης στον αγώνα των υπαλλήλων του δήμου.

Σημειώνεται πως παρά την επί της ουσίας ανάλγητη στάση της δημοτικής αρχής, από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι κάνουν πολλές κινήσεις καλής θέλησης, εξασφαλίζοντας έτσι και τη λαϊκή στήριξη, καθώς τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας αυτής της κατάστασης είναι μεγάλα με πρώτο εκείνο της αποκομιδής των σκουπιδιών. Ετσι, το προσωπικό ασφαλείας έχει ήδη κάνει αποκομιδή σκουπιδιών από τα σχολεία και τα νοσοκομεία της πόλης, ενώ τακτικά ραντίζονται με ασβέστη οι γεμάτοι κάδοι των σκουπιδιών για την αποφυγή μολύνσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ